Xiaomi Redmi Note 5A Prime
recenze

Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Za málo peněz hodně muziky
22

Do nejnižší kategorie chytrých telefonů s Androidem vyslalo Xiaomi zajímavého bojovníka řady Redmi. Novinka Note 5A nabízí například 5,5palcový displej, 32GB interní paměť nebo 13megapixelový fotoaparát. Špatně na tom není ani baterie a podporováno je též LTE. Cena přitom jen lehce překračuje hranici tří tisíc korun.

Levné telefony s Androidem se jen obtížně zbavují nálepky málo spolehlivých zařízení, která uživatele spíše obtěžují, než aby mu sloužila. Xiaomi a jeho prostředí je však vcelku povedené a dokazuje to i v nejnižší třídě. Na redakční test dorazil model Redmi Note 5A v kombinaci 32GB úložiště a 3GB operační paměti. Jeho cena se pohybuje kolem 3,5 tisíce korun a za tuto částku získáte slušný displej i hardware, 13megapixelový fotoaparát či čtečku otisků prstů. Jde o nabídku, která se neodmítá, nebo má i novinka od Xiaomi vážné mouchy?

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Note 5A děkujeme internetovému obchodu xm.cz

Xiaomi Redmi Note 5A Prime 32 GB

Rozměry153 × 76,2 × 7,7 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin

Obsah balení

V nápadně oranžové krabičce nevelkých rozměrů se vyjma samotného telefonu skrývá již jen USB kabel a koncovka nabíječky. Další příslušenství nečekejte, což však u levného přístroje překvapí málokoho.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Konstrukční zpracování: na kov už nezbylo

Dnes lze říci, že je skoro každý chytrý telefon alespoň zčásti kovový. Podobně se tváří i námi testované Xiaomi. Po uchopení do rukou však nabydete dojmu, že něco nehraje. Telefon promačkáte a proklepete, načež uzříte, že je všude plast. Inu levný model, levnější materiál. Model Redmi Note 5A je tak celý plastový a oproti dražším zástupcům je to poznat. Na druhou stranu je konstrukce stále bytelná a nikde nic nevrže. Plusem je i matný povrch.

Čtečka otisků prstů u levných modelů rozhodně není obvyklá.

Vzhledově se nový model nijak zásadně neliší od ostatních zástupců řady Redmi a ve výsledku tak na první pohled není poznat, že máte levnějšího zástupce. Zejména z dálky a v naší stříbrné verzi, která je k dispozici kromě zlaté a růžové, vypadá smartphone spíše hodnotněji.

Rozmístění prvků po obvodu zařízení je zcela klasické: vpravo nezbytná a dobře se tisknoucí tlačítka, vlevo slot pro dvě nanoSIM karty a paměťovku. Nic tak nebudete hledat. Spodní hrana je domovem microUSB konektoru a hlasitého reproduktoru. Na horní hraně dělá 3,5mm jacku společnost ještě infraport.

Zmínit musíme ještě čtečku otisků prstů na zadní straně, která u levných modelů rozhodně není obvyklá. Zde ji však najdeme a je vcelku spolehlivá. Mohla by být rychlejší, ale nemůžeme chtít vše.

Líbilo se nám
  • bytelnost
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály

Displej: rozhodně neurazí

Displej Xiaomi Redmi Note 5A Prime nás vcelku potěšil. Na poměry nižší třídy dostal velmi slušné HD rozlišení při úhlopříčce 5,5 palců. Rastr sice není nejjemnější, avšak jednotlivé pixely takřka rozeznat nelze. Dostalo se dokonce i na automatickou regulaci jasu, ale musíte být shovívaví. Na měnící se světelné podmínky reaguje velmi pozvolna a postupného krokového zvyšování či snižování jasu si vždy všimnete. Samotný rozsah jasu je pak velmi slušný a postačující pro většinu podmínek. I když se Xiaomi nechlubí přítomností odolného skla, předpokládáme, že i tak má displej nějakou nadstandardní ochranu. Za celou dobu testování se na něm totiž neobjevily žádné známky používání. Hned pod displejem je trojice senzorových tlačítek. Nechybí jim vibrační odezva, ale podsvětlení se nekoná.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Líbilo se nám
  • slušný displej
  • automatická regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • klávesy pod displejem nejsou podsvětlené

Zvuk: obyčejná klasika

Pokud jste středně náročný posluchač, výstup hlasitého reproduktoru na spodní hraně vás vyloženě nezklame. Na nějakou party však Redmi Note 5A Prime raději neberte. Zvuk hraje při vyšší hlasitosti dosti plechově a celkově obstojí jen při srovnání s konkurenty ze střední třídy.

Výstup do sluchátek je už o něčem jiném. Zde nemáme výtek a dostačovat by měl všem nenáročným posluchačům. Pokud navíc sáhnete po kvalitních sluchátkách, můžete se spolehnout na poměrně nadstandardní zážitek.

Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: velká paměť potěší

O výkonnostní stránku se u námi testovaného modelu stará poměrně překvapivě výkonný procesor od Qualcommu, konkrétně osmijádrový Snapdragon 435. Tomu sekundují 3 GB operační paměti, přičemž pro uživatele zůstává dostupná zhruba polovina. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB, z nichž pro uživatele zbývá zhruba 26 GB volných. (Na trhu lze najít také o něco lepší verzi se 4GB RAM a 64GB interní pamětí.)

Benchmark testy

Tato kapacita nemusí být konečná, neboť Redmi Note 5A Prime disponuje slotem pro paměťové karty, respektive si musíte vybrat mezi microSD kartou (až do 128 GB) a druhou SIM. Až paměť zahltíte aplikacemi a multimediálním obsahem, data budete ukládat na kartu.

Líbilo se nám
  • velká RAM
  • 32 GB interní paměti

Výdrž baterie: z průměru nevybočí

Telefony Xiaomi jsou známé svými vcelku silnými bateriemi a z nich plynoucí dobré výdrže na jedno nabití. U modelu 5A Prime tomu však není. V útrobách se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 080 mAh. Velký displej si o svůj podíl energie řekne a ve výsledku se tak můžete spolehnout na jeden celý den. Dvoudenní výdrž už patří do kategorie úspornějšího využívání.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže, kdy se HD video přehrávalo přes Wi-Fi přesně 8 hodin a 11 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 37 minut, úplné nabití pak 2 hodiny a 21 minut.

Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Konektivita: LTE? Samozřejmě

Velkou výhodou Xiaomi Redmi Note 5A Prime je úplná podpora sítí LTE. Připojíte se tedy po celém území České republiky. Dále samozřejmě nechybí Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 nebo velmi dobře fungující čip GPS, se kterým je nalezení vaší polohy otázkou okamžiku.

Na internet se můžete podívat skrze prohlížeč Chrome, sada aplikací od Googlu v telefonu totiž nechybí. Netřeba ani nic doinstalovávat, telefon je připraven pro použití hned po vybalení z krabice. Dnes již opět zajímavostí je přítomnost infračerveného portu na horní hraně zařízení. V kombinaci s předinstalovanou aplikací můžete skrze telefon ovládat domácí elektroniku, například televizi. Přesnost však není nijak zázračná a musíte mířit opravdu soustředěně. Nahrazení běžného ovladače k televizi tak určitě neplánujte.

Líbilo se nám
  • infračervený port

Fotoaparát: čelní kamerka překvapí

Vzadu integrovaný fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a světelnost f/2.2. Sekunduje mu jednotónová přisvětlovací LED dioda. Na optickou stabilizaci se samozřejmě nedostalo, což lze vzhledem k ceně pochopit, i tak ovšem můžeme snímky hodnotit jako velmi slušné, tedy alespoň co se ideálních světelných podmínek týká. Nabídnou vcelku věrné barevné podání i zdařilé makro. Ostrost není úplně ideální, zejména v rozích, ale máme před sebou levný telefon. Při přiblížení je samozřejmě znatelné slévání detailů, opět se však nejedná o žádný výrazný problém. Aplikace je zpracována ve znamení jednoduchosti a rychle se v ní zorientujete.

Prostředí fotoaparátu

Dle očekávání nenadchnou fotografie za zhoršeného osvětlení. Nastupuje totiž výrazný šum a snímky ztrácí detaily. Celkově je ale fotoaparát v rámci své kategorie obstojný.

Přední kamera s nezvykle vysokým rozlišením 16 Mpx nabídne slušné výsledky, pro selfies je tedy jako stvořená. Kvalitním autoportrétům dopomáhá i režim krásy a vcelku obstojně si vede i funkce, která odhalí váš věk.

Ukázkové fotografie

Videoklipy zvládne telefon nahrávat ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu. Záznam je kvalitní, přesto se občas setkáte s mírnými záseky. Barevné podání je však velmi dobré, stejně tak pozitivně hodnotíme rychlost přeostřování.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • slušné snímky za dobrého světla
  • kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita za nedostatku světla

Software: základ, který nezklame

Xiaomi samozřejmě běží na operačním systému Android, konkrétně ve verzi 7.1 Nougat. Zde bychom si představovali již novější verzi. Pokud čekáte klasické prostředí, budete zklamáni, neb Xiaomi dlouhou dobu vsází na svoji nadstavbu MIUI, zde ve verzi 8.5. Ta dovoluje měnit témata či zamykací obrazovku a vybírat můžete ze stovek různých motivů a tapet. Prostředí můžete během okamžiku změnit na takové, které se blíží iOS, případně si můžete vybrat i téma s různorodou nabídkou zajímavých ikon. MIUI je zkrátka pánem přizpůsobení, ve verzi 8 navíc vcelku prokouklo.

Prostředí Androidu 7.1.2 Nougat a nadstavby MIUI 8.5

Typické pro MIUI jsou barvy. Ty spatříte všude, jsou výrazné a v některých případech dokonce až agresivní. Čínská klientela si na syté odstíny potrpí. V globální verzi Xiaomi Redmi Note 5A Prime, kterou pořídíte na našem trhu, najdete kompletní českou lokalizaci i aplikace Googlu, což znamená i obchod Google Play. Optimalizace se povedla velmi slušně. Svižný je chod i spouštění aplikací.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší verze Androidu

Zhodnocení: vstup do světa smartphonů

Nové Xiaomi Redmi Note 5A Prime bychom mohli pasovat na smartphone pro méně náročné či začínající uživatele, kteří si chtějí vyzkoušet možnosti systému Android a současně neutrácet horentní sumu peněz. Za něco málo přes tři tisíce korun obdrží bytelný chytrý telefon s velkým displejem, dostatečně velkou pamětí a solidně optimalizovaným prostředím. Samozřejmě bychom mohli najít i několik vad na kráse: pouze průměrný fotoaparát, nikterak oslnivou výdrž či jen plastové zpracování. Vše však hravě kompenzuje nízká cena a bez šance na úspěch tak nové Xiaomi rozhodně není.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi Note 5A děkujeme internetovému obchodu xm.cz

Konkurence

Prvním konkurentem vybíráme Huawei Y6 II, který vyjde cenově téměř shodně s Xiaomi. Bohužel zaostává menší pamětí i starším Androidem a ve výsledku tak Xiaomi vychází lépe.

Huawei Y6 II

Rozměry154,3 × 77,1 × 8,5 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 620, 8×1,2 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 3:02 hodin

Mnohem vážnějším konkurentem bude Motorola Moto G4, která má také 5,5palcový displej, avšak s vyšším Full HD rozlišením. Na druhou stranu má méně paměti či starší verzi systému.

Lenovo Moto G4

Rozměry153 × 76,6 × 9,8 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ProcesorQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Ty hledající styl by mohl zaujmout Alcatel Idol 5, který má mnohem líbivější vzhled. Navíc má kvalitnější displej, byť menší, či novější Android. Zamrzí menší paměť a cena oproti Xiaomi je o pár set korun vyšší.

Alcatel Idol 5

Rozměry148 × 73 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6753, 4×1,3 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 760 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin
xiaomi-redmi-note-5a-prime
Klady
  • líbivý vzhled
  • velký displej
  • 32GB interní paměť
  • čtečka otisků prstů
  • kvalitní čelní kamerka
  • dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • celoplastové provedení
  • jen průměrný displej
  • nepodsvětlená tlačítka pod displejem
Diskuze ke článku
Aleš
No, tohle Xiaomi se da zkousnout, ale osobne mam redmi note4 global, a ma teda lepsi baterii,podsviceny tlacitka i vicebarevnou notif.diodu. sice stoji o 1000 kc vice,ale je asi lepsi,a hlavne Snapdragon 625 ma vetsi vykon, podle testu. Jsem spokojen
Blue Sun
Blue Sun
V testech tady neustále narážím na strašlivou nekonzistentnost v hodnocení výbavy telefonů. Jednomu autorovi připadá HD na 5,5" málo, tady je to v pohodě. Jednou je plast špatný, tady je v pořádku. A ano, kupodivu to hodně závisí na značce, kterou testují.
A kvalita zrovna tohoto testu taky nic moc. Měli jste na to aspoň jeden den? Působí to narychlo spíchnuté, jen tak jakoby mimochodem při jiné práci.
Ale abych jen nekritizoval, foťák na tuhle kategorii působí slušným dojmem, vezmu-li v úvahu podmínky, za kterých to testovali. Výkon taky super, aspoň je to Qualcomm. Výdrž naopak působí jako zklamání, jestli s 3000 mAh zvládne jen den.
Petr
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má přední selfie kamerka automatické ostření. Děkuji :-)
David Holman
David Holman
Plast nebo kov je úplně jedno. Stejně to většina lidí používajících mozek vrazí do pouzdra. Co ale jedno není je velikost baterky a výkon. A zde vyhrává na celé čáře Redmi Note 4, které je jen o trochu dražší, ale o míle lepší. Kdybych překousl tu velikost, dal bych mu rozhodně přednost před Redmi 4X, který mi jinak plně vyhovuje. 5A považuji za levný (ikdyž použitelný) recyklát ze zbytků.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze