Telefonující: česká rodina za tarify zaplatí měsíčně o 1 173 Kč více než v EU

11
Telefonující: česká rodina za tarify zaplatí měsíčně o 1 173 Kč více než v EU
Fotografie: pixabay.com
  • Pátá cenová analýza spotřebitelského spolku Telefonující.cz ukázala, že současný průměrný rozdíl cen nejlevnějších mobilních tarifů ze všech čtyř měřených spotřebitelských skupin činí 73 %
  • Když spolek prováděl první cenovou analýzu v březnu 2017, české ceny proti evropským byly dražší o 62 %

Analytik spolku Telefonující.cz Jakub Kriš aktuální výsledky analýzy komentuje: „Během posledních dvou let došlo nejprve v roce 2017 mezi březnem a červnem k mírnému snížení rozdílu mezi EU a ČR z 61 na 52 %. Následně začaly ceny v EU klesat podstatně rychleji než v ČR, takže se postupně k letošnímu březnu rozdíl dostal na hrozivých 73 % v neprospěch českých spotřebitelů. Příčinou je postupné zlevňování cen v zemích EU, zejména pak razantní navyšování objemu dat v tarifech.


Všechny čtyři zkoumané spotřebitelské skupiny dle pultových cen českých mobilních operátorů přeplatily v měsíci březnu, kdy byla analýza pořízena, o 50 až 88 % více oproti pultovým cenám v zemích EU. Spotřebitelský spolek Telefonující.cz provedl v pořadí pátou cenovou analýzu, kdy srovnával pro každou ze čtyř typických spotřebitelských skupin v každé zemi EU cenově nejvýhodnější nabídku. Pak zprůměroval ceny těchto nejlevnějších nabídek ve zbytku EU a srovnal je pro každou spotřebitelskou skupinu s nejlevnějšími cenovými nabídkami síťových operátorů v České republice.

Cenové rozdíly pro jednotlivé typické spotřebitelské skupiny za březen 2019:

  • Čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 1 173 Kč více (o 73 % více) než v EU
  • Matka samoživitelka s jedním dítětem o 585 Kč více (o 88 % více)
  • Důchodce přeplatí za tarif o 166 Kč (o 50 %)
  • Pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí o 443 Kč více za měsíc (o 70 %)

Spotřebitelská organizace Telefonující.cz opětovně konstatuje, že tarify českých síťových mobilních operátorů jsou oproti zbytku EU extrémně předražené. Volání a data jsou dnes v České republice ve srovnání se zbytkem Unie tou nejdražší komoditou, za kterou čeští spotřebitelé platí. Spolek oligopolní cenové jednání českých síťových operátorů kritizuje, neboť podle jeho názoru neférově vysoké cenové rozdíly brání rozvoji digitální ekonomiky a u části české populace jsou jednou z příčin chudoby.

Ceny českých operátorů

Letos v únoru vyzval spolek Telefonující.cz premiéra Babiše a ministryni průmyslu Novákovou, aby prosadili zrušení dvouletých úvazků a připravili aukci volných kmitočtů s přednostním právem čtvrtého operátora. Jedině přivedení konkurence a odstranění zbytečných obchodních překážek, spolu s důsledným uplatňováním zákonné regulace, může operátory přimět ke snížení cen na běžnou tržní hladinu. Premiér Andrej Babiš o týden později veřejně aukci kmitočtů přislíbil, včetně snahy přivést do ČR čtvrtého operátora. Zrušení úvazků je již v legislativním procesu.

Diskuze ke článku
Porydge
To je krása když se tři šourci, kteří by si měli konkurovat, domluví a společně dojí téměř jedenáct milionů lidí. Dovedete si představit, co by ty chudinky dělaly, kdyby zlevnily a do kapsičky by jim šlo o sedmdesát procent méně?
jj
ale za ty ceny si muzeme sami, k dispozici je spousta sedych operatoru, kteri maji temer vzdy nejaky bonus navic .... ale my k nim neprechazime, pritom to by byla nejlepsi paka na snizeni cen .... jenze my jen nadavame a platime.
Standys
Češi to tak chtějí přeci....
pikatchu
maso je kdyz te u TM chlacholi na prodejne pikolík, ze ti muze dat slevu 20%, samozrejme ne jednomu cislu, vytahuje vyhody Magenty. No mazec. Znamej dostal nabidku pro firmu, cca 18 cisel. FLAT + 20GB dat 687, FLAT + 3GB dat 470kc. Uvazek 2 roky. V pripade propaleni dph levnejsi o 21%. Pak uz by to stalo za uvazeni ale jinak ne. Proste pokud nejsem velka firma nebo nemas nejaky spesl strategie, tak se snove ceny nekonaji...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze