Signál z iPadu pomohl najít posádku zříceného letadla

1
Signál z iPadu pomohl najít posádku zříceného letadla
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Záchranáři měli problém s nalezením zříceného letadla
  • Cestující s sebou však měla iPad
  • Záchranáři mají možnost jej „pingnout“ a zjistit jeho polohu

Přivolání záchrany pomocí mobilního telefonu už považujeme za tak samozřejmé, že o něm ani neuvažujeme. V poslední době se tak věnuje spíše pozornost případům, kdy stejným způsobem zareagují například chytré hodinky, které poznají nebezpečný pád, dopravní nehodu nebo špatně fungují srdce.

Přispění tabletu k záchraně hned dvou životů je však poměrně neobvyklé, proto se takové události věnoval i web CNN. Ten popisuje příběh muže a jeho třináctileté dcery, kteří o víkendu odletěli z mezinárodního letiště Wilkes-Barre Scranton v Pittston Township v Pensylvánii. Jejich jednomotorová Cessna 150 se krátce po startu ztratila z radarů a neodpovídala na volání.

Plane crash
Letadlo havarovalo v hustě zalesněné oblasti.

První fáze záchranných prací pracovala s poslední známou polohou letadla. Ani několikahodinové pátrání nepřineslo výsledek, protože se jedná o hustě zalesněnou oblast. Situaci navíc komplikoval sníh a brzký soumrak. Záchranářům se však podařilo identifikovat pilota a od jeho ženy získat telefonní číslo. Také zjistili, že dcera s sebou měla iPad. Některé iPady umožňují záchranným složkám „pingnout“ přístroj, a získat tak jeho polohu.

Dvojice byla nalezena v předhypotermickém stavu a utrpěla lehká zranění, uvedla policie. Podle záchranářů je zázrak, že se jim nehodu v tak nehostinném prostředí podařilo přežít.