Sbohem Windows 10 Mobile. Systému zítra definitivně končí podpora

31
Sbohem Windows 10 Mobile. Systému zítra definitivně končí podpora
Fotografie: mobilenet.cz
  • Operační systém od Microsoftu určený mobilním telefonům na trhu neuspěl
  • Jeho poslední verze známá jako Windows 10 Mobile bude zítra vyřazena z podpory

Historie operačního systému Windows 10 Mobile se začala psát na sklonku roku 2015, tehdy se s velkou slávou představily Lumie 950, 950 XL a 550. Další z mnoha snah Microsoftu o prosazení na mobilním trhu s operačními systémy přišla vniveč, a to navzdory slušným ambicím i propracovaností systému. Telefonů příliš nepřibývalo a podíl Windows 10 Mobile na trhu se pohyboval v řádech jednotek procent. Jinými slovy: neohrozil iOS, natož dominantní Android.

Vůbec poslední velká aktualizace Windows 10 Mobile s označením 1709 dorazila v říjnu 2017, tedy před více než dvěma lety. Následně se Microsoft zavázal ke klasické udržovací podpoře, která obnáší například vydávání bezpečnostních záplat. Jenže i tato část se nachýlila ke svému konci. Jak se můžete dozvědět ze stránek Microsoftu, jakákoliv podpora Windows 10 Mobile definitivně skončí 10. prosince 2019. Znamená to, že po tomto datu již na vaše telefony nedorazí žádná další aktualizace, a to ani v případě nejvyšší potřeby.

Současně dodejme, že telefony s Windows 10 Mobile budou fungovat dále, prozatím zůstává aktivní i obchod s aplikacemi Windows Store. Co se týče samotných aplikací třetích stran, záleží na jednotlivých vývojářích, jak se postaví k podpoře. Důvodů, proč systém Windows 10 Mobile neobstál, je jistě více. Svou vlastní teorii má i samotný zakladatel společnosti Bill Gates.

Diskuze ke článku
Max
Velká, převelká škoda. Nejde ani tak o systém samotný, jako o dalšího hráče. Konkurenci, která dnešnímu trhu velmi chybí.
Blue Sun
Nebojte, za necelý rok je tu Mrdkosoft s dalším rozpracovaným systémem, na který se určitě zase nachytá hromada tupců, kteří se pak budou veřejně mlátit do hlavy, jak zase naletěli. Historie se opakuje.
Pesedm
Bill Gates: Nebýt antimonopolních tahanic, Windows jsou dnes v každém telefonu :)
Pesedm
Mobilenet: Co jste to udělali s tím zalamováním řádků zde v diskusi. To je zvěrstvo :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze