ZTE Kis Plus
recenze

ZTE Kis Plus

Chytrý Číňan za hubičku

Do redakce mobilenet.cz dorazil po čase zástupce nejlevnějšího segmentu chytrých telefonů. Za cenu tří tisíc korun nabídne ZTE Kis Plus operační systém Android, dotykový displej, připojení přes Wi-Fi a základní fotoaparát. Bude mu to stačit k úspěchu?

Čínský výrobce mobilních telefonů ZTE je již od začátku svého působení v oblasti výroby mobilních telefonů znám tím, že v 99% případů produkuje přístroje střední až nižší třídy, zato ale s velmi příznivou cenovkou. Mimochodem na této strategii úspěšného výrobce se nic nezmění ani do budoucna, jelikož pro segment nejvybavenějších prémiových smartphonů vyhradil zcela novou značku, nazvanou Nubia.

ZTE Kis Plus - oficiální fotografie

Mezi zmiňované levné telefony, na které se ZTE převážně soustředí, patří i v polovině září představený kousek, nesoucí označení Kis Plus. Jeho výbava je opravdu základní, což ovšem není vzhledem k cílové skupině zákazníků, na které míří, až takovou překážkou. Jedná se zkrátka o telefon, který si pořídí buď člověk, který do takového zařízení nechce příliš investovat, začátečník ve světě chytrých telefonů nebo se jeho majitelem stane dítko navštěvující základní školu, které jej dostane jako svůj první mobil vůbec.

Na to, jestli i v případě nízkých uživatelských požadavků dokáže ZTE Kis Plus bez problému posloužit, se podrobně podíváme v této recenzi.

Technické parametry ZTE Kis Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce114,3 × 61,6 × 11,5 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 2 900 Kč

ZTE Kis Plus - představení

Obsah balení*

  • Telefon ZTE Kis Plus
  • Baterie
  • Nabíjecí a synchronizační USB kabel
  • Pecková sluchátka
  • Paměťová karta micro SD s kapacitou 2GB
  • Manuály a příručky

*v případě zakoupení telefonu u operátora T-Mobile

Design a konstrukce: levný neznamená hezký

Předem říkám, že design je ryze subjektivní záležitost, a to, čeho si jeden ani nevšimne, může být pro druhého naprosto úchvatná věc. To je vám ale asi jasné. Každopádně si myslím, že v případě ZTE Kis Plus budě většina z vás stejného názoru jako já, a zařadí se spíše do první skupiny zákazníků. Zkrátka a dobře, telefon je spíše takovou nenápadnou šedou myškou.

ZTE Kis Plus není zrovna moc pohledným kouskem hardwaru

Jedná se o dost nudnou černou, popřípadě matně stříbrnou placku, která snad ani nemá čím zaujmout. Na výšku měří 114, na šířku 61 a v pase 11,5 milimetru. Je tedy vidět, že se výrobce nehonil za extrémní tenkostí. Na to, že je telefon celý (kromě některých vnitřních součástek) tvořen pouze z plastu, nás překvapila taky vyšší hmotnost, která činní necelých 130 gramů.

Telefon má obdélníkový tvar, a každý ze čtyř rohů je zaoblený. Přední straně dominuje displej s úhlopříčkou 3,5 palce. Nad ním najdete výdech reproduktoru pro hovory, běžně neviditelný senzor blízkosti, který zhasíná displej při přiložení k uchu během hovoru, a také trošku nečekaně notifikační LED dioda. Ta umí blikat červeně a zeleně, a to například při nabíjení, zmeškaném hovoru, připojení k počítači apod. Dioda je navíc opravdu hodně silná a výrazná, takže nehrozí, že byste ji přehlídli. Celou sestavu doplňuje čidlo automatické regulace jasu displeje, které zdaleka není v této kategorii samozřejmostí a výrobce za jeho použití chválíme.

Naopak prostor pod displejem obsahuje zase jiné prvky. Jsou to konkrétně čtyři tlačítka určená pro ovládání telefonu. I když tlačítka je trošku nepřesný název, jedná se klasické kapacitní senzory. Zleva je to klávesa sloužící pro vyvolání kontextové nabídky, vedle ní tlačítko s emblémem domečku, kterým se vždy dostanete na úvodní obrazovku, potom šipka, která vrací o jednu úroveň zpět, a nakonec úplně vpravo dnes již tak málo vídaná lupa, se kterou můžete vyhledávat nejen na internetu, ale třeba i v různých aplikacích, jako je e-mail, mapy a podobně. Spodní strana je zakončena mírně vyvýšenou bradou, která vzdáleně připomíná populární HTC Hero nebo Legend.

Boky telefonu jsou celkem chudě vybavené. Na pravém je pouze nechráněný micro USB konektor, a na levém pak kolébkové tlačítko regulace hlasitosti. Spodní hrana je naprosto prázdná (mikrofon, do kterého mluvíte při telefonování je v levém dolním rohu výše zmiňované brady), a na horní se nachází tandem uspávací/vypínací tlačítko a 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek. Na zadní straně přístroje není kromě loga výrobce a čočky fotoaparátu naprosto nic. Zajímavostí ale je, že poslední třetina zadního krytu je tvořena jiným, poněkud tvrdším druhem plastu. V ní je také umístěn hlavní telefonní reproduktor.

Displej: zapomeňte na Retinu

Pokud jste inženýr v některé ze společností vyvíjejících mobilní telefony a z vedení vám přijde pokyn vyrobit co nejlevnější smartphone, nemáte jinou možnost, než jej nacpat těmi nejlevnějšími, a tedy i nejméně kvalitními součástkami. Zářným případem je právě dnes recenzované ZTE. Jednou ze součástí, na které je toto šetření vidět nejvíce je displej. Jedná se o běžný TFT LCD panel s původní „iPhonovskou“ úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením HVGA (320 x 480 pixelů).

Displej svůj účel splní, nicméně známe i mnohem lepší zobrazovače

Zobrazení displeje podle očekávání není zrovna kvalitní. Na druhou stranu výrobce tak, jak je u těchto telefonů zvykem upravil, vlastní nativní aplikace i jejich ikonky tak, že nižší rozlišení, projevující se rastrem, není příliš poznat. Jas displeje sice není špatný, nicméně při přímém nasvícení sluncem i při nejvyšším nastavení toho moc neuvidíte. Displej samozřejmě spolupracuje také s čidlem automatické regulace jasu, takže jej vždy při přechodu mezi různými světelnými podmínkami nemusíte sami ručně upravovat nastavení, což je rozhodně pozitivní. Při naklonění telefonem do stran displej celkem výrazně ztrácí na čitelnosti. Nepříliš dobré pozorovací úhly jsou ale vlastností, se kterou se jistě snadno smíříte. Celkově tedy displej nenadchne, ale musíme si uvědomit, v jaké cenové relaci se nacházíme. Pokud pro vás kvalitní zobrazovač není alfou a omegou, lze ten na ZTE Kis Plus překousnout. Zamrzí snad jen horší čitelnost na slunci.

Zvuk: nenapravitelný ticháček

Od cenovky ZTE Kis Plus se odvíjí naprosto vše. Šetřilo se tedy i v oblasti zvukového projevu. Pokud budeme mluvit o hudbě reprodukované hlavním reproduktorem na zadní straně telefonu, pak musíme říct, že se jedná sice o docela hlasitý, už však ne tak kvalitní požitek. Nic jiného bychom ale snad od malinkého, a navíc pouze jediného reproduktoru v telefonu ani očekávat nemohli.

Výdech hlasitého reproduktoru se nachází na spodní straně zad ZTE

Mnohem více vás jistě ale bude zajímat zvuk, který telefon pouští do sluchátek. Ten bohužel není moc kvalitní a navíc mu dost ubírá i absence jakýchkoliv možností úpravy skrze ekvalizér v hudebním přehrávači. Samozřejmě pokud namísto běžných peckových sluchátek připojíte kvalitnější „špuntíky“, či dokonce velké „mušle“, zvuk se poněkud zlepší. Určitě ale prožitek zdaleka nebude tak kvalitní, jako u dražších telefonů jiných značek.

Hardware: nehraj si se mnou!

Nyní se pojďme blíže podívat na to, co ZTE Kis Plus skrývá pod svojí plastovou skořápkou. Nejdůležitějším čipem na jeho základové desce je samozřejmě integrovaný SoC (system-on-chip). O jeho dodání se postaral americký Qualcomm, a konkrétně se jedná o model MSM 7227. Obsahuje procesor s pouze s jediným jádrem, které je taktováno na frekvenci 800 MHz. Přítomný je i samostatný grafický čip Adreno 200. Vnitřní flash paměť má kapacitu pouhých 150 MB, naštěstí je tu ale možnost rozšířit ji o paměťové karty formátu micro SD, které se vkládají do slotu umístěného nad baterií pod zadním krytem. Ještě zbývá doplnit údaj o operační paměti RAM. Ta má celkově hodnotu 512 MB. Standardně je ale z ní po startu při běhu systému k dispozici asi 170 MB, což je vzhledem k zaměření telefonu plně dostačující hodnota.

Výkon telefonu jsme otestovali také na dvou známých benchmarcích

Z hlediska výkonu je to asi většině z vás jasné. S nenáročnými hrami typu Angry Birds, Cut the Rope, Amazing Alex či Plants Vs. Zombies, telefon neměl sebemenší problém. Teď asi čekáte, že napíšeme, že po nainstalování a pokusu o hraní nejnovějších Need for Speedů se z telefonu začalo kouřit, a trvalo nám tři dny, než jsme se odvážili jej vyndat z ledničky. To ale bohužel není pravda. Do telefonu totiž žádnou takovou hru ani nenainstalujete. Problém spočívá v tom, že telefon má vnitřní paměť pouze 150 MB, a všechny stahované aplikace z Google Play automaticky ukládá na ni, a až po té si můžete danou aplikaci přesunout na paměťovou kartu. Navíc si z této opravdu skromné paměti ještě část ukousává samotný operační systém (celkově je pro uživatele k dispozici asi 100 MB). Zkrátka a dobře pokud vás baví hrát náročné hry či stahovat propracovanější, tedy i datově náročnější aplikace, poohlédněte se po nějakém dražším stroji.

Angry Birds a podobné nenáročné hříčky na ZTE Kis Plus "rozjedete" naprosto plynule

Výdrž baterie

Po asi pěti nabíjecích cyklech (úplné vybití a opětovné nabití do 100% kapacity baterie) jsme otestovali výdrž baterie. ZTE Kis Plus nabídne akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1400 mAh, která je vzhledem k displeji (jakožto největšímu „žroutovi“ energie) s nízkým rozlišením více méně na dnešní dobu celkem odpovídající. Telefon jsme také podrobili jednomu z našich standardizovaných testů výdrže.

Test se týkal výdrže baterie při přehrávání hudby. Ve výchozím hudebním přehrávači jsme nechali pořád dokola přehrávat jednu písničku. Telefon byl v režimu letadlo, tedy s deaktivovaným připojením k síti operátora, Wi-Fi apod. Hudba byla reprodukována do obyčejných peckových sluchátek, a to s hlasitostí na úrovni 50%. Displej byl během testu vypnutý, pouze sem tam jsme jej na chvíli zapnuli kvůli kontrole úbytku energie. ZTE Kis Plus v tomto testu vydrželo celkem 1650 minut. Podobné výsledky při stejném testu vykázali například LG Optimus L3, Huawei Vision, Sony Ericsson Xperia mini nebo Samsung Galaxy Nexus.

Vestavěná baterie s kapacitou 1400 mAh při běžném používání udrží telefon na živu i dva dny

Kromě našich testů výdrže vás určitě zajímá i to, jak je na tom telefon při běžném denním používání. Při náročnějším testu toto používání znamenalo, že jsme již od rána zaktivovali, a po celý den nechali zapnutá mobilní data a synchronizaci (e-mail, RSS, Facebook atd.), vyfotili asi dvacítku fotografií, natočili pár kratších videoklipů, vyřídili asi tři hovory s průměrnou délkou 5 minut, poslali asi 15 SMS zpráv, napsali několik mailů, půl hodiny sufrovali na internetu a hráli asi dvě hodiny hry. Toto telefon do večera zvládl bez problému tak, že jsme jej druhý den ještě do oběda (12:00) mohli bez problému používat. Pokud vynecháte hry, může se i při využívání dat dožít ZTE večera druhého dne. Při opravdu nenáročném používání je možné se dostat na 3, maximálně 4 dny bez používání datových funkcí. Pokud tedy například nepoužíváte mobilní data, ale pouze občas se na pár minut připojíte na Wi-Fi, výdrž se vám o dost prodlouží. Připomínáme také, že velký vliv na úbytek energie má i úroveň nastavení jasu displeje.

Uživatelské prostředí: starý Android s ikonkami alá iPhone

Pokud budete svému 12-ti letému potomkovi či kolegovi v práci, který 15 let používá klasické Nokie s alfanumerickou klávesnicí, kupovat ZTE Kis Plus, určitě se příliš nebudete dívat na to, jestli má zrovna tu nejnovější verzi operačního systému. Proto ani my neshledáváme to, že Číňané použili starší Android 2.3.6 Gingerbread jako příliš fatální chybu. Je sice pravda, že vám tato verze nenabídne spoustu různých nejmodernějších funkcí, na druhou stranu pro běžné používání je stále naprosto vhodná a dostačující.

Zamykací obrazovka s upraveným odemykacím gestem a domácí obrazovka

Nad postarším Androidem je umístěna jakási bezejmenná uživatelská nadstavba. Poznáte to už na zamykací obrazovce. Na té jsou umístěny hodiny a vidíte taky základní informace o signálu, stavu baterie a dalších z horní lišty. Na zobrazení například počasí, nejnovějších zpráv či ovládání hudebního přehrávače ale můžete zapomenout. To je výsada dražších kousků. Zajímavý je ale způsob odemykání. ZTE se očividně snažilo vyhnout nepříjemným patentovým sporům s největším americkým pěstitelem jablek, a tak namísto tradičního posuvníku zleva-do-prava integrovali tlačítko s ikonkou zámku. Na něm stačí podržet prst, a telefon se za odhadem 1,5 vteřiny s doprovodem hezkého grafického efektu kroužící zářivě modré čáry odemkne.

Ukázka přidávání prvků na plochu úprava jejich pořadí

Lockscreen samozřejmě následuje přechod na domácí obrazovku, tedy lépe řečeno sedm domácích obrazovek. U nich můžete libovolně měnit pozadí, a také na ně přidávat různé widgety, aplikace z menu a také složky. Velikost těchto prvků ovšem opět vinou staršího Androidu nemůžete změnit. Zamrzí určitě také to, že jejich nabídka není zrovna moc bohatá.

Systémová nastavení, informace o verzi softwaru a výsuvná informační/notifikační lišta

Důležitým prvkem uživatelského prostředí je u Androidu rozhodně horní výsuvná lišta. Ta v případě ZTE Kis Plus umí zobrazovat notifikace (zmeškaný hovor, příchozí SMS, e-mail apod.) a dokonce se na ní nachází i několik oblíbených tlačítek pro rychlé spuštění/ukončení bezdrátových sítí, synchronizace dat, nastavení jasu displeje apod. Notifikace ale bohužel nelze ukončovat gesty. Na vině je opět na zastaralý software.

Do vlastního menu se seznamem jednotlivých aplikací se dostanete kliknutím na tlačítko se symbolem čtyř čtverečků úplně vpravo v dolní nabídce. Menu je vytvořeno ještě ve starém konceptu, kdy jsou jednoduše podle abecedy jedna vedle druhé v matici 4×4 naskládány jednotlivé ikonky.

V menu aplikací můžete nechat "schovat" jednotlivé aplikace, a nebo v něm i vyhledávat

Možnost roztřídit aplikace podle toho, zda se jedná o již od výroby předinstalované (nativní) aplikace, nebo o dodatečně stažené aplikace, bohužel chybí. Stejné je to i s absencí řazení jednotlivých ikonek podle nejpoužívanějších aplikací. V odstavci výše jsme si řekli, že se výrobce úmyslně vyhnul možným patentovým sporům s Applem tím, že proměnil grafickou podobu odemknutí telefonu. O to více nelogicky tedy v tomto kontextu vypadá použití obdélníkového ohraničení všech ikonek v menu, které se právě očividně inspirovalo u iOS.

Celkově se nám uživatelská nadstavba od ZTE celkem líbila. Mírným negativem je to, že díky starší verzi operačního systému Android chybí některé nejmodernější vychytávky, na které jsme uvyklý z novějších a dražších zařízení. Na druhou stranu prostředí je pěkně plynulé a odladěné tak, že je radost je používat.

Fotoaparát a "videokamera": základní škola

Vestavěný fotoaparát v ZTE Kis Plus nabídne rozlišení 3,2 Mpx s podporou automatického ostření

ZTE Kis Plus určitě ani nemá ambice stát se nejlepším fotomobilem na trhu. Některému z nezasvěcených uživatelů by to však při pohledu do nastavení jeho fotoaparátu mohlo připadat. Nachází se v něm totiž docela nezvykle obsáhlá nabídka, která nabídne například 5 úrovní nastavení konstrastu barev, sytosti a ostrosti, nastavení hodnoty ISO, rozlišení snímků, kompenzaci expozice, přidání barevných efektů, vyvážení bílé barvy a další. To se povedlo.

Zpět ale do reality. S fotoaparátem i přes opravdu širokou škálu různých režimů a nastavení příliš pěkné snímky nepořídíte. Ve svém segmentu je ale na druhou stranu trošku paradoxně spíše nadprůměrem. Disponuje totiž maximálním rozlišením 3,2 megapixelu, a hlavně automatickým zaostřováním. Focení makro fotografií, tradiční slabiny levných telefonů, zde tedy možné je. S focením tmavších scén se ale kvůli absenci LED přisvětlovací diody ani nemá cenu se namáhat. Na výsledky se můžete podívat na ukázkových fotografiích níže.

Testovací fotografie

Telefon umí natáčet také videa, a to ve VGA rozlišení. Ukázku přikládáme níže.

ZTE Kis Plus (testovací video) – 360p

Multimédia

Přehled multimediální výbavy nemůžeme začít jinak, než popisem hudebního přehrávače. Ten je sice trošku jinak naskinovaný, než přehrávač v čistém Androidu 2.3.x, ve skutečnosti však umí, a bohužel i neumí, úplně to samé. Jedinou přidanou funkcí, kterou jsme objevili je to, že po celou dobu pohybu v uživatelském prostředí přehrávače, při procházení knihoven atp. je vždy přítomen miniaturní přehrávač, se kterým můžete jednoduše ovládat právě přehrávanou skladbu.

Hudební přehrávač je funkčně opravdu skromnou aplikací

Jinak už je ale podoba přehrávače naprosto konvenční. Nabízí filtrování pomocí autorů, alb a nebo jednoduše zobrazení seznamu jednotlivých skladeb. Vytvořit si můžete i svůj vlastní playlist, a každou píseň také označit hvězdičkou jako oblíbenou, takže se automaticky zařadí do playlistu "oblíbené". Samotné přehrávání může probíhat v několika režimech. Buď si zvolíte běžné přehrávání skladeb podle abecedy nebo nastavíte "ipodovské" přehrávání v náhodném pořadí. Přehrát pořád dokola lze buď všechny skladby, nebo jen jednu vybranou. Úprava zvuku byť i v jen přednastaveném ekvalizéru se zde celkem očekávaně nekoná.

Přehrávač videí a galerie obrázků

Vestavěná galerie fotografií nabízí třídění podle jednotlivých alb, tedy například: obrázky, fotografie z fotoaparátu a Picasa web albums. Ano, galerie umí on-line zobrazit pouze fotografie z Google účtu/ú. Synchronizace s alby na Facebooku bohužel možná není. Galerie ještě zvládá sdílení fotek skrze Bluetooth, SMS a MMS zprávy, Google+, e-mailem a podobně.

FM rádio s podporou stahování informací RDS

Po prvním zapnutí telefonu mě trošku překvapilo, že jsem v menu objevil samostatnou aplikaci videopřehrávače. Nadšení mě ale rázem opustilo, když jsem uviděl, co "všechno" umí. Videa v ní si totiž můžete pouze spustit a znovu přehrát. Jedinými dalšími funkcemi už jsou potom jen posuvník pro přetočení na danou časovou stopu, a možnost zobrazit podrobnosti o videu, popř. video rovnou odstranit. Jakékoliv upravení zobrazení je v tomto případě spíše tak trochu sci-fi. Pro přehrávání dalšího videoobsahu tak doporučuji zabrousit na Google Play

V telefonu najdete i oficiálního klienta pro sociální síť Google+

Sociální sítě jsou v ZTE Kis Plus zastoupeny pouze aplikací pro Google+ a chatovacím IM programem GTalk. Klienty pro případ, že náhodou používáte také Facebook, si budete muset dodatečně stáhnout z Google Play.

Zprávy a email

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní na výšku je od výroby nastavena QWERTY klávesnice, která se logicky při otočení na šířku roztáhne a zvětší. Ta ale může být pro větší prsty celkem problémem. Naštěstí lze klávesnici v režimu na výšku změnit na klasické, alfanumerické sestavení. V tomto režimu potěšíme i milovníky predikce, ZTE totiž nezapomnělo ani na starou dobrou „té devítku“.

Psaní zpráv a klient pro Gmail

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem se starším designem ve stylu Androidu Gingerbread a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS

Základní organizační funkcí je kalendář. Zvolit si můžete mezi měsíčním, týdenním a denním zobrazením. Kalendář samozřejmě tak jako u všech telefonů s Androidem umí synchronizovat data z Google účtu, bohužel už ale ne z Facebooku. I další organizační funkce jsou na to, že je ZTE Kis Plus zástupcem nejlevnějších smartphonů, poměrně bohaté. Nechybí vestavěná aplikace pro záznam hlasu, kalkulačka, stopky, budík, jednoduchý editor pro vytváření poznámek, správce úloh a taky správce souborů, který je sice dost jednoduchý, o to lépe se sním ale na druhou stranu pracuje.

Nabídka organizačních, kancelářských a pracovních funkcí je poměrně bohatá

V menu aplikací kromě výše zmíněných najdeme i kancelářskou aplikaci Documents To Go. Ta si bez problému poradí se zobrazením dokumentů Word, Excel, Powerpoint či PDF. Bohužel se však jedná o verzi zdarma, takže umožňuje pouze prohlížení dokumentů. Další funkce umožňující editaci, vytváření dokumentů a další bonusové funkce si už ale budete muset dokoupit.

Pro navigaci a vyhledávání poloh dobře poslouží Google Mapy

ZTE Kis Plus samozřejmě nechybí ani možnost navigování a prohlížení map. Obojí zvládají vestavěné Google Maps. Kdo je zná, tak jistě ví, že se jedná o jedny z nejkvalitnějších map vůbec, a to především díky tomu, že jsou velmi podrobné. Bohužel oproti konkurenčním Nokia nebo Bing mapám ve Windows Phone telefonech je nutné pro jejich používání, vyhledávání i navigaci mít aktivní datové připojení.

Datové funkce a internet

Připojení na internet v případě testovaného modelu může probíhat dvěma různými způsoby. Jednak se můžete připojit skrze mobilní připojení prostřednictvím sítě vašeho mobilního operátora, a to pomocí technologií 2G GPRS/EDGE a nebo rychlejšího 3G (download HSDPA až 14,4 Mb/s), a také pomocí vestavěné antény Wi-Fi. Obě připojení nám po celou dobu testování fungovala vždy bez sebemenšího problému.

Vestavěný webový prohlížeč na jádru Webkit

Internetem můžete surfovat skrze vestavěný prohlížeč, který je standardně opravdu kvalitní. Bohužel v prohlížeči je nejvíce vidět slabší hardwarová konfigurace, a tak se prohlížení stránek, zvláště náročnějších, může celkem sekat. Celkově je však prohlížení internetu přes vestavěný prohlížeč celkem dobré, a poslouží svému účelu. Nechybí možnost prohlížet ve více oknech, přidávat rychle stránky do záložek či vyhledávat na stránce. Každopádně určitě doporučujeme vyzkoušet některou z alternativ na Google Play, zejména pak Operu mini, která dokáže výrazně ušetřit cenné datové FUP limity.

Závěrečné zhodnocení: chcete mě?

Na závěr recenze vyvstává jedna zásadní otázka. Má ZTE Kis Plus svého potencionálního kupce vůbec čím zaujmout? Nakonec musím říci, že určitě ano. Není to sice z designového pohledu nějak hezký mobilní telefon a docela jej z funkčního pohledu sráží hrubší displej, nepříliš kvalitní fotoaparát a opravdu jen základní multimediální výbava. Na druhou stranu v té nejlevnější cenové kategorii je to, co nabízí, nadprůměrem a jako celek není Kis Plus vůbec špatné. Čím si mě tedy získal? Je to uživatelské prostředí.

Najde si ZTE Kis Plus cestu i do vašich rukou?

Vývojáři jej mohli jak se patří odfláknout a nabídnout v podstatě jen čistý Android, a na prodejních číslech by se to nejspíše vůbec neprojevilo. Dali si na něm ale jak se patří záležet, a i když nefunguje zrovna na nejnovější verzi Androidu, je prostředí pěkně svižně odladěné a najde se v něm mnoho příjemných maličkostí, jako je například povedené odemykací gesto, ikonky alá Apple iOS a také bonusové aplikace, z nichž znovu vypichuji vestavěného správce souborů.

Mě osobně se tedy ZTE Kis Plus po delším testování nakonec celkem zalíbil. Otázka ale zní, jestli zaujme také některého z vás, až budete například 23. prosince pobíhat po obchodním domě a narychlo shánět dárek pro někoho ze svých blízkých.

Přehled konkurentů

Nyní se pojďme podívat na to, s kým si to dnes recenzovaný model přímo rozdá na předvánočním trhu.

Vodafone 860 Smart II

Vodafone 860 Smart II

Tip: Recenze Vodafone 860 Smart II – Chameleon s Androidem

Velkým konkurentem pro Kis Plus bude Vodafone 860 Smart II, který se prodává za takřka stejnou cenu. Nabídne sice menší 3,2 palcový displej, avšak se stejným rozlišením, čímž získá jemnější rastr. Potěší svižným chodem systému a také netradičními výměnnými kryty.

LG Optimus L3

Subjektivně nám LG Optimus L3 přijde mnohem hezčí, než ZTE Kis Plus

Tip: Recenze LG Optimus L3 – Výdrž a vzhled za dobrý peníz

Ve stáji konkurenčního asijského výrobce LG se jako alternativa přímo vybízí model s označením Optimus L3. Jeho výbava je prakticky totožná, klíčovým faktorem pro vaši volbu by ale byl určitě design, který se od ZTE naprosto diametrálně odlišuje. "Eltrojka" totiž spadá do řady L-Series, ve které LG sdružuje mobilní telefony s hlavním důrazem na design a styl těla. Hned na první pohled vás tedy zaujmou ostře řezané hrany se zaoblením na lesklých bocích, a také zajímavě provedený zadní kryt. LG má ale horší displej. Optimus L3 sežnete stejně jako ZTE Kis Plus s cenovkou na hranici 3 tisíc korun.

Sony Xperia tipo

Sony nabídne alternativu v podobě o pár stokorun dražší Xperie tipo

Tip: Recenze Sony Xperia tipo – Xperia pro masy

Z Japonska se čínské konkurenci dere po krku Sony s aktuálně nejlevnějším příslušníkem oblíbené řady Xperia. Xperia tipo má v rukávu velký triumf v podobě novější verze Androidu 4.0.4, a opět také přitažlivější design. Navíc si tento telefon můžete zakoupit celkem ve čtyřech barevných provedeních, s čímž se ZTE nemůže měřit. Sony si ale za tyto benefity nechá připlatit, a Xperii tipo průměrně seženete

zte-kis-plus
Klady
  • Nízká cena
  • Povedené a svižné uživatelské prostředí
  • Velký displej se slušným rozlišením
  • Již od základu správce souborů
Zápory
  • Slabší fotoaparát s absencí LED diody
  • Starší verze operačního systému
Diskuze ke článku
Redmarx
Kdyz jsem se podival na parametry toho telefonu, tak jsem rychle nakoukl i do kalendare a opravdu dnes neni aprila a ZTE si z nas proste dela legraci. Jake bylo me prekvapeni (zdeseni), kdyz jsem si v zaveru clanku precetl, ze legraci si ze me dela i autor teto recenze. Vysvetleni vidim dvoji, bud zacinate prebirat strategii mobilu.cz a zahlcovat nas reklamnimi zaplacenymi clanky nebo recenzent nevi o cem je rec. Preci si nemuzete myslet, ze si nejaky clovek s IQ vetsim nez ma opice koupi tenhle telefon v cenove relaci mirne pod 3.000,- za nez je nabizen na eshopech (srovnani na heurece). Ten telefon je horsi nez ZTE Blade, ma horsi rozliseni a ten jsem za tyhle penize koupil uz pred rokem a pul a mimochodem ted ho prodavam za 1.000-, coz e zhruba cenovka, za kterou bych si umel predstavit i koupi ZTE Kis Plus. Cena vyrazne nad 1.500Kc z toho telefonu dela jen predrazeny smejd!
Láďa
Trochu mi to připomíná Samsung ACE, jak dizajnem, tak bohužel velikostí pamětí, 111MB je fakt dost málo. Ne všechny aplikace lze dostat na kartu, kdyby byla aspoň cca 300MB. Zajímalo by mě, zda na našem trhu budou dostupné i jiné kryty (třeba bílý), nebo zda bude mobil i v jiných barvených variantách. Taky by mě zajímalo, zda se prodává i v běžném obchodě, nebo jen přes T-m.
Lucky
Mě jen zajímá kdy bude recenze na ZTE Grand X IN. Dík
lol
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli uděláte recenzi na Samsung Galaxy Ace Plus ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze