Rychleji a ještě úsporněji, takové jsou čipy M1 Pro a M1 Max od Applu

Rychleji a ještě úsporněji, takové jsou čipy M1 Pro a M1 Max od Applu
Fotografie: Apple
  • Apple představil nové čipy, které následují úspěšný M1
  • Jmenují se M1 Pro a M1 Max
  • Jsou postavené na 5nm procesu a mají spoustu zajímavých technologických řešení
  • Výsledkem je vysoký výkon při nízké spotřebě

Tim Cook si pochvaloval, jak moc dobře reagují lidé na výrobky Applu osazené vlastním čipem M1. Je jasné, že bylo jen otázkou času, než Apple začne tlačit „vlastní křemík“ i do dalších přístrojů. Jako další jsme se dočkali čipů, které dostanou název M1 Pro a M1 Max. Jsou postavené na 5nm technologii a M1 Pro obsahuje 33,7 miliard tranzistorů, což je dvakrát více než v případě M1. Základem je 10jádrové CPU (8 jader pro výkon + 2 na spotřebu), které má mít o 70 % vyšší výkon než M1. Dále v čipsetu najdeme 16jádrovou grafiku a další prvky, například Media Engine pro 8K video.

M1 Pro

Ještě dál jde čip M1 Max. Zde počet tranzistorů narostl na 57 miliard. CPU je stejné, tedy 10 jader, ale grafika jich má hned dvakrát tolik – 32. Také zvládne až 64 GB RAM, zatímco Pro „jen“ 32 a původní M1 jen 16 GB.

M1 Max

Hlavním rysem společným pro všechny čipy Applu je jejich efektivita, jinými slovy, kolik výkonu dodají za jeden spotřebovaný watt. U M1 Pro a Max to má být 1,7× více výkonu než u osmijádrových PC, přičemž spotřeba energie je o 70 % menší. Podobně vypadají čísla i u grafického výkonu. Výhoda je jasná: u přenosných počítačů to znamená méně tepla, menší nároky na chlazení a hlavně zvýšenou výdrž na baterie.

M1
Srovnání velikostí tří čipů M1 od Applu.

Výhody toho všeho bude umět samozřejmě zužitkovat nový macOS. Ten například bude umět rozhodnout, jakou práci přiřadí výkonným a kterou úsporným jádrům. Čipy mají i speciální zabezpečení týkající se zabezpečeného bootování, ochrany v reálném čase anebo šifrování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze