Xiaomi Mi2S
recenze

Xiaomi Mi2S

Olympijské zlato z Číny

Xiaomi se řadí mezi světové fenomény s velkým F. Jeho majitelé si jej nemohou vynachválit, zmínky fanoušků i odborné články jej vychvalují do nebes, kritici jsou shovívaví. Může se skutečně jednat o výborné zařízení, které nemá konkurenci? Kde jsou slabiny? Má vůbec nějaké? Na to vše odpovíme v naší dnešní podrobné recenzi.

Xiaomi Mi2S slaví úspěchy po celém světě. V prvních pěti minutách na něj bylo učiněno na dvě stě tisíc objednávek, a to je opravdu hodně i pro renomované výrobce. Na první pohled nabízí přístroj vskutku neuvěřitelnou výbavu v poměru výkon/cena. Podle výkonnostních testů poráží i nejnovější vlajkovou loď výrobce Samsungu a značné oblibě se může těšit jak díky své ceně, tak i rozměrům. Konečně zde totiž máme ideál mnohých – špičkově vybavený telefon s kompaktními rozměry. To je něco, co známí výrobci v podstatě nedokážou nabídnout.

Xiaomi Mi2S - oficiální fotografie

Pro úvod zmíním, že novinka obsahuje čtyřjádrový procesor Snapdragon S600, 2 GB RAM, Adreno 320 či 13 megapixelový fotoaparát. Nemusí se stydět ani za svůj 4,3 palcový displej s rozlišením 720 x 1280 bodů. Už nyní to vypadá, že nedostatky se budou hledat jen těžko. Nebo bude někde zakopaný čínský pes? To odhalíme v naší podrobné recenzi

TIP: V úvodu bych rád poděkoval česko-slovenské komunitě forum.miui.cz za vynikající překlad do české/slovenské lokalizace.

Xiaomi Mi2S - videopohled

Za zapůjčení děkujeme e-shopu beexz.com , kde můžete telefon Xiaomi Mi2S zakoupit

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s čínskou koncovkou + adaptér pro české zásuvky (závisí na prodejci)
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • prospekty a návody
Prodejní balení je chudší

Technické parametry Xiaomi Mi2S

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 60 × 10,2 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 8 600 Kč

Design a konstrukce

Po dlouhé době příjemná změna, Xiaomi není vyloženě tenké a lehké zařízení. A je to dobře, přeci je to kus pořádného telefonu ne? I přes vyšší hmotnost a větší tloušťku je zachována výborná ergonomie. Paradoxně možná lepší, než kdyby byl telefon tenký jak žiletka. Telefon je navíc půdorysně celkem kompaktní, což je v dnešní době vzhledem k dané výbavě téměř unikum.

Zařízení má kompaktní rozměry. Konečně výkonné zařízení, které se dá pohodlně ovládat jednou rukou
Rozměry Hmotnost
HTC One 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 143 gramů
Xiaomi Mi2S 126 × 60 × 10,2 mm 145 gramů
Samsung Galaxy S4 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 130 gramů
Huawei Ascend D2 140 × 71 × 9,9 mm 170 gramů
Sony Xperia Z 139 × 71 × 7,9 mm 146 gramů
Nokia Lumia 920 130 × 70,8 × 10,7 mm 185 gramů
LG Optimus G 131,9 × 68,9 × 8,5 mm 145 gramů
Apple iPhone 5 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 112 gramů

Ostře řezané rysy zde nepotkáme, naopak zaoblené hrany ano. Zadní bílý sundavací kryt má v sobě integrovány klávesy pro zapnutí a vypnutí telefonu i pro ovládání hlasitosti. Obě klávesy mají o něco tužší stisk a zvláště klávesa pro vypnutí telefonu se nepříliš jistě ovládá. Chybí mi větší odezva pří jejím zmáčknutí. Často nevím, jestli jsem ji zmáčknul, či ne.

Zhotovení zadního krytu i použitý materiál jsou na té nejvyšší úrovni, i když je samozřejmě celá konstrukce plastová. Kryt je pevný, nemám z něj pocit, jako by měl být vyrobený z papíru a ne plastu. Ke zbytku telefonu lícuje kryt zcela bezchybně. Nikde jsem nezpozoroval slabá místa, kde by kryt špatně seděl, prohýbal se nebo dokonce vrzal.

Zadní kryt je opravdu výtečně zpracován. Plast je pevný, neprohýbá se ani nevrže. Mnozí výrobci by se mohli ledacos přiučit.

Zadní kryt zdobí stříbrné logo výrobce, v horní části má menší mřížku reproduktoru, přisvětlovací LED diodu a optiku fotoaparátu. Čočka fotoaparátu je však na stejné úrovni jako zadní kryt a hrozí tak poškrábání. Je tu i odšumovací mikrofón pro likvidaci šumu a hluku během hovoru a používaný také při natáčení videí.

Nechci mít předsudky, ale na poměry čínského zařízení, je kvalita vyhotovení zcela bezchybná a leckteří známější výrobci by se mohli inspirovat a vzít si ponaučení.

Na horním boku je pak standardně umístěn sluchátkový 3,5 mm jack. Na levém boku se žádná překvapení nekonají a ve spodní části je primární mikrofon, spolu s nabíjecím a datovým microUSB konektorem.

Přední strana je vyplněna celistvou černou plochou, v níž se nachází 4,3 palcový dotykový displej. V horní části je na první pohled neviditelná přední kamera s rozlišením 2,1 megapixelů. Chytrým způsobem je zakomponována notifikační LED dioda, její místo najdeme pod senzorovou klávesou s domečkem.

Může upozorňovat v sedmi barvách (modrá, červená, žlutá, zelená, azurová, bílá a purpurová ). Uživatel má volno ruku v nastavení si vlastní podle svého gusta. Její chování může být zvlášť nastaveno pro hovory i zprávy. Poblikáváním signalizuje i průběh nabíjení. Jakmile je nabíjení ukončeno, trvale se rozsvítí. Dioda není přliš výrazná a lze ji snadno přehlédnout.

Postranní klávesy jsou poměrně tuhé s velmi malou odezvou. Především vypínací klávesa budí pocit nejistého stisknutí.

Ve spodní části pod displejem máme klasickou trojici senzorových kláves, vadilo mi na nich ale, že jim schází podsvícení, což ve tmě může vadit. Náplastí je aspoň vibrační odezva.

Baterie a výdrž

Když jsem Xiaomi testoval, mohl jsem se s přehledem spolehnout na jeho celodenní výdrž i při mém náročném používání. Jak by ne, když kapacita baterie je nadprůměrných 2000 mAh a jedná se o typ Li-ion. Mé potřeby se odrážejí v posílání desítek sms zpráv denně i přes Viber, neustále zapnuté synchronizaci e-mailové pošty, využívání sociálních sítí a prohlížení internetu.

Při střídmém používání se může výdrž vyšplhat ke dvěma a půl dnům. I ve standardizovaných testech jsme se dočkali velmi dobrých hodnot. Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 5 hodin a 18 minut, což je velmi dobrý čas. Telefon se pak dokázal nabít v průměru za 165 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 123 minut.

Baterie s kapacitou 2000 mAh slibuje slušnou pohotovostní výdrž. Atypická je svou oranžovou barvou

Displej

Stěžejním ovládacím prvkem je 4,3 palcový TFT IPS displej s jemným rozlišením 720 x 1280 bodů. Barevné podání se odvíjí od potřeb uživatele. Zvolit si můžeme odstín barev (studená x teplá) i sytost barev (přirozená x briliantní). Briliantní odstín výrazně zvyšuje sytost barev, ale na AMOLED displeje stále nemá. Je otázkou, zda brilantní odstín stále věrně zobrazuje barevné podání podobající se realitě nebo je už mimo ní. Spíše to vidím na variantu b a doporučoval bych mnohem věrnější přirozené nastavení, které ale není na první pohled tak líbivé.

Samotné zobrazovací schopnosti jsou výborné. Výhrady ani námitky nemám vůči pozorovacím úhlům, zkrátka se jedná o typický a zároveň výborný TFT IPS displej. Chválím i nadprůměrnou čitelnost na přímém slunci. Při maximální úrovni jasu displej opravdu doslova září. Dotyková vrstva je velmi citlivá, ale ne natolik, aby bylo možné při ovládání používat rukavice či jiné předměty.

IPS displej se skutečně povedl. Má vynikající pozorovací úhly, podání barev i sytost barev je více než dostatečná. Navíc Dragon Trail skutečně chrání, nejen na papíře.

Přítomna je i oleofóbní vrstva proti ulpívání mastnot a otisků a skutečně, zanechávání otisků není tak výrazně patrné. Opravdu mne překvapilo, že displej není tak upatlaný a jako u jiných zařízení nemusím přemýšlet nad tím, zda byla speciální úprava skutečně použita nebo se jedná jen o šotka ve specifikacích.

Škrábancům a jiným formám mechanického poškození by mělo předejít ochranné tvrzené sklo Dragon Trail japonského výrobce Asahi. Tento typ skla se v praxi skutečně ukazuje jako účinné řešení, a po intenzivním testování nevykazuje žádné formy poškození, ani škrábance. I za toto patří Xioami velký palec nahoru

Zvuk

Jakmile jsem prvně spustil hudební přehrávač s výstupem do reproduktoru telefonu, byl jsem příjemně překvapen. Člověk má Xiaomi ostatně stále vzhledem k ceně a zemi původu tendenci podceňovat. Zvuk je ale nejen hlasitý, ale i kvalitní. Při porování s Xperií Z, kterou testuji hned vedle, má Xiaomi výrazně lepší zvuk. Zvuk není tak plochý, v rámci možností mu neschází dynamika ani v menší míře basová složka. Samozřejmě na etalony této kategorie, jako je HTC One, nemá, celkově však budete spokojeni.

Jen s velkou opatrností pokládejte telefon zády na stůl. Je velká šance, že ochranné sklo fotoaparátu se může poškrábat.

Stejné dojmy přetrvávají i při poslechu do sluchátek, přičemž jsem použil vlastní testovací sluchátka VSonic GR04. Během reprodukce v hudebním přehrávači si mohu zvolit hudební režim film (zvláštní, že?) nebo hudba. Dále tu je pak ekvalizér, kterému šéfuje pan Dolby Music. V nastavení hudebního efektu je volba intenzity úrovně basů, prostorového zvuku a dále kolem deseti profilů ekvalizéru s vlastní volbou. Během přehrávání je obrázek alba rozprostřen po celé ploše displeje. I bez různých přikrašlovacích režimů vnímám zvuk jako velmi dobrý, zdatně konkurující například iPhonu 5, Galaxy S4 či HTC One. Mezi Xiaomi a zmíněnými zařízení je jen nepatrný rozdíl. Nadmíru spokojený jsem byl i s kvalitou zvuku během hlasového hovoru. Přenášený hlas byl zřetelný, autentický i dostatečně hlasitý. Po stránce zvukové si tedy Xioami odnáší jedničku a nepřestává překvapovat.

Hardware

Kompromisy jsou mu proti srsti. Peněženku zákazníka si bude chtít získat výkonným čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz a grafikou Adreno 320. Silným argumentem je i paměť RAM 2 GB, z nichž po zapnutí je dostupná hodnota 1,2 GB. To je výbava hodná těch nejdražších vlajkových lodí, zde však ve výrazně levnějším a kompaktnějším balení. Jak se ale povedl odladit Android?

Benchmark testy zleva - AnTuTu, Quadrant, SmartBench 2012 - výsledky jsou dech beroucí

Místo na slot pro paměťovou kartu bohužel nezbylo, zákazník se tak bude muset spokojit pouze s interní pamětí 32 GB. Ve skutečnosti je pak dostupná kapacita necelých 29 GB, která je rozdělena mezi dva oddíly. Jeden oddíl s kapacitou 3,71 GB je vyhrazen pro instalaci her a aplikací bez dodatečných dat, druhý oddíl s kapacitou 25,63 GB pak slouží pro veškerá data . Stahování dodatečných dat z her a aplikací se ukládá v druhém oddílu. Vyzkoušel jsem i funkci OTG a její možnosti, co všechno bude fungovat. Přes speciální redukci jsem připojil 16 GB flash disk, který se sice ukázal, ale jako prázdný, přitom byl ale zaplněný. Další fleška s kapacitou 8 GB se zobrazila korektně, u další flešky s kapacitou 16 GB se ukázalo, že je poškozena, byť to není pravda. Úspěšnost připojení tak není nejvyšší a musíte počítat s tím, že řadu USB pamětí nerozchodíte. Externí disk s napájením se ani nedetekoval, myš s kabelem se ihned připojila a fungovala.

Výsledky benchmarků

Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 3 886 2 523 / 1 609 7 578
Xiaomi Mi2S 11 688 7 171 / 3 578 25 603
LG Optimus G 6 119 4 276 / 3 089 17 694

Uživatelské prostředí

Z Číny nám telefon dorazil pouze s anglicko-čínskou verzi prostředí, no našeho zařízení jsme tak ihned nainstalovali nejnovější počeštěnou verzi MIUI 3.6.14. Za výborně odvedenou práci s lokalizací a ostatními úpravami děkuji české komunitě miui.cz. Čínská nadstavba MIUI se chlubí povedeným, uhlazeným designem a animovanou grafikou. Velký důraz klade i na grafické odlišení těch nejmenších detailů a prvků. V nadstavbě schází, stejně jako například u Huawei Emotion UI, hlavní menu, jednotliví zástupci aplikací a her se nacházejí na pohotovostních obrazovkách ve stylu iOS. Více aplikací či her můžeme sloučit do jedné složky, ta může být libovolně pojmenována. Počet pohotovostních obrazovek není pevně dán. Můžeme jich mít pět nebo klidně třicet, větší množství jsem nezkoušel. Konečný počet se zřejmě zastaví u velmi vysokého čísla.

Hlavní menu a notifikační lišta, která může být kompaktní nebo jen základní - zástupci pouze ve spodní části

Prostředí patří mezi nejhezčí, které jsem kdy testoval či jen viděl, a stejný názor má i více členů redakce. Doslova žasnout musím i nad optimalizací a výkonností celého systému. Bez dlouhého rozmýšlení jsem po pár hodinách s přístrojem mohl vyřknout ortel, že lépe optimalizované zařízení s Androidem jsem za svoji kariéru ať uživatele nebo redaktora netestoval ani nepoužíval. Přístroj je stejně rychlý a svižný za jakékoliv situace, ať mám spuštěno pět aplikací nebo dvacet, nikdy nedochází k zaškobrtnutím nebo pádům. Zařízení skutečně testuji nonstop s tím, že jsem do něj nainstaloval mnoho aplikací a náročných her. Nikdy jsem nepocítil žádné zpomalení nebo náznak toho, že by telefon nestíhal.

Přechody mezi pohotovostními obrazovkami mohou mít různé efekty

Poprvé je pro mne opravdu požitkem a ctí mít v ruce zařízení, které i po delší době drží tempo a nezpomaluje se. Nedávno jsme testovali například Samsungy Galaxy S III a S4, a již po týdnu byly reakce výrazně zpomalené a jen na spuštění hlavního menu nebo galerie jsem musel čekat několik vteřin.

Výborná optimalizace ruku v ruce s nenáročností systému se podepisuje i na menším využití operační paměti RAM. V zařízení mám v tuto chvíli nainstalováno kolem 20 aplikací vesměs her, přes den mám spuštěného gmail klienta, internetový prohlížeč, prohlížeč obrázků, fotoaparát, facebook a s dostupností volné paměti RAM se nedostanu pod 800 MB volného místa.

Možnost témat, k dispozici jsou desítky, ne-li stovky témat ke stažení

Zcela novou formou je pro mne i ztvárnění správce běžících aplikací. Spuštěné aplikace jsou zobrazeny malými náhledy, mezi nimiž listuji tahem do stran. Gestem nahoru či dolů je možné jejich chod na pozadí ukončit. Pokud ale vyžadujete jejich trvalý běh, je možné je dokonce uzamknout. I po několika hodinách či dokonce dnech jsou tak stále na pozadí a telefon je automaticky neukončí. Líbilo se mi, že jejich spuštění pak bylo okamžité. Opět brilantně vyřešeno.

V nastavení telefonu máme dvě kategorie, častá nastavení a kompletní nastavení. Nemá cenu vás zatěžovat jmenováním všech voleb, ale zkusím se zaměřit na specifika prostředí MIUI, kterými se odlišuje od ostatních nadstaveb. Důležitou volbou ovlivňující výdrž baterie bude nastavení režimu napájení. Jsou zde tři režimy, úspora energie přinese výrazné prodloužení výdrže , to se ale projevuje na zpomalených reakcích telefonu. Výdrž v porovnání s normálním režimem vzrostla o 20%. Zlatou střední cestou je normální režim. Výkonný režim se bude hodit pouze při velkém množství spuštěných aplikací nebo při hraní graficky náročnější hry. Sám jsem se bez jeho použití zcela obešel a telefon byl vždy plynulý i svižný na normální režim.

Vzhled telefonu může být díky tématům kompletně obměně - ikony, pozadí, prostředí, typ písma

Jedinci s lepším nebo horším zrakem přivítají s otevřenou náručí volbou velikosti písma ve čtyřech krocích. Dále je tu upravení volby softwarových kláves. Každá z kláves může mít jednu z předem daných tří funkcí (spuštění správce aplikací, spuštění hlasového asistenta a ukončení otevřené aplikace). Na výběr je i délka stisku klávesy v rozmezí 0,5 – 2 sekundy. Důmyslně řešená je o notifikační lišta. Základem jsou dvě obrazovky. Panel notifikací a panel zástupců, které mohu měnit podle vlastního uvážení za své vlastní aplikace. V notifikačním panelu je místo pro 12 zástupců, kromě kterých tu také sídlí posuvník pro regulaci jasu.

Vyhrazené nastavení dostala i notifikační lišta. U ní si můžeme zvolit jednoduché zobrazení zástupců nebo zobrazení zástupců na celé ploše displeje. Znáte i situace, kdy se vám zobrazují v notifikacích různé odkazy na reklamy nebo aplikace, u nichž byste jejich zobrazení nejraději zakázali? Tak tady je i u každé aplikace přítomna možnost, zda se má v notifikacích zobrazovat či nemá. Perfektní.

Správce spuštěných aplikací je jednoduchý, ale dobře zpracovaný

Uzamykací obrazovka má čtyři pevně dané zástupce. Z uzamčeného stavu dovolí uživatele rychlé spuštění zpráv, telefonního seznamu, fotoaparátu a odemčení telefonu. Pokud obdržíme zprávu, tak aniž bychom telefonu odemkli, objeví se tenký pruh se zobrazením náhledu textu zprávy a kontaktu odesílatele.

Možnosti nastavení chování displeje jsou velmi bohaté - můžeme nastavit teplotu barev displeje, sytost barev

Uživateli se nekladou žádné překážky v oblasti rozvíjení své fantazie při zkrášlování telefonu. Můžete si upravovat pozadí pohotovostních obrazovek i uzamčené obrazovky. Vybírat i stahovat může další styly uzamykací obrazovky a ta největší pecka číhá v možnosti změnit takřka zcela vzhled prostředí, a to na základě témat, kterých jsou stovky, či spíše tisíce. Téma „překope“ celý telefon, ikonky, tapety, barevné prvky i styl uzamykací obrazovky. Některá témata jsou zdarma ke stažení, jiná jsou placená.

Pro mne zatím nevídanou funkcí je volba „ při startu „. Při zapnutí telefonu si můžeme určit, které aplikace se mají spouštět a kterým řekneme STOP a výrazně tak zrychlit nebo optimalizovat běh systému.

Multimédia

Hudební přehrávač vypadá jinak, než na co jsme zvyklí. Hned po spuštění zaujme horní část přehrávače, ve které je neustále se pohybující a proměnlivá animace vln s růžovo-fialovým pozadím. Líbilo by se mi zvolení jiného barevného odstínu, avšak možné to není.

Hudební přehrávač je pěkně zpracován, potěší i bohaté možnosti ekvalizéru

Pod animací se nacházejí kategorie, podle nichž můžeme filtrovat hudbu. Vidíme kategorii vše, umělci, playlisty a online hudební obsah, kde se skrývají i FM rádia či poslech internetové hudby. V hitparádě jsou ke stažení celá alba především interpretů z asijského kontinentu. Jednotlivá alba je možné uložit do mezipaměti a následné je spustit v off-line režimu.

V hudebním přehrávači můžeme stahovat i hudební obsah, některé tituly jsou zdarma a je možné stahovat celá alba

Baštou těch, kteří budou Xiaomi používat i jako herní konzoli, se stane aplikace Game Center. Velké množství nabízejících se zde her je zdarma, má to svá ale. Nejedná se o žádné 3D pecky či graficky špičkové hry. Další bariérou mohou být většinou čínské nic neříkající názvy her. Jistotou tak bude pravděpodobně Google Play obchod, který je přítomen a můžete z něj stahovat veškeré aplikace a hry stejně, jako na telefonech jiných značek.

Galerie obrázků a videí

Galerie obrázků zobrazuje pořízené fotografie a nahraná videa souhrnně v miniaturách nebo podle lokálních alb. Zobrazit alba můžeme i z externího cloudového uložiště: Nejde ale o žádnou známou službu, je spravováno účtem Xiaomi. Pro automatickou zálohu alb v telefonu je nutné se zde zaregistrovat. Součástí prohlížeče je i jednoduchý grafický editor, zahrnující efekty, filtry či různé nástroje pro ořez obrázků, volbu kontrastu, jasu. Vše je opět příkladně rychlé, graficky výborně zpracované a dobře funkční.

Editor obrázků a jeho možnosti

Během cestování se Xiaomi promění v kapesní přehrávač filmů a videí. Přátelské vazby udržuje s formáty avi, mp4, mkv a s kontejnery xVid a DivX. Vyzkoušeli jsme i přehrání filmů s titulky, zobrazilo se video, ale titulky byly nesmělé, a tak se neukázaly. Za to má u nás Xiaomi malý černý puntík a musíte tedy sáhnout po jiném přehrávači. Přehrání videí v rozlišení 720p i 1080p je zcela plynulé.

I ty nejnáročnější hry jsou zcela plynulé a bezproblémově hratelné

Jako pro vodáky bývají nebezpečné některé jezy, tak pro mobilní telefony často bývá bubákem hra Real Racing 3. I některé nejvýkonnější telefony nedokážou tuto hru rozjet zcela plynule v takové míře, aby byla alespoň částečně hratelná. Xiaomi ji rozjelo bez jakýchkoliv problémů, bez sekání. I grafická stránka hry byla vynikající, například odrazy aut ve zpětném zrcátku byly plynulé a dobře vykreslené. I další hry jako Bards Tale, Spiderman, GTA III byly hratelné se známkou 1*. Nesetkal jsem se s žádnou z her, kterou bych nerozchodil, a nebyla by plynule hratelná s grafikou lahodící oku. Nepopsatelné množství a her je k dispozici ke stažení v předinstalovaném Google Play marketu.

Fotoaparát

Mírně skeptický jsem byl k fotoaparátu a jeho rozlišení. Čínští výrobci v drtivé většině výrazně šetří na svých fotoaparátech i přesto, že nabídnou vysoké rozlišení. Na druhou stranu už víme, že předchůdce Xiaomi Mi2 nabídl fotoaparát s obstojným výstupem. V případě novinky nás čeká 13megapixelový fotoaparát se světelným objektivem f/2.2 a věhlasným senzorem Exmor RS. Pokud výrobce nezvolil nekvalitní objektiv a nešetrný post processing, máme se možná na co se těšit. Už vás nebudu napínat.

Možnosti a nastavení fotoaparátu

V první řadě mne překvapily detailní možnosti v prostředí fotoaparátu a různé funkce. Panoramatický režim, zaostřovací režimy, HDR režim, možnost pořizování fotek během nahrávání videa, to vše zde je. Když zvolíme nižší rozlišení 720p, můžeme pořizovat zpomalená nebo naopak zrychlená videa. Pro focení v nočních podmínkách je vyhrazen speciální režim, případně extrémně vysoká hodnota ISO až 3200, to jsem dosud viděl jen u málokterého zařízení. Chválím i sekvenční režim, během několika vteřin se fotoaparát přemění v "kulomet" chrlící několik desítek fotek. Stačí pouze delší dobu podržet softwarovou spoušť fotoaparátu. I když chybí mechanická spoušť fotoaparátu, tak její absenci supluje klávesa hlasitosti. S její pomocí tak můžeme pořizovat snímky.

Možnosti a nastavení fotoaparátu

Uživatel nebude ochuzen ani o barevné efekty nebo panoramatický režim, který se sám postará o „slepení“ snímků a následné vytvoření panoramatické fotografie. HDR režim bude užitečný při focení v protisvětle nebo špatných světelných podmínkách. Jeho efekt je skutečně výrazný a projevuje se výrazným zvýšením barev i kontrastu.

Možnosti a nastavení fotoaparátu

A co výsledná kvalita snímků? Výsledné snímky mají velikost kolem 5 MB. Není to málo, že? Ovšem obrazová kvalita se řadí mezi velikány, jako jsou Galaxy S4, Xperia Z nebo Ascend D2. Úroveň detailů je překvapivě vysoká, hladina šumu nízká a kresba po celé ploše snímků je vyvážená. Navíc s alternativními aplikacemi pro focení, třeba Camera MX, jsou snímky ještě o něco kvalitnější.

V nastavení videokamery najdeme množství nastavení - kontinuální zaostřování, časosběrná videa, slow-motion videa, stabilizaci

Xiaomi Mi2S (testovací video) – 1080p

Za horšího světla jsou snímky poměrně nekvalitní s výraznějším šumem a ztrátou detailů. Zde už Xiaomi oproti vlajkovým lodím jiných výrobců ztrácí. Pokud je naopak ideální světlo, Xiaomi fotí lépe než například Xperia Z s nejnovější aktualizací.

Asi nejslabším článkem bude pořizované video. Jednak ostrost videa by mohla být lepší, slabší je i snímkovací frekvence 22 snímků za vteřinu a zvuk je také výrazným zklamáním. Ani datová stopa 16 Mb/s nepatří mezi etalon třídy. Videokamera pořizuje videa i v HDR režimu, v tomto režimu je zajímavé, že vzroste snímkovací frekvence na 30 snímků. Videokamera pořizuje i časosběrná videa v rozpětí tří až šedesáti sekund. Při natáčení v pohybu se hodí softwarová stabilizace videa. Zatímco se pořizuje video, můžeme snímat fotky a světě div se, v plném rozlišení.

V nastavení videokamery najdeme množství nastavení - kontinuální zaostřování, časosběrná videa, slow-motion videa, stabilizaci

Na přední straně telefonu je umístěna jedna z nejkvalitnějších předních kamer, co jsem po telefonech HTC One, Nokia Lumia 920 a HTC 8X viděl. Disponuje rozlišením 2,1 megapixelů, má vynikající světelnost f/2.0 a podporuje nahrávání videí v rozlišení FullHD. Ostrost snímků je velmi dobrá a kamera se tak hodí i pro obstojné pořizování vlastních autoportrétů.

HDR režim přináší výrazný efekt
Porovnávací fotky Xiaomi Mi2S vlevo a Sony Xperia Z vpravo
Porovnávací fotky Xiaomi Mi2S vlevo a Sony Xperia Z vpravo
Porovnávací fotky Xiaomi Mi2S vlevo a Sony Xperia Z vpravo
Porovnávací fotky Xiaomi Mi2S vlevo a Sony Xperia Z vpravo
Porovnávací fotky Xiaomi Mi2S vlevo a Sony Xperia Z vpravo

Xiaomi Mi2S (testovací video) – 1080p

Xiaomi Mi2S (testovací video) – 1080p, HDR

Zprávy

Editor zpráv řadí došlé zprávy podle konverzací. Náhled i pozadí jednotlivých zpráv je pevně dané. Důležité zprávy můžeme označit jako oblíbené a následně jej i do této kategorie archivovat. Ač nastavení zpráv neoplývá kdovíjak bohatými a propracovanými možnostmi, tak mezitím málem najdeme například volbu rozsvícení displeje při přijmutí zprávy, opakování zvukového upozornění či zobrazení náhledu zprávy s obsahem zprávy.

Příchozí zprávy a e-mailový klient

Nevyžádané či jinak nechtěné zprávy můžeme zakázat v aplikaci Firewall. Ta nabízí bílou a černou listinu. Černá listina pojme ty kontakty, u kterých chceme zakázat příchozí ať už textovou nebo hlasovou komunikaci, nechybí zde různé výjimky a nastavení stavu, kdy třeba chceme, aby nám psaly a volaly pouze kontakty z bílé listiny.

Pro vytváření textu slouží softwarová QWERTZ klávesnice, přičemž se jedná o tovární klávesnici, kterou integroval do systému samotný Google. Žádná vylepšení tak nečekejte. I tak nebyla opomenuta volba pravopisu, automatické opravování textu, interpunkce nebo psaní s diakritikou či bez ní. Odpočítávání znaků probíhá od plného počtu 160.

Příchozí zprávy a e-mailový klient

Zpracování nativního e-mailového klienta v systému miui mi přirostlo k srdci. Mnou nejvyužívanější funkce jsou totiž přímo na domovské obrazovce. Jedním kliknutím procházím složky, mohu označovat zprávy nebo dát aktualizovat poštu. Příchozí pošta může být odlišena vlastní vyzváněcí melodií a vibracemi. Klient podporuje načítání příloh a stahování pošty na pozadí, spolupracuje s protokoly pop3, imap4 a důležité zprávy mohou dostat „hvězdičku“, a v tu chvíli patří do skupiny oblíbené. Dalším zástupcem elektronické pošty je nám dobře známý Gmail, naštěstí je doinstalován již v samotném základu.

Telefonní seznam

Prostředí seznamu spočívá v zobrazení správce hovorů, zobrazení jmen a skupin. Před nechtěným smazáním můžeme kontakty zálohovat do interní paměti, na SIM kartu nebo do cloudového úložiště. Pokročilé nastavení umožňuje nastavení gest pro zvednutí příchozího hovoru. Příchozí hovor může být také nahráván a funkcí je tak opravdu přehršel.

Atypickou volbou je i možnost zvolit si typ vyhledávání kontaktů. Na výběr je vyhledávání dle abecedy nebo foneticky. K novému kontaktu lze samozřejmě přidat množství typu čísel, události, poznámky, e-mailové adresy či různé přezdívky.

Organizační funkce a GPS

Výkonná rada kancelářských funkcí se skládá z následujících členů. Ničím zajímavým nepřekvapí kalendář. V horní liště rychlým přepínáním volíme mezi zobrazovacími režimy (měsíční, týdenní, denní a agenda), ve spodní části můžeme vybrat aktuální datum a přidat novou událost.

Kalendář splňuje přesně to, co se od něj očekává

Kalendář si rozumí s více účty, umí filtrovat události na základě vybraného nebo vybraných kalendářů, u měsíčního náhledu mi ale hodně schází zobrazení detailu daného dne. Pokud se u vybraného dne nachází událost či poznámka, je zobrazena pouze červenou šipkou.

Naopak poznámky mile překvapí. Podporují barevná pozadí, přílohy, časové připomenutí, složky

Dalším členem jsou poznámky. S nimi je radost pracovat. Prostředí poznámek si totiž rozhodně nepředstavuji jako aplikaci, jejíž jedinou funkcí je přidat text a tím to hasne. V případě těchto poznámek je na výběr volba barevného pozadí, časové připomenutí poznámky, sdílení poznámek i připíchnutí na plochu. Při větším množství poznámek se hodí jejich třídění dle složek.

Tak trochu tichým členem, kterého nikdo nezná, je prohlížeč a editor dokumentů Kingsoft Office. Předsudky zahoďme, svoji práci odvádí dobře. Umí otevřít dokumenty word, excel, powerpoint a PDF, a dokonce je následně i upravit či vytvořit nové. Mezi nástroji při vytváření dokumentu jsou přítomny styly, odstavce a vložení příloh, důvěrné dokumenty mohou být dokonce zaheslovány.

Kingsoft Office je kvalitním prostředkem pro prohlížení, editování i vytváření nových dokumentů

Interní GPS modul je extrémně rychlý. První testování probíhalo s vypnutou asistencí dat, s deaktivovaným datovým připojením a navíc se jednalo o tzv. studený start. Během dvanácti vteřin se stav zafixovaných satelitů pohyboval v rozmezí 7 – 12 zafixovaných satelitů. Při běžném provozu a s asistencí je nalezení polohy doslova otázkou okamžiku. Alternativou k GPS modulu je ruské řešení Glonass, které rovněž nechybí.

Mobilní telefon je mým nejmilovanějším pomocníkem zejména ráno. Řeč je samozřejmě o budíku, který je několikanásobný a může mít libovolnou vyzváněcí melodii. V útrobách nastavení najdeme třeba buzení budíky i při tichém režimu, vzrůstající hlasitost při zvonění nebo dobu, po které se má budík ztišit. Defaultně je zvoleno dvacet pět minut. Profesoři tělocviku mohou tento telefon použít jak při měření času, tak i při odpočítávání času. Nechybí ani zobrazení času, včetně světového času námi vybraných metropolí ve světě.

Datové funkce a ostatní

V našich podmínkách budeme plně spokojeni s datovou výbavou, kterou nám novinka nabídne. Xiaomi sice postrádá rychlostní technologii internetu LTE, ale mnohem více využijeme technologii HSPA DC+ do rychlosti 42 Mb/s či HSUPA o rychlosti 5,76 Mb/s. Další volbou jsou pak bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. Chválím výkonnost vysílače, dosah je nadprůměrný a signál mám i na místech, kde jiná zařízení neindikují ani čárku signálu.

Internetový prohlížeč patří mezi nejlépe optimalizované prohlížeče, co jsem kdy viděl.

Posílání souborů mezi ostatními zařízeními probíhá přes Bluetooth 4.0 nebo Wi-Fi Direct. Pokud připojíme mobilní telefon k počítači či notebooku, interní disk se pak ukáže jako MTP protokol. Nad čím si kroutím hlavou je absence NFC. Přítomnost NFC čipu se pomalu stává standardem i u telefonů střední třídy, u jednoho z nejlepších telefonů na trhu je absence NFC čipu prostě neodpustitelná a je to jeden z mála velkých mínusů tohoto přístroje.

Internetový prohlížeč obsahuje velké množství různých nastavení a voleb. Při prohlížení v horším světle či nočních podmínkách, bude citlivým pomocníkem pro zdraví očí noční režim. Uživatelé pokročilejšího věku nebo odpůrci mrkve využijí volbu pro nastavení velikosti fontu v celém prohlížeči.

Při prohlížení stránek s připojením k mobilním datům se hodí možnost deaktivování flashových prvků a videí, či deaktivace jen u vybraných stránek. Prohlížeč patří mezi nejlépe optimalizované předinstalované aplikace v mobilních telefonech určené ke konzumování internetu. Ať se jedná o jednoduchou nebo graficky náročnou stránku, vždy dojde k okamžitému načtení, bez zbytečných prodlev a zamrzání. I pohyb po stránce je bleskový, až mé oči nestíhají.

Centrum zabezpečení je ucelený balík aplikací sloužících pro ochranu telefonu před viry, dále nežádoucími hovory či zprávami

Samostatnou složkou na jedné z domovských obrazovek je centrum zabezpečení. Při prvních chvílích jsem nevěděl, na kterou aplikaci se dříve zaměřit. Aplikace s krásným čínským návem Jinshan security guard chrání přístroj před vnějšími útoky z internetu. Těmi útoky myslím především viry, spamy a další havěť. Aplikace si čas od času vyžádá aktualizace virové databáze, takže je zde šance, že skutečně něco dělá.

Pro mne spíše vyhledávanou aplikací, kterou běžně nebo spíše vůbec v telefonech nenaleznete, je „anti-spam“. Obsahuje přehled událostí (zpráv a hovorů), které jsou zakázány. Dále filtry (bílá kontra černá listina, o kterých jsem psal výše) a nastavení chování – firewall pro konkrétní události, kontakty a celkové chování telefonu při přijímání hovoru. Uvedu jeden příklad z praxe, kdy na bílou listinu dám jeden kontakt a v telefonu si zvolím, že chci přijímat pouze hovory od onoho kontaktu. Ostatní se co? Nedovolají a nikdo vás neotravuje. To, že se vám pokoušel dovolat někdo jiný ale víte ze speciálního seznamu ve výše zmíněné aplikaci. Nad čím budoucí zákazníci jistě zajásají, je odemčení a zpřístupnění systémové oblasti, čili root.

Centrum zabezpečení je ucelený balík aplikací sloužících pro ochranu telefonu před viry, dále nežádoucími hovory či zprávami a mnohé další

Přehled a informace o tom, jaké soubory máme uložené v zařízení, zjistíme přes vestavěného správce souborů. Skrze něj vidíme dostupnost interní paměti, můžeme vytvářet vlastní složky i přesunovat jednotlivé soubory. Zde můžeme přistupovat k externímu cloudovému uložišti MiDrive s kapacitou 5 GB pro uživatele. Na tento účet můžeme sdílet veškerá data i obsah telefonu (obrázky, videa, zprávy, telefonní kontakty). Překážkou nejsou ani nové složky.

Zhodnocení

Za svoji již poměrně dlouholetou kariéru redaktora by se našlo jen pár zařízení, která mi k srdci natolik přirostla, že jsem ke konci testu jen s velikou nelibostí a nechutí tato zařízení odevzdával. Xiaomi patří mezi jedno z nich. Počáteční nedůvěru k málo známému čínskému výrobci okamžitě vystřídalo překvapení i údiv.

Pokud se budu bavit o ceně devět až deset tisíc korun, je to vysoká částka. Pokud se bavíme o ceně za špičkové zařízení, je to vzhledem ke konkurenci skvělá cena. Nemá FullHD displej, no a co? Bez toho nelze žít? Při jakých činnostech takto extrémně jemné rozlišení využijete? Na dalších frontách už Xiaomi neztrácí, naopak renomovaným soupeřům zdatně konkuruje a mnohdy je i překonává.

U novinky musím velmi dlouho přemýšlet, abych řekl, co mi na ní vadí. Může vadit absence slotu na paměťové karty, ale 27 GB je poměrně dostačující prostor. Vadit mohou i použité materiály – plasty, proč? Zpracování je ale naprosto perfektní a plasty nepůsobí lacině. Menší displej? Pro mne je 4,3 palce naprostým ideálem, kdy jej lze ještě pohodlně ovládat jednou rukou. Věřím, že řada z vás rovněž preferuje podobné úhlopříčky a pět palců už je mnohdy příliš.

Co mi dále může vadit? Teď nastává dlouhé, stále dlouhé přemýšlení. Softwarové vychytávky? Možná. Negativem může být fotoaparát, který sice dobře fotí, ale je špatným sluhou při pořizování videí, která jsou v konkurenci top telefonů špatná jako po obrazové kvalitě, tak i svoji zvukovou stopou.

Většina zákazníků bude vnímat jako komplikaci problémový dovoz z Číny. Zařízení se na český trh totiž oficiálně nedováží. Nákup složitý není, horší je to posléze s reklamací, záruka platí pouze rok, a při výskytu problému je jediným řešením poslat zařízení zpět do Číny, případně to řešit s dovozcem, přes kterého jsme zboží zakoupili. Jenže další otazníky visí nad pozáručním servisem. Jak jej řešit? V České republice neexistuje servis zaměřující se na opravy tohoto telefonu, nebo o tom alespoň nevím.

Pokud jste ochotni toto překousnout, pak se vám do rukou dostane zařízení, které oslní jako mne bezvadným dílenským zpracováním, asi nejlépe odladěným prostředím, které na Androidu může být, špičkovým fotoaparátem, kvalitním zvukovým výstupem, dobrou pohotovostní výdrží, krásným a nepoškrabatelným IPS displejem, citlivým GPS modulem, velmi dobrou datovou výbavou a špičkovým a výkonným hardwarem. Xiaomi Mi2S je opravdu jedno z nejlepších zařízení, které se mi do rukou dostalo.

Konkurence

Výrazně dražší Xperia Z nabídne v porovnání s Xiaomi FullHD rozlišení a větší hustotu pixelů, ale horší zobrazovací technologii. Má i horší zvukový výstup z reproduktoru a méně kvalitní snímky z fotoaparátu i po aktualizaci. Ztrátu snižuje svoji zvýšenou odolností, prémiovými materiály, podporou LTE a slotem na paměťové karty.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Tip: Recenze Sony Xperia Z – Skleněná královna

Další konkurencí je HTC One. Nabídne prémiové zpracování, jeden z nejjemnějších displejů na světě, triumfuje i zvukovým výstupem, který překonává iPhone 5 nebo Galaxy S4. Přejít nemohu ani stereo reproduktory, které mají ten nejkvalitnější zvuk, co jsem kdy z mobilního telefonu slyšel. Poměrně slušný je i UltraPixel fotoaparát s rozlišením 4,1 megapixelů a zejména nahráváním FullHD videí s optickou stabilizací a stereo zvukem.

HTC One - oficiální fotografie

Tip: Recenze HTC One – Jediný rytíř v zářivé zbroji

Dalším vyslancem těch nejlepších zařízení na trhu je Ascend D2 ze stáje Huawei. I on se chlubí pětipalcovým displejem Super IPS s FullHD rozlišením. Nabídne překvapivě dobrý 13megapixelový fotoaparát, unibody tělo a zvýšenou odolnost. V napevno zabudovaném krytu je umístěna baterie ohromné kapacity 3000 mAh, v praxi je však výdrž spíše průměrná. Nepotěší ani špatná optimalizace přístroje, vyšší hmotnost i rozměry či slabý výkon i přes přítomnost čtyřjádrového procesoru.

Huawei Ascend D2 - oficiální fotografie

Tip: Recenze Huawei Ascend D2 – Dobře hrající fotograf

Zajímavou konkurencí v podobné cenové relaci je nyní výrazně zlevněná Lumia 920. Výrobce s ní chce zákazníky oslovit zejména vynikajícím fotoaparátem, a to především v nočních podmínkách, pak dotykovým displejem, jež může být ovládán i v rukavicích či kvalitními videi se stereo zvukem a optickou stabilizací.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

Tip: Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

A nyní jeden prodejní trhák poslední doby, kterým je Galaxy S4. Na první pohled nic převratného nenabídne, opak je ale pravdou. Jeho síla tkví v praktických věcech a novinkách, které mají spíše zábavné využití než praktické uplatnění. Je to množství softwarových vychytávek, některé z nich se ale i v praxi hodí. Hardwarově má stejně jako Xiaomi čtyřjádro Snapdragon 600 s 2 GB RAM. Fotoaparát s rozlišením 13 Mpx podává opravdu vynikající výkony. Praktickými výhodami jsou vyměnitelná baterie i slot na paměťové karty. Navíc podporuje NFC a LTE. Aby toho nebylo málo, nabízí velké množství různých senzorů.

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Tip: Recenze Samsung Galaxy S4 – Pan dokonalý?

I LG má svého zástupce, který se ukázal ve velmi dobrém světle. Je jím Optimus G. Vsází na design a sklo, které se nachází i na zadním krytu s reflexními částicemi. V útrobách pracuje moderní čtyřjádrový procesor Snapdragon APQ8064 s grafikou Adreno 320. Velmi dobré výsledky odvádí 13 megapixelový fotoaparát. Použitý True IPS+ patří mezi nejlepší displeje, které jsem v mobilním telefonu kdy viděl. Zaujalo mne i množství softwarových vychytávek, namátkou například QSlide. Kladně hodnotím i přítomnost NFC čipu či LTE technologie.

LG Optimus G - oficiální fotografie

Tip: Recenze LG Optimus G – Samuraj s křehkým tělem

Stále co nabídnout má i iPhone 5 výrobce Apple. Kromě své ceny dokonale exceluje v multimediálních funkcích. Osmimegapixelový fotoaparát patří mezi špičku a zvláště jeho noční snímky jsou velmi dobré. Vynikající zvukový výstup je samozřejmostí. iOS je pak přívětivý, svižný a vyladěný systém, ovšem i tento "krasavec" postrádá NFC, slot na paměťové karty a baterie je napevno zabudovaná.

Apple iPhone 5 – oficiální fotografie

Tip: Recenze Apple iPhone 5 – Krásný, štíhlý a výkonný

Za zapůjčení děkujeme e-shopu beexz.com , kde můžete telefon Xiaomi Mi2S zakoupit

xiaomi-mi2s
Klady
  • množství volné RAM po zapnutí přístroje i během provozu
  • notifikační LED dioda upozorňuje v sedmi barvách
  • jedna z nejkvalitnějších předních kamer v telefonech
  • datová konektivita
  • dobrá pohotovostní výdrž
  • ukázkově odladěné a svižné prostředí
  • kvalitní zvukový výstup do sluchátek i z reproduktoru
  • skutečně "zatím" nepoškrabatelné sklo Dragon Trail
  • jasný a kvalitní TFT IPS displej a jeho pozorovací úhly
  • příkladné dílenské konstrukční zpracování
  • velmi dobrá obrazová kvalita snímků z fotoaparátu
Zápory
  • chybí NFC
  • chybí podsvícení senzorových kláves
  • ve výchozím stavu absence české lokalizace
  • oficiální se nedistribuuje na český trh
  • absence slotu na paměťové karty
  • slabší snímkovací frekvence pořízených videí a horší zvuk
Diskuze ke článku
Aleš
Drobné upřesnění - kryt mikrofonu má drobný výstupek, takže čočka fotoaparátu neleží přímo na povrchu.
ingbrzy
Vyborna recenzia a chvalim autora za podrobne zoznamenie sa s telefonom a jeho systemom...!
Maloktory redaktor venuje jednemu telefonu tolko casu..!
Sam pouzivam Xiaomi Mi2 uz vyse pol roka a nadmierna spokojnost...

forum www.miui.cz dakuje za spomenutie v recenzii a ocenenie nasej prace a namahy.. :)

Michal
Mockrát díky ya obsáhlou a pečlivě rozepsanou rocenzi
Mi2S
Velmi pěkně a hlavně detailně zpracována recenze. Pokud by měl někdo o tento telefon zájem, může mi napsat na: x.email@yahoo.com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze