Retro: Nokia N95 – multimediální monstrum slaví 10. narozeniny

26

Nacházíme se na sklonku září roku 2006 a finská Nokia světu v New Yorku představuje svůj nejlépe vybavený telefon, který konkurenci nechává dalece za sebou. Světlo světa spatřila Nokia N95. Dvojitě výsuvný model s otevřeným operačním systémem Symbian, velkým displejem, výkonným hardwarem nebo špičkovým fotoaparátem. Na úspěch bylo okamžitě zaděláno.

Nokia N95

Finská Nokia se v roce 2006 nachází v plné síle. O telefonu od Applu se pouze spekuluje a operační systém Android je uživatelům ještě neznám. Veškeré pole působnosti má tak Nokia pro sebe a experimentuje. Čas od času se takový experiment povede na výbornou a vznikne telefon, který se stane legendou. To je případ Nokie N95.

Krátké představení

Úvodem řekněme, že Nokia N95 nebyla jakýmsi výstřelem z ničeho. Multimediální a funkcemi napěchovaná řada N tu s námi již nějaký ten rok byla a model 95 byl tak jen logickým vyústěním mnohaleté snahy. S rostoucími požadavky na displej se výrobce rozhodl, že zvolí výsuvnou konstrukci, která byla zejména v druhé polovině první dekády 21. století velmi populární. Díky tomu výrobce uspořil místo a v běžném stavu byl telefon malý, ačkoliv tloušťka nad 20 milimetry mohla leckoho zaskočit. Konstrukce zařízení sice byla celá plastová, ale Nokia N95 přesto dokázala budit respekt. Vhodně zvolené barvy a kombinace mnoha tlačítek dělaly své.

Retro Nokia N95

Displej nabízel úhlopříčku 2,6 palce a QVGA rozlišení. Měl perfektní pozorovací úhly i dobrou čitelnost. Nokia sice uměla i vyšší rozlišení, jehož výhodou byl ještě hezčí obraz, avšak následné komplikace s výkonem či kompatibilitou s aplikacemi převážily misky vah zpátky ke běžnému QVGA. Pod displejem se nacházelo centrum veškerého dění. Čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem a kontextová tlačítka, tato parta zajistila většinu funkcí při ovládání. Nechyběla však také tlačítka typická pro systém Symbian, jako byl vstup mezi aplikace, korekční klávesa a podobně. Další tlačítka byla na pravém boku. Kromě typického dvojtlačítka k regulaci úrovně hlasitosti nechyběla ani spoušť fotoaparátu a přímý vstup k multimediálním funkcím.

Nokia také nešetřila konektory. Na spodní hraně se nacházel klasický nabíjecí konektor a také mini USB sloužící pro spojení s počítačem. Na levém boku pak uživatel objevil 3,5mm jack, který fungoval také jako TV-Out, s jehož pomocí jste Nokii velmi snadno a rychle spojili s vaší televizí. Zadní strana již ubytovávala výrazný fotoaparát. Ten patřil k tomu nejlepšímu, co jste si tehdy mohli v telefonu pořídit. 5megapixelové rozlišení bylo doplněno automatickým ostřením, přisvětlením a optiku měla na starost společnost Carl Zeiss. Zajímavostí je, že fotoaparát byl chráněn posuvnou krytkou.

Vraťme se k výsuvné konstrukci. Po klasickém vysunutí směrem nahoru, byla odhalena alfanumerická klávesnice. Na malém prostoru Nokia opět předvedla, v čem byla vždy silná. Jednotná velikost tlačítek, zřetelné přechody a jistý stisk. Výsledkem bylo pohodlí při psaní. Unikátem Nokie N95 však byla možnost vysunout telefon na opačnou stranu, tedy směrem dolů. Šlo to jen o kousek, po němž došlo k odhalení čtyř multimediálních tlačítek. Současně s tím se celé prostředí přetočilo do horizontální polohy. Správně tušíte, že v tomto momentě byla Nokia N95 připravena pro konzumaci hudby, fotografií či videí.

Výbava

Hardware Nokie N95 stál na jednojádrovém procesoru s taktem 332 MHz a 64MB operační paměti. Interní paměť dokázala pojmout 160 MB vašich dat a všem je jasné, že to by u tohoto modelu stačilo málokomu. Nechyběl proto slot pro paměťové karty. Srdcem pak byl operační systém Symbian S60 ve verzi 9.2 s Feature Packem 1. Telefon jste si mohli dle svých představ přizpůsobit, instalovat nové aplikace a hry. Hráči mobilních her měli tento telefon velmi v oblibě, neboť nabízel nejvyšší výkon pro Java hry i Symbian hry. Velmi dobře se pak tento model vypořádal i nástupce platformy N-Gage 2.0.

Na vysoké úrovni byl adresář i funkce sloužící pro organizaci času. Nokii N95 jste mohli použít i jako navigaci. Nechyběly slušné mapové podklady a rovněž nezbytný čip GPS. Konektivita byla také na vysoké úrovni. S okolím se bylo možné propojit kabelem, infraportem nebo skrze Bluetooth. Připojení k internetu zajistily přenosy HSDPA nebo Wi-Fi.

Závěr

Nokia N95 se na českém trhu objevila v březnu roku 2007 a její cena vyšplhala na takřka 21 tisíc korun. Jde mimochodem o důkaz, že telefony nijak zásadně nezdražují a za ty nejlepší kousky jsme i dříve platili velké částky. I přes vyšší cenu si však Nokia N95 získala značnou přízeň a stala se legendou. Důkazem může mimo jiné i fakt, že se dočkala neméně úspěšného nástupce v podobě jen drobně vylepšeného modelu N95 8GB.

Telefon Nokia N95 do seriálu Retro zapůjčil pan Michal Petrásek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia N95

Kompletní specifikace
Konstrukce99 × 53 × 21 mm, 120 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×332 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.2 S60 3rd Edition FP1
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2007,
Diskuze ke článku
ing. anton
som ras ze tato doba nezvhladnych hrubych tehiel skoncila. ked sa pozriem na krasny design iphone 7 je neskutocne kam sa mobily, resp hlavne apple dostal. cisty design a jednoduche ale elegantne linie. minimalna hrubka a predsa nasobne silnejsia bateria. keby apple nepriniesom iphone heozilo by ze na tieto hnusne tehly by sme sa pozerali do dnes.
luky
jo, třeba E66 nebo N86. Skvělé vzpomínky.
kleinak
ing to hovoří o všem.
N95 byla opravdu perfektní telefon, bratr měl novější verzi a měl ji 2 roky a říkal, že je to opravdu super mašinka.
A rozhodně by mě žádná taková CIHLA dnes vůbec nevadila, ale musela by vydržet aspoň 14dní, jinak ta tloušťka nemá smysl. Kdyby byla tloušťka na úkor kvalitního fotoaparátu, taky by mě to nevadilo, měl jsem N8, N808, L1020 a vůůůbec mi větší tlošťka NIKDY nevadila.
Dnes je to VŠE na stejné brdo, velká PLACKA s kulatými rohy, toť vše. Inovátorů jako byla NOKIA moc není.
pravda
Je krásný, že někdo nazve nokii, tu nokii, která se propadla z nejvýšších met díky neschopnosti inovovat a přizpůsobit se za inovátorskou firmu... takhle jsem se dlouho nezasmál, díky. Apple produkty nemám rád, ale jedno jim musím nechat... jen díky nim jsme tam kde jsme co se týče mobilní techniky, toapplu nikdo upřít nemůže

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze