ZTE Blade II
recenze

ZTE Blade II

čínský zásek podruhé

Čínští výrobci zaplavují nejen náš trh svými levnými smartphony, které se snaží na trhu bojovat především nízkou cenou. Za tuto cenu ovšem dostáváme čím dál kvalitnější produkty a za jeden z nich můžeme s klidem považovat také ZTE Blade II. Jak se ZTE povedlo zaseknout svou čepel na druhý pokus?

Úvod

Jistě vám neunikl trend posledních měsíců, kterým jsou levné smartphony s operačním systémem Android. Tyto modely nalezneme sice také v portfoliu renomovaných výrobců jako je Samsung nebo LG, svou výbavou však těžko mohou konkurovat ultra-levným smartphonům čínských společností Huawei a ZTE.

ZTE Blade II

Kvalita smartphonů od zmíněných výrobců jde opravdu prudce nahoru, a proto si získávají bezesporu zaslouženou pozornost. V dnešní recenzi se budeme věnovat modelu ZTE Blade II, který svou cenou pod hranicí 4000,- Kč útočí na low-endy, papírová výbava ho však posouvá do nižší střední třídy. Kolik muziky dostaneme ve skutečnosti za tak málo peněz?

Obsah balení

  • ZTE Blade II
  • Nabíječka s microUSB konektorem
  • USB kabel k počítači
  • Stručný návod k použití

ZTE Blade II – videopohled

Technické parametry ZTE Blade II

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 58 × 10,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×800 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 200 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012,

Design a konstrukce: žádný styl, skvělá konstrukce

Po designově stránce vás nejspíš ZTE Blade II nijak extra neosloví. Rozhodně se nejedná o stylovku, a to ani v bílé barvě, kterou jsme mohli vidět na MWC v Barceloně. Mnozí jej mohou označit za ošklivý telefon a kdo chce styl, určitě nesáhne po „levném Číňanovi“.

Svou velikostí se ZTE Blade II řadí mezi menší smartphony

Co však ztrácí na designu, to získává na konstrukci. Tělo o rozměrech 116 x 56,5 x 10,4 mm je zpracováno přímo ukázkově. Kvalitu konstrukce by modelu Blade II mohly závidět i modely několikrát dražší. Vše drží pevně, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Také v ruce telefon působí velmi solidním dojmem. Za konstrukci tedy rozhodně palec nahoru, především v této cenové hladině.

Přední strana modelu Blade II je z většiny vyhrazena pro dotykový displej o úhlopříčce 3,5 palce. I do levnějších modelů se začínají dostávat kvalitnější zobrazovače a platí to i zde, displej modelu Blade II tak nabídne na této úhlopříčce slušné rozlišení 800 x 480 pixelů. Pod displejem nalezneme trojici mechanických tlačítek pro ovládání Androidu – Zpět, Domů a Možnosti. Nad displejem pak kromě mřížky reproduktoru nalezneme čočku přední kamerky a notifikační diodu.

Na zadní straně na nás čeká kryt baterie, který se na první pohled může zdát kovový. Bohužel se však jedná pouze o velmi zdařilou imitaci – poznáte to hned při uchopení telefonu, neboť chybí typický chlad kovu. Kryt baterie je tedy z plastu, ale nutno říct, že z kvalitního. Pod krytem se nachází otvor hlavního reproduktoru a nad krytem pak čočka 5Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED.

Hrany telefonu jsou velmi skromně vybavené. Na pravé straně se nachází pouze kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, levá strana nabídne pouze microUSB konektor pro nabíjení a propojení s počítačem. Na horní hraně má své místo tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje a telefonu společně s 3,5mm jack konektorem, zatímco dolní hrana je tradičně prázdná.

Baterie a výdrž

ZTE Blade II je vybaven baterií o kapacitě 1200 mAh. Podle oficiálních údajů by se měla výdrž pohybovat kolem 200 hodin v pohotovostním režimu.

Při reálném používání se dostaneme na jiné údaje, nicméně ve výdrži ZTE Blade II příjemně překvapilo. Pokud jej budete trochu šetřit, dostanete se bez problémů přes 3 dny výdrže, při intenzivnějším využívání byste se měli dožít s klidem konce druhého dne.

Zadní strana - čočka fotoaparátu, reproduktor a baterie pod zadním krytem

Samozřejmě se to odvíjí také od používání telefonu, když budete nonstop hrát hry a sledovat videa na internetu, večera se nedožijete. Například při našem standardizovaném testu vydržel ZTE Blade II prohlížet internet bez přestávky více než 7 hodin.

Zvuk a kvalita reprodukce

Bohužel po zvukové stránce vás ZTE Blade II velmi zklame. Nahradit hudební přehrávač by mohl snad jen u uživatelů, kteří mají poškozený sluch. Hlasitý reproduktor je skutečně určený pouze pro vyzvánění, hudba z něj zní velmi špatně. Navíc ani hlasitost není nijak dobrá, což je vzhledem k velikosti reproduktoru celkem překvapivé.

Telefonní reproduktor a 3,5mm jack konektor

Pokud snad doufáte, že situaci zachrání 3,5mm výstup, jste na omylu. Zvukový výstup ZTE Blade II patří vůbec k nejhorším, které jsem kdy testoval. Všechny zvuky se slévají do jedné roviny, kde je velmi složité rozpoznat jednotlivé složky. Ačkoliv se nepovažuji za nějakého hudebního fajnšmekra, přehrávání jsem musel po chvíli zastavit, protože mě začala pomalu bolet hlava. Jen doplním, že zvuk testuji se sluchátky Koss Porta Pro.

Je jasné, že musíme brát v úvahu cenu přístroje, takže se někde šetřit muselo. Myslím si, že jedna z oblastí, kde se šetřilo výrazně, je právě zvukový výstup. Mohl bych ještě zmínit sluchátka, která jsou připojení v balení, ale ta si ani nezaslouží komentář. Zkrátka je ani nevybalujte, lepší koupíte v každé tržnici za 50 Kč. Použít je můžete pouze v nouzi jako drátové handsfree.

Displej a ovládání

Displej rozhodně patří ke kladům tohoto přístroje. Na úhlopříčce 3,5 palce najdete rozlišení 800 x 480 pixelů, což ve výsledku zaručuje příjemně jemný obraz. V této cenové kategorii se rozhodně jedná o nadprůměrný zobrazovač.

Displej je vcelku kvalitní, pozorovací úhly jsou však slabší... Stále je to LCD

Jinak se jedná o standardní LCD displej se všemi jeho výhodami i neduhy. Výhodou je rozhodně věrné podání barev, velkou nevýhodou je však čitelnost na slunci. Na přímém slunci na displeji bohužel neuvidíte vůbec nic.

Dotykový displej a trojice hardwarových kláves - to je ovládání Blade II

Ovládání má na starosti především dotykový displej, který je vybaven kapacitní dotykovou vrstvou. Ta reaguje velmi dobře a přesně. Telefon tak budete ovládat úplně bez problémů, horší může být pouze psaní na menším displeji. Naštěstí ZTE zabudovalo do systému zadávání Touchpal, které je obdobou známé klávesnice Swype. Musím říct, že se s ní na malém displeji píše mnohem pohodlněji.

Klávesy pod displejem jsou mechanické, což také považuji spíše za plus. Nehrozí tak žádné nechtěné dotyky jako u senzorových kláves a také zpětná vazba je o poznání jistější. Klik je přeci jenom klik.

Uživatelské prostředí a výkon

V modelu ZTE Blade II nalezneme operační systém Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Oproti slibovanému 4.0 ICS je to trochu zklamání, ale co se dá dělat. Třeba se dočkáme alespoň aktualizace, ale tyto informace jsou u čínských výrobců většinou velkou neznámou. Model Blade II dokonce ani nenajdete na oficiálních stránkách výrobce.

Nicméně v zařízení nenalezneme tzv. „pure Android“, výrobce jej totiž doplnil o vlastní uživatelské prostředí. Je nutno uznat, že sice není nějak extra propracované a kromě jiných ikonek nebo několika ZTE widgetů nic moc nenabídne, je však velmi dobře optimalizované a i na slabším hardwaru běží hezky rychle a svižně.

Menu s aplikacemi a nastavení

ZTE Blade II totiž pohání procesor s taktem 800 MHz, který má k dispozici 512 MB paměti RAM. To samo o sobě není nijak oslnivá konfigurace, a tak kvalitně optimalizované prostředí opravdu přijde vhod, i když „ramky“ by mělo být dost.

Co vás bude asi trochu omezovat, je ale vnitřní paměť. Ta činí pouze 200 MB, přičemž dostupných je pouze 121 MB. Tuto paměť však zaplníte prakticky okamžitě, stačí pár aplikací a telefon začne „brečet“. Neobejdete se tedy bez paměťové karty, která ovšem v základním balení chybí. Problém je to ale i tak, protože řada programů je buď napevno instalována v paměti telefonu a nelze je přesunout nebo do této paměti instalují část souborů. Brzy tak můžete mít vzhledem k Androidu problém s pamětí, i když budete mít vloženou 32GB kartu.

Postupně budete muset na kartu instalovat také aplikace, což však s sebou přináší mnoho nevýhod. Především je nutné mít dostatečně rychlou paměťovou kartu, která nebude zpomalovat práci s daty. Rychlejší karty jsou však také podstatně dražší, takže si budete muset zvyknout buď na pomalejší odezvu aplikací, nebo budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Co je také trochu iritující je fakt, že se aplikace nemůžou nativně instalovat na kartu. Vždy tedy musíte aplikace nainstalovat do telefonu a poté ručně z nastavení aplikaci přesunout na paměťovou kartu. To je bohužel vlastnost operačního systému Android.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát ZTE Blade II vypadá na papíře celkem dobře – rozlišení 5Mpx, automatické ostření, vyvážení bílé či nastavení expozice a přítomnost přisvětlovací LED. V reálu však fotky nejsou nijak oslnivé, lépe řečeno jsou spíše průměrné.

Prostředí fotoaparátu

Ačkoliv je fotoaparát vybaven automatickým ostřením, tak o jeho funkčnosti by se dalo lehce pochybovat. Fotky rozhodně často nejsou ostré, navíc ostření probíhá pouze na střed. Fotky trpí mnoha dalšími neduhy jako je přesvětlení scény, vysoká hladina šumu i za dobrého světla či splývající popředí s pozadím. Pravděpodobně jsme tedy narazili na další oblast, kde bylo třeba ušetřit.

U videokamery je situace podobná, kvalita záznamu vás rozhodně nenadchne. Na občasné zaznamenání nějaké zajímavé události však může být dostačující. Potěší především velké možnosti nastavení – můžete si zvolit efekt, kvalitu videa (VGA, QVGA, CIF, QCIF), formát videa (H263, H264, MPEG4), kodek zvuku (AMR, AAC) nebo délku videa (30s, 10min, 30min).

ZTE Blade II (testovací video) – VGA

Zábava, multimédia a sociální sítě

Prostředí hudebního přehrávače

Ačkoli je ZTE Blade II vybaven OS Android 2.3, jeho multimediální výbava je vcelku slabá. Nalezneme zde prakticky pouze základní hudební přehrávač, který dokáže řadit skladby podle ID3 tagů do kategorií podle interpreta nebo alba, dál zobrazí všechny skladby, playlisty nebo oblíbené. Kromě funkcí jako je opakování, náhodné přehrávání nebo sdílení pak už nic nenabídne.

Galerie obrázků

Je zde pouze základní videopřehrávač, který podporuje formáty MP4/H.264/H.263. Pro přehrávání avi videí je potřeba stáhnout jiný přehrávač z Google Play. Galerie obrázků je klasická tak jak ji známe z ostatních Androidů. Máme zde tedy rádoby 3D stěnu s jednotlivými složkami/alby fotografií, které si můžeme zobrazit jako mřížku nebo seskupit podle data. Můžeme také využít jednoduchou editaci jako je rotace nebo oříznutí fotografie.

Předinstalovaná je také aplikace Google Music, která se ovšem velmi seká a její funkčnost je ještě omezenější než u integrovaného přehrávače. Pokud však někdo tuto službu požíváte, může vám tato aplikace udělat trochu radost.

FM Rádio

Co se zábavy týče, můžeme zmínit už pouze FM rádio, které využívá sluchátka jako anténu a nepodporuje RDS, standardní přehrávač YouTube videí a…a to je vlastně všechno. ZTE evidentně sází na to, že si uživatelé vše potřebné stáhnou z obchodu z aplikacemi Google Play, kde naštěstí najdete pravděpodobně vše, co by vám mohlo přijít vhod.

Google Talk a aplikace YouTube

Co se sociálních sítí týče, tak i zde je situace v základu špatná. Kromě klienta Google Talk není v telefonu nainstalováno nic, ke slovu tudíž opět přichází Google Play, kde si můžete stáhnout klienty téměř pro všechny nejpoužívanější sociální sítě jako je Facebook, Twitter, Instagram, Google+ a podobně.

Emaily, zprávy a klávesnice

Práce s emaily je u ZTE Blade II stejná jako u jakéhokoliv jiného Androidu. Máte k dispozici klasický emailový klient, který dokáže pracovat s protokoly IMAP, POP a SMTP. Dále je přítomna aplikace Gmail, která umožňuje pracovat s vaším Gmail nebo Google Apps účtem.

Aplikace Gmail

Podporuje samozřejmě všechny možnosti klasického Gmailu jako je označení hvězdičkou, štítkování nebo řazení do složek, vyhledávání a další. Práce s Gmail aplikací je velmi pohodlná a jednoduchá a i náročnější uživatel bude jistě spokojen.

Aplikace Zprávy

Aplikace zpráv integruje jak SMS tak MMS zprávy. Zprávy jsou klasicky řazeny do konverzací, takže vždy vidíte zprávy od konkrétního kontaktu v jednom seznamu. Nalezneme zde i možnost nastavit předmět konverzace, připojit přílohu ke zprávě (čímž vznikne MMS) nebo připojit podpis.

Šikovně může vypadat možnost rychlého vložení smajlíků, Ti však v Androidu rozhodně nejsou roztomilí. Například robot posílající polibek je téměř děsivý a zlobící se smajlík vypadá jak Iron Man. Ale to jen tak mezi řečí.

Klávesnice je pomocí TouchPal mnohem pohodlnější

Ke klávesnici jsem se už krátce vyjádřil na začátku recenze. Na menším displeji může dělat trochu problémy trefovat jednotlivé klávesy, díky klávesnici TouchPal je však zadávání mnohem snazší. Jednoduše prstem jezdíte po obrazovce přes jednotlivé klávesy a prediktivní slovník najde slovo, které jste chtěli zadat. Přesnost je až překvapivě dobrá.

Organizér a GPS

Organizační funkce ZTE Blade II jsou v základu opravdu bohaté. Nemělo by chybět prakticky nic od kalendáře přes poznámkový blok až po kancelářský balík.

Prostředí kalendáře je trochu nepřehledné

Kalendář je opět klasicky z dílny zeleného robota, ovšem s lehkým faceliftem od ZTE. Bohužel kvůli malému displeji je kalendář dosti nepřehledný a jeho ovládání rozhodně není tak pohodlné, jako jsme zvyklí z ostatních Androidů.

Přesto si však můžete zobrazit kalendář buď jako přehled dne, týdne, měsíce nebo jako agendu. Samotná nastavení jsou však dosti chudá, můžete si prakticky pouze nastavit upozornění a čas, příjemnou funkcí je však možnost vícero připomenutí k jedné události. Můžete si tak nechat událost nechat připomenout den předem a pro jistotu třeba ještě 1 hodinu dopředu.

Documents to Go jsou pouze v trial verzi, plnou funkčnost si musíte koupit

Ve výbavě jistě zaujme kancelářský balík Documents To Go, který si hravě poradí s dokumenty Word, Excel i Powerpoint. Bohužel se však jedná o verzi zdarma, takže umožňuje pouze prohlížení dokumentů. Další funkce umožňující editace a vytváření dokumentů si budete muset dokoupit.

Budík má bohaté možnosti a poznámky se vždy hodí

Dále určitě musíme zmínit kvalitní budík, kde si můžete nastavit prakticky neomezený počet budíků – na každý den jiný a ještě třeba 4 navrch. Krom budíku zde máme také praktický poznámkový blok, stopky, rychlý přístup do správce úloh nebo jednoduchou kalkulačku.

Google Mapy jsou standardní a samozřejmě skvělé

ZTE Blade II samozřejmě nechybí ani podpora A-GPS. A abychom mohli GPS využít, nalezneme v něm také klasické Google Mapy. Kdo je zná, tak jistě ví, že se jedná o jedny z nejkvalitnějších map vůbec, a to především díky tomu, že jsou velmi podrobné. V České republice je tento fakt ještě zřetelnější, protože ostatní poskytovatelé map často Českou republiku přehlíží – například Microsoft. Bohužel oproti konkurenčním Nokia mapám je nutné pro jejich používání, vyhledávání i navigaci mít aktivní datové připojení.

Internet a konektivita

ZTE Blade II by vás s největší pravděpodobností měl, co se konektivity týče, plně uspokojit. K internetu se připojíte nejen přes síť 2G, tedy GPRS a EDGE, ale nechybí ani podpora 3G. Přítomnost Wi-Fi je již prakticky samozřejmostí, takže ani o tuto možnost nebudete ochuzeni.

V internetovém prohlížeči můžete skvěle číst mobilní verzi mobilenetu (m.mobilenet.cz)

Internetem můžete surfovat skrze vestavěný prohlížeč, který je standardně opravdu kvalitní. Bohužel v prohlížeči je nejvíce vidět slabší hardwarová konfigurace, a tak se prohlížení stránek, zvláště náročnějších, může celkem sekat. Celkově je však prohlížení internetu velmi dobré. Nechybí možnost prohlížet ve více oknech, přidávat rychle stránky do záložek či vyhledávat na stránce.

Závěr a zhodnocení

Hodnotit levné smartphony je vždy velmi těžké, ale u ZTE Blade II je situace poměrně příznivá. Jedná se o velmi kvalitní zařízení, především tedy vzhledem k ceně. Potěší kvalitní displeji, optimalizované prostředí a velmi kvalitní konstrukce. Absenci některých aplikací hravě vyřeší obchod Google Play, i když základní sociální sítě jako Facebook a Twitter by chybět neměly ani v základu.

Vrásky vám ZTE Blade II udělá především kvůli nízké vnitřní paměti, takže při pořizování si k ceně přístroje ještě připočtěte kvalitní paměťovou kartu. Fotoaparát také nepatří mezi chlouby a zvukový výstup je tragédie. Pokud však vzhledem k ceně tyto nevýhody překousnete, získáte velmi kvalitní zařízení, které vám bude většinou dělat spíše radost.

Konkurence

A jací konkurenti stojí pro ZTE Blade II? Máme zde především asi nejlepší smartphone všech dob co do poměru cena/výkon, a tím není nikdo jiný než Sony Ericsson Xperia mini. Tento model je opravdu špičkou ve své cenové kategorii a pokud vám nebude vadit pouze 3“ displej, pak je to také ta nejlepší volba jakou můžete udělat.

Pokud chcete hardwarovou klávesnici, nabízí se mimo jiné také bratříček Sony Ericsson Xperia mini pro, který nabídne shodnou výbavu doplněnou o výsuvnou klávesnici. Mezi konkurenty s Androidem bychom mohli dále zařadit také stále oblíbený Samsung Galaxy Ace nebo HTC Wildfire S. Opomenout nemůžeme samozřejmě ani oblíbený Huawei G300, který má sice funkčně navrch, ale je také o 300 - 600 Kč dražší.

Nokia 603 a Samsung Wave 723

Pokud chcete jiný OS, tak se nabízí například Symbianová Nokia 603, která je však o pár stokorun dražší. Zájemce o OS Bada by pak mohl zaujmout Samsung Wave 723. Tyto modely jsou však cenou lehce výše a jejich výbava nemusí být tak dobrá jako u předchozích zmíněných modelů.

zte-blade-ii
Klady
  • slušná výdrž baterie
  • podpora 3G
  • rychlé reakce
  • dobře optimalizované prostředí
  • nadprůměrný displej
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • fotoaparát nedokáže ukládat do paměti zařízení
  • malá interní paměť
  • horší fotoaparát
  • absence některých aplikací v základu
  • velmi špatný zvukový výstup
Diskuze ke článku
FuckingFreak
Dvojka uz teda zadna pecka nebude. Konkurence mu od dob jednicky slusne narostla. Kdo chce levnej android koupi G300...
blue.sun
Puvodni Blade uz netahl,tak Cinani neco rychle zbastlili a hodili na trh s tim,ze "komunita se uz nejak postara"... Bz rootu je ten telefon v podstate nepouzitelny,protoze neni kam instalovat. Chudy vstupni zaklad aplikaci tomu taky nepomaha-jen FB klient ma snad 15 MB. Dve tri takove a je vymalovano...
michal
Tohle je mnohem horsi HW nez ma Huawei G300 a proto uspech mit nebude!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze