Xiaomi Redmi Pro
recenze

Xiaomi Redmi Pro

Krasavec, co není pro nás
17

Řada chytrých telefonů Redmi od Xiaomi je po celém světě velmi populární a letos v létě jsme se dočkali špičkově zpracovaného i vybaveného kousku Redmi Pro. Celokovový kousek se pyšní například OLED displejem, desetijádrovým procesorem nebo duálním fotoaparátem na zadní straně. Bohužel tradičnímu nešvaru se nevyhnul ani tentokrát.

Čínské Xiaomi už dávno není výrobce pouze modelů se zajímavým poměrem cena/výkon, které lze pořídit za pár tisíc korun. Produkuje také špičkově vybavené kousky, které uspokojí i náročnější uživatele. Příkladem může být celokovová novinka Redmi Pro s OLED displejem či výbavou vyšší střední třídy. Oslní nás novinka a vyvaruje se všech chyb? To prozradí právě začínající recenze.

Xiaomi Redmi Pro

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Pro děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Xiaomi Redmi Pro Helio X25

Kompletní specifikace
Konstrukce151,5 × 76,2 × 8,2 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio X25, , GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostzáří 2016, 9 900 Kč

Xiaomi Redmi Pro – videopohled

Obsah balení

V prodejní krabičce obdržíte mobilní telefon s USB kabelem a klasickou nabíječkou, která samozřejmě pasuje do české zásuvky. Výčet příslušenství pak doplňuje nezbytný klíček pro vysunutí šuplíčku na karty. Sluchátka byste v balení hledali marně.

Xiaomi Redmi Pro

Design a konstrukce: jednička s hvězdičkou

Už na první pohled je patrné, že před sebou nemáme levný telefon. Výrobce se snaží pozornost zákazníka upoutat celokovovým tělem, které působí velmi honosně. To platí dvojnásob o námi testované zlaté variantě. K dispozici však je i klasičtější stříbrná. Na unibody konstrukci si Xiaomi dalo opravdu záležet a každý detail je perfektně zpracovaný. Celá zadní strana je zbroušená, zkosené boky pak citlivě vybroušeny zcela do hladka. Nikde nejsou žádné ostré přechody, což také kvitujeme. Pochvalu si zaslouží i nezbytné přechody antén, které takřka nejsou při přejetí prstem cítit.

Díky mírně zaobleným bokům se telefon dobře drží, ačkoliv je již dost velký. Neměl jsem výraznější problémy ani se svou menší dlaní. Velmi tomu přispívá tloušťka 8,15 milimetrů. Vyděsit by vás mohla hmotnost 174 gramů, avšak v praxi jsem si rozhodně nestěžoval.

Xiaomi Redmi Pro

Výbornou práci výrobce odvedl také u tlačítek. Kolébka hlasitosti i odemykací klávesa se nacházejí na pravém boku, mají jistý stisk a pevně drží na svém místě. Rozmístění konektorů je vcelku klasické. Na horní hraně najdeme jacka, spodní hrana je domovem nového USB-C konektoru. Z levého boku se pak vytahuje šuplíček, kam lze umístit microSIM a nanoSIM kartu, případně jednu microSIM kartu a paměťovou kartu.

Čelní stranu samozřejmě zabírá displej, avšak je zde také trojice tlačítek. Boční dvě jsou senzorová, podsvětlená a opatřena vibrační odezvou, bohužel bez známých piktogramů. První dny se tak budete učit, že šipka zpět je zcela vpravo a seznam spuštěných aplikací na druhé straně. Jde tedy jen o zvyk.

Čelní hardwarová klávesa funguje jako cesta domů. Současně je v ní integrována čtečka otisků prstů. Nastavení trvá půl minuty a používání je naprostá radost. Čtečka sice nereaguje jen na prosté přiložení, ale pro odemknutí stačí tlačítko na zlomek sekundy stisknout a telefon je okamžitě odemčený. Čtečka se chlubí nejen vysokou rychlostí, ale také spolehlivostí.

Nastavení otisků prstů

Líbilo se nám:

  • líbivý vzhled
  • špičková konstrukce
  • perfektní tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • senzorové klávesy bez piktogramů

Displej: opět takřka bezchybný

Nad hardwarovým tlačítkem se rozprostírá vysoce kvalitní OLED displej. Ano, Xiaomi zvolilo tento moderní panel, jehož podání černé bere dech. Skvěle si však vede i v případě ostatních barev. Úhlopříčka se zastavila na 5,5palcích, přičemž Full HD rozlišení zajišťuje jemnost 441 pixelů na palec, což je více než dostatečné. V nastavení si můžete zvolit různou teplotu barev či velikost fontu.

Xiaomi Redmi Pro

Vyzdvihnout musíme až nevídaný rozsah regulace jasu. Nejnižší hodnota je zcela ideální v noci, kdy je displej velmi šetrný k vašim očím. Naopak nejvyšší hodnota zajistí čitelnost i za ostrého sluníčka. Reputaci si Xiaomi kazí automatickou regulací jasu, která má svou práci značně na háku. Změna jasu probíhá s několikavteřinovým zpožděním, a proto jej doporučujeme spíše regulovat manuálně.

Líbilo se nám:

  • kvalitní OLED displej
  • množství nastavení
  • velký rozsah jasu

Nelíbilo se nám:

  • líné čidlo automatické regulace jasu

Zvuk: jen průměr

Na spodní hraně můžete spatřit hned několik průduchů. Se zvukovým výstupem souvisí jen ty napravo od USB-C konektoru. Nejde tak o nijak skvělý hudební zážitek, ale reproduktor alespoň hraje hlasitě a ostudu vám také neudělá. Hudbu tak rozhodně poslouchejte spíše skrze 3,5mm jack konektor, kde je kvalita zvuku solidní. O sluchátka se však musíte postarat sami, výrobce žádná v balení nedodává.

Nelíbilo se nám:

  • průměrný reproduktor

Baterie a výdrž: slušná porce

Již jednou zmíněná unibody konstrukce dává okamžitou odpověď na obligátní otázku, zda lze uživatelsky vyměnit baterii. Nelze. Výrobci tak věřme, že svou novinku osadil baterií s kapacitou 4 050 mAh. To je velice slušná hodnota, která se řadí rozhodně do nadprůměru. Výdrž se běžně pohybuje kolem dvou dnů, přičemž se netřeba nijak omezovat. Tři dny nejsou nereálným cílem, avšak mějte na paměti, že i přes vyšší kapacitu telefon vybijete klidně i za pár hodin. Hraní her či navigace pomocí GPS jsou k tomu nejlepšími cestami.

V našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, dosáhlo Xiaomi Redmi Pro výsledku 9 hodin a 6 minut. Nabití z nuly na 80 % mu zabere 1 hodinu a 53 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 42 minut.

Líbilo se nám:

  • silná baterie
  • velmi slušná výdrž

Hardware: 10 jader, kdo z vás to má?

Pod kapotou se nachází lákadlo v podobě desetijádrového procesoru MediaTek Helio X25, tedy aktuálně vrcholný model. Doprovází ho 3GB operační paměť, ze které běžně zůstává zhruba třetina volná. Výkonu má telefon rozhodně dostatek, ale na přední příčky benchmarků neútočí. Ve známém AnTuTu dosáhl na téměř 78 tisíc bodů. Drtivá většina moderních her běží zcela plynule. Nouzi byste neměli mít ani o úložný prostor. Z 32GB interní paměti zbývá zhruba 23,5 GB pro vaše data. Zvolit si navíc můžete rovněž 64GB variantu, u které získáte i o třetinu více operační paměti. Podpora paměťových karet je samozřejmostí.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • slušný procesor
  • velké paměti

Uživatelské prostředí: bezpečí především

V případě softwaru si Xiaomi dává vždy záležet a je to vidět i tentokrát. Základ tvoří Android 6.0 Marshmallow a nejnovější nadstavba MIUI 8.0. Potěší, že se dbá i na bezpečnost – v telefonu se aktuálně nachází zářijové vydání záplat. Dle očekávání si výrobce prostředí výrazně upravil k obrazu svému. Změněn je font, ikonky a například chybí samostatné menu aplikací. Xiaomi také nespoléhá na Google aplikace a v základu se nachází jen přístup k obchodu Google Play. To dává uživateli výhodu, že si nainstaluje co jen bude chtít. Nápomocna může být aplikace Google Installer, která nabízí přehled všech aplikací od Googlu a rovnou možnost instalace.

Prostředí

Podobu prostředí si můžete snadno měnit pomocí různých témat a velkou radost vám udělá perfektní optimalizace, kdy vše běží jako na drátkách. V případě, že by se vám prostředí zdálo přeci jen složité, máte možnost v nastavení aktivovat Lite mód, který vše zásadně zjednoduší. Zbývá doplnit, že prodejní kusy budou plně lokalizovány do českého jazyka.

Líbilo se nám:

  • Android 6.0
  • aktuální bezpečnostní záplaty
  • perfektní optimalizace

Multimédia: vše potřebné

Velmi dobře vybavený stroj nemůže postrádat prvky multimediální výbavy. Samozřejmostí je hudební přehrávač, který nabízí nejen třídění vaší hudby, ale také přístup k různým on-line službám. Bohužel vždy jde o čínské verze a ty u nás patrně využije málokdo. Snadno si také přehrajete jakákoliv videa ve formátech AVI či MKV. Zapomenout musíte na české titulky, nicméně to snadno vyřešíte alternativní aplikací, šikovná je například ta s názvem MX Player.

Hudební přehrávač a galerie

Pakliže vás omrzí vlastní hudba, máte možnost naladit si klasické FM rádio, jen je nutné připojit sluchátka a obejít se bez RDS. Aplikace umí prohledat celé pásmo a uložit stanice, které ve vaší lokalitě chytáte. Libovolné vysílání si pak rovněž můžete zaznamenat.

Galerie je přehledná a každý se v ní velmi rychle zorientuje. Nechybí ani základní možnosti úprav jako ořez, rámečky či různé filtry. Hry byste v telefonu hledali marně, avšak to dnes již nikoho trápit nebude. Z obchodu Google Play si můžete stáhnout nespočet zajímavých titulů a netřeba se nijak omezovat. Výkonu má telefon dostatek.

Líbilo se nám:

  • FM rádio s možností nahrávání

Nelíbilo se nám:

  • FM rádio bez RDS

Fotoaparát(y): hrátky s ostřením

Posledním velkým tahákem by měl být fotoaparát. Na zadní straně spatříme hlavní 13megapixelový snímač od Sony a hned vedle další 5megapixelový snímač od Samsungu. Aktivní je po většinu času jen primární snímač, sekundární nutno dodatečně ručně aktivovat. Telefon pomocí něj dle výrobce údajně o něco rychleji ostří, avšak v praxi to nerozeznáte. Zásadní je tak možnost výsledný snímek po vyfocení různě přeostřovat. Poměrně působivý je také 3D efekt snímku, který se projeví, když při prohlížení nakláníte telefon na různé strany.

Xiaomi Redmi Pro

Pokud vás nějaké hrátky s ostřením nezajímají, máte možnost využít manuální režim. Bohužel asi uspokojeni nebudete, neboť přibude pouze možnost regulovat hodnotu ISO a vyvážení bílé. Standardně je přítomna volba HDR a někdo jistě ocení také hned několik filtrů.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků se řadí maximálně k lepšímu průměru, kdy oceníte například věrnost zachycených barev. Špatné to není ani s ostrostí, ačkoliv při přiblížení snímku spatříte slévající se detaily. Nepotěší ani šum, který je patrný zejména s ubývajícím světlem. Třetí kamerka má své místo nad displejem, je zcela klasická a s 5 megapixely pro potřeby selfies dostačuje.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Při použití obou fotoaparátů můžete snímek snadno přeostřovat
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Videa zaznamenáte maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu s pouze velmi průměrnou kvalitou obrazu i celkovou plynulostí. Mezi možnostmi může přijít vhod také režim zpomaleného videa, který je však dostupný jen při nižším HD rozlišení, což zamrzí.

Xiaomi Redmi Pro (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Xiaomi Redmi Pro (testovací video) – 720p, slow motion

Líbilo se nám:

  • duální fotoaparát
  • vcelku solidní snímky

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš kvalitní záznam videa, zejména zpomaleného

Telefonní funkce a zprávy: nic překvapivého

Telefonní funkce jsou sdruženy do jedné aplikace, ačkoliv k nim vedou dvě cesty. Jedna přes vytáčení čísla, druhá běžně, tedy položkou Kontakty. Brzy zjistíte, že jde jen o různé záložky v jedné aplikace, což je ve výsledku ku prospěchu věci. Vše je pod jednou střechou. Kontakty si samozřejmě můžete nechat synchronizovat skrze Google účet, což potěší.

Editor zpráv rovněž nepřináší nic překvapivého a na rozměrné klávesnici se sekundárními znaky se píše pohodlně. Zapomenout musíte na tradiční aplikaci Gmail, avšak k e-mailům se samozřejmě stále pohodlně dostanete: buď prostřednictvím nativní aplikace Mail, anebo stažením třeba i zmíněného řešení od Googlu skrze obchod s aplikacemi.

Líbilo se nám:

  • přehlednost a provázanost

Organizační funkce a GPS: nic nechybí

Základe samozřejmě tvoří kalendář, který si Xiaomi připravuje samo. Je přehledný a kromě například měsíčního náhledu nabízí i mnohé další. Vždy na displeji zbyde místo pro náhled událostí z právě označeného dne. Praktické je tlačítko, které vás vždy přenese na aktuální den. Mezi dalšími aplikacemi nechybí jednoduché poznámky, diktafon, počasí či správce souborů.

Dále objevíte například spolehlivý kompas a s ním souvisí samozřejmě také čip GPS. Pokud potřebujete mapy či navigaci, budete si muset opět nějakou aplikaci stáhnout. Nalezení vaší polohy trvá déle jen prvně, poté je vše otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám:

  • všechny základní funkce
  • dobře fungující GPS

Konektivita: …a zase to LTE

Konektivitu začneme nezvykle pohledem na horní hranu telefonu. Nachází se zde totiž infraport pro ovládání domácí elektroniky, například vaší televize. V telefonu najdete přímo aplikaci, která vám pomůže s veškerým nastavením. Za vyzdvihnutí stojí oboustranný konektor USB-C. Dostalo se i na Bluetooth 4.1 či Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a dobře funguje také GPS. Chybí však NFC a zcela spolehnout se nebudete moci ani na LTE. Chválíme, že Xiaomi přidalo frekvenci 900 MHz, jenže tu Vodafone opouští. Naprosto nejdůležitější frekvence 800 MHz bohužel chybí a jde tak o vážný nedostatek.

Dálkové ovládání a prohlížeč

Líbilo se nám:

  • infraport
  • nový konektor USB-C

Nelíbilo se nám:

  • LTE bez podpory frekvence 800 MHz

Závěrečné shrnutí: není pro nás

Xiaomi se směle může považovat za předního světového prodejce chytrých telefonů, a to nejen s ohledem na prodejní čísla, ale také při pohledu na kvalitu svých telefonů. Dnes testovaný model Redmi Pro si nás získal téměř na všech frontách. Je skvěle zpracovaný a současně vypadá velmi elegantně. Má špičkový displej s množstvím nastavení, dostatečný výkon i optimalizovaný a aktuální software. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak duální fotoaparát.

Xiaomi Redmi Pro

Bohužel jsme našli i několik nedostatků. Lehce otravné může být líné čidlo regulace jasu, o něco lepší mohl být fotoaparát a hodil by si třeba i lepší hlasitý reproduktor. Nejzásadnější vadu však představuje neúplná podpora LTE, která pramení z oficiální nedostupnosti telefonu na našem trhu. Z tohoto důvodu se do hry dostává mnohá konkurence, které se dokonce daří zatápět Xiaomi cenou.

Pakliže se tak u chytrého telefonu rozhodně neobejdete bez mobilních dat, nelze Xiaomi Redmi Pro doporučit. Jde o kvalitní a povedený telefon, nicméně neúplná podpora LTE je mezi zavedenou konkurencí příliš velkým handicapem a doporučujeme tak spíše poohlédnout se mezi ní.

Konkurence

Jmenovat můžeme loňské LG G4, které má sice plastovou konstrukci, ale lépe fotí, poradí si spolehlivě s LTE a vyjde zhruba na stejné peníze, tedy necelých 10 tisíc korun.

LG G4

Pokud vám nevadí o něco menší displej, můžete sáhnout po skvělém Honoru 8, který má rovněž duální fotoaparát či elegantní vzhled a opět shodnou cenu.

Honor 8

Při téměř shodně velkém těle nabízí ještě větší displej Lumia 950 XL od Microsoftu. Láká na vyšší výkon, lepší fotoaparát či úplnou podporu LTE. Její cena přitom Redmi převyšuje jen o necelé dva tisíce korun.

Microsoft Lumia 950 XL

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Pro děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-redmi-pro
Klady
  • povedený vzhled
  • perfektní zpracování
  • velmi kvalitní displej
  • velice slušný hardware
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • výborně optimalizované prostředí
  • duální fotoaparát
  • silná baterie
  • infraport
Zápory
  • nespolehlivá automatická regulace jasu
  • jen průměrný hlasitý reproduktor
  • snímky z fotoaparátu by mohly být lepší
  • nepodporuje pásmo 800 MHz u LTE
Diskuze ke článku
Nick Cave
To jsou debilové, daj tam LTE 900MHz a nejdůležitější LTE pásmo 800MHz ne :-D
Ten fon je tady fakt zbytečně
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Kouknu na Xiaomi, pak kapitola s LTE a dal číst nemusím. Idioti.
jano
ponukat ako alternativu lumiu ... to snad nie. ta plaforma je, priznajme si to uz konecne, mrtva
Pavel
Mě osobně například chybějící LTE frekvence vůbec nevadí, ve městě mi stačí 3G (nebo i to LTE se dá chytit) a doma na vesnici mám samozřejmě domácí Wi-Fi... A po cestě? Vážně potřebujete stahovat velký objemy dat? Na tradiční check emailu, oblíbených webů v mobilní verzi a messenger mi stačí i to edge ;) Ale třeba jsem menšina... Tak či onak průměrný zákazník samozřejmě vidí všude reklamy na LTE a nutně "TO" potřebuje, ale pak i takový průměrný zákazník vidí ve specifikacích u Xiaomi LTE taky, takze...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze