Samsung Galaxy S5 pod drobnohledem: podrobné video a první dojmy

77

Telefon, na který všichni z různých důvodů čekali, Samsung Galaxy S5, byl představen. Konec dohadům a spekulacím, víme jaká novinka je a co umí. Hned po představení jsme tento špičkový telefon vyzkoušeli a vy se nyní můžete podívat na podrobný videopohled, bohatou fotogalerii a naše první dojmy. Nechybí ani video-srovnání s Galaxy S4.

Samsung Galaxy S5 jsme vám podrobně představili v našem zevrubném preview, ve kterém naleznete veškeré novinky a specifikace, které Galaxy S5 nabízí. V tomto článku se zaměříme na jediné, naše první dojmy. Jaký tedy vlastně Galaxy S5 je?

Samsung Galaxy S5

Velikost a design: tečky na měkkých zádech

Možná se vám zdá, že se toho na první pohled moc nezměnilo a máte v podstatě pravdu. Základní design zůstal zachován, telefon je ale mnohem víc podobný Galaxy Note 3. Oproti S4 je méně zaoblený, boční stříbrné linky získaly prohlubně. Hodně se změnila zadní strana, která je docela neobvyklá a obsahuje prvek, který jiné telefony nemají - malé prohlubně po celé ploše. A v reálu? Vypadá to, mírně řečeno, poněkud zvláštně, telefon je ale díky tomu odlišný. Ať tak či onak, zadní kryt je nově matný a mírně měkčený. Úprava je podobná té, kterou jsme viděli u černé barevné varianty Galaxy Note 3. Výsledkem je, že se Galaxy S5 v ruce drží mnohem lépe, záda nekloužou a jsou do ruky příjemná.

Srovnání s Galaxy S4

Co se změnilo, jsou rozměry. Galaxy S5 je po všech směrech větší, pokud ale nemáte přímé porovnání, nepoznáte to. Vedle sebe je ale rozdíl hodně patrný a až překvapivě velký. Podle všeho jsou totiž širší i rámečky kolem displeje, alespoň to tak opticky vypadá. Vyšší hmotnost, způsobená zejména větší 2800mAh baterií a novým hardwarem, nijak cítit není, Galaxy S5 je stále ve své třídě přiměřeně lehká. Hlavní inovací co se těla týče je voděodolnost a prachuvzdornost s certifikací IP67. To, co bylo dlouho zbraní konkurenčních Xperií, nyní přináší i Samsung. Aby byl telefon voděodolný, je potřeba zakrýt dolní microUSB 3.0 konektor, ale 3,5mm Jack zůstává odkrytý, tomu voda nevadí.

Samsung Galaxy S5 – první pohled z MWC 2014

Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy S4 – rychlé srovnání na MWC 2014

Displej a čtečka otisků prstů: posouváme rychle

Povinná disciplína zvětšování nám zasáhla také displej, 0,1 palce ale nepoznáte a v podstatě jde o stejný displej, jako u Galaxy S4. Super AMOLED technologie zajišťuje živé barvy, výborné pozorovací úhly a jemnost je díky FullHD rozlišení, které je samozřejmě zcela dostatečné, výborná.

Mnohem důležitější je inovace, která se nám nastěhovala do domovského tlačítka pod displejem. Samsung reagoval na Apple a Galaxy S5 obsahuje čtečku otisků prstů. Otiskem telefon odemknete, zaplatíte přes PayPal nebo aktivujete speciální privátní režim. Jak ale v praxi funguje? Jinak než u Apple. Zatímco u iPhonu stačí prst položit, zde je nutné prstem přejet od displeje přes domovské tlačítko domů. Tedy stejně, jako například u notebooků. V praxi to funguje dobře, prst můžete posouvat hodně rychle a stále je rozeznání přesné, spolehlivější je ale přeci jen čtečka od Applu. Zde si musíte dávat pozor na směr, úhel a občas jednoduše otisk nezaregistruje přesně. V praxi by ale čtečka, do které si můžete přidat až tři otisky, měla být spolehlivá a dobře použitelná.

Změří vám i tep

Další inovací je měřič tepu, který najdeme na zadní straně, hned pod fotoaparátem vedle LED diody. Stejný měřič mají hodinky Gear 2 nebo náramek Gear Fit. Přímo v Galaxy S5 se ale samozřejmě hodí. Využít ho můžete přímo pomocí vestavěné aplikace S Health, která obsahuje právě položku po měření tepu. Stačí přiložit na zadní stranu, nehýbat s ním a nemluvit, měření signalizuje červená světlo vycházející ze senzoru. Jak jsme si vyzkoušeli, pokud nemluvíte, měřič tepu funguje poměrně spolehlivě a může být zajímavou pomůckou nejen pro sportovce.

Samsung Galaxy S5

Vyzkoušeli jsme také další zajímavé funkce Galaxy S5, například Ultra Saving mode, který přepne celé prostředí do černobílého zobrazení, hodně omezí takt procesoru a vypne v podstatě všechny datové funkce. V praxi se telefon opravdu citelně zpomalí, ale pokud máte opravdu baterii na minimu a očekáváte důležitý hovor, může se speciální režim hodit.

Pryč s dětskými ikonkami

Samsung s modelem Galaxy S5 představil také inovované prostředí TouchWiz. Grafika je jednodušší, vše je čistší a elegantnější. Samsung nově kombinuje v celém prostředí i kulaté ikony, které najdeme třeba v horní vysouvací liště nebo kompletně v nastavení. Objevují se i jako obdoba chat heads z Facebook Messengeru ve vestavěné aplikaci pro SMS zprávy. Musím říci, že to nevypadá vůbec špatně, a i když bych uvítal ještě jednodušší celkový vzhled, vše působí mnohem lépe a Samsung v tomto směru ušel velký kus cesty.

Faceliftem prošla také většina vestavěných aplikací, které mají elegantnější záhlaví. Telefon běží na Androidu 4.4 a na tiskové konferenci běžel zcela plynule a velmi svižně. Vzhledem ke špičkovému procesoru jsme ani nic jiného neočekávali, uvidíme ale, jak si telefon povede po náročném používání v našem testu.

Takto fotí a natáčí Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – 4K, interiér

Testovací video ze Samsungu Galaxy S5 (4K rozlišení, mp4) (72,52 MB, mp4)
Takto fotí Samsung Galaxy S5

Inovovaný koktejl

Samsung Galaxy S5 je asi zatím nejmenší upgrade oproti předchozí generaci, pokud se podíváme historicky na řadu Galaxy S. Displej narostl minimálně, design zůstal až na záda skoro stejný a Samsung v podstatě přidal pouze dvě zajímavé hardwarové funkce (čtečku otisků prstů a měřič tepu) a mírně vylepšil některé další. Pak tu máme ale voděodolnost a zjistíme, že Samsung opět namíchal koktejl, který se bude dobře prodávat. Diskutabilní zůstává vzhled, zde by Korejci opravdu mohli přijít s něčím hodnotnějším a zcela novým. Možná si to ale Samsung nechává na spekulovaný kovový model, který přijde později.

Technické parametry Samsung Galaxy S5

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 70,5 × 8,1 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:54 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
Lukáš Müller
Lukáš Müller
Můj první dojem byl ten, že záda jsem odporná, revoluce se nekoná a telefon od "Natural" designu utíká zpátky k designu stařičké "es dvojky".
Dioda
Dalsi nepouzitelny prerostly kram.
Dejte uz konecne prosim do verze mini notifikacni diodu!
Miloš
To je vtip? Kdyby s tím přišel někdo před měsícem, nazval bych to nejhorším fakem. Jsem zklamán
Jedd
Pro mě dost zklamání teda. Záda telefonu se mi opravdu nelíbí a to prostředí no nevím když už mají kulaté ikony tak když už nic tak bych čekal kulaté ikony všude ale v menu kulaté na ploše ikona sms a kontakty hranaté nevím no proč to neudělali všechno do kulata popřípadě zasazovali ikony stažených aplikací do kruhu aby to vypadalo všechno stejně. Pořád se mi od Samsugu asi líbí víc Note 3 se starším Touchwizem. Ta imitace kůže byla asi tak 5x hezčí než toto.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze