Xiaomi Redmi 4X
recenze

Xiaomi Redmi 4X

Černý kůň nižší střední třídy
45

Čínský výrobce Xiaomi má kromě vlajkových lodí Mi také oblíbenou řadu Redmi ve střední třídě. Na českém trhu si aktuálně můžete pořídit například model Redmi 4X, a to ve verzi s podporou českého LTE. Za necelé čtyři tisíce korun získáte skvěle zpracovaný telefon se slušným výkonem a dobře odladěným prostředím. Jedná se opravdu o volbu číslo jedna?

Značka Xiaomi je na českém trhu poměrně dobře zabydlená. Ačkoliv se mnohým v její souvislosti často vybaví nekompletní podpora LTE, není to případ všech modelů. Na dnešní recenzi dorazilo Xiaomi Redmi 4X, které láká nejen na tradičně zajímavou hardwarovou výbavu, ale díky své globální verzi i na úplnou podporu LTE. Když k tomu připočteme velice zajímavou cenovku a dostupnost v běžně zavedených obchodech, jeví se Redmi 4X jako velmi zajímavá volba. Prokáže to i náš test?

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi 4X děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 536
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:37 hodin
DostupnostQ2 2017,

Obsah balení

V základním balení naleznete jen to nejnutnější. Kromě samotného telefonu tak jde o USB kabel a také nabíječku, oboje laděné do sněhově bílé barvy.

Xiaomi Redmi 4X

Konstrukční zpracování: osvědčená klasika

Bytelná konstrukce je poznávacím znamením téměř celého portfolia značky Xiaomi. Model Redmi 4X spoléhá na kovovou konstrukci s menšími plastovými částmi na zadní straně, které zde jsou kvůli anténám. Barevně se vše povedlo sladit, lícování má drobné rezervy, avšak u tak levného telefonu můžeme přimhouřit oči. Redmi 4X dnes rozhodně patří spíše k menším telefonům. Výška 130 milimetrů a šířka 70 milimetrů prospívají pohodlnému držení. Už první uchopení telefonu dává tušit, že bude radost jej ovládat.

Xiaomi Redmi 4X

Tlačítka jsou umístěna přesně tam, kde byste je čekali. Dvojklávesa regulující hlasitost i odemykací tlačítko jsou na pravém boku s ideálním zdvihem a jistým stiskem. Poslední ovládací prvek najdete na zadní straně. Jde o čtečku otisků prstů, která pracuje naprosto skvěle a jistě. Radost ji používat. Konektory pak také dlouho hledat nebudete. Nabíjecí a datové microUSB je na spodní hraně, 3,5mm jack najdete na hraně horní. Volba staršího microUSB konektoru se v této cenové hladině ještě dá pochopit.

Redmi 4X působí dražší než je.

Xiaomi Redmi 4X vypadá vcelku tuctově, kromě námi testované bílo-zlaté verze můžete zvolit ještě konzervativní černou variantu. Přesto působí model reprezentativně a nemusíte se jej bát kdekoliv vytáhnout. Rozhodně působí dražším dojmem.

Líbilo se nám
  • bytelnost
  • dobře padne do ruky

Displej: rozhodně potěší

Displej Xiaomi Redmi 4X nás potěšil. Na poměry nižší střední třídy dostal velmi slušné HD rozlišení. Jde o dostatečnou jemnost a rastr pixelů takřka nemáte šanci na rozpoznat. Sytost odpovídá Super AMOLED displejům od Samsungu, avšak zde se o ni stará technologie IPS. Svoji zásluhu na tom samozřejmě má také barvami hýřící prostředí MIUI 8. Pro utlumení barev není nezbytně zapotřebí alternativního launcheru – v nastavení si můžete vybrat mezi studeným nebo teplým zobrazením. I když se Xiaomi nechlubí přítomností odolného skla, předpokládáme, že i tak má displej nějakou nadstandardní ochranu. Za celou dobu testování se na něm totiž neobjevily žádné známky používání.

Xiaomi Redmi 4X

Ve spojení s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Připomeneme, že Xiaomi Redmi 4X nepostrádá ani notifikační LED diodu. Ta svítí poměrně výrazně a informuje o všech zmeškaných událostech. Její chod však bohužel není konfigurovatelný. Dioda se nachází pod tlačítky pod displejem. Samotná senzorová tlačítka pak podsvětlená nejsou, avšak vibrační odezva jim nechybí.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • možnosti nastavení

Zvuk: průměr své třídy

Pokud jste středně náročný posluchač, výstup hlasitého reproduktoru na spodní hraně vás vyloženě nezklame. Na nějakou party však Redmi 4 pro jistotu neberte. Zvuk hraje při vyšší hlasitosti dosti plechově a celkově obstojí jen při srovnání s konkurenty ze střední třídy.

Výstup do sluchátek je už o něčem jiném. Zde nemáme výtek a dostačovat by měl i středně náročným posluchačům. Pokud navíc sáhnete po kvalitních sluchátkách, můžete se spolehnout na poměrně nadstandardní zážitek.

Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: velká paměť potěší

O výkonnostní stránku se u námi testovaného modelu stará poměrně překvapivě výkonný procesor od Qualcommu, konkrétně osmijádrový Snapdragon 435. Tomu sekundují 3 GB operační paměti, přičemž pro uživatele zůstává dostupná zhruba polovina. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB, z nichž pro uživatele zbývá zhruba 26 GB volných.

Tato kapacita nemusí být konečná, neboť Redmi 4X disponuje slotem pro paměťové karty, respektive si musíte vybrat mezi microSD kartou (až do 128 GB) a druhou SIM. Až paměť zahltíte aplikacemi a multimediálním obsahem, data přesunete na kartu.

Líbilo se nám
  • velká RAM
  • 32 GB interní paměti

Výdrž baterie: dva dny levou zadní

Už o trochu vyšší tloušťka 8,9 milimetrů dávala tak trochu tušit, že Xiaomi dosadilo velkou baterii. A je tomu přesně tak, jelikož se můžete těšit na kapacitu 4 100 mAh. Radost kazí snad jen uživatelská nevyměnitelnost.

Xiaomi Redmi 4X

Dále už však shledáte jen samá pozitiva. Výdrž baterie se hravě dostane na dva dny aktivního používání a tím máme opravdu na mysli úplnou dvoudenní výdrž (zhruba od 7:30 do 21:00 následujícího dne). Vzhledem k výbavě se jedná o špičkový výkon. Pokud navíc omezíte některé funkce (například synchronizaci na pozadí), dostanete se vcelku pohodlně i na dva a půl dne. Za pomoci speciálních úsporných režimů dosáhnete i na dny tři, ovšem za cenu omezení výkonu a také synchronizace. I tak ovšem výdrž hodnotíme jako skvělou – v dnešním světě jepičí výdrže vybavených smartphonů Xiaomi tleskáme.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. I v tom Xiaomi zabodovalo. Při použití sluchátek a pouze jedné microSIM karty, kdy byl telefon přihlášen k LTE síti, hlasitost stejně jako jas displeje nastavena na 50 % a aktualizace na pozadí potlačeny se Full HD video streamované přes Wi-Fi přehrávalo přesně 9 hodin a 50 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 53 minut, úplné nabití pak 2 hodiny a 37 minut.

Líbilo se nám
  • silná baterie
  • velmi dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Konektivita: LTE? Samozřejmě

Velkou výhodou Xiaomi Redmi 4X je úplná podpora sítí LTE. Připojíte se tedy po celém území České republiky. Dále samozřejmě nechybí Wi-Fi, Bluetooth 4.2 nebo velmi dobře fungující čip GPS, se kterým je nalezení vaší polohy otázkou okamžiku.

Na internet se můžete podívat skrze prohlížeč Chrome, sada aplikací od Googlu v telefonu totiž nechybí. Dnes již opět zajímavostí je přítomnost infračerveného portu na horní hraně zařízení. V kombinaci s předinstalovanou aplikací můžete skrze telefon ovládat domácí elektroniku, například televizi. Přesnost však není nijak zázračná a musíte mířit opravdu přesně. Nahrazení běžného ovladače k televizi tak určitě neplánujte.

Líbilo se nám
  • infračervený port

Fotoaparát: velmi solidní výkon

Vzadu integrovaný fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a světelnost f/2.2. Sekunduje mu dvoutónová přisvětlovací LED dioda. Na optickou stabilizaci se samozřejmě nedostalo, což lze vzhledem k ceně pochopit, i tak ovšem můžeme snímky hodnotit jako nadprůměrné, tedy alespoň co se ideálních světelných podmínek týká. Nabídnou věrné barevné podání, ostrost po celé ploše i zdařilé makro. Při přiblížení je samozřejmě znatelné slévání detailů, opět se však nejedná o žádný výrazný problém. Aplikace je zpracována ve znamení jednoduchosti a rychle se v ní zorientujete.

Fotografie za zhoršeného osvětlení už bohužel tolik chválit nemůžeme. Nastupuje totiž výrazný šum a snímky ztrácí detaily. Celkově je tak fotoaparát jen lehce nadprůměrný.

Přední kamera s rozlišením 5 Mpx nabídne slušné výsledky, pro selfies je tedy jako stvořená. Kvalitním autoportrétům dopomáhá i režim krásy a vcelku obstojně si vede i funkce, která odhalí váš věk.

Ukázkové snímky

Ukázkové fotografie

Videoklipy zvládne telefon nahrávat ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu. Záznam je kvalitní, přesto se občas setkáte s mírnými záseky. Barevné podání je však velmi dobré, stejně tak pozitivně hodnotíme rychlost přeostřování.

Xiaomi Redmi 4X (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • slušné snímky za dobrého světla
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita za nedostatku světla

Software: Android mohl být novější

Xiaomi samozřejmě běží na operačním systému Android, konkrétně ve verzi 6.0.1 Marshmallow. Zde bychom si představovali již novější verzi. Pokud čekáte klasické prostředí, budete zklamáni, neb Xiaomi dlouhou dobu vsází na svoji nadstavbu MIUI, zde ve verzi 8. Ta dovoluje měnit témata či zamykací obrazovku a vybírat můžete ze stovek různých motivů a tapet. Prostředí můžete během okamžiku změnit na takové, které se blíží iOS, případně si můžete vybrat i téma s různorodou nabídkou zajímavých ikon. MIUI je zkrátka pánem přizpůsobení, ve verzi 8 navíc vcelku prokouklo.

Typické pro MIUI jsou barvy. Ty spatříte všude, jsou výrazné a v některých případech dokonce až agresivní. Čínská klientela si na syté odstíny potrpí. V globální verzi Xiaomi Redmi 4X najdete kompletní českou lokalizaci i aplikace Googlu, což znamená i obchod Google Play. Optimalizace se povedla na jedničku. Svižný je chod i spouštění aplikací.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší verze Androidu

Zhodnocení a konkurence

Xiaomi Redmi 4X se na českém trhu nabízí za cenu, která se již vmáčkne pod 4 000 Kč. To je velmi zajímavá cenovka za telefon, který nabízí poctivé zpracování, slušný displej i hardware nebo velkou interní paměť. Opřít se můžete i o slušný fotoaparát či dobře optimalizované prostředí. Pokud už bychom chtěli něco kritizovat, byla by to starší verze operačního systému Android.

Přesto lze říci, že Xiaomi Redmi 4X patři ve své cenové kategorii mezi nejlépe vybavené kousky a můžeme jej s čistým svědomím doporučit ke koupi.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Redmi 4X děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Konkurencí například od Samsungu může být model Galaxy J3 (2017). Připlatíte si však tisícikorunu a nedostanete v podstatě nic navíc. Naopak budete muset skousnout menší paměti. Výhodou však představuje novější Android 7.0.

Samsung Galaxy J3 (2017)

Rozměry143,2 × 70,3 × 8,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 4 Quad, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 400 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

Kolem hranice pěti tisíc korun se pohybuje také Nokia 5, která boduje novějším Androidem v čisté podobě. Má však opět menší paměti ve srovnání s Xiaomi Redmi 4X.

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Posledním vybraným konkurentem má jméno Honor 6A a vyjde dokonce o pár stokorun levněji. Přesto má novější Android ve verzi Nougat. Na druhou stranu se budete muset opět smířit s menší operační a interní pamětí a dále i slabší baterií.

Honor 6A 16 GB ROM + 2 GB RAM

Rozměry143,7 × 71 × 8,2 mm, 143 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin
xiaomi-redmi-4x
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • slušný displej
  • velká RAM
  • 32 GB interní paměti
  • dobře optimalizované prostředí
  • dlouhá výdrž baterie
  • nízká cena
Zápory
  • starší verze Androidu
Diskuze ke článku
Radek
Telefon již má aktualizaci android 7
Wesi
Snapdragon 435 MSM8940 ma Adreno 505, chyba v tabulce.
Jan Pan
moje Redmi4 x global ma android 7 a oficiální. Zkusili jste pustit aktualizaci?
Honza
Xiaomi. Klasika. Neupdatovat nic. Já se divím, že tam nedali rovnou Gingerbread 2.3. :D
Jednoduchý telefon pro jednoduché lidi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze