Ren Zhengfei: Huawei má stále na to stát se číslem jedna, a to i bez Googlu

18
Ren Zhengfei: Huawei má stále na to stát se číslem jedna, a to i bez Googlu
Fotografie: Reuters
  • Podle zakladatele Huawei se může společnost stát světovou jedničkou na trhu smartphonů, a to i bez podpory Google služeb
  • Během rozhovoru s CNN rovněž upozornil na budoucí úskalí, pokud nebude obnovena spolupráce amerických společností s Huawei

V exkluzivním rozhovoru pro CNN zakladatel čínské společnosti Huawei, Ren Zhengfei, uvedl, že se Huawei i přes nepřízeň osudu, respektive sankce americké vlády, které blokují spolupráci s Googlem, může stále stát číslem jedna na trhu smartphonů.

V současnosti jde o největšího výrobce telekomunikačních zařízení na světě a o post jedničky na trhu s chytrými telefony, který drží v současnosti Samsung, se již dlouhodobě uchází a na Samsung dotahuje. Kvůli americkým sankcím, tedy nemožnosti využít Google služby u nejnovějších smartphonů čínského výrobce včetně vlajkového Huawei Mate 30 Pro nebo ohebného Huawei Mate X, bohužel nelze vytěžit plný prodejní potenciál těchto zařízení mimo domovskou Čínu, kde se telefonům daří skvěle.

Na otázku položenou během interview s redaktorkou CNN, jestli se může Huawei stále stát největším výrobcem smartphonů na světě, Ren odpověděl: „Nemyslím si, že by to měl být problém, pouze to bude trvat o něco déle."

Například Microsoft již obdržel povolení od Ministerstva obchodu Spojených států amerických dodávat svůj software do počítačů Huawei. Na vyjádření o možnosti spolupráce s Googlem se však stále čeká. Huawei mezitím pracuje na podpoře aplikací ve své vlastní alternativě Obchodu Play s názvem App Gallery, kde v současnosti najdete přes deset českých aplikací, mezi nimiž je například i bankovní aplikace od Komerční banky. Ideálním řešením současné situace je však stále umožnění spolupráce s Googlem tak, aby mohly Google služby fungovat i na nových smartphonech Huawei a dceřiné značky Honor.

Zakladatel Huawei rovněž upozorňuje na to, že americká vláda může svým chováním ohrozit budoucí spolupráci Huawei s americkými společnostmi, a to i v případě zrušení sankcí. „Pokud Huawei nebude moci spolupracovat s americkými společnostmi, musíme si logicky najít náhradu. Jestliže se alternativa k americkým dodavatelům osvědčí, je méně pravděpodobné, že se následně vrátíme ke spolupráci s USA. Jde o důležité rozhodnutí pro nás pro všechny. Doufám, že americká vláda dokáže správně vyhodnotit, co je nejlepší pro americké firmy.

To, že má Huawei ambice na to stát se číslem jedna na trhu se smartphony, reflektují i prodejní čísla. I přes sankce se během prvních devíti měsíců letošního roku (ve srovnání se stejným obdobím 2018) podařilo čínské společnosti navýšit tržby o pěkných 24 %.

Diskuze ke článku
Eedx
Prolhanej rudej komunista, neverim mu ani slovo. Koneckoncu, jeho kariera v cinske represivni armade mluvi za vse.
Michal O.
V Číně možná. Na světě těžko. Klasické velikášské čínské kecy.
M.K.
A k čemu to množství prodaných sraček bez zisku té firmě bude? Vždyť celý Huawei a všechny jeho divize vydělá za rok méně, než Apple za čtvrt roku.
jklejna
A ono se to také stane. Nakonec to půjde i bez googlu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze