Samsung slaví, v patentovém sporu nemusí Applu platit

4

Jihokorejský Samsung se dočkal zastání u Nejvyššího soudu v USA, který rozhodl, že v soudním sporu ohledně patentů nemusí Samsung Applu platit vysokou částku blížící se 400 miliónům dolarů.

Samsung vs. Apple

Soudní spor mezi Applem a Samsungem ohledně kopírování designu se táhne již od roku 2011, kdy Apple podal první žalobu. Nyní však přišlo vcelku přelomové rozhodnutí, a to nejen kvůli tomu, že se podobný spor dostal k Nejvyššímu soudu po 120 letech. Kdyby se soud postavil na stranu Applu, musel by Samsung zaplatit 399 miliónů dolarů, což je bezmála 10 miliard korun. Nejvyšší soud se však Samsungu zastal a celý případ vrátil soudu nižší instance ve Washingtonu. Spor se týkal kopírování designu, kterého se měl údajně Samsung dopustit na 11 svých modelech. Soud uvedl, že se jedná jen o malé prvky celého přístroje a Apple nemůže požadovat tak vysoké odškodnění.

Přečtěte si: T-Mobile definitivně neuspěl ve sporu o výši smluvních pokut

Samsung ve svém dřívějším odvolání k Nejvyššímu soudu uvedl, že jeho přístroje se opírají až o 20 tisíc různých patentů, které nepatří Applu, a tudíž je Applem vyžadovaná částka nesmyslná. Předchozí výsledky, které dávaly za pravdu Applu, americká společnost obhajovala. Úspěch jeho produktů iPhone a iPad je dle jeho slov odrazem odlišného designu, který Samsung okopíroval, a to včetně například zaoblených rohů.

Zástupci Samsungu na obranu uvedli, že se jedná o vítězství pro Samsung a pro všechny, kteří podporují kreativitu, inovace a spravedlivou hospodářskou soutěž. Menší radost z výsledku má samozřejmě Apple, který však zůstává optimistický a věří, že soudy nižší instance rozhodnutí opět zvrátí a dají společnosti jasný vzkaz, že krádež rozhodně není v pořádku.

Zdroje: ca.reuters.com, ceskenoviny.cz

Diskuze ke článku
qwdaf
Zaoblené rohy má každý druhý mobil.
Richy
Všichni ví jak to je. Samsung napodobuje Apple kvůli jeho úspěšnosti. Kdyby se Apple soudil v číně s čínskými značkami, v životě by neuspěl. Ale na západě se čangajšové dočkají oběktivity. Jebat východoasijský plagiátorksý svině.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze