Xiaomi Watch S1
recenze

Xiaomi Watch S1

Prémiové funkce za přívětivou cenu
4

Hledáte prémiové chytré hodinky se safírovým sklem, podporou bezkontaktního placení či bezdrátovým nabíjením Qi? Pak by vám neměly uniknout nové Xiaomi Watch S1, které se navíc chlubí velmi příznivou cenou.

Zhruba před rokem testované Xiaomi Mi Watch udělaly nejen na mě skvělý dojem, neboť za necelé tři tisíce korun nabídly povedený displej s velkým množstvím ciferníků, svižné uživatelské rozhraní, dlouhou výdrž i širokou nabídku sportovních režimů. Nyní nosím na zápěstí již několik týdnů nejnovější Xiaomi Watch S1, které lze považovat za vstup Xiaomi do segmentu prémiových chytrých hodinek. Zdobí je totiž hodnotné materiály, vypadají elegantně a není problém s nimi třeba ani zaplatit. Jak se povedly?

Xiaomi Watch S1 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Watch S1

Kompletní specifikace
Konstrukce46,5 × 46,5 × 11 mm, 52 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor470 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost,

Obsah balení: myslelo se na vše

V hodnotně vypadající krabičce najdeme kromě samotných chytrých hodinek také napájecí kabel s odpojitelnou kolébkou pro bezdrátové nabíjení, potřebné manuály a také sekundární řemínek. Jedná se o silikonový pásek, který je vhodný na sport, nasazený kožený řemínek (černé barvy) se chlubí šedo-béžovým obšíváním.

Líbilo se nám
  • dva různé řemínky v balení

Konstrukční zpracování: chybí jen otočná korunka

Xiaomi Watch S1 mají oproti naprosté většině chytrých hodinek v podobném cenovém segmentu jednu velkou přednost, kterou je prémiové safírové sklo, jež by mělo zajistit podstatně vyšší odolnost proti poškrábání. V praxi to znamená, že i když se k hodinkám zrovna nebudete chovat nejlépe, neměly by přijít k újmě, což se hodí i z toho důvodu, že nedisponují vystouplou lunetou podobně jako třeba Galaxy Watch4 Classic. Absence lunety, respektive lunety, se kterou je možné otáčet a hodinky ovládat, by mi až tak nevadila. Potěšila by však alespoň otočná korunka, která by byla praktická a k hodinkám by se podle mě zkrátka hodila. Další oblast, kde vidím prostor pro zlepšení, je haptická odezva, u které je pravda, že působí trochu laciněji a při vibrování je motůrek i hodně hlučný.

Sekundární tlačítko pak slouží pro spuštění vybrané sportovní aktivity, což si můžete nastavit v aplikace Mi Fitness. Například stopky či aplikaci pro placení kartou na něj však v tuto chvíli naprogramovat nelze.

Spodní strana je domovem senzorů, ale také mikrofonu a reproduktoru, pomocí nichž si můžete vyřídit hovor. Zkoušel jsem také, jestli hodinky rozpoznají příchozí hovor z aplikace Telegram, ale v takovém případě se na displeji vůbec nic nezobrazilo. Zapomenout každopádně můžete například na poslech hudby či podcastů uložených v hodinkách, neboť nedisponují uživatelsky dostupným úložištěm. Potěší naopak zvýšená odolnost do 5 ATM, tenké pouzdro z nerezové oceli či snadně vyměnitelné řemínky.

Líbilo se nám
  • vyměnitelné pásky
  • tenké tělo
  • safírové sklo a nerezová ocel
  • zvýšená odolnost (5 ATM)
Nelíbilo se nám
  • horší haptická odezva
  • potěšila by otočná korunka

Displej: povedený AMOLED

Palec nahoru jednoznačně dávám za velmi širokou nabídku pěkně animovaných ciferníků, které vypadají na 1,43palcovém AMOLED panelu velmi povedeně. K dispozici je i režim Always-On, který si lze načasovat podle potřeb, či velmi dobře fungující automatická regulace jasu. Samotný jas sice nepatří k těm úplně nejvyšším, ale s čitelností jsem neměl problém ani na přímém slunci. Pochválit lze také svižné rozsvícení displeje při zvednutí zápěstí, během řízení jsem však zpozoroval, že se displej několikrát sám aktivoval poté, co jsem pouze mírně zatočil volantem.

Xiaomi Watch S1
Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • rychlé rozsvícení po zvednutí zápěstí

Systém a výkon: skoro bez chyby

Velkou předností tohoto modelu je podpora bezkontaktních plateb, podobně jako u chytrého náramku od Xiaomi však funkce spolupracuje pouze s kartami MasterCard, a to jen od některých finančních institucí. V České republice by se mělo jednat o ČSOB, mBank a fintechovou společnost Curve. Návod, jak do hodinek dostat platební kartu, najdete v samostatném videu, je to však asi i trochu o štěstí, protože se nám nepodařilo přihlásit kartu od mBank, ale pouze od společnosti Curve (ČSOB jsme netestovali vůbec). Jiným uživatelům však údajně již fungovala i mBank.

Důležitou roli hraje také systém, který se mně osobně líbí. Je svižný, můžete si nastavit, jak chcete mít zobrazené ikonky funkcí a má povedené widgety, které lze rovněž upravit. Nedostatky zpozorujete ve chvíli, kdy byste si například chtěli spustit stopky a nechat je běžet na pozadí, neboť to v tuto chvíli zkrátka není možné. Více využití by podle mě mohla mít také Wi-Fi, která zde je přítomna, ale využívá ji pouze asistentka Amazon Alexa, jež je u nás mimochodem oficiálně nedostupná, ale změnou regionu ji můžete zprovoznit. Za zmínku stojí i možnost doinstalovat aplikace, které jsou v tuto chvíli pouze tři a nejedná se o nic moc užitečného. Čtenáři se mě také ptali, jestli je možné z hodinek vytáčet čísla, ať už uložené kontakty či na ciferníku, což bohužel není možné. Pro někoho možná největší nevýhodou však bude nemožnost zareagovat na přijaté notifikace, a to ani formou rychlé odpovědi.

Screenshoty aplikace Mi Fitness nainstalované v iPhonu SE (2022) a Xiaomi 12 Pro

Velmi kladně naopak hodnotím aplikaci Mi Fitness, která je přehledná, spárování s hodinkami funguje rychle a bez problémů a umožňuje třeba i automaticky ztišit hovory z neznámých čísel. Pokud byste však nainstalovali aplikaci na iOS počítejte s tím, že nebudou některé funkce přístupné. Jedná se například o možnost doinstalovat aplikace (jejichž nabídka však v současnosti stejně není příliš zajímavá) nebo odemknout iPhone pomocí hodinek. Vše ostatní (ciferníky, upozornění na příchozí hovory, Xiaomi Pay, zdravotní monitoring apod.) je dostupné i v aplikaci pro iOS.

Líbilo se nám
  • Amazon Alexa (po změně regionu)
  • integrované navigační systémy
  • svižný chod systému
  • povedená aplikace Mi Fitness
  • s hodinkami lze platit
Nelíbilo se nám
  • nelze odpovídat na notifikace
  • nabídka doinstalovatelných aplikací momentálně není příliš zajímavá

Výdrž a nabíjení: až dva týdny

Zklamání nebudete ani v oblasti výdrže a dá se říct, že hodinky opravdu zvládnou zhruba 10 dní až dva týdny na jedno nabití podle toho, jak je používáte. Velkou výhodou je přitom podpora bezdrátového nabíjení Qi, což znamená, že nemusíte nabíjet jen z proprietární kolébky, ale třeba i pomocí reverzního bezdrátového nabíjení ze zad vašeho telefonu či jiné podložky.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení Qi

Sportovní a zdravotní funkce: připraveny na stovky sportů

Hodinky jsou samozřejmě připravené na měření více než stovky různých sportovních režimů, ačkoliv počítejte s tím, že jako u naprosté většiny chytrých hodinek se bude u majority sportovních aktivit jednat o monitoring základních údajů, jako je srdeční tep, čas či přepočítávání na spálené kalorie. K dispozici je také monitoring spánku, okysličení krve a dalších metrik (viz přiložené screenshoty).

Pokud však třeba rádi běháte, jistě vás potěší integrované navigační systémy GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo. Přesnost záznamu je přitom srovnatelná s konkurencí, což znamená, že občas je trasa pěkně vykreslená podle skutečnosti a jindy vidíte, že jste během procházky se psem doslova prošli budovou. Stále také platí, že si naměřené hodnoty v aplikaci Mi Fitness můžete uložit pouze jako obrázek. O to více ale potěší, že je možné hodinky provázat s aplikací Strava, která dává sportovcům další možnosti práce s daty. Synchronizace mezi hodinkami, Mi Fitness a Stravou přitom probíhala automaticky a naprosto bez problémů.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • provázání s aplikací Strava

Zhodnocení

Xiaomi Watch S1 nabízí za 5,5 tisíc korun opravdu hodně muziky. Ať už se jedná o safírové sklíčko, možnost bezkontaktního placení, která je přístupná naprosto všem majitelům účtu Curve, dlouhou výdrž či podporu bezdrátového nabíjení. Zmíněné neduhy v podobě méně propracované haptické odezvy či některých systémových nedostatků lze tak snadno odpustit a hodinky vám mohu vřele doporučit.

Konkurence

Ideální alternativou pro sportovce mohou být Huawei Watch GT Runner s pokročilejším měřením běhu i tréninkovými asistenty. Nemají však safírové sklo.

Huawei Watch GT Runner

Konstrukce46,4 × 46,4 × 11 mm, 38,5 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, NFC
Akumulátor451 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud se neobejdete bez safírového skla, mohly by vás zaujmout Huawei Watch GT2 Pro, které se momentálně prodávají za cenu okolo 5 tisíc korun. Hodinky mají mírně menší displej a také jim schází otočná korunka.

Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin

Alternativou jsou rovněž Samsung Galaxy Watch4 Classic s otočnou lunetou a systémem Wear OS (Powered by Samsung).

Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm Bluetooth

Konstrukce45,5 × 45,5 × 11 mm, 52 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-watch-s1
Klady
  • provázání s aplikací Strava
  • s hodinkami lze platit
  • Amazon Alexa (po změně regionu)
  • kvalitní AMOLED panel
  • safírové sklo a nerezová ocel
  • dva různé řemínky v balení
Zápory
  • malá nabídka doinstalovatelných aplikací
  • nelze odpovídat na notifikace
  • chybí otočná korunka
  • horší haptická odezva
Diskuze ke článku
Bruno Bruno
Bruno Bruno
Xiaomi vydalo dvoje hodinky. S1 a levnější S1 Active. Druhé jmenované jsou 1:1 včetně designu, systému, 3D animací, zdravotních fci atd naprosto totožné s více jak rok starými Xiaomi mi watch color 2, které stojí zhruba polovinu (ochranná skla a bumpery jsou S1 Active x MiWatchColor2 100% kompatibilní). Co se týká čisté SE, tak má jiný design, navíc bezdratové nabíjení, ale software a hlavní hw je stejný jako S1 Active, tj. MiWatchColor2.. navíc oproti dokonce prehistorickým MiWatchColor1 u všech Color i S1 modelů absentuje důležitá zdravotní fce licencovaná na MiWatchColor1 z Garminu.., a to Body Battery. Za mne.. S1=velké zklamání..
Adam Grufík
Adam Grufík
Kartu od ČSOB jsem přidával na mi band 6 NFC. Nejdřív se jí nechtělo, tak jsem to po pár dnech zkusil znovu a bez problémů se přidala. Jen člověk musí vybrat kartu a "zapnout" ji na minutu. Jinak nelze platit
Jiří Prokop
Jiří Prokop
Ja je koupil v pátek a v pondělí vrátil. Prostě mi nesedí prostředí. Mám Watch GT3 a spokojenost..
Roman Babáček
Roman Babáček
Dobrý den.
Je hezké ze hodinky mají bezdrátové nabíjení, ale zkoušeli jste ho mimo originální nabíječku?
Na mém Galaxy s20 ultra se nabíjení nepovedlo,zahájí ho, ale dál nic, nenabiji. To samé i bezdrátová nabíječka na telefon tyto hodinky nenabije, jen to ukáže ze to nabíjí po chvíli to zhasne a nenabiji. Zkoušel jsem všechny polohy otočení hodinek.
Při výběru hodinek me bezdrátové nabíjení nadchlo, ale realita me sklamala.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze