Šílenost, nebo znouzectnost? Fotíme ve VGA rozlišení s Nokií 8210

11
Šílenost, nebo znouzectnost? Fotíme ve VGA rozlišení s Nokií 8210
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Nokia 8210 se na českém trhu prodává za necelé 2 tisíce korun
  • Na zadní straně má připraven digitální fotoaparát s rozlišením 0,3 Mpx
  • Lze z testovacích fotografií alespoň něco poznat?

Integrovaný digitální fotoaparát je s mobilními telefony spjat dvě dekády a minimálně posledních 10 let jej v telefonu má takřka každý. Objevuje se totiž ve výbavě i těch zcela nejzákladnějších telefonů a i nenároční/nezkušení uživatelé jej rychle přijali, neboť moci si vždy a všude pořídit snímek na památku je funkce nejen lákavá, ale mnohdy i užitečná.

Nokia 8210 (2022)

Postupem času došlo samozřejmě k výraznému vylepšení fotoaparátů v mobilních telefonech a řeč není jen o navyšujícím se rozlišení. V jednu chvíli se již zdálo, že pomyslným minimem budou 2 megapixely, a to v těch nejlevnějších telefonech. 2 megapixely dokázaly zajistit ucházející kvalitu alespoň pro displej daného telefonu. Prolomit hranici, nicméně tím špatným směrem, se „podařilo“ HMD Global, které začalo do svých tlačítkových telefonů integrovat fotoaparáty s rozlišením 0,3 Mpx (VGA). Zcela identické rozlišení měla třeba Nokia 7650 z roku 2002.

V podstatě stejný fotoaparát však nacházíme i v letošní novince Nokia 8210 4G. Prodává se za necelé 2 tisíce korun a snaží se názvem a vzhledem navázat na model z roku 1999, který ještě ale pochopitelně fotoaparátem vybaven nebyl. Proč výrobce nenasadí přeci jen o něco lepší fotoaparát, je otázkou. Nás však dnes zajímalo, co uživatel s tímto fotoaparátem v telefonu může dělat. Zda je na výsledných snímcích alespoň něco vidět při prohlížení na 2,8palcovém displeji.

Pokud bychom k článku přistupovali jako k našim tradičním fototestům, měli bychom se nejprve seznámit s fotografickou výbavou. A tak pro úplnost zopakujme, že Nokia 8210 je vybavena jedním fotoaparátem s rozlišením 640 × 480 pixelů. Nemá automatické ostření ani přisvětlovací diodu. V nastavení aplikace je však až nečekaně mnoho možností. Můžete si například zapnout vysokou kvalitu, ačkoliv to zní úsměvně, dále nechybí úprava expozice, kontrastu, jasu, vyvážení bílé i noční režim. Počítat můžete se samospouští či několika základními efekty. Netřeba dodávat, že ať budete s nastavením dělat cokoliv, dopad na snímek to v podstatě nebude mít.

Ukázkové fotografie

Na testovacích fotografiích můžete vidět, že je špatně vše, co jen může být. Vyjmenovávat zde veškeré problémy by bylo poněkud zdlouhavé. Vše lze shrnout tím, že snímky jsou i ve dne tak zašumělé a neostré, že je občas problém rozpoznat, co jste vlastně vyfotili. Nešvary vyplouvají na povrch i na malém displeji, prohlížení na větším zobrazovači počítače je vyloženým utrpením, kdy se vám na mysl vkrádá jediné slovo, a to „Proč?“. Verdikt tedy je, že Nokia 8210 nedokáže posloužit ani jako nouzový telefon na focení. Pokud už něco vyfotíte, zřejmě brzy zapomenete, co, protože samotná fotka vám ve vzpomínání příliš nápomocna nebude.

Nokia 8210 4G

Rozměry131,3 × 56,2 × 13,8 mm, 107 g
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: 128 MB, microSDHC
Akumulátor1 450 mAh
Diskuze ke článku
Michal Kohlík
Michal Kohlík
Dávalo by větší smysl prodávat telefony bez foťáků, než do nich montovat tohle. Pro výrobce zbytečný náklad navíc, pro zákazníka zbytečné navýšení ceny nepoužitelnou součástkou. Jediný myslitelný důvod je, že jich má někdo plné regály na skladě a potřebuje se jich nutně zbavit. Tohle je zoufale nepoužitelné i na tom malém displeji telefonu.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Někdo by si i něco takového i dnes koupil. Vždyť Nokia tam dávala i 5Mp foto. Toto je o ničem.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
By mě zajímalo jestli taková byla i kdysi kvalita ale něco mi říká že VGA kdysi o kousek vypadali líp ty snímky.
Marhule Humule
Marhule Humule
Ono to není s fotoaparáty v tlačítkáčích tak jednoduché. Podle mého názoru je v tomhle případě viníkem prostě použitý procesor Unisoc T107... Když se kouknete do specifikací, tak tenhle chipset prostě neumí zpracovat větší rozlišení. Na druhou stranu třeba Snapdragon 210, který je třeba v Nokii 8000 umí výrazně větší rozlišení, ale stejnak tam nacpou 2Mp foťák...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze