Samsung Galaxy Tab S3
recenze

Samsung Galaxy Tab S3

Napodobte Picassa za doprovodu Bacha
5

Samsung opět míří mezi ty nejlepší. V tomto roce hodlá dominovat jak v sekci telefonů s modely S8, tak i v segmentu tabletů s novou generací Galaxy Tab. Tab S3 se snaží nabídnout maximum: krásné tenké tělo pokryté sklem, špičkový displej, podporu S Pen, vysoký výkon, dlouhou výdrž na baterii nebo čtyři reproduktory. Jak to vše funguje v praxi a kolik si Samsung za svůj vlajkový tablet řekne? Nejen to se dozvíte v naší recenzi.

Opravdu špičkových tabletů s Androidem a 10palcovým displejem je jako šafránu. Od Samsungu bylo logickým krokem pokračovat v řadě Galaxy Tab a trhu opět nabídnout androidího krále tabletů. Dle papírových specifikací můžeme říci, že se to téměř povedlo. Parametry jsou špičkové, avšak do dokonalosti chybí třeba nejnovější procesor. Za cenu 21 tisíc korun ale chcete, aby bylo vše perfektní. Odpustíme Samsungu v průběhu recenze tuto mušku, nebo najdeme i další? To zjistíte na následujících řádcích.

Obsah balení:

  • tablet
  • rychlonabíjecí adaptér
  • USB-C kabel
  • S Pen
  • náhradní hroty k S Pen
  • stručný návod

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S3

Kompletní specifikace
Konstrukce237,3 × 169 × 6 mm, 429 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
DostupnostQ2 2017, 21 000 Kč

Samsung Galaxy Tab S3 – videopohled

Design a konstrukce: lesklá žiletka

Kombinace skla a kovových prvků potěší oko, ale jásat bohužel nebudete dlouho. I po uchopení ještě zůstává vše v pořádku – tablet je tenký jako žiletka, pouze 6,1 mm – a i zbylé rozměry 237,3 × 169 milimetrů jsou dobré. Díky příjemným 429 gramům a zaobleným kovovým hranám se Galaxy Tab S3 i dobře drží, ale ejhle. Již po pár vteřinách používání je zadní strana zapatlaná, tablet ztrácí na sexappealu a vám nezbude nic jiného než čistit, čistit a čistit. Řešením může být originální obal, kam navíc můžete magneticky přicvaknout S Pen. Bohužel ale obal netvoří součást balení.

Na přední straně pod 9,7palcovým displejem najdeme androidí ovládací tlačítka, přičemž to prostřední navíc slouží i jako čtečka otisků prstů. Postranní tlačítka pro multitasking a krok zpět jsou podsvícená a mají i vibrační odezvu. Čelní strana nabídne ještě 5Mpx snímač a senzor okolního světla a blízkosti. Notifikační dioda bohužel chybí.

Zmíněná záda jsou na první pohled krásná, ale velmi rychle se zašpiní, což celkový dojem značně degraduje. Místo nápisu Samsung si určitě všimnete i nápisu AKG, který by měl zaručit kvalitní zvuk. Na tablet potěšilo LED přisvětlení na zadní straně a samozřejmě nechybí ani fotoaparát, tentokrát s 13 Mpx.

Boky přístroje jsou kovové, Samsung nechtěl nic podcenit. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou průměrná, nenadchnou umístěním, stiskem, ani provedením, každopádně ani vyloženě nezklamou. Na bocích najdeme také slot pro microSD kartu a SIM. V této kategorii je již samozřejmostí USB-C. Zajímavější jsou ale piny, které slouží k pevnému připojení klávesnice, tudíž nemusíte spoléhat na Bluetooth. Konečně na bocích najdeme jedno z hlavních lákadel: reproduktory, a to hned čtyři.

Pocit z tabletu je na první pohled skvělý, ale po pár minutách používání je zařízení tak zapatlané, že vypadá opravdu nevkusně. Každopádně Samsungu nelze upřít použití kvalitních materiálů a precizní zpracování.

Líbilo se nám:

  • na první pohled pěkný design
  • kvalitní konstrukce
  • příjemné rozměry a hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • magnet na otisky prstů

Displej: liga těch nejlepších

9,7palcový Super AMOLED displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů patří mezi to nejlepší, pokud tedy není nejlepším displejem v tabletech vůbec. Podání barev, pozorovací úhly i čitelnost na přímém světle, nenapadá nás co vytknout. Navíc displej umí reagovat na 4 096 úrovní tlaku S Penu. S Penem můžete psát nejen kolmo k displeji, ale i s přirozeným sklonem, jako s běžnou propiskou. Sklonem se změní i tvar stopy, ale skutečně jen velmi decentně, Pencil od Apple to má propracované více. Vylepšený S Pen s ještě užším 7mm hrotem nepotřebuje nabíjet. A jak už jsme u S Penů zvyklí, funguje skvěle. Pořizování rychlých poznámek na zhasnutém displeji, bezdotykové ovládání, hraní her, dopisování PDF dokumentů, profesionální aplikace pro kreslení jako ArtCanvas a SketchBook od Autodesku a mnohé další se tak vždy stává radostí, a to i díky odolnému krycímu sklu Gorilla Glass 4.

Samsung Galaxy Tab S3

V této kategorii je samozřejmostí, že se jas displeje ovládá automaticky. Bohužel notifikační dioda chybí, stejně tak i ambientní displej. To trochu zamrzí, i když rozsvěcet tak zdařilý displej bude radost. Potěšit by vás mohla i funkce potlačení modrého světla.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • příjemné podání barev
  • možnost potlačení modré barvy
  • podpora S Pen
  • 4 096 úrovní tlaku

Nelíbilo se nám:

  • nad displejem chybí notifikační LED dioda
  • nemá ambientní displej

Zvuk: božská čtveřice

Do těla Galaxy Tab S3 se dostal i 3,5mm jack. Zvuk vedený do sluchátek zní kvalitně, ale možná ještě raději budete poslouchat hudbu přes čtveřici zabudovaných reproduktorů. Ty hrají nejen hlasitě, ale nabídnou i slušné výsledky ve vyšších a nižších polohách. Reproduktory reagují na orientaci tabletu a přizpůsobují zvuk po otočení. Samsung Galaxy Tab S3 hraje precizně a společně s iPadem Pro jde o nejlepší tablety z hlediska audia.

Líbilo se nám:

  • čtveřice reproduktorů hraje hlasitě a kvalitně

Baterie a výdrž: maratonec, který nedrží slib

6 000mAh baterie by dle Samsungu měla zajistit 12 hodin výdrže. Tuto hodnotu se nám sice při streamování Full HD videa s polovičním jasem a poloviční úrovní hlasitosti ověřit nepodařilo, ale i tak je výsledek překračující 8 hodin velice dobrý. V porovnání s Apple iPadem Air 2 ale Samsung trochu zaostává, konkrétně v našem testu asi o 40 minut. Na Galaxy Tab S3 se můžete spolehnout i v náročný pracovní den. Pokud nebudete hrát hry a uskromníte se na kancelářskou práci, tak s vámi bez problémů udrží krok den a půl. Když už se Galaxy Tab S3 vybije, tak vás rychlonabíječka skrz USB-C vrátí rychle zpět do hry. Plné nabití sice trvá 2 hodiny a 38 minut, ale třeba na 30 procent se dostanete za půl hodiny a na 80 procent za hodinu a 42 minut.

Samsung Galaxy Tab S3

Líbilo se nám:

  • vysoká výdrž
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • deklarovaných 12 hodin přehrávání videa téměř nelze dosáhnout

Hardware a výkon: netrpělivý Samsung

Za cenu 21 tisíc Kč bychom chtěli to nejlepší. Rok starý Snapdragon 820 sice má dostatek výkonu, přesto bychom třeba z hlediska úspory energie raději viděli novější kousek. Na ten ale Samsung nechtěl čekat. A aby mohl Galaxy Tab S3 představit již na MWC 2017, tak musel Snapdragon 835 oželet. 4 GB RAM dostačují, běžně budete mít k dispozici slabší polovinu. Interní paměť vám po prvním spuštění nabídne 23 GB. Pokud by to bylo málo, můžete k rozšíření použít microSD kartu.

I přes postarší procesor je výkonu dostatek, potvrdit to můžeme jak ve hrách, tak v benchmarcích. Například v nejvíce sledovaném AnTuTu získal Galaxy Tab S3 slušných 141 492 bodů. Stále nás ale hlodá, že Snapdragon 835 by byl prostě lepší, přesněji úspornější a výkonnější.

Líbilo se nám:

  • dostatek výkonu

Nelíbilo se nám:

  • nemá Snapdragon 835

Operační systém a uživatelské prostředí: uhlazeno pro S Pen

Čistý operační systém má své výhody, ale také mnohé nedostatky. Přesně ty se snaží odstranit nadstavba Samsungu, navíc přidává podporu pro snadné ovládání S Penem. a to i bezdotykově. Vše běží pod taktovkou Androidu 7.0 Nougat, i když jako běžný uživatel si toho nemáte šanci všimnout. Mimo větší customizace máte k dispozici například soukromou složku, kam můžete schovat citlivé dokumenty nebo aplikace.

9,7palcový tablet je samozřejmě ideální i k rozdělení obrazovky do dvou aktivních oken. Při používání vám mohou pomoci i gesta, například přejetím rukou po celé šířce tabletu pořídíte screenshot.

Samsung pracuje i na svém vlastním ekosystému. Se Samsung Flow můžete i na tabletu vidět přijaté hovory a SMS, tedy v případě, že i váš telefon využívá funkci Samsung Flow, tedy vyrobil ho Samsung. V tomto ohledu jde jihokorejský gigant například ve stopách Applu, u kterého podobnou funkci již známe.

Galaxy Tab S3 nabídne také Režim Děti. Jako správce zařízení máte vše plně pod kontrolou a zůstává jen na vás, co dítěti ve zjednodušeném režimu povolíte. Bez čtyřmístného hesla není možné Režim Děti vypnout a nemusíte se tak obávat, že by se dítě dostalo tam, kam nemá, případně že by začalo utrácet peníze při hraní her.

Líbilo se nám:

  • plynulé a designově povedené prostředí
  • podpora S Pen
  • široké možnosti customizace
  • dětský režim

Fotoaparát a videokamera: fotograf s tabletem?

Tabletem se ani do rodinného alba prostě nefotí, i když jak je vidět, v tomto případě není nic nemožné. 13Mpx fotoaparát se světelností f/1.9 a LED přisvětlením nabízí velmi slušné parametry. Prostředí aplikace je jednoduché, manuální režim je sice značně omezený a většinu věcí si stejně nenastavíte, ale často stejně budete fotit na automat. A proč? Protože tablet si poradí se vším, co potřebujete.

Výsledné snímky jsou skutečně dobré, za dobrého světla se rozhodně nebudou bát srovnání s leckterým kompaktem. Pokud vám ale vadí silnější saturace barev, tak zřejmě nebudete úplně spokojeni. Díky dobré světelnosti si fotoaparát poradí i se šerem a ve tmě vás zachrání LED přisvětlení. I když žádný tablet není určen k focení, tak Galaxy Tab S3 fotí skutečně dobře a kdybychom dělali srovnání fotoaparátů u tabletů, byl by to adept na vítěze.

Problémem samozřejmě není ani natáčení videa, a to dokonce ve 4K. K dispozici je samozřejmě i Full HD. V obou případech probíhá snímání 30 obrazů za vteřinu. Videozáznam je dobrý, ostření by sice mohlo být rychlejší a občasné neostrosti nepotěší, ale na tablet výsledek hodnotíme jako nadprůměrný. /p>

Samsung Galaxy Tab S3 – testovací video, 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy Tab S3 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Přední 5Mpx fotoaparát zřejmě nebude sloužit k selfies, ale na videohovory. Pro tyto účely opět musíme fotoaparát pochválit. Výsledek ujde i za horšího světla.

Líbilo se nám:

  • kvalitní fotoaparát
  • LED přisvětlení
  • kvalitní fotografie i video

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší ostření u videa

Multimediální funkce

Samsung Galaxy Tab S3 ničím standardním nepřekvapíte. Obvyklé audio či video formáty nejsou problémem. Samozřejmě vám nic nebrání doinstalovat aplikaci, na kterou jste zvyklí, třeba VLC či jakýkoliv jiný přehrávač. Pokud se budete nudit, tak se určitě zabavíte s S Penem. Maximum z jeho potenciálu těží aplikace ArtCanvas nebo ArtRage. Malujte, pište a využívejte všech 4 096 úrovní tlaku. S Pen je společně se zvukem hlavním lákadlem tabletu a stejně jako zvuk je prostě skvělý. Reakce na tlak je přímo ukázková a zpoždění téměř nulové. Samsung v tomto ohledu neponechal nic náhodě, psát i malovat můžete i se sklonem (stejně jako když píšete na papír), a to až do samotných okrajů tabletu. Samsung do svého Galaxy Tab S3 nepředinstaloval žádné hry, ale S Pen a malování vás zabaví lépe. V případě zájmu si samozřejmě můžete stáhnou omalovánky i přímo z Google Play, konkrétně ty pro dospělé jsou hitem posledních měsíců. Proč je tedy s Tab S3 nevyzkoušet?

Předinstalovaná je i správa pro jednoduchou úpravu fotek. Pokud chcete jen vyrovnat horizont nebo fotku oříznout, tak Galaxy Tab S3 poslouží dobře. A protože se Tab S3 zaměřuje především na zvuk, nechybí ani předinstalovaná aplikace Skladatel, s níž můžete vyzkoušet různé hudební nástroje, nastavení zvuku a obecně kvality všech čtyř reproduktorů.

Líbilo se nám:

  • v základu přehraje všechny běžné formáty
  • nabídne speciální programy pro S Pen zdarma
  • kreslení po displeji je prostě zábava
  • díky kvalitním reproduktorům a displeji si multimediální obsah skutečně užijete

Organizační funkce

Aplikace Microsoftu známé z balíčku MS Office již Samsung předinstaloval a dále nabídl i některé systémová aplikace: kalkulačku, kalendář, světové hodiny a časovač. Na dokument typu Word a Excel se již v základu minimálně podíváte, k jeho editaci a plnému využití ovšem budete potřebovat předplatné Office 365. Kalendář je jednoduchý, přehledný a samozřejmě snadno synchronizuje hned několik účtů. Pokud jste zvyklí na určitý typ kalendáře nebo chcete dokumenty i vytvářet, tak opět navštivte Google Play.

Líbilo se nám:

  • přehlednost
  • předinstalovaný balíček MS Office

Navigace a GPS

V dané kategorii nelze očekávat nic jiného než přesné a bleskurychlé určení polohy. A skutečně, Galaxy Tab S3 využívá GPS, GLONASS i A-GPS a nikde se s tímto tabletem neztratíte. V základu máte k dispozici Google Mapy. I v nich si můžete stáhnout danou lokaci předem, případně jen do mezipaměti. Samozřejmě si můžete doinstalovat i jakoukoliv jinou navigaci s offline podklady z Google Play.

Líbilo se nám:

  • přesnost a rychlost

Datové funkce a konektivita

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 je samozřejmostí. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ti bohužel chybí. Na cestách ale více oceníte LTE a samozřejmě žádné tuzemské pásmo nechybí. Jak v androidím internetovém prohlížeči, tak v Google Chrome, který snadno synchronizuje vaše záložky s PC, si tak můžete internet pořádně užít.

Líbilo se nám:

  • plná podpora LTE

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC

Zhodnocení a závěr

Samsung Galaxy Tab S3 je špičkovým tabletem a bez pochyb se řadí mezi to nejlepší, co lze v kategorii tabletů najít. Na druhou stranu si Samsung za svoji vlajkovou loď řekne 21 tisíc Kč, a to není zrovna málo. Za tyto peníze můžete chtít skutečné maximum, ale dostanete ho?

Výčet toho, co se na Galaxy Tab S3 povedlo, by byl skutečně dlouhý, my zmíníme to nejlepší: skvělý displej, podporu S Pen (to je navíc už součástí balení), dokonalý zvuk a praktičnost, například v připojitelné klávesnici skrz piny. Pokračovat můžeme dostatkem výkonu, výdrží baterie a… skoro se Tab S3 zdá býti dokonalým tabletem.

Dokonalý ale bohužel není. I když vás to nijak neomezuje, tak vás prostě štve, že za dané peníze nemáte Snapdragon 835. Stejně tak nebudete potěšení ze skleněných zad, která po chvilce používání vypadají skutečně ošklivě. Pro plnohodnotnou práci musíte dokoupit klávesnici a totéž platí pro kryt, ke kterému magneticky připevníte S Pen. Náklady najednou ještě rostou, protože toto příslušenství není součástí balení. Uživatelé tabletů od Sony by následně mohli požadovat voděodolnost, bohužel i ta chybí.

Pokud vyžadujete S Pen nebo stylus reagující na tlak a Android, tak v zásadě nemáte moc na výběr. Jestli chcete vysoký výkon a prostě to nejlepší na trhu, tak Samsung představuje jasnou volbu. Pokud ale dokážete trochu slevit na požadavcích a oželet S Pen, tak můžete ušetřit, a to i třeba 10 tisíc Kč nákupem klasického iPadu nebo jeho alternativy s Androidem.

Konkurence

Z konkurence musíme zmínit Apple iPad, a to především ve verzi Pro. Cena zůstává téměř stejná, i iPad nabídne 4 reproduktory a senzitivní displej. Pencil ale není součástí balení. Každopádně rozhodujícím faktorem bude operační systém. Pro porovnání, u klasické verze iPadu sice přijdete o citlivost displeje, ale ušetříte 10 tisíc.

Pokud chcete vydařený tablet s Androidem, nabízí se Sony Xperia Z4 Tablet. Voděodolnost navíc by vás mohla přesvědčit, zapomeňte ale na displej citlivý na tlak. Sony ale bohužel zaostává i po stránce hardwaru, a to výrazně, protože se jedná již o starší kousek.

samsung-galaxy-tab-s3
Klady
  • S Pen součástí balení
  • dlouhá výdrž na baterii a rychlé nabíjení
  • hezký displej s 4 096 úrovněmi tlaku
  • kvalitní fotoaparát
  • dostatek výkonu
  • podpora S Pen
  • kandiduje na nejlépe hrající tablet
  • USB-C
  • kvalitní materiály a zpracování
  • tenké tělo a dobrá hmotnost
Zápory
  • klávesnici a obal nutno přikoupit
  • nemá zvýšenou odolnost
  • pouze loňský procesor
  • skleněná záda magnetem na otisky
Diskuze ke článku
Michal
Pro mě jako uživatele S2 9.7 tabletu minulé generace v podstatě není důvod k novému nákupu. Pero na kreslení potřebuje jen někdo. Tablet mám i na práci, ale odejdu se bez něj. Především cena je opravdu vysoká. Dokoupení orig. pouzdra za další navýšení ceny je přitom skoro nutnost. Nemyslím, že se dnes bude S3 alespoň u nás nějak masově prodávat. Jinak výborná recenze, díky.
Lukáš Košík
Lukáš Košík
Absence nejnovějšího Snapdragonu 835 zamrzí. Nicméně ve srovnání s iPadem Pro 9.7 je cena ještě skvělá. S3 má S Pen v balení. Za iPad ve srovnatelné Cellular verzi i s Apple Pencil dáte bez dvou stovek 26 tisíc. A ani iPad nemá za ty peníze nejnovější procesor. Apple A9X byl představený již před 18 měsíci, vychází z A9 použitého v iPhone 6S. Navíc v iPadu Pro 9.7 je použitá podtaktovaná verze...
Jo a BTW o nějakém desktop class výkonu nemůže být u A9X ani řeč. I když si to nejeden redaktor stále myslí a nezapomene to zdůraznit jako ospravedlnění vyšší ceny oproti konkurenci. V Antutu má iPad Pro 12.9 oproti iPhone 7 Plus vyšší výkon pouze o 7 %. A iPad Pro 9.7 je oproti iPhone 7 Plus dokonce o 5 % pomalejší!
Jakýpak desktop výkon, když je pomalejší, než telefon! :-D
http://actualapple.com/iphone-7-plus-and-the-12-9-inch-ipad-pro-is-recognized-as-the-most-productive-devices-in-2016-according-to-the-version-of-antutu/
S3 má sice v Antutu jen 140 tisíc bodů, nicméně srovnávání výsledků na rozdílných OS a tedy úplně jiných verzích Antutu je diskutabilní. Vždyť i na Androidu dávají různé verze Antutu rozdílné výsledky.
Robin Pedepaček
Robin Pedepaček
Kamarádí Samsung Galaxy Tab S3 s prohlížečem Maxthon a dále umí plnohodnotně zobrazovat webové stránky jako informace o stránce,zdroj stránky a vyhledávat pro stahování videa tzv. xxx.mp4 ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze