Samsung S5230 Star: dotyková hvězda za malý peníz
recenze

Samsung S5230 Star: dotyková hvězda za malý peníz

127

Dotykové mobilní telefony za poslední roky pořádně zamíchaly celým světem. Pomalu, ale jistě, si vlastní dotykový telefon může dovolit už opravdu každý. Příkladem budiž Samsung S5230 Star, který nestojí ani 4 tisíce korun. Přitom ohromí příkladným zpracováním, kvalitním displejem a nechybí například ani 3 Mpx fotoaparát.

Celosvětový boom s dotykovými mobilními telefony odstartoval Apple iPhone. Mobily ovládané pomocí doteků si doslova vzápětí vydobyly obrovskou popularitu. Nicméně spousta potenciálních zákazníků si takový telefon nemohla dopřát. Vždyť třeba právě i za zmiňovaný iPhone dnes stále zaplatíte více než 10000 Kč. Naštěstí zde jsou i další výrobci, kteří neváhali a trh zaplavili hned několika dotykovými modely, kterými alespoň zhruba pokryli všechny cenové skupiny.

TIP: vyhrajte Samsung STAR a další ceny ve velké vánoční soutěži mobilenet.cz!


Samsung S5230 - oficiální fotografie

Dnes recenzovaný Samsung S5230 Star je vůbec tím nejlevnějším dotykáčem, který lze na českém trhu pořídit. K jeho koupi vám postačí čtyři tisícikoruny a ještě vám zbude. Nenechte se však zmást cenou, která by mohla dávat tušit, že jihokorejský výrobce šetřil, kde se jen dalo. Realita je přesně opačná. "Dotyková hvězda" je velice slušně vybaveným telefonem, který si nezadá ani s o třídu výše postavenými.

Samsung S5230 Star můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Samsung

Technické parametry

Rozměry 104 x 53 x 11,9 mm
Hmotnost 92 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení WQVGA (240 x 400 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,0"
Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8 GB)
Otevřený operační systém ne / (prostředí TouchWiz)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, poznámky, diktafon, kalkulačka, opakovaný budík
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, AMR, MIDI), FM rádio s RDS, nahrávání FM rádia, přehrávač videa (podpora H.263, H.264, MPEG4), Java 2.0, internetový prohlížeč NetFront 3.4
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), digitální zoom, režim panorama
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.1, GPRS, EDGE
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až ? minut, pohotovostní režim: až ? hodin
Cena a dostupnost 3933 Kč
duben 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Samsung S5230 Star
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo sluchtáka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem


Základní balení je poměrně bohaté

TIP: vyhrajte Samsung STAR a další ceny ve velké vánoční soutěži mobilenet.cz!

Design a konstrukce: jednoduché, elegantní, líbivé

Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny dnešní dotykové telefony vypadají v podstatě podobně. Z dálky možná, a proto se vždy vyplatí každý telefon prozkoumat zblízka. Model S5230 Star vsází na oblé hrany a lesklý povrch, který je oživován pochromovaným pruhem obíhajícím okolo telefonu.

Velice vás potěší rozměry, které jsou v kategorii dotykových telefonů naprosto vynikající. Výška činí 104 milimetrů, šířka 53 milimetrů a tloušťka pouze 11,9 milimetru. Taktéž hmotnost nenarostla do obřích hodnot a udržuje si rozměry nastavenou linii – 91 gramů. Příjemně překvapeni však budete i nadále. Je až neuvěřitelné, s jakou precizností byl nový Samsung vytvořen. Žádná část telefonu nevykazuje sebemenší vůli a při snaze vyloudit alespoň tiché zavrzání také odejde s nepořízenou. Svoji zásluhu na celkové pevnosti nese zadní kryt, který kryje celá "záda" telefonu. Nejedná se tedy jen o malou část, pod kterou najdeme baterii.

Přední straně dotykového telefonu vždy vévodí rozměrný displej a nejinak tomu je i zde. Pod ním našla svá útočiště trojice klasických kláves. Tlačítku zpět dělají z obou stran společnost klávesy se sluchátky. Nad displejem zbylo dostatek místa pro efektní pochromovanou mřížku, ukrývající reproduktor a nezbytné logo výrobce. Zadní strana je poměrně chudá. Ovšem jen do chvíle, než si telefon vezmete do ruky. Celý zadní kryt je pokryt lehce vystouplým vzorováním. Což jednak pod určitým úhlem pohledu dobře vypadá a pak zpříjemňuje držení. V levém horním rohu je nenápadně ukryto logo výrobce a v opačném rohu se v chromovém rámečku nachází čočka fotoaparátu, které sekunduje malé zrcátko. Za toto umístění musím výrobce pokárat, jelikož si zejména prvních pár dnů budete do záběru strkat své prsty. Jde však jen o zvyk a brzy se naučíte své všudypřítomné prsty "uklízet" jinam.

Pravý bok telefonu ukrývá dvě tlačítka. To výše položené slouží k uzamknutí telefonu. Pod ním své místo uhájila spoušť fotoaparátu. Ta se bohužel netiskne příliš pohodlně a značně tak komplikuje pořízení kvalitních fotografií. O kousek níže ještě objevíte očko pro zavěšení poutka. Opačný, tedy levý bok, poskytl trochu nezvykle domov dvojici tlačítek regulujících hlasitost. Těsně pod ním se pod plastovou krytkou skrývá jediný konektor, který na telefonu najdete. Je společný jak pro nabíječku, tak pro datový kabel a sluchátka. Z čehož bohužel vyplývá nemilá skutečnost – vlastní sluchátka si jednoduše nepřipojíte. Horní ani spodní strana již nic zajímavého nenabídne. Někdo by možná očekával vypínací tlačítko, ale tuto funkci si tentokrát přivlastnila klávesa s červeným sluchátkem.

Baterie a výdrž: 100 hodin bez nabíječky

Samsung S5230 Star výrobce osadil akumulátorem o kapacitě 1000mAh. Při běžném používání, kdy telefon nebudete stále prohánět, se s klidem dostanete na 4-5 dní výdrže. Pokud hodláte více poslouchat hudbu, hrát hry, či surfovat po internetu, výdrž se zhruba o dva dny zkrátí. I přesto se však jedná o výborné hodnoty u dotykového telefonu. Za delší výdrží stojí také fakt, že si levný Samsung rozumí pouze se sítěmi GSM.


Baterie nabízí nadprůměrnou kapacitu 1000mAh

Zvuk: průměrná reprodukce

Telefon má společný reproduktor pro hovory i přehrávání zvuků. Kvalita reprodukce hudby by se zařadila do lepšího průměru. Oceníte zejména dostatečnou hlasitost a minimální zkreslení i při nejvyšším stupni hlasitosti. Telefonu bohužel chybí klasický ekvalizér a tak musíte vzít za vděk několika přednastavenými režimy, které ne vždy uspokojí každého.

Již výše jsem se zmínil, že Samsung S5230 Star chybí klasický 3,5 mm jack. Jste tak odkázáni na přibalená špuntová sluchátka, která sice nejsou nejhorší, ovšem vášnivého posluchače zdaleka neuspokojí. Jediné alternativní řešení je, zakoupit si bezdrátového sluchátka. Telefon naštěstí alespoň podporuje profil A2DP.

Displej, prostředí, ovládání: začátečníci budou spokojeni

Než se vrhnu do samotného popisu, je třeba vzít v úvahu, jakým lidem se tento telefon dostane do rukou. Většinou to budou méně nároční uživatelé a v každém případě zřejmě lidé, kteří se s dotykovým ovládáním poprvé osobně seznamují. Proto nelze brát jako výrazný prohřešek, že Samsung sice nabídne dostatečně velký 3 palcový displej, ovšem s relativně nízkým rozlišením 240x400 obrazových bodů. Výsledný obraz tudíž není tak jemný jako u dražší konkurence a pouhým okem rozeznáte hrubší rastr. Nicméně nejedná se o žádnou katastrofu a koncoví uživatelé budou dozajista spokojeni. Displej je jinak samozřejmě aktivní a dokáže zobrazit až 262 144 barevných odstínů. Vzhledem k ceně byla také použit rezistentní typ dotykového displeje.

Uživatelské prostředí u novinky opět obstarává TouchWiz, které bylo použito již ve starších modelech. Nicméně v modelu S5230 Star prošlo mírnými inovacemi. Základní plocha se nyní skládá ze tří částí, mezi kterými můžete tahem prstu přepínat. Pomineme-li zajímavost celé inovace, objevíme velmi praktické využití. I tento Samsung samozřejmě podporuje oblíbené widgety. Díky třem různým plochám máte pro ně třikrát více místa. Není tak žádný problém mít na jedné ploše informační údaje, na druhé aktuální náhled z kalendáře a konečně na třetí minimalizovaný přehrávač. Jedná se tedy o velice praktické řešení, které dá definitivní sbohem základní ploše přeplácané všemožnými widgety.

Pomocí více obrazovek je řešeno i hlavní menu. Pohybem doprava či doleva se dostáváte do dalších částí, kde se skrývají méně důležité položky. Na toto uskupení si velmi rychle navykne i úplný začátečník a po několika dnech se bez toho snad už ani neobejde. Víceméně netřeba nic dlouze hledat hluboko v menu. Jednoduše jen párkrát táhnete prstem a požadovaná položka je nalezena.

Nyní již k samotnému ovládání. Telefon odemknete delším podržením klávesy na boku telefonu. Nabízí se i druhý způsob, který je sice efektnější, leč zdlouhavější. Stisknete jakoukoliv klasickou klávesu a po ní přidržíte prst na příslušném místě na displeji. Poté se již displej rozzáří a telefon je připraven k práci. K ovládání si vystačíte jen s vašimi prsty. Ostatně ani jiná volba není. Stylus se k telefonu nedodává, protože v podstatě není vůbec potřeba.

Vše je pěkně uzpůsobeno pro váš ukazováček, případně palec ruky. Tím myslím dostatečnou velikost veškerých ikon. Ovládání tak probíhá naprosto spolehlivě a k přehmatům téměř nedochází. Nováčci si sice budou chvíli zvykat, a to především na různé tahy po displeji, ale jak se říká, vše nové chce svůj čas. Pro rychlejší přivyknutí určitě doporučuji zapnout si zpětnou odezvu telefonu v podobě vibrací. Získáte tak nepostradatelnou citovou vazbu, díky které nebudete na displej prsty tlačit ani málo ani hodně. Vaše oči telefon upoutá velice pěkně zpracovanými animacemi. Již při samotném vstupu do hlavní nabídky, menu efektně vyskočí ze středu displeje. Jednotlivé přechody mezi nabídkami, potvrzování ikon i posuvy v seznamech podnabídek. Zde je nutno uznat, že Samsung prostě umí.

Samotné psaní na dotykovém displeji si nechám do odstavce, týkajícího se zpráv. Dalším neméně důležitým aspektem u dnešních telefonů je rychlost. Samsung S5230 Star je v tomto ohledu slušný rychlík. Při běžném procházení menu či jakýchkoliv seznamů vše probíhá v mžiku sekundy. Nemusíte se tak obávat, že by vám telefon nestačil a vy jste se většinu času kochali pohledem na přesýpací hodiny. K mírnému zpomalení dochází v internetovém prohlížeči, při načítání složitějších webových stránek. Kapitola sama pro sebe je rychlost při hraní her, ale k tomu se ještě dostanu.

TIP: vyhrajte Samsung STAR a další ceny ve velké vánoční soutěži mobilenet.cz!

Fotoaparát: 3 Megapixely na momentky

Samsung i přes své zařazení do třídy dotykových low-endů nabízí překvapivě kvalitní fotoaparát. Disponuje rozlišením až 3 megapixely, což v této kategorii prozatím není často vídaným jevem. Chybí však jakákoliv možnost přisvětlení a budete tak muset vzít zavděk jen malému zrcátku pro pořízení autoportrétů. Rozloučit se budete muset také s automatickým ostřením. Celkově dokáže Samsung pořídit slušné snímky jen venku a to za ideálních podmínek. Pozor je třeba si dát i na ostré slunce, protože občas dochází k nepříjemným přepalům.

;;;

Pořízení kvalitního snímku je navíc znepříjemněno nepohodlnou spouští a špatným umístěním čočky fotoaparátu. Tu si zejména ze začátku budete často zakrývat prstem. Se Samsungem S5230 Star je možné také nahrávat videozáznamy a to v QVGA rozlišení. Škoda, že výrobce trochu nepřidal. Takto jste odkázáni víceméně jen na přehrávání na displeji telefonu.


Ukázkové fotografie Ukázkové VIDEO - 320x240, 15 FPS

Hudební funkce: škoda chybějícího 3,5 mm jacku

Jak jsem se již zmínil výše, Samsung disponuje pouze jedním reproduktorem. To má nespornou výhodu. Při přehrávání telefon položíte na stůl a zvuk není ničím tlumen. K dispozici máte přehledný audio přehrávač a díky velkému displeji vidíte i vše potřebné na jedné obrazovce. Vybírat můžete z několika přednastavených režimů ekvalizéru. Leč ani jeden z nich vám neposkytne ideální nastavení. Nechybí vyhledávání podle předem určených kritérií, opakování playlistu či skladby a problém telefonu nečiní ani minimalizovat přehrávání na pozadí.

Vadu na kráse představuje chybějící konektor 3,5 mm Jack. Jste tak odkázáni na sluchátka dodávaná výrobce, která sice hrají obstojně, nicméně vášnivého posluchače zdaleka neuspokojí. Možnou alternativou je dokoupení bezdrátových sluchátek, protože Samsung nepostrádá dnes již nezbytný profil A2DP. Pakliže raději posloucháte hudbu prostřednictvím rádia, ani zde vás model S5230 Star nezklame. Disponuje FM přijímačem s podporou RDS.

Multimédia a hry: moderní java hry

Hudbou samozřejmě multimediální schopnosti nekončí. Počítejte však s tím, že hodláte-li multimédia využívat intenzivněji, nevyhnete se investici do paměťové karty typu microSDHC. Vestavěných 50MB dlouho stačit nebude a Samsung spolu s telefonem vzhledem k nízké ceně ani žádnou kartu nepřibalil.

V útrobách paměti naleznete celkem 8 různých JAVA her. Některé se ovládají pomocí dotykového ovládání, jiné využívají pohybové čidlo a u dalších je třeba se spokojit s virtuální klávesnicí ve spodní části displeje. Velkým mínusem je nutnost nové aplikace stahovat z internetu. Jste-li tak zvyklí z Nokií či Sony Ericssonů, že si například nové hry instalujete přímo z karty, budete u Samsungu nemile překvapeni. Další negativum spočívá v nepřílišné rychlosti java aplikací. Předem tak můžete dát sbohem technologicky náročnějším 3D JAVA hrám ve třetím rozměru.

Telefonní funkce: více než uspokojivé

Byť Samsung spadá téměř do té nejnižší cenové kategorie, nabízí telefonní seznam s nadprůměrnou kapacitou 2000 míst. K jednotlivým kontaktům lze uložit mnoho doplňujících informací. Dotyčného lze samozřejmě odlišit unikátní melodií a dokonce i speciálními vibracemi. Kontakty je možné vyhledávat pomocí psaní jednotlivých písmen z požadovaného jména.

Samsung S5230 Star si rozumí sice jen se sítěmi GSM, avšak rovnou se čtyřmi pásmy. Pochválit musím znovu reproduktor, který i při hovoru podává nadprůměrné výkony. Velmi zajímavou funkcí je i tzv. falešný hovor. Dokonce lze i namluvit i hlas "druhé strany". Poté vše působí naprosto věrohodně.

Zprávy: překvapivě pohodlné a rychlé psaní

Právě přichází pro mnohé nejdůležitější část. Jak se vlastně na tom dotykovém Samsungu píše? To je otázka, která napadne zřejmě každého, kdo se zatím s dotykovým telefonem nesetkal, či jej měl jen párkrát v ruce. Samsung se k celé věci staví velkoryse. Nabízí několik různých způsobů psaní a přidává i svoji svižnost. V prvé řadě si můžete vyzkoušet psaní, pomocí kreslení písmen na displej. Byť se to může zdát jako zábava, po chvíli zjistíte, že je to zdlouhavé. Často se totiž stane, že telefon váš rukopis ne a ne rozpoznat. Mnohem lepší je využit klasické klávesnice, známé z normálních telefonů. Dostává dostatek místa, funguje u ní „té-devítka“ a díky zpětné vazbě v podobě vibrací téměř nedochází k překlepům. Pokud telefon položíte, akcelerometr to zaregistruje a klávesnici přepne do režimu QWERTY. Zde jsou klávesy samozřejmě menší, nicméně i tak se dá zvyknout a psát rychle v tomto režimu.

Dále Samsung nabízí všechny nezbytné funkce. Sdílenou paměť pro SMS zprávy, odpočítávání od začátku psaní a zprávy MMS, jež jsou omezené do standardní velikosti 300kB. Opomenut nebyl ani e-mailový prohlížeč, který si proradí i s přílohami do maximální velikosti 5MB. Kontrolu své schránky je možné si navolit v určitých časových intervalech.

Organizační funkce: vše, nač si jen vzpomenete

V této oblasti nabízí Samsung opravdu vše důležité. Přehledný kalendář se třemi typy náhledu, úkolovník, pěkně zpracované poznámky a kalkulačku. Graficky hezky vpadající jsou i stopky a minutka. V nabídce naleznete i převodník měn, do kterého lze i další přidávat a již jen aktualizovat kurzy. Své využití dozajista najde i aplikace světový čas. Organizaci času též usnadňuje dostatečně rozměrný displej, který dovoluje zobrazení aktuálních událostí hned pod kalendářem.

Internet a datové funkce: pomalé přenosy, pomalý prohlížeč

Propojení s počítačem lze uskutečnit pomocí datového kabelu, který je součástí základního balení. Bezdrátovou alternativu představuje Bluetooth 2.1. Jak jsem již psal výše, Samsung S5230 Star si rozumí jen se sítěmi druhé generace a tudíž se musíte rozloučit s rychlými daty. Nejrychlejší technologií je tak pouze EDGE, jelikož chybí i Wi-Fi. Ovšem kdo by ho u takto levného telefonu očekával.

K surfování je samozřejmě připraven internetový prohlížeč. Je uzpůsoben pro dotykové ovládání a lze jej využívat i s displejem na šířku. Bohužel práce s ním není nikterak pohodlná. V prvé řadě je poměrně pomalý a je dost obtížné se strefit na požadovanou volbu prstem. Nepostrádá možnost zoomu, jenže i ten se ovládá poměrně krkolomně a chvíli vám bude trvat, než vůbec přijdete na to, jak se vlastně ono přibližování ovládá. Alespoň, že jihokorejský výrobce nezapomněl na prakticky využitelnou RSS čtečku.

Zhodnocení: dotykový telefon s výborným poměrem cena/výkon

Samsung S5230 Star přinesl dotykové ovládání do cenově přístupné hladiny a rozhodně to nebylo na úkor funkční vybavenosti. Nabídne dostatečně kvalitní displej, konkurenceschopný fotoaparát a nezaostává ani v telefonních či organizačních funkcích. Nemalým lákadlem je též i povedený design a tenká tloušťka, která i dnes stále letí. Nebýt chybějící paměťové karty, bylo by možné označit za skvělé i základní balení. Zamrzí zejména absence konektoru 3,5 mm Jack a za ideální nelze označit ani internetový prohlížeč. Nicméně od telefonu za necelé čtyři tisíce nelze čekat zázraky. Každopádně se Samsung povedlo vyrobit mobil, jenž za příjemně nízkou cenu přináší dotykové ovládání širší skupině uživatelů.

TIP: vyhrajte Samsung STAR a další ceny ve velké vánoční soutěži mobilenet.cz!

samsung-s5230-star
Klady
  • výborný poměr cena/výkon
  • pohodlné ovládání
  • precizní zpracování
  • pohybový senzor
Zápory
  • Nepodporuje 3G
  • Java aplikace nelze nahrát z karty
  • pomalý internetový prohlížeč
  • chybí 3,5 mm jack
Diskuze ke článku
sniper
Dobrá Recenze!!! a absence wi-fi už brzo odpadne s novým s5230w star tak jen čekám na jeho uvedení do prodeje=)=)=)
zbynulka.vsetin
prohlížeč je sice pomalý, ale když už si zaplatím ty datové přenosy, tak není problém si stáhnout operu mini...4.2 osobně používám a aspoň se nemusím bát, že se mi každou chvíli otočí displej na šířku :-)
Petra
Dobry den mam ho zatim chvilku ale zatim jsem spokojena ale jenom bych chtela vedet jestli se daji menit vyzvaneni na zpravy uz jsem to zkousela ale nic a taky jsem to nikde nevycetla tak jestli mi nekdo poradi dekuji
Jana
Chci se zeptat tento telefon nemá Hands-free dalo by se to nějak doinstalovat do mobilu??A ještě se chci zeptat dalo by se do tohoto mobilu stáhnout i nějaký film nebo u tady toho typu to nejde??Děkují

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze