Xiaomi Poco X3 NFC
recenze

Xiaomi Poco X3 NFC

Zakuste prémiové funkce ve střední třídě
13

Kvalitní displej, vysoký výkon, spousta fotoaparátů, zvýšená odolnost, rychlé nabíjení či stereo reproduktory. Jsou to funkce, které byste v telefonu chtěli, ale doposud je nabízel jen segment vyšší třídy? Tak nyní se vše mění. Letošní Poco X3 NFC všechny jmenované vlastnosti nabídne a nestojí ani 15, ani 10, dokonce ani 7 tisíc korun. Má zaděláno na velký úspěch?

Značku Poco možná mnozí neznáte, ale vězte, že za ní stojí čínské Xiaomi a může se pyšnit zpravidla vynikajícím poměrem ceny a výkonu. Nejinak je tomu u letošní novinky Poco X3 NFC. Ano, výrobce si do názvu dal i jednu z klíčových funkcí. Telefon má ale také výkonný procesor, slušné foťáky nebo zvýšenou odolnost. Za necelých 7 tisíc korun slušný začátek, nemyslíte?

Xiaomi Poco X3 NFC – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 732G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 160 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:08 hodin
DostupnostQ4 2020, ?

Obsah balení

Ve žlutočerném prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Xiaomi Poco X3 NFC

Konstrukční zpracování: modrá je dobrá

Již samotný design vás dokáže upoutat. Svěží modrá varianta způsobí, že si mobilu všimnete v záplavě ostatních. Vzhled zadní strany pak podtrhuje výrazný nápis Poco, který se může, ale také naopak vůbec nemusí, líbit. Nepřehlédnutelný je rovněž modul s fotoaparáty. Ten kombinuje kruh s oválem a vše by bylo dokonalé, kdyby nevystupoval nad okolní povrch. Telefon se kývá a kolem fotoaparátu ulpívá také prach. Na celé zadní straně vás pak budou trápit i otisky prstů. Ty jsou opravdu velmi viditelné a jen obtížně se čistí.

Kaňkou na kráse telefonu je náchylnost zadního krytu ke škrábancům.

Díky zaobleným boků se mobil skutečně dobře drží, a to navzdory 215gramové hmotnosti. Rozhodně byste v ruce tipovali méně. Telefon nepůsobí ani nijak obyčejně, byť má celá záda pouze plastová. Nijak nevrže, děkujeme za kovový rám, a navrch přihazuje zvýšenou odolnost. Stupeň krytí IP53 značí, že jej nerozhází polití či déšť. Kaňkou na kráse je náchylnost zadního krytu ke škrábancům.

Rozmístění ovládacích prvků podtrhuje celkově solidní ergonomii. Všechna tlačítka jsou na pravém boku a za vyzdvihnutí stojí zejména to ploché. Ideální výška tlačítek, jejich jistý zdvih a skvěle fungující čtečka otisků prstů – to je kombinace ceněná zlatem. Šuplíček pro SIM karty je na levém boku, avšak jde o hybridní verzi, USB-C a 3,5mm jack dole a na horní hraně je pro Xiaomi tolik typický infračervený port. Potřebná aplikace pro ovládání elektroniky v telefonu samozřejmě nechybí.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • telefon se velmi špiní
  • škrábance na zadní straně

Displej: nevídaných 120 Hz

Displej je patrně největším překvapením telefonu. Na téměř 6,67 palcích vám IPS panel přináší Full HD+ rozlišení, skvělou čitelnost a především 120Hz obnovovací frekvenci. Ano, Poco X3 NFC je nejlevnějším smartphonem, který něco takového nabízí. Procházení nastavením či webovými stránkami tak působí krásně plynule. V rámci úspory baterie však můžete obnovovací frekvenci snížit na běžných 60 Hz.

Xiaomi Poco X3 NFC

Displeji bohužel chybí funkce, která by vás informovala o zmeškaných událostech. Vrcholem je, že se displej rozsvítí při zmeškané události a lze jej probudit zdvihnutím či dvojitým poklepáním. Situaci částečně zachraňuje malá informační dioda nad displejem, která bílým blikáním upozorní na zmeškané události. Čelní stranu chrání sklíčko Gorilla Glass 5.

Xiaomi Poco X3 NFC
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • 120Hz obnovovací technologie
  • informační dioda

Zvuk: budete žasnout

Aby byl audiovizuální zážitek kompletní, tasí Poco X3 NFC trumf v podobě stereo reproduktorů. Jeden je nad displejem, druhý na spodní hraně, společně hrají skutečně nahlas a až překvapivě kvalitě. Poco se neztratí ani v porovnání s mnohem dražšími telefony. Samozřejmě je ale pro kvalitnější poslech hudby vhodnější sáhnout po sluchátkách.

Xiaomi Poco X3 NFC
Líbilo se nám
  • vynikající stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: spolehlivá kombinace

Výrobce neponechal nic náhodě ani v případě hardwaru, nasazen je procesor Snapdragon 732G a 6GB operační paměť. Tato kombinace přináší dostatek výkonu pro veškerou práci i hraní náročnějších her. Benchmark AnTuTu telefon ohodnotil 286 tisíci body. Do 128GB interní paměti dostanete zhruba 112 GB vašich dat a případně je připraven prostor pro paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: můžete se spolehnout

Na vlně radosti vás Poco X3 NFC udrží i v případě výdrže. Takřka dva dny na nabití zařídí baterie s kapacitou 5 160 mAh, a to i při středně náročném používání. Pokud budete používat pouze 60Hz režim displeje, jsou dva dny takřka jistotou. V tomto ohledu jsme tak s výdrží nadmíru spokojeni, Poco X3 NFC se řadí k těm nejlepším, co se výdrže týče. Potěší rovněž 33W nabíjení, pomocí kterého nabijete celý telefon za 1 hodinu a 8 minut. Bezdrátové nabíjení se nekoná, ale v dané cenové třídě to nelze považovat za negativum.

Xiaomi Poco X3 NFC
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 35 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 43 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 50 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 68 minut
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: ano, NFC podporuje

Poco X3 NFC je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 nebo LTE. Ve výbavě nechybí ani NFC a aby Xiaomi předešlo různým spekulacím, mýtům a polopravdám, NFC jmenuje přímo v názvu telefonu. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet.

Xiaomi Poco X3 NFC
Líbilo se nám
  • NFC
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: dvakrát slušně, dvakrát zbytečně

Modulu s fotoaparáty si všimnete na první pohled. Nejenže vystupuje nad okolní povrch, ale má i celkem netradiční tvar oválu. V něm jsou čtyři fotoaparáty a přisvětlovací dioda. Hlavní snímač disponuje 64 megapixely, avšak běžně se fotí skládáním čtyř snímků do jednoho a výsledkem jsou fotografie v 16 megapixelech. Druhý fotoaparát je se svým záběrem 119° ultraširokoúhlý a nabízí 13 megapixelů. Zbylé dva snímače mají již jen 2 megapixely a jejich specializací jsou makro snímky, respektive práce s přeostřováním fotografií.

Xiaomi Poco X3 NFC

Výsledné snímky stojí ze dvou prvně jmenovaných fotoaparátů skutečně za to. Barevná věrnost a ostrost po celé ploše jsou oku lahodící vlastnosti. Poco zvládá fotit i v noci, kde se dobře ukázal především hlavní snímač. Noční ultraširokoúhlý záběr je horší, přeci jen je problém zařízení udržet a vznikají rozmazané snímky. Makro fotoaparát se 2 megapixely příliš parády nenadělá.

Ukázkové fotografie

Velmi otravné je bohužel prostředí aplikace fotoaparátu, kdy v horizontálním režimu nelze zobrazit nastavení. Tato nelogičnost trápí spoustu čínských výrobců. Chuť si lze spravit kvalitními selfies díky 20megapixelové čelní kamerce.

Xiaomi Poco X3 NFC
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video vám telefon natočí klidně ve 4K s 30 snímky za vteřinu. Kvalitou však příliš neoslní, občas nepůsobí plynule a místy se obraz trhá. Zlepšení přinese Full HD režim s 60 snímky za vteřinu.

Xiaomi Poco X3 NFC (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • čtyři fotoaparáty
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu, a to i v noci
Nelíbilo se nám
  • nedomyšlená aplikace fotoaparátu
  • makro snímač má nízké rozlišení

Software: „tak trochu své“ MIUI

Prostředí je postaveno na Androidu 10 a nadstavbě MIUI 12. Pokud tedy znáte telefony Xiaomi nebo Redmi, budete ihned jako doma. Pakliže neznáte, chvilku možná budete bloudit, neboť nastavení je zcela překopané a vyžaduje nějaký čas pro zorientování. Optimalizace není vyloženě špatná, ale občas nám spadla některá aplikace a po dlouhé době jsem byl svědkem samovolného restartu. Nepotěší ani špatně řešené uspořádání prostředí při ovládání gesty, kdy se například klávesnice posune příliš do rohu a na jednotlivá tlačítka je nutné téměř vykloubit palec. O nelogičnostech v aplikaci fotoaparátu jsme psali již výše.

Nelíbilo se nám
  • občasné problémy se stabilitou prostředí

Zhodnocení

I přes jisté menší nedostatky v prostředí je Poco X3 NFC jednoznačně nejlepším telefonem s cenou kolem 7 tisíc korun. Vyčnívá až nečekaně napěchovanou výbavou. Jmenujme displej se 120 Hz, výkonný hardware, skvělé stereo reproduktory nebo zvýšenou odolnost. Dobrá je také výdrž i rychlé nabíjení. S nadsázkou lze říci, že nač si vzpomenete, to nové Poco zvládne. Včetně NFC. Má vůbec nějakou konkurenci?

Má. Patrně vůbec největšími konkurenty bude rodinka Realme 7. Základní model je levnější, přesto nabídne více operační paměti. Poco však kontruje odolností či lepším zvukem i fotoaparáty. Realme 7 Pro pak vytahuje kalibr v podobě AMOLED displeje a mnohem rychlejšího nabíjení. Je však dražší, nemá 120Hz displej a chybí odolnost.

Realme 7 128+8 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Pokud byste chtěli telefon od řekněme „klasického“ výrobce, nabízí se Samsung Galaxy M21. Je o něco levnější, má AMOLED displej a láká na lepší výdrž baterie. Na druhou stranu zapomeňte na tak skvělý výkon, stereo reproduktory i odolnost.

Samsung Galaxy M21

Rozměry159 × 75,1 × 8,9 mm, 188 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor6 000 mAh, doba nabíjení: 2:55 hodin
xiaomi-poco-x3-nfc
Klady
  • povedený vzhled
  • kvalitní 120Hz displej
  • hlasité stereo reproduktory
  • zvýšená odolnost
  • dobrá výdrž a rychlé nabíjení
  • solidní procesor
  • výsledky hlavního fotoaparátu
  • příznivá cena
Zápory
  • zadní kryt se snadno poškrábe
  • místy nedořešené prostředí
  • občas horší optimalizace prostředí
  • makro fotoaparát s nízkým rozlišením
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Škoda toho softwaru. Miui je jedním slovem děs. To v telefonu vážně nechci. Mít to čistý android je to úplně jinde.
Kocur Kocur
Kocur Kocur
Opravte si v náhledu funkcí udaj o pamětové kartě, v článku pišete že paměťovou kartu má ale v nahledu svítí NE. Chtělo by to ty udaje uvadět přesně a ne to jen zkopírovat.
Jan Kasik
Jan Kasik
i Galileo satelity zvládá :-)
Jinak asi jsem nikdy neměl tak levný telefon, který by uměl vše a spolehlivě co já požaduji a myslím že prodeje min. u nás tomu odpovídají
Josef Pokorny
Josef Pokorny
Vyzkoušel jsem, a je to skvělé. Za 6000 128gb verze je kandidátem na koupi roku. Nic tomu nechybí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze