Samsung Galaxy S III: inteligence původem z přírody

Bezmála půl roku očekávaná chvíle je tady. Před pár okamžiky byl v Londýně představen Samsung Galaxy S III, který se tak stává novou vlajkovou lodí jihokorejského výrobce a zároveň nástupcem vele oblíbeného modelu Galaxy S II. Chlubí se inteligentní gesty, hlasovým ovládáním, propracovaným budíkem, konektivitou, velkým HD displejem, čtyřjádrovým procesorem či technologiemi NFC a Wi-Fi Direct.

Samsung Galaxy S3 – produktové fotografie

Všichni fanoušci Samsungu museli na třetí generaci čekat déle, než byli doposud zvyklí. Ačkoliv se počítalo, že Galaxy S III bude představen už v únoru v Barceloně, nestalo se tak. Dnem D je 3. květen a místem Londýn. Právě tam byl před malou chvílí odhalen Samsung Galaxy S III, který se bude snažit naplnit nemalá očekávání. Jeho předchůdce, Galaxy S II, totiž přinesl brilantní displej, skvělý fotoaparát či ohromující výkon. Výbornou výbavu pak jen potvrdil velký zájem zákazníků. Doposud si ho pořídilo více jak 20 miliónů lidí.

Pojďme se tedy již podívat, s čím jde nový Samsung Galaxy S III do boje a zda má šanci překonat svého předchůdce nejen na poli výbavy, ale také v oblíbenosti.

TIP! Podívejte se na Samsung Galaxy S III živě z Londýna: fotogalerie

Nový Galaxy S III klade důraz na co nejjednodušší ovládání, ergonomii a design. Design samotného přístroje čerpal inspiraci v přírodě. Vzhled Samsungu Galaxy S III evokuje živly, jako jsou vítr, voda a světlo. Minimalistický organický design přístroje napodobuje tyto živly v hladkých a zaoblených liniích přístroje. Do prodeje novinka vstoupí ve dvou barevných variantách Pebble Blue a Marble White. Dlužím vám ještě informaci o materiálu. Žádná velká revoluce se nekoná a Galaxy S III je vyroben z plastu se speciální úpravou Hyperglaze.

Samsung Galaxy S III – produktové fotografie

Brilantní zobrazení a inteligentní spuštění

Úchvatný požitek a brilantní podívanou zprostředkuje 4,8 palcový dotykový displej Super AMOLED s kapacitní vrstvou, který nabídne rozlišení 1 280 × 720 bodů v zobrazovacím poměru 16:9. Díky funkci Pop up play můžeme kdekoliv v telefonu přehrávat video a přitom uživatel může vykonávat jinou činnost. Psát například SMS zprávu, odepisovat na e-maily a na displeji se bude stále přehrávat video. Nad displejem nalezneme pro mnohé důležitou notifikační diodu, která u Galaxy S III bliká modře.

Samsung Galaxy S III v barvě Pebble Blue

Fotoaparát se zaostřením bez mrknutí oka

8 megapixelový fotoaparát nabídne autofocus. Čím ale na sebe strhává pozornost je jeho vlastnost Zero shutter. Znamená to v praxi bleskurychlé pořízení snímku, přesněji v čase 990 ms. Na trhu se tak bude řadit mezi telefony s nejrychlejší spouští fotoaparátu a následným pořízením snímku. Burst shot okamžitě zachytí a pořídí 20 po sobě jdoucích snímků. Best photo provede selekci nejlepšího snímků z celkového počtu osmi snímků. Přední kamera o rozlišení 1,9 Mpx slouží pro videohovory, focení autoportrétů nebo pořízení videa v 720p rozlišení. Spolu s hlavním 8Mpx fotoaparátem nesmí chybět ani vylepšená přisvětlovací LED dioda s vyšším výkonem a funkcí, která zabrání rozostřeným fotografiím vlivem nechtěného pohybu.

Samsung Galaxy S III v barvě Marble White

TIP! Jaký je Galaxy S III doopravdy? Přečtěte si naše stručné první dojmy.

Konektivita: GPS, Glonass i vylepšení Wi-Fi

Díky přítomnosti čipu NFC podporuje bezdrátové a rychlé sdílení libovolného obsahu, napříč širokým spektrem zařízeních vybavených čipem NFC. Podporuje také bezdrátové mobilní platby. Game hub bude místem, kde hráči mohou stahovat různé hry, chlubit se svými výsledky, sdílet své dojmy. Video hub bude sloužit jako domácí knihovna filmů, videoklipů. Ve vybraných zemích se mohou uživatelé těšit z celé řady titulů, seriálů a různých vysílání.

Samsung Galaxy S III – oficiální fotografie

Takřka samotnou dokonalost představují datové technologie. Uživatelé v některých zemích se dočkají verze s podporou sítě LTE. Ostatní uživatelé se budou muset smířit s technologií HSPA+ s rychlostí 21 Mbps. Ostatní portfolio čítá bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n s možností navázání kanálů, díky čemuž dojde ke zdvojnásobení šíře pásma. Navigační standard obstarává dvojice modulu, standardizovaný modul GPS a Glonass. Vedle čipu NFC je možné sdílet data i pomalejší, přesto rychlou cestou přes Bluetooth 4.0 LE.

TIP:přečtěte si naše podrobné první dojmy ze Samsungu Galaxy S III

Založeno na inteligenci

Smart Stay

Hned ze začátku jsme se dozvěděli o nových inteligentních funkcích. Tyto funkce využívají senzorů v telefonu. Na základě nich pak telefon vyhodnotí různé situace, polohy uživatele, aktuální rozpoložení. Hezky popořádku začneme funkcí Smart Stay. Tato nová funkce vyhodnotí, co v dané chvíli s telefonem provádíte. Zda prohlížíte internetové stránky nebo čtete elektronické knihy. V této situaci pak fotoaparát sleduje vaše oči a těm přizpůsobí optimální jas displeje. Nejdůležitější však je, že displej nikdy nezhasne úplně. Odpadá tak nutnost se displeje po nějaké chvíli dotýkat.

Samsung Galaxy S III – oficiální fotografie

S Voice

Funkce S Voice je pokročilé vylepšení technologie pro ovládání funkcí a chování telefonu. Pomocí hlasových povelů můžeme zadat povel „chci fotit“ a telefon automaticky spustí fotoaparát. Zvoní budík? Stačí říct "ztišit", budík se ztiší. Zeptáme se, „jaké je počasí v Londýně?“ a naskočí nám aktuální předpověď. Pomocí povelů je možné spouštět funkce, vyhledávat na internetu. Tuto funkci oceníme v jakékoliv oblasti telefonu. Není problém přepínat hlasovými povely mezi jednotlivými skladbami, pozastavovat je. Jedním povelem lze zorganizovat kalendář, odeslat SMS zprávu. Hlasové ovládání S Voice v Galaxy S III si rozumí s osmi světovými jazyky, mezi kterými ale čeština bohužel chybí.

Samsung Galaxy S III – produktové fotografie

Direct call

Tato funkce spočívá v tom, že pokud píšeme textovou zprávu a v průběhu jejího psaní si řekneme, že chceme spíše uskutečnit hlasový hovor, stačí telefon přiložit k hlavě a dojde k aktivaci hlasového hovoru koncového kontaktu, kterému jsme chtěli odeslat zprávu.

Smart alert

Co umí Smart alert? Jedná se o neobvyklé upozornění na došlou událost. Většinou nás telefon, pokud máme zmeškanou událost, upozorní blikáním informační diody, respektive zvukovým signálem. U nového Galaxy S III stačí vzít telefon do ruky a dojde k zavibrování.

Sdílení rychlostí světla

S Beam

Samsung vylepšil a takřka k dokonalosti dovedl stávající funkce Android Beam, která využívá čipu NFC ke sdílení dat, komunikaci s terminály a další výhody. Nová funkce se nazývá S Beam. Přenosovou rychlost samotné technologie názorně ilustruje příklad, kdy budeme chtít přenést film o velikosti 1 GB. Spárování a odeslání takto objemného souboru s dalším zařízením Galaxy S III potrvá pouhé tři minuty. Odeslání například zvukové skladby o velikosti 10 MB zabere pouhé 3 sekundy.

Samsung Galaxy S III – produktové fotografie

Buddy photo share a All Share Play

Buddy photo share umožní jednoduché a rychlé sdílení fotografií se všemi přáteli, kteří jsou zachyceni na dané fotografii. Odpadá tak zdlouhavé označování (tagování) kontaktů. S funkcí All Share Play mohou uživatelé "lusknutím" prstu sdílet a přenášet soubory a obsah telefonu napříč televizemi, tablety, stolními počítači i noteboky, nehledě na vzdálenost. Group Cast podporuje sdílení obsahu na bezdrátové síti Wi-Fi mezi přáteli, nechybí ani komentáře.

TIP:přečtěte si naše podrobné první dojmy ze Samsungu Galaxy S III

Výdrž, paměť a dostupnost

Pod zadním lesklým krytem se ukrývá baterie Li-Pol s kapacitou 2 100 mAh. Zda se jedná o dostatečnou kapacitu, ukáže až reálné používání v praxi. Zajímavostí je bezpochyby také podpora indukčního nabíjení – tedy bez přímého kontaktu vodičů. Funkce, která je technologicky proveditelná už nějakou dobu, ale až do teď jsme se s ní v mobilech příliš často nesetkávali.

I přes větší úhlopříčku displeje si novinka zachovává přijatelné rozměry 136,6 × 70,6 × 8,6 milimetrů s hmotností 133 gramů. Pokud bychom chtěli novinku porovnat s předchůdcem Galaxy S II, dojdeme k tomu, že kromě výšky, kde novinka Galaxy S II převyšuje o celý centimetr, jsou rpozměry velmi podobné. Hmotnost pak narostla ze 116 gramů na již zmíněných 133 gramů.

Interní paměť disponuje kapacitou 16 GB nebo 32 GB. V pozdější době přibude verze i s 64 GB pamětí. Všechny ale potěší, že se Samsung nenechal strhnout módní vlnou a i Galaxy S III podporuje paměťové karty microSD až do velikost 64 GB.

Pozitivní zprávy nás čekají ohledně dostupnosti. Novinka zavítá na první světové trhy již koncem měsíce května. Na český trh by měla zavítat již 4. června. Čili za necelý měsíc. Očekávaná cena činí 14 999 Kč.

Jak se vám nejnovější vlajková loď Galaxy S III líbí? Jedná se o důstojného nástupce? Co říkáte na její nové funkce, vzhled a design? Co nejvíce oceňujete a naopak, schází vám některé funkce? Podělte se o své názory pod tímto článkem.

TIP:přečtěte si naše podrobné první dojmy ze Samsungu Galaxy S III

Technické parametry Samsung Galaxy S III

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 70,6 × 8,6 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčerven 2012,
Diskuze ke článku
Carlos
čerstvé video přes odkaz:

http://www.youtube.com/watch?v=PUfTAyrtS_4

LP
Možná jsem to přehlídl,ale nikde jsme si nevšiml z čeho je tělo. Plast,kov,keramika??
blue.sun
Tady je snad první článek o GS3, který o telefonu objektivně vypisuje, co umí a co přináší. Spousta prvků zní velice zajímavě, i když jsou to spíš drobnosti. Jenže právě drobnosti mohou velice zpříjemnit užívání telefonu. Zajímavé asi bude SmartStay. Pro čtení knih bych to opravdu uvítal, na větším displeji to je vhod.
Plasty s dobrou úpravou jsou fajn, kovové modlářství je mi cizí. A Direct call bych bral v telefonu taky, tohle se mi stává docela často. Začnu psát zprávu a když zjistím, že nevím, jak to ideálně zformulovat, tak volám...
Dave
Nemá náhodou CPU frekvenci 1,4 GHz? Máte uvedeno 1,5 Ghz.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze