Xiaomi Redmi S2
recenze

Xiaomi Redmi S2

Růžový fešák za lidovou cenu
11

Xiaomi je na našem trhu stále silnější a silnější a mohou za to především modely jako dnes testované Xiaomi Redmi S2. Podle krásného designu, protáhlého displeje a duálního foťáku na zádech to tak sice nemusí vypadat, ale tenhle kousek stojí méně jak 4,5 tisíce korun. Stojí tedy tenhle levný krasavec za zvážení?

Xiaomi začíná mít ve svém portfoliu menší guláš. Levná zařízení řady Redmi se totiž rychle rozrůstají a začínáme tu narážet na počátky podobného zmatku jako u Huawei/Honoru. Spousta modelů se velice podobá výbavou a častokrát i vzhledem, přičemž cenové rozdíly dělá většinou jen pár stovek. Do tohoto prostředí nyní vstupuje Redmi S2, které hardwarem i přední stranou s protáhlým displejem zapadne do letošního portfolia výrobce, ale na řady Redmi nebývale pěkný design a duální fotoaparát vám dá hned vědět, že tohle má být něco extra. Teď ještě zjistit, jestli je to pravda.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi S2 děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.
Xiaomi Redmi S2

Xiaomi Redmi S2 32 GB

Rozměry160,7 × 77,3 × 8,1 mm, 170 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 080 mAh

Xiaomi Redmi S2 – videopohled

Konstrukční zpracování: na jedničku

Vůbec bych se nedivil, kdybyste na první pohled tipovali telefon na vyšší cenovku, než kterou ve skutečnosti má. Jde totiž v podstatě o upravené Xiaomi Mi A1. Už to vypadalo dobře a bylo dokonce v době zahájení prodeje výrazně dražší. Celohliníkové tělo vypadá zkrátka skvěle, navíc jej ozvláštňuje zdvojená linka průchodů antén, které se Xiaomi výjimečně nesnaží schovat, ale naopak je zakomponovalo do samotného designu telefonu. To se mi opravdu líbí.

Skvěle zpracovaný celohliníkový telefon, kterému to navíc děsně sluší!

Navíc je konstrukce bytelná a díky zaoblení dobře padne do ruky. Fotoaparát sice ze zad vystupuje, ale ne natolik, aby nějak překážel nebo se kvůli němu telefon kýval na stole. Dokud jsme na zádech, tak zmíním zde rovněž umístěnou čtečku otisků prstů, které je přesně na dosah ukazováčku a prst na ní přirozeně sklouzne díky mírnému zapuštění do okolního kovu. Nemluvě o faktu, že je čtečka velice spolehlivá a na danou cenovou kategorii také rychlá.

Ze zad přejděme na zaoblené boky, kde najdeme na pravá straně kolébku hlasitosti a vypínací tlačítko. Tlačítka jsou dobře umístěná, avšak mají měkčí stisk, než bych si přál. Vespod máme poté samozřejmě reproduktor a nabíjecí konektor, na levém boku nechybí slot pro karty. Nahoře završuje obhlídku rámu 3,5mm jack a infraport.

Redmi S2 svou konstrukcí zkrátka nijak zvlášť nevybočuje originalitou či netradičními vlastnostmi, ale jedná se jednoduše o skvěle zpracovaný celohliníkový telefon, kterému to navíc děsně sluší, a to i v naší růžové variantě. K dispozici bude také ve zlaté a stříbrné barvě. Poměrně hladký hliník mi sice nedodával zrovna moc jistoty v úchopu, ale alespoň se záda snadno nezašpiní.

Líbilo se nám
  • design se ve své třídě vyjímá
  • kvalitní celohliníková konstrukce
  • originální zakomponování anténových linek

Displej: za ostatními pokulhává

Středobodem každého smartphonu je samozřejmě displej, který tu má nemalých 6 palců, ale bohužel disponuje jen HD+ rozlišením. To sice nic nemění na tom, že jde ve své kategorii o slušný IPS panel s dobrými pozorovacími úhly, ale obraz zkrátka není na takovou úhlopříčku nejostřejší. Některé prvky prostředí a ikony aplikací tedy vypadají občas trochu rozmazaně. Dále jas by mohl být vyšší, jelikož jsou na slunci často problémy s čitelností. Chválím ale za Gorilla Glass 3 a velkou, byť pouze bílou a nenastavitelnou notifikační diodu, kterou jen tak nepřehlédnete.

Xiaomi Redmi S2

Displej to není nejhorší, ale konkurence nabízí v dnešní době častokrát už Full HD rozlišení, navíc se tu ani ten módně protáhlý poměr stran 18:9 moc nevyplatí. Rámečky jsou sice menší, než bývalo dříve zvykem, ale za tenké bych je rozhodně neoznačil. Koneckonců jsou jen o málo tenčí než třeba čelo u Huawei P10 Lite nebo řady telefonů od LG jako model G4 nebo G5.

Líbilo se nám
  • dobré pozorovací úhly
  • velká notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • na 6 palcích nedostatečné HD+ rozlišení
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: nic zvláštního

Co se zvuku týče, je vše na danou třídu vcelku standardní. Spodní reproduktor hraje hlasitě a relativně čistě i na maximální hodnoty. Alespoň tedy pokud budu srovnávat Redmi s ostatními telefony s cenovkou kolem 4 tisíc korun. Dále nemůže chybět 3,5mm jack, který sice hraje vcelku dobře, ale není moc hlasitý, a tak musela být moje špuntová sluchátka vždy na 80–100 procent hlasitosti, abych v ruchu města pořádně slyšel hudbu.

Líbilo se nám
  • vcelku čistý zvuk i na maximální hlasitost
Nelíbilo se nám
  • tichý výstup z 3,5mm jacku

Výkon hardwaru: ověřený harcovník

Xiaomi se v oblasti pohonné jednotky svého levného telefonu nepustilo do žádných experimentů a vsadilo na osvědčenou klasiku. Telefon tedy pohání známý Snapdragon 625, který známe již pár let. Doplňují jej 3 GB RAM a 32 GB interního úložiště (cca 23 GB volných), které lze rozšířit microSD kartou. K dispozici ale bude i verze se 4 GB RAM a dvojnásobným úložištěm. Výkon to pravda na rok 2018 není nejlepší, ale musíme jako vždy přihlédnout k ceně. Procesor zajistí plynulý chod systému a ani nějaké ty lehce náročnější hry nebudou na menší detaily problém. Jen otevírání aplikací není samozřejmě z nejrychlejších.

Líbilo se nám
  • slušný hardware
  • microSD slot

Výdrž baterie: kámen úrazu

Redmi S2 mě zklamalo v podstatě jen ve dvou věcech. Na tu první v podobě displeje jste už narazili, nyní se dostáváme k té druhé. Baterie má na 6palcové zařízení poměrně malou kapacitu 3 080 mAh a je to bohužel znát. Kapacita je úplně stejná jako u modelu Mi A1 s 5,5palcovým Full HD displejem, ale ani nižší HD rozlišení velkému displeji Redmi S2 nepomohlo, a tak se výdrž obou modelů prakticky neliší. Telefon vydrží vždy jeden den používání, ale o moc víc už prostě nezvládá. Občas se mi dokonce stalo, že byl telefon ve tři hodiny odpoledne už jen na 30 procentech.

Xiaomi Redmi S2

Ano, pokud jsem se s používáním výrazněji krotil, tak se mi povedlo s telefonem dostat na jedno nabití i do druhého dne, ale do oběda vypověděl službu. Co se potom redakčním testu výdrže týče, zvládlo Xiaomi ovšem streamovat HD video přes Wi-Fi velice slušných 8 hodin 42 minut. O nabíjení se stará microUSB, což nemůže vzhledem k dané třídě nikoho překvapit. Rád bych vám řekl, jak rychle se vám bude tohle Redmi nabíjet, ale bohužel mi dorazil telefon bez krabičky i jakéhokoli příslušenství, takže jsem nabíjení pořádně otestovat nemohl. Vysokou rychlost bych ale nečekal.

Nelíbilo se nám
  • na danou velikost displeje malá baterie

Konektivita: záskok za ovladač

U levných telefonů ani v dnešní době nelze očekávat třeba NFC či Wi-Fi ac, ale přesto není výbava špatná. A-GPS s podporou GLONASS a BeiDou je sice línější, ale není to žádná tragédie. O propojení s okolím se pak stará Bluetooth 4.2, kompletní LTE a „enková“ Wi-Fi. S kvalitou hovorů nebyly nejmenší potíže, a navíc tu máme hned tři sloty pro karty. Můžete tak používat dvě nanoSIM karty a jednu microSD kartu najednou. Xiaomi je také jedním z mála výrobců, kteří si stále udržují infraport – jinak tomu není ani zde.

Xiaomi Redmi S2
Líbilo se nám
  • tři sloty zvlášť pro jednu microSD kartu a dvě nanoSIM
  • infraport

Fotoaparát: dva tahouni vzadu a chytrák vepředu

Je zajímavé, jak rychle se začaly duální fotoaparáty rozšiřovat. Nikoho by ještě před rokem nenapadlo, že jím bude disponovat telefon za 4 tisíce, ale je to tak. Tento vertikálně orientovaný fotoaparát, jehož vzhled Xiaomi zcela neostyšně okopírovalo od Applu, přitom fotí 12Mpx snímky, které nevypadají na svou třídu vůbec špatně. Jasně, není to žádný zázrak, nad kterým byste se měli rozplývat, ale myslím, že cílové skupině uživatelů výsledky bohatě postačí a častokrát z něj budou i nadšení.

Druhý 5Mpx senzor představuje skvělou přidanou hodnotu. Rozmaže vám pozadí v populárním portrétním režimu a výsledky nepodává vůbec špatné. Fotoaparát samozřejmě výrazně pokulhává v náročných světelných podmínkách. Snímky mohou být lehce rozmazané a postrádají detaily, kterých se jim dostává za jasného dne. Nejvíce mě však stejně po celou dobu testování iritovala samotná fotoaplikace.

Vyfocení a uložení snímku totiž trvá hrozně dlouho a nemůžete tak fotit jednu fotku za druhou. V normálním automatickém režimu je pauza mezi jednotlivými snímky zhruba 4 sekundy a fotka s rozmazaným pozadím v portrétní režimu se zpracuje dokonce až za nějakých 7 sekund. Focení s telefonem tedy nebyla moc velká zábava.

Portrétní režim a selfie bez zkrášlení, se zkrášlením a s rozmazaným pozadím

Nahrávání průměrně vypadajícího Full HD videa ve 30 FPS poté nikoho asi nezaujme, ale přední 16Mpx foťák už by mohl. Ten totiž nefotí oproti přímé konkurenci vůbec špatně a disponuje dokonce HDR, vlastním LED přisvětlením nebo softwarovým portrétním režimem. Ten nevypadá nijak zvlášť dobře, ale výsledky ujdou, obzvláště když podobnou funkci u jiného telefonu za 4 tisíce asi jen tak neuvidíte. Navíc je tu prý i zkrášlovací režim s umělou inteligencí. Dle mého zkoušení sice funguje stejně jako u řady jiných výrobců, takže z vás udělá porcelánovou panenku, které můžete i zvýraznit oči, zeštíhlit čelist a podobně, ale co já vím – nejsem žádný selfie expert.

Líbilo se nám
  • dobrý duální fotoaparát
  • portrétní režim
  • přední kamerka s mnoha funkcemi
Nelíbilo se nám
  • fotky za horších podmínek
  • bolestivě pomalé zpracování fotek

Software: nejaktuálnější

S blížícím se závěrem recenze jsme se dostali k uživatelskému prostředí, které zajišťuje vlastní nadstavba MIUI 9 založená na prozatím stále nejnovějším Androidu 8.1 Oreo. Za to má u mě Xiaomi velká plus, jelikož mnoho takto levných telefonu s nejnovějším Androidem pořád není, a navíc běží systém v málokterém tak dobře. Čeká na vás přitom již známe prostředí a řada aplikací od Xiaomi, Googlu a pro někoho možná překvapivě také od Microsoftu. Pokud však nechcete Outlook, Word a další, tak můžete vše vymazat. MIUI přitom stále nabízí nespočet různých funkcí, přičemž asi tou nejnovější je ovládání systému gesty namísto trojice navigačních tlačítek.

Swipenutí zespod obrazovky vás vrátí na domovskou obrazovku, swipenutí a podržení otevře multitasking a swipenutí z levého i pravého boku ve spodní polovině obrazovky udělá krok zpět. Osobně si myslím, že jde dost možná v současnosti o to nejlepší ovládání gesty na Androidu, ale tady se bohužel animace gest trochu sekají. Na to jsem ale narazil i u dvakrát silnějšího Redmi Note 5 a pouze nesrovnatelně výkonnější Mi MIX 2S je zvládá krásně plynule. A jen tak mimochodem: pokud gesta prostě nechcete, vždycky si můžete ponechat ovládání klasickými tlačítky, jejichž pořadí si můžete zrcadlově převrátit. Můžete si u nich i nastavit různé zkratky při klepnutí či podržení.

Líbilo se nám
  • Android 8.1 Oreo
  • spousta funkcí MIUI
  • návyková ovládací gesta
Nelíbilo se nám
  • sekání animací gest

Zhodnocení: bude se prodávat skvěle

Abych to shrnul, Xiaomi Redmi S2 je opravdu krásný telefon s velkým protáhlým displejem, dobrým hardwarem, aktuálním Androidem a povedeným fotoaparátem. To zní za necelé 4 400 korun jako skvělá nabídka. A taky je. Musíte ale počítat s tím, že oproti ostatním strojům Redmi vyměňujete skvělou výdrž a jemný displej za krásný vzhled a dobré fotky. Pro někoho to může být dobrá výměna, pro někoho ne. V každém případě máte na výběr.

Displej a baterie jsou Achillovou patou tohoto modelu.

Jedná se opravdu o jediné dva výraznější nedostatky. Displej a baterie jsou Achillovou patou tohoto modelu, ale pořád toho Redmi S2 nabízí za danou cenu spoustu. Záleží tedy na vašich preferencích.

Ale i přes níže zmíněnou konkurenci a mnohé další určitě dokáže tohle fešné Redmi zaujmout a řada uživatelů s ním bude spokojena. Pokud vám nevadí dobíjení každý den a chcete prostě velký displej bez ohledu na jemnost, může být mnou testovaná verze právě pro vás. Koupi dražší verze za 5 400 korun už bych si ale pořádně promyslel, protože za těch tisíc korun navíc už bych alespoň to Full HD chtěl.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi S2 děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Konkurence: hlavně mezi sourozenci

Pokud byste přeci jen radši tu delší výdrž a lepší displej, tak se podívejte třeba po Redmi 5 Plus, které má sice o pár stovek vyšší cenu a starší systém, ale zase více paměti.

Xiaomi Redmi 5 Plus 32 GB

Rozměry158,5 × 75,5 × 8,1 mm, 179,5 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 3:33 hodin

A jestli jste s nedostatky Redmi S2 smíření, ale přejete si čistý Android a USB-C, tak sáhněte po Xiaomi Mi A1, které dnes seženete v 64GB verzi se 4 GB RAM už za méně jak 5 tisíc. Má sice mnohem výraznější rámečky a menší displej, ale jedná se o Full HD pane. Duální foťák u něj navrch neslouží jen pro portrétní režim, ale najdeme tu plnohodnotný teleobjektiv s dvojnásobným optickým zoomem.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Z jiných značek musím zmínit ASUS ZenFone Zoom S, který nyní můžete koupit v akci také za 5 tisíc. Za tyto peníze dostanete Full HD AMOLED displej, více paměti, obří baterii s kapacitou 5 000 mAh, USB-C a mnohem lepší duální foťák s optickým zoomem a čtyřosou optickou stabilizací. Jen ty rámečky by mohly být opět menší, ale v dané cenové kategorii si vzhledem k výbavě nelze stěžovat.

ASUS ZenFone 3 Zoom 4 GB RAM

Rozměry154,3 × 77 × 8 mm, 170 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 3:02 hodin
xiaomi-redmi-s2
Klady
  • design se ve své třídě vyjímá
  • kvalitní celohliníková konstrukce
  • Android 8.1 Oreo
  • dobrý duální fotoaparát
  • přední kamerka s mnoha funkcemi
  • slušný hardware
  • 3 sloty pro jednu microSD kartu a dvě nanoSIM
Zápory
  • jen HD+ displej na 6 palcích
  • horší výdrž baterie
  • bolestivě pomalé zpracování fotek
  • tichý výstup z 3,5mm jacku
Diskuze ke článku
Tablet Dotykowy
Tablet Dotykowy
HD rozlišení na 6 palcích, to fakt nechceš :-)
Blue Sun
Blue Sun
Xiaomi vždycky dělalo levné telefony, což si mnozí oblíbili. Ale tohle Redmi není levné, je vyloženě laciné a šetřilo se na nesprávných místech. Tohle rozhodně nikomu nedoporučím.
briza
Čili jestli to dobře chápu, oproti takovému Note 4x, který ve verzi 4/64 už stojí kolem 4tis., dostanu za pětikilo navíc polovinu úložiště, o gb menší paměť, o čtvrtinu nižší kapacitu baterie, nebarevnou diodu, idiotský nudlodisplej s tragickým rozlišením a foťák, který je sice duální, ale výsledky jsou podobná tragédie. Trda Horste, to se vyplatí!
ICE
Ty fotky mi vůbec nepřijdou lepší než na Redmi 5 Plus v aktuální verzi systému (myšleno opravných aktualizacích). Vlastně jediné co má navíc je duální foťák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze