Xiaomi Mi4
recenze

Xiaomi Mi4

Pár kompromisů, ale výborná cena
82

Jsou telefony vyloženě špatné a telefony výborné. Xiaomi Mi4 se sice přiřazuje primárně do té druhé skupiny, ale má svoje mouchy. Výdrž baterie na jedno nabití není ideální, stejně tak prozatím chybějící LTE a nepřítomnost NFC. Čím Xiaomi skóruje je ale vysoký výkon za výbornou cenu a prostředí MIUI.

Xiaomi je takový Apple mezi Androidy. Ne snad kvůli tomu, že by na trh uváděl revoluční zařízení, která mění pohled na moderní technologie, ale zástup zájemců o mobilní telefony dokázalo Xiaomi rozdělit do dvou kempů – jeden nedá na Xiaomi telefony dopustit, kdežto ten druhý nemůže Xiaomi ani vidět. Na trh nyní přichází letošní vlajková loď tohoto čínského výrobce a my se podíváme na to, do jakého kempu se telefon hodí.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Xiaomi Mi4 Android

Kompletní specifikace
Konstrukce139,2 × 68,5 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:05 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 11 000 Kč

Xiaomi Mi4 – videopohled

Balení

Stejně jako ostatní stájové modely, tak i Xiaomi Mi4 přichází ve velmi jednoduchém papírovém balení, které obsahuje pouze telefon, nabíječku, USB kabel a jehlu pro vysunutí zásuvky s microSIM kartou. Jinak zde najdete pouze základní dokumentaci k telefonu.

Balení telefonu

Obsah balení

  • telefon Xiaomi Mi4
  • nabíječka
  • USB kabel
  • jehla pro vysunutí zásuvky s microSIM kartou
  • uživatelská příručka

Za zapůjčení děkujeme e-shopu xm.cz.

Design a zpracování: Nokia? Huawei? Apple?

Xiaomi Mi4

Xiaomi nepatří zrovna mezi ty výrobce, kteří by nás designem svých telefonů naprosto odzbrojili. Alespoň tomu tak nebylo doposud, jelikož Xiaomi zapnulo generátor náhodných čísel a z telefonů, které mu vypadly, sestrojilo velmi pěknou kombinaci. Pojďme na konkrétnější prvky telefonu a řeč čísel nám řekne, že rozměry telefonu jsou 139,2 × 68,5 × 8,9 mm. Oproti loňskému modelu Mi3 se tak tělo zmenšilo, ale kupodivu nedošlo ke zmenšení displeje. Xiaomi tak zvolilo unikátní přístup nezvětšování displeje oproti předchůdci a my jsme za to velmi rádi. Pět palců je rozumným maximem. Telefon si vysloužil trochu vyšší hmotnost 149 gramů, což je ale daň za kovové prvky.

Xiaomi Mi4 Xiaomi Mi3 LG G3 OnePlus One Nokia Lumia 930
rozměry 139,2 × 68,5 × 8,9 mm 144 × 72 × 8,1 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 152,9 × 75,9 × 8,9 mm 137 × 71 × 9,8 mm
hmotnost 149 g 141 g 149 g 162 g 167 g
úhlopříčka displeje 5" 5" 5,5" 5,5" 5"

Přední strana telefonu se, nepřekvapivě, ujala role hostitele krásného IPS displeje. Ten má v podání Mi4 úhlopříčku 5" a FullHD rozlišení. Děkujeme Xiaomi, že nepokračuje nejenom ve zvětšování úhlopříčky, ale ani v honbě za pixely a že zůstalo u bohatě dostačujícího FullHD. Pozorovací úhly vám dovolí telefon používat i pod větším náklonem. Kolem displeje jsou navíc velmi tenké rámečky a telefon se díky tomu dobře drží a ovládá.

Přední strana telefonu

Pod hlavním zobrazovačem se zabydlela tři malá tlačítka. Bohužel následují ještě starý trend a najdeme zde tak tlačítko domů, zpět a menu. Místo posledního jmenovaného bychom mnohem raději viděli multitaskingové tlačítko. Tlačítka jsou kapacitní, podsvětlená a mají haptickou odezvu. Pod nimi se netradičně skrývá notifikační dioda, ta je ale bohužel celkem slabá a snadno ji přehlédnete. Doufám, že se jedná o věc, která se dá softwarově opravit. Nad displejem je poté pouze logo výrobce, dvojice senzorů, sluchátko pro hovory a přední 5Mpx kamerka.

Plocha nad displejem a pod displejem

Na zádech začíná velká tipovací soutěž. Kde se Xiaomi inspirovalo? Nokia? Huawei? Názorů je spousta, ale je jasné, že Xiaomi vzalo to nejlepší z několika výrobků a udělalo to po svém. U okrajů jsou záda zakulacená a zajišťují tak dobrý úchop. Bohužel jsou celá z lesklého plastu a jsou magnetem na nečistoty a případné oděrky. Jinak záda okupuje 13Mpx snímač s LED přisvětlením a logo výrobce.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt se sice dá vyměnit, za použití ostřejšího nástroje, ale baterie vyměnitelná není. Buď se tedy budete muset spokojit s baterií o kapacitě 3 080 mAh, nebo dokoupit powerbanku.

Xiaomi Mi4

Rámečky telefonu nás vracejí k tipovací hře. Tentokrát je inspirace celkem očividná a Ascend D2, iPhone a Lumia 930 jsou horkými adepty na hlavní modely, které stály vzorem. Rámeček je celý z broušeného kovu a na několika místech přerušovaný plastovými předěly. Rámeček telefonu sluší, dobře se díky němu drží a zpevňuje celou konstrukci.

Boky telefonu

Na pravém boku se usadilo jak zapínací tlačítko, tak i kolébka hlasitosti. Osobně sice nejsem fanouškem tohoto rozložení, ale Xiaomi se povedlo tlačítka dobře odlišit a příjemně se mačkají. Levý bok skrývá pouze zásuvku pro microSIM kartu. Na horní hraně se usídlil infraport a 3,5mm jack audio konektor.

Boky telefonu

Xiaomi se úspěšně podařilo sestavit velmi pěkně vypadající telefon, který má vzhledově co nabídnout. Sice není tak krásný jako například telefony od Sony, ale design Mi4 ve vás rozhodně nebude evokovat pocit levnosti, spíše naopak. Rozhodně jsme rádi, že se Xiaomi odhodlalo použít tentokrát i kov.

Xiaomi Mi4

Displej: pro high-end ideální volba

Displej, jako hlavní interaktivní prvek jakéhokoliv telefon dnešní doby, je velmi důležitou záležitostí. Rozlišení, pozorovací úhly, podání barev a samotná úprava dotykové vrstvy, která určuje, jak dobře vám bude prst po displeji klouzat. To vše je nutné u vlajkových lodí nabídnout ve špičlkové kvalitě. Panel v Mi4 se opravdu povedl a po prvním zapnutí budete chvíli tápat, co dělá ten displej tak pěkný. Je to kombinace více faktorů – barevné schéma MIUI prostředí, sytost a také teplost barev. Prst po displeji klouže velmi lehce a nebude se vám zadrhávat tak, jako se může stávat u levnějších modelů.

Xiaomi Mi4

Panel je typu IPS a poskytuje dobré pozorovací úhly prakticky z jakéhokoliv směru. Rozlišení je naprosto ideální, tedy FullHD a není nutné se honit za QHD, za což jsme rádi, a konečná jemnost činí 441 PPI. Displej o velikosti 5 palců je dostatečně ostrý a rastr byste hledali jenom těžko. Jas displeje není nijak oslnivý a na přímém slunci budete raději hledat stín. Přítomná je i automatická regulace jasu displeje, ale ta občas v tmavých místnostech stále volí vysoký jas a tak si budete nejspíše pomáhat posuvníkem ve vysunovací liště.

Xiaomi Mi4 Xiaomi Mi3 LG G3 OnePlus One Nokia Lumia 930
úhlopříčka displeje 5" 5" 5,5" 5,5" 5"
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost displeje 441 PPI 441 PPI 534 PPI 401 PPI 441 PPI
technologie displeje TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS AMOLED

Zvuk: hezký nadprůměr

Hlasitý reproduktor se usadil na trochu netypickém místě, a to na spodní hraně telefonu. To však zajišťuje, že telefon můžete položit prakticky do jakékoliv polohy a stejně jej uslyšíte. Jeho výkon je celkem překvapivý a určitě je na tom lépe, než jeho konkurenti v podobě LG G2, iPhone 5s, nebo třeba Lumia 930. Hlavní je, že ani při vysoké hlasitosti nedochází k distorzi a přednes je celkem čistý. Basy jsou výrazné, ale na úkor čistoty výšek, které jsou trochu upozaděné.

Xiaomi Mi4

Sluchátko pro hovory má velmi čistý přednes, ale jeho hlasitost je přinejlepším průměrná a budete si tak muset zakrývat druhé ucho, nebo hledat tišší místo, pokud jste například v plném sále. Zvukový výstup přes 3,5mm jack ničím speciální není, to ale neznamená, že bychom byli z výsledku zklamaní. Poskytuje kvalitní a čistý zvuk, který uspokojí většinu uživatelů.

Baterie a výdrž: Achillova pata

Mi4 obsahuje baterii, která je kapacitně podobná té u LG G3. V tomto případě má kapacitu 3 080 mAh a nejspíše si teď říkáte, že to je celkem slušná hodnota a výdrž by mohla být velmi dobrá. Bohužel se tak nestalo a Mi4 je při běžném pracovním dni spíše jednodenní zařízení. Nebudete sice muset nabíjet již ve čtyři odpoledne, ale kdo by šel do postele s tím, že mu příští den na telefonu bude stačit 30 % baterie a že nemusí nabíjet? Přibližně tolik vám totiž na telefonu v průměru zůstane.

Zadní strana telefonu

Samozřejmě se na vybíjení nemile projevuje focení, natáčení videa, hraní her a navigace. Pokud budete často využívat jednu z výše jmenovaných funkcí, počítejte s tím, že pozdní odpoledne se ponese v duchu hledání zásuvky. Dvou dnů se pak telefon dožije při velmi mírném používání. V redakčním testu, kde jsme nechali telefon streamovat FullHD video přes Wi-Fi při 50% jasu a zapojenými sluchátky na 50 % hlasitosti se telefon dostal v průměru na 6 hodin a 53 minut, což je sice lepší výsledek, než dosáhlo Mi3, ale pořád nejde o nic, co by nás ohromilo. Není přítomný ani úsporný režim a máte možnost přepínat se mezi výkonným a normálním režimem.

kapacita baterie doba streamování videa nabití baterie do 80 % nabití baterie do 100 %
Xiaomi Mi4 3 080 mAh 6:57 hodin (1080p) 2:16 hodin 3:05 hodin
Xiaomi Mi3 3 050 mAh 6:30 hodin (1080p) 3:05 hodin 3:52 hodin
LG G3 3 000 mAh 7:10 hodin (1080p) 1:34 hodin 2:03 hodin
OnePlus One 3 100 mAh 9:17 hodin (1080p) ? ?
Nokia Lumia 930 2 420 mAh 5:46 hodin (1080p) 1:21 hodin 2:10 hodin

Hardware: tak takhle by to šlo

Xiaomi si zakládá hlavně na jedné věci, kterou je výborná hardwarová výbava za slušné peníze. Poměr výkon/cena je tak u Xiaomi většinou nesrovnatelně lepší, než u konkurence za stejnou cenu. Nejinak je tomu u Mi4 a za svojí cenu kolem 11 000 korun telefon dostal opravdu velmi pěknou výbavu. Na českém trhu sice není cenovka tak úžasná, jako v Číně, ale i tak je nižší, než u veškeré letošní konkurence. Čipset dodal Qualcomm, a to konkrétně Snapdragon 801 ve své nejvýkonnější verzi AC, takže čtyřjádrový procesor tiká na nekompromisní frekvenci 2,5 GHz. Grafického společníka dělá Adreno 330. Musíme zmínit také to, že při normálním používání se telefon příliš nezahřívá, ale při benchmarku 3DMark byla horní část telefonu až nepříjemně horká. Při jiných úkonech jsem si však nadměrného zahřívání nevšiml.

Výbava telefonu

Operační paměť se u Mi4 vyšplhala na štědré 3 GB. To zajišťuje bezproblémový mutitasking i s náročnějšími aplikacemi. Pro vaše použití budete mít běžně po startu k dispozici kolem 1,7 GB RAM. Interní paměť je v námi testované verzi „pouze“ 16 GB, což je v kombinaci s možností natáčet 4K video žalostně málo a pokud jste častý fotograf, nebo natáčíte hodně videa a jste zvyklý mít nainstalovaných pár her a nějakou tu hudbu, doporučujeme sáhnout po 64GB verzi, jelikož telefon nedovoluje rozšířit interní paměť pomocí paměťových karet a na vaše data zbyde po prvním zapnutí přibližně 11,6 GB.

Paměť telefonu

Telefon jsme samozřejmě prohnali i benchmarky, abyste měli představu o tom, jak si telefon vede v porovnání s konkurencí. V klasickém AnTuTu benchmarku si Mi4 připsalo 35 423 bodů, takže se automaticky řadí mezi to nejvýkonnější, co je na trhu k dispozici. V 3D Marku si připsalo 19 300 bodů a tyká si tak například s OnePlus One, jež si připsalo 19 457 bodů. Multifunkční Vellamo benchmark otestoval prohlížeč, který ocenil 2 248 body (mezi OnePlus One a LG G3), v multicore testu skóroval 1 713 bodů (opět mezi LG G3 a OnePlus One) a v metal testu si vysloužil 1 552 bodů (mezi HTC One (M8) a OnePlus One).

Snímky z benchmarků

Herní výkon telefonu je tak bezproblémový a například přímá konverze GTA 3 běží na telefonu bez zaváhání. Stejně tak i například Dead Trigger, Slingshot Racing, nebo Hungry Shark Evolution.

Xiaomi Mi4 Xiaomi Mi3 LG G3 OnePlus One Nokia Lumia 930
čipset Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4×2,5 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB (4×2,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4×2,5 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4×2,5 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974 (4×2,2 GHz)
grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330
operační paměť 3 GB 2 GB 3 GB 3 GB 2 GB
interní paměť 16 GB / 64 GB 16 GB / 64 GB 16 GB / 32 GB 16 GB / 64 GB 32 GB
podpora paměťových karet ne ne ano ne ne

Uživatelské prostředí a nastavení: barevné MIUI

Další z oblíbených prvků telefonů Xiaomi je uživatelské prostředí MIUI, které je jednoduché, barevné, ale přesto nabízí široké možnosti uzpůsobení. To bylo testované ve verzi 4.8.8 spolu s Androidem ve verzi 4.4.4 KitKat. Všechny důležité aplikace jsou přeloženy do češtiny, ale například aplikace Ovladač, kterou ovládáte infraport, je přeložená jen tak napůl, tedy půlka v čínštině, půlka v češtině.

Odemykací obrazovka nabízí několik základních funkcí. Tažením symbolu dolů telefon odemknete, ale můžete také spustit jednu z přednastavených aplikací tažením doleva, nahoru, nebo doprava. Pokud na odemykací obrazovce podržíte klávesu Domů, automaticky se vám zapne svítilna, což je velmi užitečná funkce. Pokud se vám přehrává nějaká hudba, na odemykací obrazovce se vám také zobrazí základní ovládací prvky k přehrávači a můžete tak přehrávání zastavit.

Odemykací obrazovka

Samotné prostředí MIUI vám bezpochyby připomene iOS. Ať už je to způsobem, jakým se aplikace řadí na plochy místo do seznamu nebo kvůli celkovému pocitu z prostředí. Pravdou však je, že prostředí je velmi jednoduché na ovládání a běhá velmi svižně. Barevné schéma je velmi pestré a dá vyniknout krásám displeje. V nastavení MIUI launcher si můžete navíc nastavit například rozložení ikon nebo efekt přechodu mezi jednotlivými plochami.

Domovská obrazovka

Vysouvací lišta se moc neliší od těch, které známe například od Sony a dalších výrobců. Je rozdělena do dvou záložek, a to Notifikace a Přepínače. Názvy mluví za vše a notifikační záložka vám zobrazuje nejnovější upozornění nebo také přehrávač hudby a jeho rychlé ovládání. Přepínače slouží k rychlému zapínání a vypínání jednotlivých funkcí telefonu, jako je například Wi-Fi, GPS nebo režim Letadlo. Samozřejmostí je možnost přepnout se z této lišty do kompletního nastavení telefonu.

Vysouvací lišta

Nastavení telefon vám zřejmě udělá radost a dovolí vám celkem pokročilé množství nastavení a úprav. Například v nastavení displeje můžete měnit sytost barev displeje, můžete zapnout zabránění náhodnému použití pomocí senzoru přiblížení nebo také měnit velikost písma a nastavit preferovaný launcher. Notifikační lišta vás nechá vybrat si ze dvou režimů zobrazení nebo si také můžete v nastavení změnit barvu notifikační LED diody pro jednotlivé úkony (zprávy, nové upozornění, zmeškaný hovor). Myslím, že všichni, co MIUI někdy používali jsou s prostředím dobře seznámeni a ti, co telefon Xiaomi nikdy v ruce neměli, budou příjemně překvapení.

Nastavení telefonu

Fotoaparát: viditelné zlepšení

Tomu, jak Mi4 natáčí a fotí, jsme věnovali jeden celý článek. Snímky z hlavního fotoaparátu vypadají velmi dobře. Automatika odvádí pěknou práci, snímky jsou ostré, nedochází k vinětacím, ale místy je viditelná chromatická aberace a neostrost v rozích fotografií. Barvy jsou věrohodné a světlé plochy nejsou přepálené. Za horších podmínek telefon volí vyšší ISO, aby zachoval vyšší rychlost uzávěrky, což je jenom dobře, protože telefon zvládá šum velmi dobře. Fotografie s bleskem jsou dobře exponované, ale ztrácejí barvu a sytost.

Galerie snímků z hlavního fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu nabídne i rozšířené funkce, jako je ruční nastavení ISO a rychlost závěrky. Stejně tak je k dispozici řada filtrů, možnost vyvážení bílé barvy, nebo také režim HDR a panorama. V nastavení aplikace lze zvýšit kontrast, sytost a ostrost snímků. Fotoaparát sám od sebe umí rozpoznávat QR kódy, takže nepotřebujete externí aplikaci.

Prostředí fotoaparátu

Videokamera: módy pro kreativní jedince

Video dokáže Mi4 natáčet ve třech hlavních režimech. První je plné rozlišení, tedy 4K, které se hodí na ořezávání a následný downsampling na 1080p. Dále můžete využít kreativního snímání 120 snímků za vteřinu v rozlišení 720p. Poslední zajímavý režim je FullHD s pokročilou softwarovou stabilizací obrazu, která snímá obraz ve 4K rozlišení a v reálném čase ho analyzuje, stabilizuje a ukládá ve FullHD.

Xiaomi Mi4 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Xiaomi Mi4 (testovací video) – 720p, 120 FPS

Xiaomi Mi4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS, stabilizace obrazu

Telefonní funkce: čínské nic

Chrochtat blahem z telefonních funkcí asi nebudete, ostatně jako u jakéhokoliv jiného Xiaomi telefonu, ale telefonní seznam přesto nabídne základní synchronizaci kontaktů přes Google účet, nebo Exchange. Chybí naopak v základu synchronizace se sociálními sítěmi. V základu tak najdete pouze aplikaci Telefon, která, nečekaně, slouží k telefonování a procházení protokolem hovorů. Seznam kontaktů je seřazení abecedně a jednotlivé kontakty vám ukážou například e-mail, telefonní číslo a další informace nutné k mezilidské komunikaci.

Telefon a kontakty

Zprávy a e-mail: Weibo vás asi zajímat nebude

Telefon je od čínského výrobce, a proto není překvapením, že v něm tak nějak chybí to, co ostatní mívají lepší. Čína „nefrčí“ na Facebooku nebo Twitteru, ale hlavně na Weibo, takže pro sociální sítě je tu pouze Weibo klient, zbytek si budete muset doinstalovat sami z Obchodu Play.

Weibo

Alespoň aplikace pro zprávy a e-mail zůstaly zachovány. Zprávy se vám automaticky synchronizují s vaším seznamem kontaktů a jsou plně lokalizovány do češtiny. Aplikace e-mail vás sice nechá přihlásit se do libovolného účtu a ten pak v aplikaci používat, ale pokud máte schránku na Gmailu, nejspíše sáhnete po možnosti stáhnout si Gmail klienta z Obchodu Play, na kterého jste zvyklí z ostatních telefonů.

Zprávy a e-mail

Základní klávesnice je ta, kterou známe z každého Google telefonu. Nabízí možnost swypování a obsahuje i český slovník, který za vás dokáže i dokončovat slova. Osobně jsem však po chvilce přešel na klávesnici Swiftkey, kterou používám dlouhodobě.

Organizační funkce: to už je lepší

Organizace je u Mi4 o něco lepší, než možnosti zpráv a e-mailu. K dispozici máte hezký kalendář s možností synchronizace s vaším Google a Exchange účtem, nebo například i záznamník, který vám poslouží k nahrávání zvuku. Přítomný SIM Toolkit vás nechá nastavit si vaši SIM kartu a potěší i přítomnost poznámek. Xiaomi tak předinstalovalo několik základních aplikací, které by vám měly stačit ke každodennímu použití. Samozřejmě máte možnost doinstalovat jakoukoliv aplikaci z Obchodu Play a mezery ve výbavě tak doplnit.

Organizační funkce

Konektivita, internet: kdepak je NFC a LTE?

Konektivita přístroje je celkem slušná a zahrnuje většinu nejpodstatnějších prvků. Mobilní sítě v pásmech druhé a třetí generace problém působit nebudou, ale rozhodně zamrzí zatím nedostupné LTE, jelikož verze Mi4 s evropským LTE má přijít až ke konci roku, takže pokud je pro vás LTE směrodatné, podívejte se jinde, nebo nějaký čas počkejte, než dorazí verze Mi4 s evropskými LTE pásmy.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Wi-Fi tak podporuje všechny moderní standardy a během testování jsem nenarazil na žádný problém se ztrátou signálu. Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 dovolí připojit i moderní wearables. Zklamáním je nepřítomnost NFC, které Xiaomi vyškrtlo, a to prý kvůli tomu, že aktivně ho využívá necelé procento uživatelů. To však neznamená, že za rok nedojde k boomu NFC zařízení a Mi4 pak bude smutně koukat z dálky, protože zaspalo dobu.

Bezdrátová konektivita

Xiaomi si připravilo prohlížeč s celkem pokročilými funkcemi, které zahrnují například přiřazení funkcí tlačítkům na kolébce hlasitosti, nebo také gesta pro přepínání karet. V prohlížeči je také integrovaný blokovač reklam AdBlock, takže vás stránky nebudou zpomalovat zbytečnými reklamami na nové granule pro vašeho mazlíčka. Celkově je prohlížeč velmi povedený, stránky se načítají rychle a nesetkal jsem se s tím, že by nějakou stránku vykreslil špatně. Flash bychom ale hledali marně. V případě zájmu ale můžete sáhnout opět do Google Play a stáhnout si osvědčený Google Chrome, který potěší synchronizací, ale na druhou stranu má méně funkcí pro zobrazování stránek.

Prohlížeč

GPS: a kam se poděly mapové podklady?

Xiaomi Mi4 sice obsahuje všechny moderní prvky pro zafixování vaší polohy, které je mimochodem velmi rychlé a spolehlivé, jako je GPS, A-GPS a elektronický kompas, ale kam se poděly mapové podklady? Můžete si tak leda vyfotit mapu Krkonoš a na túru jít podle vašeho navigačního smyslu. Nic však není ztraceno, díky Obchodu Play není problém doinstalovat Google Mapy nebo jakoukoliv jinou navigaci, které fungují bez problémů. Navigace je tak bezproblémová, ale počítejte s tím, že si jí budete muset doinstalovat ručně.

Zhodnocení: pryč s předsudky, Xiaomi umí (i když s kompromisy)

Xiaomi Mi4 se tváří nekompromisně, trpí ale několika dětskými nemocemi, které se na druhou stranu dají během chvilky vyléčit. Za největší lákadlo telefonu platí určitě cena, ta je totiž za čistý výkon telefonu velmi příjemná a rozhodně bychom těžko na českém trhu hledali jinou aktuální vlajkovou loď, která vám zazpívá vaší oblíbenou písničku za tak nízkou cenu.

Xiaomi Mi4

Prostředí MIUI je asi ten největší „problém“ telefonu. Nejde o jeho rychlost nebo odladění, problém je v pohledu Evropanů na čínskou nadstavbu, která vzbuzuje vášně ve dvou rozdílných táborech – ti, kteří ho milují, a ti, kteří ho nenávidí. Faktem ale je, že MIUI bude pro většinu lidí, kteří vyloženě nevyžadují čistý Android, zajímavým a spolehlivým prostředím. Nekompletní softwarová výbava se dá doplnit, a pokud se vám nelíbí podobnost samotného MIUI s iOS, můžete používat jakýkoliv jiný launcher.

Xiaomi Mi4

Kde ale Mi4 v současnosti ztrácí nejvíce je chybějící NFC a LTE. NFC sice nepotkáme na každém rohu, ale to se může do roka změnit a Mi4 pak bude pouze smutně koukat na to, jak si všichni otevírají dveře a platí v obchodech právě pomocí NFC. LTE je síť budoucnosti a u vlajkové lodě by neměla chybět. Ono taky nechybí, jenom zde není v té správné verzi a model, který podporuje evropské LTE, dorazí až později.

Xiaomi Mi4

Pochvalu si také nezaslouží výdrž na jedno nabití, protože i přes to, že máte k dispozici baterii s kapacitou 3 080 mAh, tak budete raději nabíjet každý večer. Mi4 je ale jinak velmi dobře vybavený telefon, který skvěle vypadá a výborně se používá, dobře fotí, hraje, má výborný výkon a špičkový displej, a až na výše uvedené mu nic nechybí. Pokud dokážete přejít softwarové kompromisy a prozatím chybějící LTE verzi telefonu, pak je Mi4 výbornou volbou pro kohokoliv, kdo hledá velmi výkonné zařízení se slušným fotoaparátem a svižným systémem a nechce platit o několik tisíc více za konkurenční vlajkové lodě.

Konkurence

Vítr z plachet bude telefonu brát bráška Xiaomi Mi3, který se v současnosti doprodává za přibližně 8 300 korun a nabídne velmi podobnou výbavu, pouze ve větším těle a s o něco méně exkluzivním zpracováním.

Xiaomi Mi3

LG G3 je oblíbenou volbou zájemců o vysoce výkonný telefon. Výkon je srovnatelný s Mi4, někoho odradí a někoho naopak potěší větším displejem. Vyšší je i cenovka. Mi4 také vede díky kompaktnějšímu provedení.

LG G3

iPhone 5s sice není nejnovější a hodilo by se počkat na iPhone 6, ale i tak má iPhone 5s co nabídnout. Výborně optimalizované prostředí, velmi širokou komunitu a kompaktní tělo. Mi4 je ovšem nesrovnatelně levnější, výkonnější a má větší displej s vyšším rozlišením.

iPhone 5s

OnePlus One je v současnosti celkem pojem. Za svojí cenu nabízí exkluzivní výbavu a rozhodně se nenechá Mi4 zastrašit v žádném ohledu. Problém by mohl být s dostupností a dlouhodobou podporou telefonu.

OnePlus One

Za Windows Phone bude bojovat hlavně Nokia Lumia 930, nedávno představená vlajková loď, která nabízí výtečnou výbavu a slušnou cenu. Mi4 je však stále levnější a výkonnější, rozhodovat tak bude preference operačního systému.

Nokia Lumia 930
xiaomi-mi4
Klady
  • plynulost prostředí
  • fotoaparát
  • vysoký výkon
  • kovový rámeček
  • pěkné zpracování
  • krásný displej
Zápory
  • nekompletní lokalizace
  • bílá plastová záda
  • baterie neohromí
  • chybí NFC
  • chybí LTE
Diskuze ke článku
Libor
Ta cena je diskutabilni. Vlajovky z sedehodovozu nejsou o moc drazsi .
Redmarx
Az bude evropske LTE, tak se muzeme bavit, zatim to je o nicem. Ulozny prostor 16GB bez moznosti rozsirit to pametovkou je taky leda pro srandu kralikum, az bude dostupna varianta 64GB, tak se zase muzeme zacit bavit, moentalne naprosto o nicem.
Lukáš
Bez evropského LTE za tu cenu je pro nás nebojím se říci předražený, tohle se u vlajkové lodi nadá odpustit.
No_NaMe
Bude recenze i na Prestigio Multiphone 5453 DUO?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze