Samsung Galaxy S7 dostal Android 7.0 Nougat: přehled novinek

87

Android 7.0 čeká v příštích statistikách využívání jednotlivých verzí systému výrazná vzpruha. Nougat totiž konečně dorazil na oblíbený a skvěle prodávaný Samsung Galaxy S7. Sedmičkový Android jsme mohli vyzkoušet také na našem redakčním telefonu a vy se nyní ve formě galerie můžete podívat, jak se povedl. Samsung si připravil dokonce i změnu vzhledu svého prostředí.

Samsung Galaxy S7

Jihokorejský Samsung začíná aktualizovat své modely Galaxy S7 a Galaxy S7 edge na nový Android 7.0 Nougat. Dlouho avizovaná akce započala dnes také na trhu v České republice, kde pomyslný výkop provedl operátor O2, na jehož kousky dnes aktualizace dorazila. My jsme aktualizace ihned vyzkoušeli na modelu Galaxy S7, kde po aktualizaci dojde k povýšení z Androidu 6.0.1 na Android 7.0. Původní číslo sestavení MMB29K.G930FXXU1BPLB se změní na NRD90M.G930FXXU1DPLT. Aktuálnost zabezpečení se nijak nemění, Galaxy S7 již měla lednový balíček po minulé aktualizaci.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S7 – člen ligy výjimečných

Takto se vám aktualizace na Android 7.0 zobrazí

Jak na aktualizaci?

Přítomnost nového softwaru by vám měl nabídnout samotný telefon, pokud se tak nestane, můžete nový software sami zkontrolovat skrze nastavení a informace o softwaru. Nabídnutá aktualizace je poměrně velká, v našem případě její velikost činila 1 237,68 MB a pro stažení tak rozhodně doporučujeme využít Wi-Fi připojení. Po stažení vám dá telefon vybrat, kdy chcete telefon aktualizovat. Pokud se rozhodnete aktualizovat okamžitě, zkontrolujte, zda máte dostatečně nabitou baterii. Doporučujeme alespoň 50 %. Nezapomeňte ani na zálohu všeho potřebné, ačkoliv o data nepřijdete. Pakliže by však při procesu aktualizace nastaly obtíže, může dojít ke ztrátě dat, na což vás Samsung i upozorňuje.

Aktualizace trvá přibližně 15 minut

Jakmile instalaci aktualizace potvrdíte, telefon se odhlásí ze sítě a vypne se. V daný moment s telefonem rozhodně nic nedělejte a nechte instalaci v jeho režii. Nejde o nijak dlouhý proces, v našem případě trvala kompletní instalace včetně optimalizace bezmála 300 aplikací zhruba 15 minut. Po prvním zapnutí telefon ještě doinstalovává poslední věci, což zjistíte v liště. Dokončující instalace trvá přibližně 2 minuty. Následně se již objeví informace o tom, že zařízení bylo aktualizováno. Od této chvíle je telefon opět plně připraven vám sloužit.

Máme aktualizováno, vlevo staré informace, vpravo aktuální

Co je nového?

1. Always on displej

Oblíbený Always on displej Samsung nadále vylepšuje. Bohatší jsou možnosti nastavení a nově se také zobrazuje více ikonek od aplikací třetích stran.

Android 7.0 – Always On displej

2. Odemykací obrazovka

Inovovaný vzhled řádků s upozorněním na zmeškané události

Android 7.0 – odemykací obrazovka

3. Pohotovostní obrazovka

Opět změna designu, které si všimnete nejvíce v horní liště. Zde Samsung zvolil lehce odlišný font písma, který je úspornější. Například hodiny tak vypadají užší než dříve. Došlo také ke změně designu některých ikonek. Vybírat můžete také tři různé velikosti mřížky pro ikonky. Pokud jste na ikonce přidrželi prst, obvykle jste s ní mohli jen začít pohybovat. Nyní se po dlouhém přidržení objeví také rychlé menu možností v bublině. Zde máte možnost například aplikaci odinstalovat, smazat u ní notifikace nebo ji uspat.

Android 7.0 – pohotovostní obrazovka

4. Prostředí

V hlavním menu si všimnete nových ikonek a také vyhledávání, které je trvale zobrazeno v horní části a není jej třeba vyvolávat tlačítkem Hledat. Zcela změněna je nabídka Nastavení, kterou Samsung rozdělil do různých kategorií a upravil také její design. V prvních chvílích tak budete nejspíše zmatení, nicméně si dovolím říci, že půjde pouze o zvyk.

Android 7.0 – hlavní menu a nastavení

5. Změna rozlišení

Samsung společně s Androidem 7.0 zavádí možnost měnit si rozlišení displeje. Po aktualizaci bude nastaveno na Full HD hodnotu a je dost možné, že si toho vůbec nevšimnete. V nastavení zobrazení si můžete vybrat i ještě nižší HD rozlišení. I v tomto případě na první pohled nic nepoznáte, při bližším zkoumání si ale lze například všimnout méně ostrých ikonek. Samozřejmě si můžete vrátit 2K rozlišení, na které jste byli zvyklí. Nižší rozlišení se však bude hodit při úspoře baterie či hraní her.

Android 7.0 – možnosti zobrazení; 3. obrázek je HD rozlišení, 4. obrázek Full HD, 5. obrázek 2K rozlišení

6. Fotoaparát

Samsung zcela překopal prostředí fotoaparátu, kde nově hrají hlavní roli tahy prstem. Zleva doprava vyvoláte nabídku nastavení, zprava doleva speciální režimy. Potřebujete přepnout na čelní fotoaparát? Postačí tah prstu odshora dolů. Na kvalitě fotografií během dne nepociťujeme žádné viditelné rozdíly a také velikost snímků shodných objektů je přibližně stejná.

Android 7.0 – fotoaparát

Porovnávací fotografie

Android 6.0 – ukázkové snímky
Android 7.0 – ukázkové snímky
Ukázkové snímky z čelní kamerky – vlevo Android 6.0, vpravo Android 7.0

7. VoLTE

První věcí, kterou jsem si po aktualizaci všimli, byla jiná ikonka připojení k síti v horní liště. Namísto obvyklého „4G“ se zde tísní nápis VoLTE. Nejde o žádnou chybu, Samsungy řady Galaxy S7 se v síti O2 s Androidem 7.0 naučily podpoře kvalitnějších hovorů za pomoci LTE. Tuto funkci si následně můžete v nastavení vypnout.

Android 7.0 – konektivita, nově hovory VoLTE

8. Ostatní aplikace

Změna vzhledu se samozřejmě promítla také do dalších aplikací, které si Samsung sám spravuje. Pozměněn je tak například kalendář, SMS zprávy ,lehce klávesnice nebo nabídka kontaktů. Vždy však jde o cestu vhodným designovým směrem.



Prostředí Androidu 7.0 – aplikace od Samsungu

První dojmy z aktualizace jsou veskrze pozitivní. Designové změny jsou vkusné a Samsung se nepouštěl do žádných extravagancí. Současně připojil několik praktických novinek, které uživatelé uvítají. Prozatím se zdá, že si aktualizace také dobře sedla, neboť telefon nadále funguje velmi svižně jako před updatem. Drobné záseky jsme zaznamenali jen těsně po instalaci, což je však zcela pochopitelné. Pokud máte modely Galaxy S7 od operátora O2, měla by vám aktualizace dorazit již dnes. Ostatní distribuce by se měly přidat v následujících dnech či týdnech.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 s Androidem 7.0 Nougat

Technické parametry Samsung Galaxy S7

Kompletní specifikace
Konstrukce142,4 × 69,6 × 7,9 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostbřezen 2016,
Diskuze ke článku
trupo
Konečne prostredie z Note 7.....
S7 Edge
No, mne príde tá zmena kvality fotiek vcelku dosť viditelná,.
Lukáš
Kdy má přijít aktualizace i na Galaxy S6?
Dan
Asi poslední aktualizace, kterou dostane

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze