Xiaomi MiBand
recenze

Xiaomi MiBand

Náramek za pár stovek
36

Trh s fitness náramky a wearables obecně nezadržitelně roste. Do rozjetého vlaku naskakuje také ambiciózní čínský výrobce Xiaomi, který představil MiBand. Levný náramek se základními funkcemi, který zaujme jednoduchou obsluhou. Důraz klade samozřejmě na měření vašich kroků a spánku, což je pojítkem všech náramků. Dokáže se prosadit?



Xiaomi MiBand – oficiální fotografie

Čínské Xiaomi platí všeobecně za jednoho z nejúspěšnějších čínských výrobců. Však ne náhodou jej mnohé agentury řadí mezi pět největších výrobců smartphonů na světě vůbec. Prozatím lze říci, že na co Xiaomi sáhlo, to slavilo úspěch nebo alespoň pozitivní novinářský ohlas. Telefony známe všichni, první tablet MiPad si nás během testování rovněž získal takřka na všech frontách. Nyní se Xiaomi rozhodlo zkusit to na poli wearables.

Xiaomi MiBand – videopohled

A rozhodlo, že začne od podlahy, tedy obyčejným náramkem. A tak se zrodil MiBand, konkurent mnoha dalších „bandů“, který si neklade za cíl uchvátit výbavou či vzhledem, nýbrž zaujmout cenou či výdrží. Jak se mu to povedlo?

Obsah balení

MiBand je dodáván v malé krabičce čtvercového tvaru. Ta je z recyklovatelných materiálů a otevřít ji chce dávku trpělivosti. V útrobách se skrývá samotný MiBand, gumový řemínek, USB nabíječka a plánek mající pomáhat při prvním spuštění. Bohužel je celý v čínštině, avšak to se při prodeji u nás může změnit.

Vše, co najdete v prodejním balení

Design: kov vpřed

Každý výrobce ví, že vymýšlet něco nového na chytrých náramcích, je velmi složité. Uvědomuje si to i Xiaomi, nicméně se snažilo. Samotný měřící modul totiž vykukuje nejen na spodní straně, která přiléhá k vaší ruce, ale také na horní hraně, kde je vše vyvedeno ve stříbrném kovu. Na jednu stranu takto MiBand bezpečně poznáte. Otázka je, na kolik se vám daná kombinace bude líbit. V námi testované souhře kovu a černého pásku to špatně nevypadá.

MiBand v celé své kráse

Nepraktické nicméně použití kovu je. Osobně se mi stává, že náramkem běžně někde zavadím a kovovým vrškem lze snadno způsobit škrábance. Ať už na nábytku nebo na karoserii automobilu. To se například u SmartBandu od Sony, který je celý gumový, nestane. Výhodou viditelnosti samotného modulu je možnost indikace. Do stříbrné plochy jsou totiž zaneseny tři LED diody, které blikáním informují o dosažení vašich cílů, případně vybití baterie.

Samotný řemínek je v balení jen jeden. Naštěstí je dosti variabilní a připnete jej jak k velmi úzké ruce, tak k pořádně tlapě. Šetření se projevilo na kvalitě náramku. Jedná se samozřejmě o gumu, avšak velmi tuhou a topornou. Navíc náramek není poctivě černý, ale spíše lehce do šeda. Na první pohled tak budí dojem opotřebení.

Hmotnost Xiaomi MiBandu činí pouhých 13 gramů a můžete si být jisti, že jej můžete na ruce nosit stále. Takřka o něm totiž nebudete vědět.

Na ruce jej díky nízké hmotnosti takřka necítíte

Zvýšená odolnost: vodě odolá

Fitness náramky kategorie, do které se MiBand řadí, jsou předurčeny k neustálému využívání. Bez zvýšené odolnosti by tak postrádaly smysl. Zde si samozřejmě Xiaomi nemohlo dovolit zaváhat a MiBand se chlubí stupněm krytí IP67. Je tedy zcela odolný proti prachu a vydrží až 30 minut ponořen metr pod hladinou. Můžete s ním tedy umývat nádobí, sprchovat se, ale také si v klidu zaplavat v bazénu.

Senzory: jen to nejnutnější

Xiaomi MiBand bude jeden z nejlevnějších náramků a to se muselo promítnout do výbavy. Ve výčtu senzorů tak figuruje pouze akcelerometr a gyroskop. Nic víc nečekejte. Je to však daň za nízkou hmotnost a také velmi dobrou výdrž.

Baterie: dlouhá výdrž

Velký důraz kladlo Xiaomi na výdrž. V útrobách modulu se nachází Li-Ion baterie s kapacitou 41 mAh. To je například více, než kolik nabízí Sony SmartBand, který vydrží 5 dní. Jenže MiBand má výdrž několikanásobně lepší. Výrobce sliboval 30 dní a my říkáme ano, měsíc je zcela reálný. Po více než dvoutýdenním nošení nám aplikace MiBand hlásí ještě 40 % kapacity baterie. Výdrž je tak mnohem lepší než u známého FitBitu nebo právě konkurence od Sony. Případný nízký stav baterie hlásí MiBand červeným blikáním.

K dokonalosti už Xiaomi scházelo jen nasadit standardní microUSB konektor pro pohodlné nabíjení. To se však bohužel nestalo a k nabíjení tak vždy potřebujete originální kabel, který má na jednom konci USB a na druhém speciální vaničku se třemi piny, kam zasunete MiBand.

Konektivita: Bluetooth to jistí

Levný MiBand nepokročil tak daleko, aby nabídl NFC. Není to však nic překvapivého, neboť výrobce tuto technologii považuje za málo využívanou a nevybavil jí ani vlajkový model Mi4. Spojení s telefonem tak zajišťuje obyčejné Bluetooth ve verzi 4.0. Stačí tedy přes aplikaci MiBand (má shodný název jako celé zařízení) vyhledat MiBand v okolí a následně se obě zařízení již automaticky propojí.

Kompatibilita: spřátelí se se všemi

Xiaomi MiBand se páruje jen přes Bluetooth a v podstatě nic jiného kromě aplikace k používání nepotřebujete. Sám výrobce deklaruje funkčnost se všemi svými telefony, které mají Bluetooth 4.0 a Android 4.4 KitKat. Pokud máte jiný telefon, avšak máte na něm Android 4.4 KitKat, můžete MiBand používat také a prakticky bez omezení, až na jednu výjimku. Odemknutí displeje telefonu skrze MiBand funguje pouze na telefonech Xiaomi.

Párování a průvodce

Aplikace a funkce: moc toho nečekejte

Pro práci s MiBandem potřebujete rovněž aplikaci, které nese stejný název, jmenuje se tedy MiBand. V obchodě Google Play byste ji hledali marně. Nachází se v obchodě Xiaomi, kde je však lokalizována do angličtiny a to pouze částečně. Nejsnadněji se do obchodu dostanete skrze QR kód, který najdete na návodu v balení. Česká komunita však již připravila český překlad a lze si tak obstarat i českou verzi aplikace z oficiálního MIUI fóra.

Po spojení s MiBandem vás aplikace vyzve, ať se přihlásíte ke svému účtu. Ke svým datům pak můžete přistupovat z jakéhokoli telefonu. Při prvním spuštění jste vyzvání k zadání vašeho pohlaví, věku, váhy a výšky. Následně si zvolíte, kolik kroků denně je vaším cílem ujít.

Poté vás již aplikace přenese na jednu ze dvou hlavních obrazovek. Na té se pomocí kruhové grafiky zobrazuje počet ušlých kroků, nechybí však ani číselné zobrazení. To je doplněno o vzdálenost a také spálené kalorie. Pod tímto grafem se pak nachází řádky s významný milníky. Rozumějte se vším, co jste dělali. Vždy je vybraný nějaký časový úsek a v něm ušlá vzdálenost, kroky a spálené kalorie. Samozřejmě se můžete podívat i do historie, kolik jste toho nachodili v minulých dnech. Ovládání je velmi jednoduché. O dosažení vašich denních cílů vás bude informovat trojice LED diod. Každá dioda znamená jednu třetinu vaší nastavené denní aktivity. Pokud blikají všechny tři diody, máte splněno.

Měřič kroků

Druhou podstatnou funkcí je měřič vašeho spánku, do kterého se MiBand přepíná automaticky sám. Na něj se dostanete posunem hlavní obrazovky směrem doprava. Zjistíte čas spánku za poslední noc a nechybí ani informace, jak dlouho trval hluboký či lehký spánek. Přesnost zřejmě nebude největší, neboť MiBand vždy měřil o něco kratší čas než Sony SmartBand. I v případě měření spánku si lze prohlédnout historii.

Měřič spánku

Pokud si zobrazíte menu s možnostmi, najdete v něm inteligentní budík. Pomocí vibrací vás MiBand dokáže probudit a to také i o 30 minut dříve, kdy dokáže odhadnout lehkou fázi spánku a tím vám zpříjemnit vstávání.

Nastavení a kapacita baterie

V položce Můj MiBand najdete primárně stav baterie. Nechybí nastavení cílů, barva blikání LED diod a také nastavení, na jaké ruce MiBand nosíte.

Budík a profil

MiBand slouží takřka pouze pro sledování vašich kroků a spánku. Pokud byste ocenili indikaci zmeškaných událostí, například vibracemi nebo blikáním, budete zklamáni. To MiBand neumí. Jediné, co dokáže, je vibracemi upozorňovat na příchozí hovor, ale až po 20 vteřinách. Pokud vám tedy telefon zvoní a vy o tom nevíte, začne po 20 vteřinách MiBand vibrovat.

Závěr a konkurence

Xiaomi překvapilo při představení MiBandu cenou, která se měla pohybovat okolo 16 dolarů. V oficiálním obchodě nyní svítí částka 35 dolarů, což je přibližně 700 Kč. Za tuto cenu je MiBand skvělým doplňkem. Docela dobře vypadá, nabíjet jej budete jen 12krát ročně a získáte přehled o ušlých krocích a vašem spánku.

Jenže na našem trhu bude cena podstatně vyšší. Například známý obchod CZC.cz má MiBand v předprodeji za 1 300 Kč a to je již opravdu hodně. MiBandu totiž spoustu užitečných funkcí chybí. Například ony notifikace, které se u náramku vyloženě nabízejí. Hodila by se také možnost vzdáleného ovládání telefonu.

To vše nabízí například Sony SmartBand, který se prodává za 1 450 Kč. Nabízí propracovanější aplikaci, různé aktivity, podporuje NFC a spolehlivě vás informuje o zmeškaných událostech.

Sony SmartBand

Konkurenty jsou také populární náramky FitBit a Jawbone UP24, které jsou s MiBandem na podobné úrovni, ale jejich výhodou je širší kompatibilita se zařízeními. Jejich cena však většinou začíná okolo 2 000 Kč a to je jistá výhoda pro MiBand od Xiaomi.

FitBit a Jawbone UP24

Za zapůjčení Xiaomi MiBand děkujeme e-shopu xm.cz.

xiaomi-miband
Klady
  • jednoduché a přehledné prostředí
  • nízká hmotnost
  • nízká cena
  • vysoká výdrž
Zápory
  • úplná podpora jen na telefonech Xiaomi
  • nestandardní nabíjecí konektor
  • chybí pokročilejší funkce
Diskuze ke článku
Petr
Jak přesně to funguje? To má nějakou paměť a když to spojím s telefonem, tak se přesunou data z náramku do telefonu? Jak velká ta paměť je (kolik dní nemusím párovat)? Čas se synchronizuje automaticky s telefonem? Budík funguje i při vypnutém telefonu? Kroky to měřilo přesně? Dá se nastavit délka kroku, aby lépe odpovídala vzdálenost? A délka kroku pro běh? Dá se to použít bez Xiaomi účtu a bonzování dat do cloudu? Je to nějak zabezpečené, nebo kdokoliv v okolí se na ten náramek připojí? Ty notifikace atd by mohl řešit update, to je sw věc, ne? Teda já bych tu recenzi asi pojal jinak, moc jsem se nedozvěděl :)
(ve videu je chybně, že neumí budit v mírném spánku)
Jakub
Funguje is Windows Phone ?
Jiří Roubalík
Jiří Roubalík
Naposledy upraveno: 18. 9. 2014 07:54
Opět totálně nekvalitní recenze. Narychlo jen aby byl zase nějaký další článek. Chybí gesto zjištění stavu dosažení cíle, změna doby za kterou miband upozorní na pravě příchozí hovor. Vychází updaty každou chvíli a funkce přibývají...
Ale mobilenet si dělá recenze dle sebe...
Kdyby jste si alespoň zjistili všechny funkce a nevykládali tady nesmysly, že miband zabliká, když se vzdálite od telefonu...
Jiří Roubalík
Jiří Roubalík
Vše se ukládá do náramku. Samozřejmě není nutné mít telefon stále u sebe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze