Samsung Galaxy S21 FE obdržel nejnovější Android 13. Co je nového?

1
Samsung Galaxy S21 FE obdržel nejnovější Android 13. Co je nového?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Součástí velké aktualizace je i nová nadstavba One UI 5
  • Nový software dorazil i na české kousky Galaxy S21 FE
  • Samsung klade důraz na inovací vzhledu, animací a přizpůsobení

Jihokorejský výrobce pokračuje v pečlivé práci na aktualizacích a řada nyní došla na oblíbený model Galaxy S21 FE. O příchodu aktualizace na českém trhu nás informoval čtenář Jan Koutný, který nám poskytl i screenshoty zaznamenávající opravdu velmi dlouhý seznam změn a různých novinek, které uživatele zmíněného telefonu očekávají.

Samsung Galaxy S21 FE

Na úvod začneme tím nejdůležitějším. Na Samsung Galaxy S21 FE dorazil nejnovější Android 13 a s ním i nadstavba One UI 5, přičemž aktualizace má takřka 2,4 GB. Pokud nemáte neomezený datový tarif, bude vhodnější balíček stahovat na Wi-Fi.

Aktualizace na Android 13 pro Samsung Galaxy S21 FE

Pakliže jste už na telefonu nějakou aktualizaci dělali, jistě víte, že si každý výrobci dá práci se seznamem změn, kam zanese i ty nejmenší detaily, jen aby to vypadalo, že se bude dít něco velkého. Obdobně postupuje Samsung, jenže u takto velkého updatu je seznam takřka nekonečný. Netřeba ale připomínat, že to nejdůležitější se dozvíte nahoře. Samsung přepracoval ikony všech aplikací, které mají být o něco větší a výraznější pro snadnější orientaci. Důraz je kladen také na efekt, a tak mají být animace plynulejší a dít se ve chvíli, kdy se dotknete displeje.

Stranou nezůstaly ani možnosti personalizace, kdy Samsung vylepšuje nabídky uživatelských úprav prostředí, hlavní i zamykací obrazovky. Vše se dokonce dotklo i obrazovky příchozího hovoru, kdy můžete každému kontaktu sami definovat barevnou paletu, a tak vlastně na základě letmého pohledu rozpoznat, kdo vám volá. Samsung zmiňuje také změny v multitaskingu, kdy lze v položce Nastavení Labs zapnout speciální gesta pro rozdělování obrazovek. Dílčí novinky se dotkly také aplikací Fotoaparátu a Galerie, kdy bylo usnadněno přibližování, vkládání i vlastních vodoznaků.

Mezi drobné inovace spadá například lepší vyhledávání v aplikaci Moje soubory, kdy si můžete zvolit, zda má vyhledávání probíhat v celém telefonu, nebo jen v dané složce. Funkci RAM Plus je nově možné vypnout, pokud vám stačí standardních 6 GB a nechcete využívat paměť telefonu. Pakliže si chcete projít veškeré novinky, mrkněte do galerie v tomto článku.

Aktualizace se na Samsungu Galaxy S21 FE může objevit dnes či v následujících dnech. Paradoxem je, že nepřináší listopadové bezpečnostní záplaty, ačkoliv je tento model zařazen do měsíčních aktualizací. Je tak možné, že tuto chybu výrobce napraví až zkraje prosince.

Samsung Galaxy S21 FE 256+8 GB

Rozměry155,7 × 74,5 × 7,9 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh, doba nabíjení: 1:17 hodin