Samsung Chromebook Pro naživo: elegance a Obchod Play

6

Samsung ukázal na veletrhu CES také zajímavý přírůstek do řady Chromebook s přídomkem Pro. Tento Chromebook byl představen již dříve, teprve na veletrhu se však odhalil v plné parádě. Nabídne luxusní zpracování, vysouvací dotykové pero pro ovládání a také neomezené možnosti instalace Android aplikací skrze Google Play.

Samsung na veletrhu CES odhalil zajímavé přírůstky do řady Chromebooků. Konkrétně se jedná o dva nové notebooky s přídomky Pro a Plus. My se dnes zaměříme na vybavenější model Chromebook Pro.

Samsung Chromebook Pro

Už na pohled je jasné, že Chromebook Pro se bude řadit mezi prémiové a dražší Chromebooky, i když ještě není stanovena finální cena. O kvalitě zde vypovídá celokovové (magnésiové) a velmi tenké zpracování, na první pohled se novinka podobá MacBookům, případně povedeným ZenBookům. Konstrukce Chromebooku je navíc konvertibilní, není tedy problém obrátit displej vzhůru nohama a vytvořit tak tabletový režim, který v Chromeboocích najde své uplatnění.

Samsung Chromebook Pro – CES 2017

Velkým benefitem je také přítomnost stylusu, který je nápadně podobný peru S Pen z modelové řady Galaxy Note od Samsungu. Ten lze využít pro ovládání displeje, perem se budou snáze zadávat ručně psané poznámky, případně nákresy.

Chromebook Pro od Samsungu

Novinka disponuje dvojicí moderních USB-C konektorů, skrze které se Chromebook Pro rovněž také nabíjí. Nechybí ani 3,5milimetrový jack konektor, nedostalo se snad jen na klasické USB 3.1. Displej samotný nabídne úhlopříčku 12,3 palců (poměr stran 3:2), velmi blízko tak, co se pohodlnosti ovládání týká, bude 12'' MacBooku od Applu. Displej má QHD rozlišení, tedy 2 400 × 1 600 pixelů.

TIP: Samsung představil 12palcové Chromebooky Plus a Pro

Samsung Chromebook Pro

O výkon se stará procesor Intel Core M3 (výkonnější než klasický ARM čip v modelu Plus), kterému sekundují 4 GB operační paměti a 32 GB interní paměti. Samsung ví, že tato paměť dostačovat nebude, spolehnout se tedy můžete na slot pro paměťové karty, díky kterému si paměť snadno rozšíříte.

Uvnitř notebooku běží klasický Chrome OS, ve kterém nově nechybí ani klasický Google Play obchod. Ten otevírá další možnosti personalizace a rozšíření. Stáhnout můžete téměř cokoli, ať už se jedná o hru nebo speciální aplikaci. Většina aplikací je už pro dotek částečně přizpůsobena, problémem zůstává aplikace Chrome, u které jsou některé ovládací prvky stále dosti malé a trefit se kupříkladu prstem vyžaduje trochu štěstí. Celá koncepce Chromebooků dává postupem času velký smysl, zvláště pak u konvertibilních zařízení je ovládání poměrně pohodlné, u Samsungu je navíc velkým benefitem přítomnost zmíněného stylusu.

Hmotnost Chromebooku Pro činí 1,08 kilogramů, jedná se tedy o bez problémů přenosný kus zařízení. Samotná výdrž by měla dosahovat deseti hodin, což není na notebook z řady Chromebook mnoho, avšak aktuálně se jedná o jeden z těch výkonnějších modelů.

Samsung Chromebook Pro

Cena ani dostupnost prozatím není zřejmá, očekává se, že se Chromebook Pro dostane na trh ve druhém čtvrtletí roku 2017 a cena bude určitě vyšší, než 449 dolarů (zhruba 14 tisíc včetně DPH). Za tuto cenu se totiž prodává levnější Chromebook Plus s horším procesorem. Cenu lze tedy odhadnout na 16 až 18 tisíc. Oficiální dostupnost v České republice je rovněž otázkou, spolehnout se zřejmě budeme muset na různé přeprodejce, u kterých se cena může ještě o trochu navýšit.

Technické parametry Samsung Chromebook Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce280,8 × 221,6 × 13,9 mm, 1 080 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 12,3" (2 400 × 1 600 px)
ChipsetIntel Core M 6Y30, , GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 4 GB, disk: 32 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémChrome OS
Akumulátor39 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
DostupnostQ2 2017, ?
Diskuze ke článku
Mich.
S tou cenou prakticky nepredajné.
Xwert Is
Xwert Is
Viac ako 450€ za hento ?
V Samsungu majú asi apríl.
Jirka
Ta cena je vysoká, ale je to pěkný chromebook

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze