Samsung ATIV Q: tablet s klávesnicí nabízející Android i Windows

10

Samsung měl včera velký den a představil a také ukázal několik zbrusu nových zařízení. Mezi nimi nechyběl ani zajímavý kříženec mezi tabletem s operačním systémem Android a notebookem s Windows 8. Pojďte se s námi blíže seznámit s novým, zajímavým convertiblem nazvaným Samsung ATIV Q.

Včerejší londýnská premiéra nových Samsungů nám přinesla zástupce stále vzrůstajícího a oblíbenějšího odvětví takzvaných konvertiblů. A jakže takové zařízení vlastně vypadá? Není to jen obyčejný tablet, ke kterému přes speciální piny či bezdrátově připojíte klávesnici. Ano, ve výchozím stavu zcela připomíná tablet. Pokud jej ale rozevřete, objeví se prostorná, téměř plnohodnotná klávesnice notebooku včetně charakteristického menšího trackpadu, umístěného zhruba v jejím středu. Zajímavý je použitý materiál při výrobě, a to slitina magnesia, díky jejímuž použití přístroj váží pouze 1,29 kilogramů a měří 13,9 milimetrů.

Samsung však myšlenku konvertiblu posunul výše, než jen na úroveň konstrukčního provedení. Nový ATIV Q totiž používá rovnou dva operační systémy – Android 4.2.2 Jelly Bean a také plnohodnotný Windows 8. Těžko říci, zda se výrobci toto neobvyklé řešení osvědčí, tedy přesněji řečeno, zda se setká s větším ohlasem u zákazníků. Přepínání obou systémů bude fungovat jednoduše pouhým stisknutím tlačítka start bez nutnosti provedení restartu a dalších zdržujících peripetií.

TIP! Sony představilo hybridní ultrabook VAIO DUO 13

Pojďme si raději podrobněji popsat hardwarové parametry. Displej má úhlopříčku 13,3 palce a vysoké rozlišení qHD+ (3200 x 1800 pixelů). Přesná jemnost LCD panelu vychází na 275 ppi. Displej by se také měl vyznačovat velmi dobrým zobrazením i na přímém slunci a širokými pozorovacími úhly až 178 stupňů. Součástí balení by mělo být také dotykové pero S-Pen, které už dobře znají i uživatelé ostatních dotykových zařízení od Samsungu (řada Galaxy Note).

Pod kapotou má konvertibilní ATIV Q procesor Core i5 (Haswell), se kterým by měl být zajištěn nejen vysoký výkon, ale také spotřeba by měla být při průměrné zátěží a se standardní dodávanou baterií stanovena zhruba na 9 hodin.

První pohled - YT kanál MiniPCPRo

Žádné oficiální údaje o ceně a dostupnosti modelu ATIV Q Samsung neoznámil. Jisté už ale podle zdroje renomovaného serveru engadget.com to je, že se letos objeví na trhu ve Velké Británii. Mezi konkurenci na trhu se budou dát považovat třeba i konvertibly Vaio od Sony.

Zdroje: engadget.com

Diskuze ke článku
Concionator
Dva kohouti na jednom dvorku - zajímavé! Bál bych se ale reálné spotřeby energie...
Tomáš
zaujimavé, 2 OS v jednom samsung prekvapuje....
Tomastus
Mně se hodně líbí! Ale stačily by mi tam pouze Windows.
Petr
mě by zajímalo na jakém CPU běží ten android jestli na Core i5 (Haswell) tak ne diky nemám zájem :P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze