Xiaomi Mi3
recenze

Xiaomi Mi3

čínský lístek do první třídy

Čínský výrobce Xiaomi v našich končinách již patří mezi známý pojem. Jeho modely Mi2S a Mi2A oslnily. Nyní přichází nástupce, který staví na osvědčených základech, avšak jeho ambice míří do absolutních výšin. Pětipalcový FullHD displej, výkonný procesor nebo 13megapixelový fotoaparát. Mají se zavedení výrobci obávat?

Čínský výrobce Xiaomi v našich končinách již patří mezi známý pojem. Jeho modely Mi2S a Mi2A oslnily. Nyní přichází nástupce, který staví na osvědčených základech, avšak jeho ambice míří do absolutních výšin. Pětipalcový FullHD displej, výkonný procesor nebo 13megapixelový fotoaparát. Mají se zavedení výrobci obávat?

Koncem minulého roku se na českém trhu začaly ve větší míře objevovat telefony se značkou Xiaomi a ihned si získaly nespočet fanoušků. Čemu za to vděčí? Velmi dobré výbavě, spolehlivému prostředí a vcelku příznivé cenové politice. Na podobné vlně se bude chtít letos svézt nástupce Xiaomi Mi3. Jeho výbava již postrádá kompromisy a míří do nejvyšších sfér. K potvrzení postačí třeba jen letmý pohled do tabulky v tomto článku.

Xiaomi Mi3 - oficiální fotografie

Aktuálně máme na test čínskou variantu modelu Xiaomi Mi3, která nabízí procesor nVidia Tegra 4. Mezinárodní varianta, která zatím nebyla k dispozici, nabídne Qualcomm Snapdragon 800. Náš testovací kus zároveň také nepodporuje evropské 3G sítě. Vše ostatní je ale shodné s evropským modelem a naše poznatky tak bude možné aplikovat i na něj.

Technické parametry Xiaomi Mi3

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72 × 8,1 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 080 × 1 920 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor3 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:52 hodin
Dostupnostúnor 2014, 8 500 Kč

Xiaomi Mi3 – videopohled

Obsah balení

Základní balení je vcelku chudé. Pochválit tak můžeme například opravdu bytelnou krabičku s recyklovatelného papíru. V ní najdete jen nabíječku a USB kabel. Je však možné, že se evropské balení může mírně odlišovat, například přibalenými sluchátky, která zde chybí.

Obsah balení

Design a konstrukce

Vzhled telefon na vás zřejmě zapůsobí. Xiaomi se rozhodl pro jasně rozdělenou kombinaci oblých hran a ostřeji řezaných míst. Oblé hrany najdeme na bocích telefonu, což je správná volba. Velký telefon se díky tomu dobře drží. Naopak pravé úhly hledejme na spodní a vrchní straně. Jen tak pro zajímavost, Mi3 můžete postavit na spodní stranu a nespadne. Samotné rozměry vystoupaly na 144 × 72 × 8,1 milimetrů. Jak již bylo nastíněno, držení je pohodlné i v mé menší ruce. Hmotnost 141 gramů je adekvátní k velikosti a použitým materiálům.

Design kombinuje oblé tvary s ostřeji řezanými

Čelní stranu samozřejmě okupuje displej, pod kterým je trojice senzorových tlačítek. Ta jsou podsvětlena a mají vibrační odezvu. Co mi při používání mírně vadilo, bylo umístění tlačítka se šipkou zpět zcela doprava. Uvítal bych spíše opačnou stranu. Avšak jde samozřejmě pouze o zvyk. Naopak se mi líbí, že jsou tlačítka viditelná jen při rozsvícení. Nad displejem se nachází logo výrobce, nezbytná čidla, čelní kamerka, reproduktor a také informační LED dioda. Ta bliká, dokud si zmeškanou událost nepřečtete. Pro notifikace, hovory a SMS jde navolit konkrétní barvu blikání. Paleta barev obsahuje sedm různých variant. Pokud vám blikání vadí, jde zcela vypnout. Opravdu příkladné zpracování, například HTC by se mohlo učit.

Levý bok je zcela prázdný a můžeme se rovnou přesunout na horní hranu. Zde nacházíme 3,5 mm jack konektor a šuplíček pro SIM kartu. K jeho otevření je potřeba speciální drátek, který najdete v krabici. K mému překvapení Xiaomi zvolilo běžnou velikost SIM karty (mini SIM). Nabízí se tedy zamyšlení nad tím, že zmenšování SIM karet nemá v podstatě žádné opodstatnění, obzvlášť u takto velkých přístrojů. V každém případě, pokud přejdete na Xiaomi Mi3 ze staršího telefonu, nebudete se trápit s ořezáváním vaší SIM karty. Pravý bok je domovem pro tlačítka a nutno říci, že skvěle zpracovaná tlačítka. Mají ideální zdvih a pohodlně se tisknou. Nedocenitelné především u odemykací klávesy. Zbývá nám spodní strana, v jejímž levém kraji se krčí micro USB konektor. Uprostřed spodní hrany se pak nachází průduch hlasitého reproduktoru.

Tenký profil přijde vhod

Zadní strana je celá stříbrná, což líbivě ladí s černou čelní plochou. Najdeme na ni jen logo výrobce a v levém horním rohu fotoaparát s dvojitým LED diodovým bleskem, o kterém bude řeč později v příslušné kapitole.

Zadní strana je narozdíl od čelní celá stříbrná

Závěrem této části se tradičně dostáváme ke konstrukčnímu zpracování, které nelze ohodnotit jinak než jedničkou. Telefon je sice celý plastový, ale díky unibody konstrukci neskutečně pevný. Opravdu je velký rozdíl uchopit například Galaxy S4 od Samsungu a Mi3 od Xiaomi. Čínský kousek působí mnohem robustněji a bytelněji. V tomto ohledu tedy Xiaomi není co vytknout.

Za zapůjčení Xiaomi Mi3 děkujeme e-shopu xm.cz

Baterie a výdrž

Výše jsme si řekli, že výrobce zvolil unibody konstrukci. To znamená, že baterii si můžeme jen představovat. Není uživatelsky vyměnitelná a výrobci musíme věřit, že nabízí kapacitu 3 050 mAh, což je poměrně dost. Pozitivně se to projevilo na výdrži. Bez větších problémů se mnou telefon přežil dva pracovní dny, kdy byl neustále online, všechny aktualizace byly povoleny a vyřídil jsem zhruba 20 minut hovorů a 10 SMS zpráv. Během dvou dnů také přestál dvě hodiny prohlížení internetu a zhruba 1 hodinu poslechu hudby. Při střídmějším používání si dovedu představit i třídenní výdrž na jedno nabití. Naopak, pro úplnost, však lze telefon vybít i za den či jen pár hodin. Typicky při hraní her nebo využívání Wi-Fi hotspotu. Výdrž můžete ovlivnit také zvolením výkonnostního profilu. K dispozici jsou celkem tři.

Naše testy výdrže tentokrát probíhaly ve 2G síti, neboť testovací kousek nepodporuje evropský standard 3G. Jinak je ale vše při starém. Aktualizace byly potlačeny, jas displeje snížen na 50 % a hlasitost reprodukce do peckových sluchátek Koss snížena na polovinu. Telefon pak streamoval video přes Wi-Fi v kvalitě 1080p po dobu 7 hodin a 42 minut, což je výborný výsledek. Nabíjení na 80% zabere bez dvou minut tři hodiny. Úplné nabití pak 3 hodiny a 36 minut.

Zvuk

Umístění hlasitého reproduktoru na spodní hranu byla dobrá volba, pokud telefon leží. Nic nebrání reprodukci. Pakliže jej držíte v ruce, dokonale reproduktor ucpete. V každém případě však musím zkritizovat hlasitost, která je velmi nízká. Samotná kvalita není špatná, ale na venkovní poslouchání to právě z důvodu hlasitosti není.

Reproduktor je na spodní hraně

Opačně je na tom výstup do sluchátek, který je naopak extrémně hlasitý. Málokdy se mi stává, že bych z mobilního telefonu nesnesl maximální úrovni hlasitosti. U Mi3 se tak stalo. Kvalita je pak nadprůměrná. Zvuku nechybí hloubky, jejichž přítomnost není na úkor výšek či mizících středů.

Displej

Chloubou telefonu je bezpochyby displej s úhlopříčkou 5 palců Na ní nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů, což vytváří výslednou jemnost 441 PPI. Typově se jedná o TFT IPS displej nabízející skvělé pozorovací úhly i brilantní čitelnost na slunci. O ochranu se pak stará tvrzené sklo. K pohodlnějšímu ovládání, respektive klouzání prstu, by přispělo mírné zaoblení s kraji telefonu. Ostrý přechod z displeje do boků není tak příjemný.

Displej patří k chloubám telefonu

Hardware

Námi testovaný kus nabízí čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4 s taktem 1,8 GHz. Evropská varianta nicméně nabídne čtyřjádrový Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz. V obou případech však můžete očekávat 2 GB RAM, ze kterých po zapnutí zbývá zhruba 1,2 GB RAM. S tím však můžete hospodařit pomocí aplikace při startu, kdy lze přesně zvolit, jaké aplikace se po zapnutí mají automaticky spustit, a které nikoliv. Interní paměť nabízí 16 GB, avšak bohužel bez možnosti rozšíření paměťovými kartami. Reálně je k dispozici zhruba 10 GB pro vaše data.

Prostředí

Xiaomi zvolilo operační systém Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Jeho přítomnost byste ale mohli velmi jednoduše nepoznat. Nad operačním systémem totiž bdí velká nadstavba MIUI, která mění v podstatě vše. Vcelku běžná je ještě odemykací obrazovka, kde, kromě odemčení tahem dolů, můžete tahem do jiných směrů přejít například k hovorů či zprávám, což je praktické.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Dále se již dostanete na pohotovostní obrazovky, které však slouží i jako celé prostředí. Žádné menu již nehledejte. Jde tedy o podobný princip, jaký nabízí iOS od Applu nebo Emotion UI od Huawei. Všechny aplikace jsou tak rozmístěny na pohotovostních obrazovkách. Xiaomi si však dalo i tu práci a všechny ikonky graficky upravila, a to dokonce i řady známých aplikací, které si stáhnete následně z Google Play, jako například Foursquare či Facebok. Ve většině případů velmi zdařile. Na druhou stranu jsem mnohdy marně hledal například obchod Google Play, jehož ikonka má s originální pramálo společného. Jde však spíše o zvyk, který ale zabere nějaký ten týden aktivního používání. Zajímavostí je, že si můžete přidat neomezeně nových pohotovostních obrazovek. Zkoušel jsem si jich navolit třicet a stále bylo možné přidávat další.

Nabídka naposledy spuštěných aplikací je také zcela změněna. Vždy vidíte jen poslední čtyři, přístup je však klasický, přes delší přidržení tlačítka s domečkem. Moderního grafického hávu se dočkala i lišta notifikací. U každého řádku nechybí ikonka, díky které máte ihned přehled, jaká aplikace událost přidala. Ve druhé stránce lišty se nachází tlačítka rychlého ovládání vybraných funkcí. Stažení rovnou druhé stránky pomocí dvou prstů možné není. Přímo do informační lišty si pak můžete přidat například stav baterie v procentech nebo aktuální přenosovou rychlost dat. Vraťme se ještě k senzorovým tlačítkům. Každé může mít i druhotnou funkci pro delší stisk. V nastavení si lze zvolit z několika operací a navolit lze také délku stisku pro aktivace druhotné funkce.

Výsadou nadstavby MUIU je její perfektní odladěnost. Veškeré animace jsou ukázkově plynulé a je radost se na ně pohledět. Nebojím se srovnání s plynulostí a ladností iOS od Applu. Za celou dobu používání se telefon ani jedinkrát nezamyslel a animace působí plynule i po několika dnech. Za toto si Xiaomi zaslouží obrovskou pochvalu. Existuje tu však jedna výjimka. Pokud si nastavíte nejslabší, tedy úsporný výkonný režim, může se telefon u náročnějších animací či operací lehce zpomalit. Je však na vás, kdy jej aktivujete. Již při vyváženém profilu (prostřední) je vše krásně plynulé.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 13 megapixelů, automatické ostření a dvojitou LED diodu pro přisvětlení scény. Čelní kamerka pak disponuje rozlišením 2 megapixely. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi hezky zpracováno. Ikonky jsou vyhlazené, vše je přehledné a důležitá nastavení jsou ihned po ruce. Nastavit si můžete Panorama, HDR režim, ostrost, detekci tváře, kontrast či vylepšení tváře.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita snímků spadá do lepšího průměru až hezkého nadprůměru, na špičku však citelně ztrácí. Pochválit musím věrné barevné podání, ostrost po celé ploše a relativně nízkou hladinu šumu, která se ale rychle zvyšuje za zhoršených světelných podmínek. Některé snímky pokrývá jakoby šedý závoj, jiné jsou ale prosty tohoto neduhu. Celkově lze ale říci, že v dané cenové kategorii odvádí Xiaomi Mi3 solidní práci a průměrnému mobilnímu fotografovi bez problémů postačí a bude spokojen.

Telefon je nutno při focení držet opravdu pevně, je totiž náchylný na rozmazání snímku kvůli absenci optické stabilizace, také poměrně pomalu ostří a několikrát se mi stalo, že nezaostřil opakovaně správně, zejména pak za zhoršených světelných podmínek. Vidět to je také na videu, které je prvních několik vteřin rozostřené a navíc telefon nahrál na začátku videa svou vlastní signalizaci zahájení natáčení videa. V tomto ohledu má tedy software ještě rezervy. Video je jinak točeno v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Fotografie bez a s HDR

Xiaomi Mi3 (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimédia

Základem multimediální výbavy je hudební přehrávač. Je velmi jednoduše, ale pěkně zpracován. Nabízí pěkné efekty při přehrávání, skladby se dělí ID3 štítků. K dokonalosti chybí přítomnost ekvalizéru. Překvapivě použitelné je přeskakování skladeb zatřesením telefonu.

Galerie a hudební přehrávač

Video přehrávač je vcelku schopný. Poradí si s formátem AVI, včetně kodeků DivX a Xvid. Problém mu nečiní ani soubory ve formátu MKV. V kvalitě se omezovat nemusíte, 1080p videa se přehrají plynule. Narazíte až při snaze přehrát externí titulky, to nativní přehrávač neumí.

Galerie je zpracována standardně. Kromě prohlížení obrázků si můžete nechat zobrazit, kde byla pořízena. Fotografie je možné základně upravovat. V telefonu najdete od začátku hned dvě hry. Jde Asphalt 8 a Dead Trigger 2. Obě běží zcela plynule, výkon telefonu tedy rozhodně nechybí.

Telefonní funkce

Práce s kontakty vychází samozřejmě s Androidu, jen je změněna grafika. Například seznam kontaktů šetrněji využívá místo a na jeden displej se vměstná více informací. Překvapit mohou chybějící fotografie u kontaktů. Ty však nejsou jen v seznamu. Po otevření kontaktu již fotografii vidíte na velké části displeje. Provázání tedy nechybí. U každého kontaktu můžete mít nespočet informací. Přímo můžete napsat zprávu, e-mail, nebo chat na hangouts. Pokud máte u kontaktu adresu, rovnou můžete přejít do map a navigace.

Kvalita hovoru je na standardní úrovni, srovnatelná s těmi nejlepšími na aktuálním trhu. Stejně tak kvalitu snímání zvuku mikrofonem. Nestěžovala si při hovoru ani protější strana. Vždy bylo vše srozumitelné a dostatečně hlasité.

Zprávy a klávesnice

Dle očekávání je upravené také prostředí SMS zpráv. Ty se klasicky vrství do konverzací. Můžete si vždy označit zprávu jako oblíbenou. Zajímavá je možnost několikanásobného upozornění na nově příchozí zprávu. Zvolit lze od jednoho po deset upozornění. Hodit se může také vyskakovací okno, které novou zprávu zobrazí vždy nahoře, ať už pracujete kdekoliv. Vypnout si můžete například rozsvícení displeje při nově příchozí zprávě. Samozřejmostí pak je možnost potvrzení o doručení vaší zprávy. Při odesílání zprávy se hodí seznam nejčastějších adresátů.

Ačkoliv je celé prostředí překopáno, na klávesnici Xiaomi nesáhlo. Využilo zcela klasickou klávesnici z čistého Androidu. Ta je pohodlná a dobře se na ni píše. Chybět však mohou druhotné znaky či vlastní tlačítka pro speciální znaky. Hodily by se také kurzorové šipky. Někdo by také mohl postrádat klasickou alfanumerickou klávesnici. Ta však v čistém Androidu nikdy nebyla.

E-maily má na starost aplikace E-mail a samozřejmě Gmail. Podporovány jsou přílohy, automatické stahování pošty a různé druhy třídění. Samozřejmostí jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Sociální sítě zastupují aplikace Google+ a dokonce ve výchozím stavu i Foursqaure.. Facebook ale chybí, ten si musíte stáhnout. Nechybí samozřejmě také Google Hangouts.

Organizační funkce a GPS

Základem organizačních funkcí je kalendář. Jeho podoba je jakýmsi mixem čistého Androidu a nadstavby MUIU. Výsledek bohužel není ideální a například při měsíčním náhledu nevidíte alespoň stručný výpis událostí označeného dne. To je s ohledem na velikost displeje opravdu škoda. Zcela nepřehledný je týdenní náhled a kupodivu má k ideálu daleko také agenda, u které bych uvítal výraznější odlišení různých kalendářů.

Kalendář

V další výbavě najdete kalkulačku, která nabízí dvě podoby. Základní se čtyřmi matematickými operacemi a pokročilou, kde nechybí třeba goniometrické funkce nebo mocniny. Nechybí praktické poznámky, stopky, poznámky, opakované budíky nebo kompas. Hodit se může diktafon nebo správce souborů. Dostalo se také na antivirus nebo na aplikace hlídající přenos dat, kde si nastavíte váš měsíční datový limit. S Xiaomi Mi3 můžete pracovat také s dokumenty Microsoft Office. Pro tyto účely je připravena aplikace QuickOffice, která se umí provázat s Google Diskem. Dále dokáže samozřejmě číst, vytvářet a editovat dokumenty Word, Excel a PowerPoint.

Fixace satelitů přes GPS trvá o něco déle, než jsme zvyklí. Bez asistence internetu jde téměř o minutu, s internetem se pak připravte na slabou půl minutu.

Datové funkce a internet

Datová nabídka ze strany výrobce je více než štědrá. Připojíte se přes 2G, 3G i LTE sítě. O rychlost se tak netřeba obávat. V případě, že však sáhnete po čínské verzi, přijdete o 3G sítě. Mimo dosah Wi-Fi se tak budete muset spolehnout jen na vcelku pomalé EDGE. S ním bez problémů vyřídíte e-maily a také Hangouts. Například u Facebooku nebo Foursquare již velmi záleží na vytíženosti sítě a při silnějším vytížení načítání aplikací dosti trvá. Nechybí ani Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Bluetooth se dostalo na verzi 4.0 a výrobce neopomněl přidat ani moderní NFC. Podporována je i funkce USB OTG pro připojení například flash disku.

Internetový prohlížeč

Prohlížeč se dočkal předělání. Po spuštění máte na výběr - buď klasicky zadáte adresu, nebo zvolíte jednu z vybraných záložek. Na další stránce najdete doporučené stránky rozdělené do různých kategorií. V kategorii Android se vyskytuje defaultně také mobilenet.cz, který česká MIUI komunita přidala do doporučených stránek. Třetí stránka slouží jako historie i místo pro vaše záložky. Vytvářet si můžete samozřejmě více oken. Prohlížeč je opravdu velmi svižný a při práci uživatele určitě brzdit nebude.

Závěrečné zhodnocení

Nová vlajková loď čínského Xiaomi se předvedla ve velmi dobrém světle. Skvěle vypadá a i přes větší rozměry se vcelku pohodlně drží. Chválit musíme i za konstrukční zpracování, které je zcela příkladné. Potěšila nás také solidní výdrž na jedno nabití. Reproduktor je sice slabší, avšak zvuk do sluchátek je lehce nadprůměrný.

Prostředí Androidu 4.2 Jelly Bean je schováno za nadstavbou MUIU, která do značné míry vše graficky mění. Většinou jde o samé klady. Komu se už Android okoukal, zde si bude připadat jako v novém systému. Perfektní je optimalizace. Prostředí je skvěle plynulé i při náročných operacích.

Zbylá výbava pak nepostrádá nic podstatného. Nechybějí rychlá data, Wi-Fi či GPS. Internetový prohlížeč je opět propracovaný a příjemně svižný. Dostáváme se však i k záporům, kam jednoznačně patří pouze 16GB interní paměť. Existuje sice 64GB verze, avšak je otázkou, zda se dostane k nám. Nepotěší ani chybějící slot pro paměťové karty.

Dalším záporem může být nedostupnost na našem trhu. V několika obchodech sice tento model objevíte, avšak vždy jde o čínskou verzi, která nepodporuje české 3G sítě. Je však pravděpodobné, že se během roku dočkáme mezinárodní varianty, kterou Xiaomi už několikrát potvrdilo a chystá ji brzy do výroby.

Konkurence

Xiaomi Mi3 se prodává za zhruba 11 500 Kč. Mezi konkurenty tak můžeme zařadit třeba Sony Xperia Z. Ta boduje zvýšenou odolností, slotem pro paměťové karty a pro někoho možná designem. Xiaomi vítězí lepším displejem a plynulejším prostředím.

Sony Xperia Z

Konkurentem je určitě také LG G2, které nabízí ještě větší displej podobných kvalit jako Xiaomi. Natočí však kvalitnější video nebo chytrá gesta. Potěší i fotoaparát s optickou stabilizací, která Xiaomi chybí. Cena je pak velmi podobná u obou modelů.

LG G2

Konkurencí může být i oblíbený Samsung Galaxy S4. Ten oproti Xiaomi lépe fotí i reprodukuje hudbu. Xiaomi však hraje do karet optimalizace prostředí, která je mnohem lepší než u Samsungu. Cena Samsungu je pak zhruba o dva tisíce korun výše.

Samsung Galaxy S4

Za zapůjčení Xiaomi Mi3 děkujeme e-shopu xm.cz

xiaomi-mi3
Klady
  • solidní výdrž
  • plná verze Quick Office
  • velmi dobře optimalizované prostředí
  • kvalitní zpracování
  • výborný displej
Zápory
  • jen 16GB paměť
  • slabší zvuk
  • chybí slot pro paměťové karty
Diskuze ke článku
Andrew Dayn Zelený
Andrew Dayn Zelený
Dobrý den, jen malé poupravení MI3 nemá LTE :) má procesor MSM8274AB.
Sibstr
Docela by mě zajímalo, kde jste přišli na to, že tenhle předraženej krám má LTE?
Také by mě zajímalo, kdo dá v dnešní době 12k za telefon bez LTE?
Fedik
Hroznej krám další předražená jebka z číny,pro prvnáky.
Marko
Cetl jsem na jinem portalu, ze Mi3 ma problemy s WiFi a bez upravy na samotnem routeru se to na mobilu nepodarilo zprovoznit. Mozna cinske parametry od vyrobce. Nicmene takovyto problem bych pak nechtel resit jako reklamaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze