Samsung Omnia 7: recenze WP7 se Super AMOLEDem
recenze

Samsung Omnia 7: recenze WP7 se Super AMOLEDem

6

Ve šlépějích skvělého Galaxy S kráčí další smartphone od Samsungu se Super AMOLED displejem. Na rozdíl od androidího siláka pohání Omnii 7 nové Windows Phone 7. Vstup Samsungu na WP7 scénu nemohl být lepší.

Telefonů s operačním systémem Windows Phone 7 je na trhu poskrovnu. Odlišit je jeden od druhého může být problém. Všechny mají na přední straně stejná tlačítka a uvnitř silné komponenty, které splňují minimální požadavky Microsoftu a po zapnutí na vás vykoukne vždy stejný Metro UI. Omnia 7 je ale výjimka. Samsung použil osvědčený recept, jak se odlišit od ostatních, kvalitu. Super AMOLED displej je důvod, proč Omnia 7 nad ostatními WP7 telefony jasně vyčnívá. Zdaleka ale ne jediný.

Technické parametry Samsung I8700 Omnia 7

Kompletní specifikace
Konstrukce122,4 × 64,2 × 11 mm, 138,2 g, konstrukce: klasická
DisplejSuper AMOLED, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 080 × 720 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm S1 QSD8250, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 13 315 Kč

Obsah balení

Komentovaný videopohled

Konstrukce a vzhled

Samsung Omnia 7 působí kvalitně už na první pohled a když ho vezmete do ruky, nenechá vás ani na chvíli na pochybách, že v ruce držíte pořádný kus stylové drahé elektroniky a nikoliv plastovou hračku. Povrch těla sice tvoří hladké tvrdé plasty, ale kvalita konstrukce je na takové úrovni, že při manipulaci nedochází k nepříjemnému vrzání nebo nedoléhání jednotlivých částí. Příjemným zpestřením je kovový kryt baterie, který ale svou barvou ani na dotek neruší celkový dojem.

Přední straně Omnie 7 dominuje velký displej, který si podrobně popíšeme dále. Kromě něj vpředu najdete už jen standardní trojici tlačítek pro Windows Phone 7, tedy tlačítka zpět a hledat, která jsou dotyková a kulaté tlačítko s logem Windows.

Na přední straně nechybí ani senzor pro automatické nastavení jasu. Bohužel zcela chybí dioda, která by vás upozornila na událost, jako je to standardem například u telefonů od HTC.

Na horní straně najdeme vstup na sluchátka (3.5 mm jack) a microUSB konektor pro nabíjení a přenos dat. USB vstup má jednu zvláštnost, a to pohyblivou krytku. Ta na rozdíl od gumových špuntíků v momentě, kdy potřebujeme mít USB vstup volný, nevyčnívá ven, ale zasune se elegantně do těla mobilu.

Na pravém boku jsou umístěna dvě tlačítka. Nahoře je vypínání telefonu a dole dvoupolohové tlačítko pro spoušť fotoaparátu. Pomocí spouště se také můžete odkudkoliv bleskově přepnout do aplikace fotoaparát.

Na zadní straně najdete kryt vyjímatelné baterie, který se uvolňuje velmi přirozeně a pohodlně. Nehrozí tak obvyklý zápas s telefonem, který se nechce nechat otevřít ani po použití značné síly, jako to známe například u T-Mobile G1. Kryt ovšem ani sám neodskakuje. Během testování držel na svém místě za všech situací.

Těsně nad krytem baterie je reproduktor, který se stará o vyzvánění a případně i přehrávání hudby. I když je to na první pohled drobek, při nastavení hlasitosti na nejvyšší hodnotu váš budík nejspíš uslyší i sousedé a vystačíte si s ním i při přehrávání videí. S poslechem hudby je to samozřejmě horší, i tak se však ve sféře mobilních telefonů jedná o nadstandard. Na zadní straně také najdete pětimegapixelový fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou. O něm se dočtete více v kapitole fotoaparát.

Celkový vzhled Omnie 7 je představuje vyvážené spojení elegance a funkčnosti. Telefon netrpí žádnou konstrukční vadou a jedinou subjektivní nevýhodou pro někoho může být jeho velikost a hmotnost. I když je tlustý jen 11 mm, na výšku má přes 12 cm a váží 138 gramů, není to tedy žádný drobek. Na druhou stranu je pořád lehčí než konkurent HTC HD 7.

Baterie a výdrž

Li-ion baterie s kapacitou 1500 mAh svými parametry příliš nenadchne. K opravdu zajímavým hodnotám se ale dostanete díky super AMOLED displeji a především operačnímu systému Windows Phone 7, který je velmi dobrý energetický hospodář.

Při plném nabití telefon vydrží dva dny intenzivního používání. V našem případě přibližně dvě hodiny brouzdání na internetu přes wi-fi, připojení na exchange server se zapnutým Microsoft Direct Push, přijmutí několika krátkých hovorů, a to vše se zapnutým 3G (vypnout se ostatně ani nedá).

Při ještě extrémnější zátěži, například při nepřetržitém sledování youtube s hlasitostí nastavenou na maximální úroveň by se vám pravděpodobně povedlo dostat beterii na kolena během jednoho dne.

Naopak malým odlehčením (vypnutím MS Direct Push, omezením doby strávené brouzdáním na webu přes wi-fi) se velmi snadno dostanete na tři až čtyři dny běžného používání, což je i na kategorii high-endových smartphonů heroický výkon. Při vypnutém datovém připojení a minimálním používání telefon bez problému vydrží i týden.

Displej a ovládání

Jedním z hlavních lákadel modelu Omnia 7 je Super AMOLED displej, který je momentálně specialitou Samsungu. I když WOW efekt odezněl už s Galaxy S, patří i dnes Super AMOLED k absolutní špičce, jak v podání barev, tak v kontrastu a viditelnosti na přímém slunci.

Super AMOLED displej je špičkový

Při srovnání s iPhonem 4 mi přišel obraz Omnie 7 mnohem výraznější a kvalitnější. Je to ale pouze subjektivní názor a jiným účastníkům testu zase přišel lepší iPhone 4, jehož trumfem je především vysoké rozlišení.

Omnia 7 nabídne rozlišení standardních 480 na 800 bodů, které Microsoft nadiktoval jako minimální. Rozlišení se ve všech oblastech, od přehrávání filmů po brouzdání na internetu, ukazuje jako dostatečné.

Velikost displeje jsou rovné 4 palce, tedy stejně, jako u stájového kolegy Galaxy S. 16 milionů barev přímo vyzývá ke sledování filmů a prohlížení obrázků. Ty si navíc bez problému užijete s více lidmi, protože pozorovací úhly Super AMOLED displeje jsou nepřekonatelné. O optimální nastavení jasu se stará vestavěný světelný senzor.

Operační systém a hardware

Díky jednotným minimálním požadavkům na hardware je na tom Omnia 7 s výkonem obdobně, jako ostatní WP7 telefony, tedy výborně.

Metro UI

Uvnitř najdete procesor Snapdragon QSD8250 taktovaný na 1 Ghz, kterému sekunduje 512 MB RAM. Omnia 7 disponuje i vlastní pamětí pro uživatelská data o kapacitě 8 GB.

Díky absenci slotu pro paměťové karty se ale kapacita do budoucna nedá nijak rozšířit. Pokud je tedy vaše multimediální sbírka větší, Omnia 7 pro vás znamená velké omezení.

Už mnohokrát jsme všichni slyšeli, že nové WP7 se ze všeho nejvíc podobají iPhonu v jeho začátcích. Rozhodně ne designově, tam jdou WP7 vlastní cestou, ale týká se to spíše možností operačního systému. Všichni první verzi iPhone OS zazlívali, že neumí Copy & Paste, že nezvládá multitasking. Přesně tři roky po něm však přišla Windows Phone 7 a přinesla to samé. Zatímco iOS se za tři roky zbavil většiny svých neduhů, WP7 čeká ještě dlouhá cesta, aby vychytala všechny drobnosti, které zatím tento OS opravdu kazí.

U iPhonu se WP7 inspirovala ještě v jedné věci – v omezenosti. Veškeré aplikace můžete instalovat jedině přes MarketPlace, který je mimochodem celkem hezký, ale neumí například vyhledávat v jednotlivých sekcích, veškeré multimediální přenosy pak probíhají pouze přes internet nebo si musíte do PC nainstalovat program Zune. Ten je v současnosti dostupný pouze pro Windows, uživatelé OSX nebo Linuxu mají smůlu a do telefonu přes USB kabel nic nedostanou.

Uživatelské prostředí a „huby“

Design uživatelského prostředí je již všeobecně známý. Celý stojí na tzv. dlaždicích. Každá dlaždice představuje buď jednu konkrétní aplikaci, nebo tzv. hub. Domovská obrazovka je tvořena samými dlaždicemi, které představují prakticky widgety. Každá totiž umí zobrazit například počet nových zpráv, změnu statusu přítele, položku v kalendáři a tak podobně. Svým způsobem se snaží nahradit klasickou pohotovostní obrazovku a dá se říct, že to není vůbec špatné.

Huby jsou speciální aplikace, které do sebe integrují nejrůznější funkce a je jich standardně celkem šest. Najdeme zde hub People, který integruje kontakty a sociální služby. Vidíte tak nejen adresář, ale také například aktualizace stavů na Facebooku. Dále je tu hub Xbox Live, který zobrazuje veškeré hry a dokáže spolupracovat s vaším herním účtem pro klasickou konzoli Xbox. Funkčnost Xbox HUBu je ale v současnosti stále omezená, nabídka her minimální a integrace do Xbox Live v plenkách.

Jako další je tu hub Picture. Ten integruje veškeré obrázky a fotky v zařízení a dokáže zobrazit také fotografie ze sociálních sítí, například z Facebooku. Přímo z aplikace také můžete obrázky sdílet, ovšem jste omezeni pouze na Facebook. Pokud byste chtěli obrázky uploadnout například na Twitpic a rovnou je odeslat na Twitter, máte smůlu.

V řadě již čtvrtým je hub Zune. V tomto hubu se integrují veškeré multimediální soubory jako je hudba nebo videa a ukládají se tam i náhledy videí, které jste shlédli na YouTube.

Pátým hubem je MarketPlace, což je klasický obchod s aplikacemi, kde můžete zakoupit také hudbu. Jako poslední ze standardních hubů je zde kancelářský balík Microsoft Office. Zde můžete pracovat s dokumenty ve Wordu, Excelu nebo PowerPoint a můžete je sdílet pomocí funkce SharePoint. Podporovány jsou i užitečné poznámkové bloky Microsoft Office OneNote.

Kromě standardních hubů si pro Omnii 7 Samsung připravil i něco extra. Jedná se o aplikaci Photo Sharing, která má být branou ke snadnému sdílení obrázků se službami Facebook, Flickr, Friendster, MySpace, Photobucket a Picasa.

Zajímavý koncept aplikace je bohužel naprosto zabitý tím, že absolutně nefunguje a i přes několik desítek pokusů se mi přes ni nepodařil nahrát ani jediný obrázek. Další přeinstalovanou exkluzivitou je hub Daily Briefing. Ten na třech panelech ukazuje aktuální počasí i s předpovědí na tři dny, aktuální zprávy z Reuters.com a přehled kurzů akcií z Yahoo Finance. I když je hub příjemně zpracovaný, jeho použitelnost je značně limitovaná serverem Reuters, který nemůžete ve zdrojích zpráv změnit.

Spolupráce hubů se sociálními sítěmi je naprosto skvělá a je vidět, že právě toto byl primární záměr vývojářů. Vše funguje a spolupracuje skvěle a po nějakém čase přijdete na chuť i samotnému ovládání a logice systému. Bohužel toto vše je zpoplatněno přísným uzavřením systému a jak už bylo řečeno, ještě mnoha maličkostmi, které trochu otravují život.

Fotoaparát

Pětimegapixelový fotoaparát má stejné parametry jako ten, který najdete v Samsung Galaxy S. Na rozdíl od něj má ale přisvětlovací diodu, která se postará o zachycení obrazu i ve vyloženě špatných světelných podmínkách.

Focení zpříjemňuje hardwarové tlačítko spouště, které má dvě polohy. Naopak velmi nepříjemné je nemožnost vypnutí zvuku spouště.

Kvalita fotek se v žádném případě nemůže rovnat nejlepším mobilním foťákům a nelze ji označit za dobrou.


Kvalita fotek není příliš oslnivá


Použití digitálního zoomu


Ukázky focení ve špatných světelných podmínkách

Zábava

Velký displej, skvělé podání barev, kvalitní zvuk a rozrůstající se databáze aplikací jsou zárukou toho, že s Omnií 7 se nudit nebudete.

Sledování filmů nebo seriálů na Omnii 7 je lahůdka. Přehrávač videa je však velice strohý a kromě 3 tlačítek dopředu, dozadu a přehrát nic nenabídne. To znamená ani žádné nastavení. Přehrát si můžete videa ve formátech MP4/H.264/H.263/WMV, film s externími titulky však neshlédnete. Přehrávač hudby je shodný jako videopřehrávač, tudíž si v něm nic moc nenastavíte. Jako jediná aplikace ale dokáže běžet na pozadí, takže váš poslech hudby nic nebude omezovat.

Díky silnému hardwaru si Omnia 7, stejně jako ostatní WP 7 telefony, bez problému poradí se všemi hrami na MarketPlace. Některé z nich mají slušnou 3D grafiku. Nic na úrovni Epic Citadel se na WP ale zatím neobjevilo, i když hardware by na to nepochybně byl.

YouTube a Bing mapy

Jednu z hlavních rolí hrají samotné aplikace. Ty můžete zatím do telefonu dostat pouze přes MarketPlace. Bohužel MarketPlace není úplně dokonalý. Je sice hezký a celkem přehledný, ale pokud chcete najít nějakou aplikaci skrze hledání, zobrazí se výsledky ze všech kategorií – to znamená hudba, aplikace, hry. Když jsem například hledal aplikaci na screenshoty a zadal hledat „screenshot“, zobrazilo se množství hudby od autora „Screenshots“. Další nevýhodou MarketPlace zase je, že bezplatných aplikací je skutečně poskrovnu. Je to také způsobeno samotným Microsoftem, který zavedl pravidlo, že každý vývojář může nabízet maximálně 5 bezplatných aplikací. Pro používání MarketPlace je nutné mít Windows Live ID a pokud vyplníte zemi jako USA nebo UK, tak budete mít k MarketPlace přístup. U nás totiž zatím podporovaný není.

Zune a Xbox LIVE, místo pro zábavu

WP7 nabízí také celkem slušný internetový prohlížeč. Umožňuje prohlížet stránky ve více oknech najednou a zobrazuje kompletní obsah stránek. Bohužel se však nedá označit za zcela vydařený, neboť má několik nemalých chyb. Zaprvé je to absence Flash. Proč ale nejde zadávat adresu v režimu na šířku, na to odpověď hledám těžko. A posledním mínusem je samotné zobrazovací jádro prohlížeče. Je totiž stejné, jako u stolní verze Internet Explorer 7, a to znamená, že úspěšně ignoruje veškerá zavedená pravidla CSS. Je tak velmi pravděpodobné, že spousta stránek se nebude zobrazovat korektně, stejně jako na stolním IE.

Na druhou stranu je třeba poznamenat, že se jedná o jasně nejrychlejší mobilní prohlížeč současnosti, který brilantně zvládá zoomování i posun (nebo oboje najednou).

Na WP7 v současnosti existuje pouze skromná databáze aplikací, která se ale velmi rychle rozrůstá. Pokud jste fanoušci sociálních sítí, jistě vás potěší, že jsou k dispozici zdarma aplikace Facebook a Twitter, které fungují přímo ukázkově. Mnohem hůř je na tom oficiální klient FourSquare, který se po zapnutí dokázal vždy jen zaseknout.

Aplikace Photo Sharing a pohled na MarketPlace

Adresář a telefonování

Samotný adresář je integrovaný do hubu People. V něm můžete vyhledávat buď postupným psaním, nebo se vám ukáže kompletní abeceda přec celý displej a vy si zvolíte písmeno, kde chcete hledat. Ke každému kontaktu si můžete přidat několik detailů včetně podrobností, jako jsou děti, titul, narozeniny a podobně a můžete jej také zařadit do konkrétního seznamu kontaktů. To znamená, že pokud si integrujete do zařízení adresář z Gmailu, můžete přidat nový kontakt buď do Google adresáře, nebo přímo do adresáře telefonu. Ten se automaticky synchronizuje s Windows Live. Ke každému kontaktu se také přiřadí automaticky detaily ze sociálních sítí, takže u nich vidíte aktuální stav na Facebooku, email, adresu a podobně nebo můžete rovnou z adresáře něco napsat na přítelovu zeď. Propojení s Facebookem je opravdu skvělé.

Telefonní aplikace ničím nepřekvapí, pouze jí musím vytknout protokol hovorů. Každý hovor je totiž zaznamenán samostatně a to znamená, že když vám někdo zavolá několikrát za sebou, bude v protokolu několik záznamů tohoto kontaktu, zatímco ostatní záznamy jsou až na konci tohoto seznamu. Dle mého názoru je mnohem přehlednější, když se každé číslo/kontakt zaznamená pouze jednou a detaily o konkrétních hovorech se zobrazí až po jeho rozkliknutí.

Klávesnice a zprávy

Ač vždy dávám přednost hardwarové klávesnici, ta softwarová na displeji Omnie 7 zafungovala překvapivě dobře. Díky velikosti a fantastické odezvě displeje bylo psaní rychlé a pohodlné a subjektivně lepší než na iPhone 4. Absence české T9 ale nepotěší a kromě toho neexistuje žádný způsob, jak do textu zadat české znaky.

Práce se zprávami je bezproblémová. Zobrazují se ve stylu konverzací. Ke každé SMS můžete přidat přílohu a tím se automaticky změní na MMS. Můžete si také nechat zasílat doručenky.

U MMS je ovšem jeden zásadní problém. Pokud systém hned po vložení SIM nerozezná vašeho operátora a nenastaví se automaticky parametry MMS, na multimediální zprávy zapomeňte. V systému neexistuje žádný způsob, jak je zadat manuálně.

Podobný problém jsem měl s Vodafone kartou a internetem. Parametry datového připojení se naštěstí dají doplnit ručně. I tak je to ale nepříjemné zdržování, které obtěžuje. U high-endových smartphonů jsme zvyklí na automatickou konfiguraci už několik let.

WP7 umožňují také pohodlnou správu emailů. Snadné nastavení lze využít pro Windows Live, Yahoo! nebo Google. Dále si můžete přidat jakýkoliv IMAP nebo POP emailový účet. IMAP zvládá i práci se složkami. Vzhledem je emailová aplikace stejná, jako aplikace pro SMS/MMS. Každý účet je reprezentován vlastní dlaždicí kde se vám zobrazuje aktuální počet nepřečtených emailů. Totéž platí pro zprávy SMS/MMS.

Psaní je pohodlné, na českou T9 ale zapomeňte

Organizační funkce

WP7 nabídne také kalendář. Praktičnost a přehlednost však trochu pokulhává. Chybí například zobrazení týdne. Den, měsíc a agenda naštěstí nechybí. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odděleny. Nevýhodou však je, že se na dlaždici kalendáře zobrazují pouze události konkrétního dne. Jestliže máte dnes volno, zítřejší událost se vám na dlaždici nezobrazí.

Jestli za něco musím Windows Phone 7 skutečně pochválit, tak je to jednoduchost ovládání, integrace sociálních sítí a kancelářský balík. Microsoft Office má připraven svůj vlastní hub a dokáže skvěle pracovat s tabulkami Excel a dokumenty Word. Přítomny jsou také poznámky OneNote, přičemž veškeré soubory jsou opět reprezentovány známými dlaždicemi. Dokumenty můžete také sdílet pomocí funkce SharePoint mezi různými zařízeními. Dokument se uloží na server a má k němu přístup kdokoli, komu to povolíte.

Datové funkce

Je jasné, že k plnohodnotnému využití moderních operačních systémů je třeba plnohodnotné připojení k internetu 24 hodin denně. U Windows Phone 7 tomu není jinak a tak se k internetu můžeme připojit nejen přes Wi-Fi s podporou protokolů 802.11 b/g/n, ale také přes GSM nebo 3G. V GSM dokáže Omnia 7 komunikovat ve frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz, GPRS a EDGE je přítomno ve třídě 12. V sítích 3G dokáže Omnia pracovat na frekvencích 900, 1700 a 2100 MHz. Rychlost HSDPA je až 7,2 Mbps, HSUPA pak dokáže posílat data až rychlostí 5,76 Mbps. Nechybí ani A-GPS nebo Bluetooth ve verzi 2.1. S počítačem, respektive se Zune, můžete Omnii 7 připojit pomocí microUSB konektoru. Využití GPS je značně omezené díky nedostatku aplikací, které by jej využily. Žádná navigace pro Windows Phone 7 zatím neexistuje.

Zhodnocení

Samsung Omnia 7 je stylový a povedený high-endový smartphone, který si vaši pozornost zaslouží hlavně díky čtyřpalcovému Super AMOLED displeji a velké výdrži baterie. Cenou za špičkový velký displej je odpovídající velikost, která nemusí sedět každému. Výčet hardwarových superlativ zakončuje 1 Ghz Snapdragon procesor, který dnes stále patří mezi nejsilnější mobilní procesory.

Jedinou brzdou skvělého hardwaru je operační systém, který stále trpí mnoha dětskými nemocemi, jako je absence funkce copy & paste nebo flashe v internetovém prohlížeči. Většina podobných nedostatků mají ale podle vyjádření Microsoftu vyřešit chystané updaty.

Co se ale nezmění nikdy, je koncept uzavřeného systému. Ten někomu může vyhovovat svojí uživatelskou přívětivostí a rychlostí. Pro další skupinu uživatelů budou limity Windows Phone 7 nepřekonatelnou překážkou.

samsung-i8700-omnia-7
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • výborná integrace sociálních sítí
  • Dobrá výdrž baterie
  • Rychlost prostředí
  • Výborný Super AMOLED displej
Zápory
  • větší rozměry vzhledem k velkému displeji a výbavě
  • špatná kvalita fotografií z vestavěného fotoaparátu
  • absence multitaskingu, cut&paste, mass storage
  • Windows Phone 7 mají ještě mnohá omezení
Diskuze ke článku
Lukáš
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli bude v budoucnu WP 7 podporovat češtinu. děkuji za odpověď
Bláboly tady
tohle neni zrcadlovka , je to Mobil. Nad fotákem se všichni kolem mě rozplívají. Děla pěkný fotky
cz.c0r0ner
Chválim recenzenta, moc hezká a hlavně přínosná recenze. Právě zvažuji koupi tohoto telefonu. Díky.
Andik
Dobrý den, chci se zeptat jaká je čistá vnitřní paměť? Děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze