Samsung představil 108Mpx senzor, zvládá i záznam 6K videa

2
Samsung představil 108Mpx senzor, zvládá i záznam 6K videa
  • Nový senzor je stvořen pro fotografování v extrémních podmínkách
  • Běžně bude fotografovat ve 27 megapixelech
  • Očekávat můžeme záznam videa v rozlišení 6K

V brzké době nás zřejmě čeká opět pokrok na poli senzorů pro fotografování v mobilních zařízení. Samsung odprezentoval zbrusu nový senzor ISOCELL Bright HMX s rozlišením 108 megapixelů. Někteří toto počínaní označují jako obnovenou honbu za megapixely, avšak tentokrát to není úplně pravda. Velikost senzoru od Samsungu činí 1/1,33",což je mimochodem o 125 % více než u staršího senzoru ISOCELL Bright GM1 se 48 megapixely.

Samsung ISOCELL Bright HMX

Samsung ve své tiskové zprávě uvedl, že s více než 100 miliony efektivních pixelů senzor vytvoří „výjimečné fotografie i za extrémních světelných podmínek“. Senzor HMX využívá technologii Tetracell, což znamená, že se jedná o 27megapixelový senzor s roztečí 1,6 µm pixelů. Pro úplnost dodejme, že běžně tak bude fotit snímky ve 27megapixelovém rozlišení.

Dojde také k posunu kvality nahrávaných videí. Senzor ISOCELL Bright HMX totiž podporuje záznam videa v 6K rozlišení, což je 6 016 × 3 384 pixelů, při 30 snímcích za vteřinu. Samozřejmě podmínkou bude dostatečně výkonný procesor, tedy například Snapdragon 855. Masová výroba nového senzoru se má rozběhnout již nyní v srpnu. Očekávané Xiaomi Mi MIX 4 se 108megapixelovým fotoaparátem by tak měl řešení od Samsungu určitě využívat.

Diskuze ke článku
End
S855 a spojení 48MPx umí už jeden výrobce 8K videa, nechápu proč 6K jde u 108MPx a v době kdy už Čína a u nás začíná 8K.. Je 6K málo.
Ruda
A není to málo Antone Pavloviči?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze