Rychlé nabíjení iPhonů 15 s USB-C? Ano, ale pouze s adaptéry certifikovanými Applem

6
Rychlé nabíjení iPhonů 15 s USB-C? Ano, ale pouze s adaptéry certifikovanými Applem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Analytik Ming-Chi Kuo věří, že Apple možnosti USB-C u iPhonů 15 limituje
  • Zákazníci toužící po maximálním nabíjecím výkonu tak budou muset sáhnout po certifikovaných produktech

Ačkoliv byla poslední generace iPhonů 14 v případě modelů Pro poměrně revoluční (přinesla například interaktivní „průstřel“ Dynamic Island, podporu Always-On či nový 48Mpx hlavní fotoaparát), mnozí současní i potenciální zákazníci Applu čekají na „skutečnou revoluci“ v podobě nasazení USB-C. Nejmodernějšího druhu USB konektoru, který Apple již mimochodem využívá u iPadů, ale také MacBooků či dokonce dálkového ovládání poslední generace Apple TV 4K, se máme dočkat s příchodem iPhonů 15, jenže nic není tak růžové, jak se může na první pohled zdát. Podle známého analytika Ming-Chi Kua totiž čeká na zákazníky velké „ale“.


Nové iPhony tak podle něj sice budou mít USB-C namísto již zastaralého Lightningu, nicméně to neznamená, že by se mohly spolehnout na 100% kompatibilitu s ostatním USB-C příslušenstvím. Konkrétně se podle Kua jedná o nabíjecí výkon, který je v současnosti u modelů Pro limitován na 27 W a s příchodem USB-C má být uměle přiškrcen. Apple má podle všeho povolit plnou rychlost, ať už se jedná o nabíjecí výkon (ale teoreticky i přenosové rychlosti dat) pouze u jím certifikovaných produktů (s tzv. MFi certifikací).

V následku toho pak Kuo očekává velký nárůst zájmu o originální 20W napájecí adaptér Apple, což podle něj již firma zohlednila ve svých hospodářských výhledech. Konkrétně má meziroční poptávka po zmíněném adaptéru zaznamenat 30 až 40% nárůst. Ačkoliv má Apple v nabídce i výkonnější adaptéry a maximální nabíjecí výkon budoucích iPhonů v tuto chvíli neznáme, lze podle Kua považovat 20W nabíječku za ideální kompromis z hlediska poměru cena/výkon, po kterém mnozí uživatelé sáhnou.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
K Samsungu A 51 používám necertifikovaný adaptér a žádný problém... Proč to u Applu nepůjde?
Václav
Václav
Naposledy upraveno: 21. 3. 2023 19:57
To se mi nechce věřit, že by to bez MFi certifikace nenabíjelo alespoň současným maximálním výkonem 27 W, potažmo alespoň těch 20 W, což je i výkon Apple adaptéru.

V tom případě nechápu, co by mělo vést ke zvýšení zájmu o ten Apple 20 W adaptér. V takovém případě dojde asi k nárůstu zájmu o originální adaptér, ale asi těžko se bude jednat o adaptér s výkonem pouze 20W...
Pc Wifi
Pc Wifi
vazeni, apple vzdy dojil na prislusenstvi, lidi mu to zrali tak proc se divit tomu co apple chysta zas a znova... ty zisky mu nekdo musi produkovat :o))) nemas na to, nekupuj.
Vojtulee M.
Vojtulee M.
Nějak jste zaspali

https: // crast.net /294957/ the-eu-takes-action-against-apple-it-bans-the-limitation-of-usb-c-capacities-for-iphones-it-does-not-consider-it-fair

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze