Samsung Galaxy S8 se blíží. Přinášíme souhrn všeho, co známe

15

Oficiální představení Samsungu Galaxy S8 je již na spadnutí. Jihokorejský výrobce novinky představí na samostatné akci 29. března. Těšit se můžeme na velké zakřivené displeje, tenké rámečky, nekompromisní výbavu, upravené prostředí, skener oční duhovky, moderní konektor USB-C a mnoho dalšího, což si detailně zrekapitulujeme.

Nepřehlédněte:

Samsung Galaxy S8

O Samsungu Galaxy S8 se začalo mluvit už v listopadu minulého roku. Dnes již máme poměrně věrný obrázek toho, jak budou obě novinky vypadat, jaké funkce nabídnou a samozřejmě také to, kolik za ně případný zájemce pravděpodobně zaplatí.

Design, konstrukce, displej: bez rámečků a zahaleni sklem

Samsung Galaxy S8 bude vyroben z kombinace skla a hliníkového rámu, tedy stejně, jak to u Samsungu známe již od modelu Galaxy S6 (edge). Tato kombinace rozhodně nezklame, telefony působí luxusním dojmem a výměna zadního skla není tak nákladná, jako kdyby případný majitel musel měnit celý kovový skelet. Hlavní dominantou přední strany bude samozřejmě displej. V případě Galaxy S8 mluvíme o 5,8palcovém panelu, u pluskového modelu dokonce o 6,2 palcovém displeji. Obě varianty se budou chlubit zakřivením.

Oba displeje budou mít technologii Super AMOLED, QHD rozlišení a RGB matici. Displej zaujme nejenom tím, že bude oboustranně zakřivený, ale také tím, že jeho hrany budou zaoblené (podobně jako u Xiaomi Mi MIX). Kvůli tomu se může výsledná úhlopříčka displejů nepatrně pozměnit.

Samsung Galaxy S8

Aby Samsung docílil toho, že oba smartphony nebudou obrovské, zapracoval na rámečcích. Po bocích budou neznatelné, platí to i pro prostor pod a nad displejem, kde se nachází opravdu jen to nejnutnější. Velikostně budou oba Sasmungy vcelku podobné předchozím generacím, avšak s mnohem větší úhlopříčkou displeje. Ve vrchní části se nachází pouze průchody senzorů, které budou ve světlých barevných variantách poměrně výrazné. Pod displejem tentokrát nenalezneme typické rozložení ovládacích prvků, na které jsme u Samsungu zvyklí (dvě softwarová a jedno hardwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku). Samsung všechna tlačítka přemístil na displej a udělal z nich virtuální volby. Pro někoho dobrá zpráva, pro ostatní tak trochu problém. Ustoupit muselo i logo společnosti, které se nachází pouze na zadní části.

Aby Samsung zcela nezklamal, softwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku by mělo umět vyhodnocovat hned několik úrovní přítlaku, mělo by se tedy jednat o částečně omezený 3D Touch, který známe z iPhonů. Samotná čtečka otisků prstů, která byla standardně umístěna v domovském tlačítku, se přestěhovala na zadní stranu vedle čočky fotoaparátů. Samsung původně koketoval s možností zapuštění čtečky pod sklo displeje, bohužel, čas byl neúprosný a výsledky nepřesvědčivé.

Samsung Galaxy S8

Samsung zřejmě pozmění také nabídku barevných variant. Nově by se měly novinky prodávat v černé, šedé, stříbrné a nestandardní ve fialové. Oblíbená zlatá z nabídky možná zmizí úplně.

Pokud se obáváte, že Samsung po vzoru Applu vypustil 3,5milimetrový jack konektor, máme pro vás dobrou zprávu. Audio konektor bude na novinkách přítomen, stejně tak zůstane zachována i odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68.

Fotoaparát: jak vylepšit to nejlepší?

Současná generace modelů Galaxy S fotí skvěle, což již několikrát dokázala skvěle v našich srovnávacích testech, nejinak by tomu mělo být u Galaxy S8. Telefony zřejmě nabídnou stejné 12Mpx rozlišení, což se jeví jako optimum, neboť jsou snímky kvalitní a přitom ne tak datově náročné. Samsung se navzdory spekulacím nepustil do duálních snímačů, což někoho může překvapit, mnoho aktuálních vlajkových lodí totiž má duální fotoaparát. Světelnost by se měla ustálit na f/1.7, což je i současná hodnota. Zachována zůstane i technologie Phase Detection Auto Focus.

Samsung Galaxy S8

Sekundární kamera pro videohovory nabídne 8Mpx rozlišení, což značí mezigenerační nárůst o 3 Mpx. Vylepšením by měla projít i videokamera. Ta i nadále zvládne záznam ve 4K rozlišení, dost možná však Samsung přijde i s možností nahrávat extrémně zpomalená videa při snímkovací frekvenci 1 000 FPS.

Hardware a výkon: znovu dominuje

Nejnovější Samsungy nebudou pozadu ani co se výkonu týká, základ bude tvořit procesor Exynos 9 – 8895 s GPU Mali-G71, která má přinést dvojnásobný grafický výkon oproti předchozí generaci. Zajištěna je i důležitá podpora API Vulkan. K dispozici budou opět dvě varianty, přičemž trh USA se může těšit na model s procesorem Snapdragon 835 Oba procesory standardně zajistí špičkový výkon, v testu AnTutu hodnoty překročí hranici 200 tisíc bodů.

K dispozici bude i speciální režim, jež zajistí maximální využití potenciálu procesoru. Dle aktuálních informací by navíc procesor Exynos měl zprostředkovat nepatrně vyšší výkon oproti Snapdragonu 835. V Multi-core testu dosáhla verze s procesorem od Qualcommu 6 084 bodů, zatímco varianta s Exynosem 8895 6 375 bodů. Rozdíl to není nijak velký, nicméně potěšující zprávou je, že na českém trhu by se měla objevit právě verze s procesorem Exynos. Doplňme, že prvním představeným smartphonem se Snapdragonem 835 je Xperia XZ Premium, ta se však na trh dostane později.

Samsung Galaxy S8

Interní paměť má v základu kapacitu 64 GB, což bude pro mnoho majitelů dostatečná hodnota, chybět ale nebude ani slot pro paměťové karty microSDXC do teoretické výše až 2 TB. Kapacita paměti RAM by se měnit neměla, očekávají se tedy 4 GB, zde se Samsung nehnal za čísly. Uvidíme, jestli alespoň varianta s 6,2palcovým displejem nenabídne 6 GB operační paměti RAM.

Ze senzorů musíme zmínit přítomnost čtečky otisků prstů, akcelerometru, gyroskopu, skeneru oční duhovky umístěného nad displejem a senzoru tepové frekvence, který je nezbytnou součástí již od modelu Galaxy S5. K autorizaci dopomůže také rozeznávání obličeje majitele. Samsung by však chtěl tímto způsobem zabezpečit platby. Potěšující bude i přítomnost moderního USB-C konektoru, který se nacházel už v modelu Galaxy Note 7, jehož má novinka alespoň částečně nahradit. K dispozici by totiž mělo být i pero S Pen jako doplňkové příslušenství.

Klasický Samsung Galaxy S8 má disponovat baterií s kapacitou 3 000 mAh, větší model má mít baterii s kapacitou 3 500 mAh.

Uživatelské prostředí: ještě „flatovější“ TouchWiz

Uživatelské prostředí v Samsungu = TouchWiz. Jedná se o spojení, které funguje již několik let a ani tentokrát Samsung neustoupí. O TouchWizu se obvykle mluví jako o velmi náročné nadstavbě na pamět, což se zřejmě jen tak nezmění, Samsung však zapracoval na grafickém podání. Nově budou ikony ještě jednodušší a prostředí čistší.

Samsung Galaxy S8

Samsung neskončil jen u inovací prostředí TouchWiz, nabídne i vlastního hlasového asistenta Bixby , který se bude spouštět tlačítkem na levém boku zařízení. Tento asistent má být hluboce integrovaný přímo do systému a má zvládnout podobné příkazy jako například Siri či Cortana, téměř s jistotou však nemusíme počítat s podporou naší mateřštiny.

Dostupnost a cena

Do prodeje se oba Samsungy dostanou 28. dubna, na tuzemský trh by se novinky mohly dostat ve stejný termín, případně v průběhu května. Samsung Galaxy S8 by se měl začít prodávat za 799 eur, což je přibližně 22 tisíc korun. Cena větší verze Galaxy S8+ se vyšplhá na 899 euro, a to je přibližně 24,5 tisíce korun.

Diskuze ke článku
Pesedm
:D :D :D
Filip
Proc jste jen neaktualizovali predchozi clanek? :)
Juzzy
No kdyby se na toho asistenta u nás vykašlaly, zablokovaly a tlačítko přenastavily na něco jiného tak by jsme nějaký ten litr ještě ušetřili takhle platíme za něco co je u nás nepoužitelný pokud někdo neumí cizí jazyk což je velká část Česka ještě to samé jako Apple a jeho Siri.
David
Kus zbytecne predrazeny elektroniky ktera si chce hrat na letosni modlu a poblazni blaznivy nudlouny a uctivace Samsungu. Probudte se a utracejte rozume, je to jen telefon. :)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze