Xiaomi Mi Watch
recenze

Xiaomi Mi Watch

Nejlepší chytré hodinky za tři tisíce korun?
5

Existují dokonalé chytré hodinky, a jestli ano, co by měly umět? A co kdyby měly stát jen tři tisíce korun (99 eur)? Takovéto otázky si možná položili inženýři v Xiaomi, když navrhovali Mi Watch. Jestli se jim povedlo vyrobit „dokonalé“ chytré hodinky (v mezích dané cenové kategorie), prozradím na řádcích níže.

Chytré hodinky nepředstavují jen ikonické Apple Watch nebo jiné prémiové modely, ale také zástupci cenově dostupných „chronografů“, které cílí na uživatele, jimž jde o co nejlepší poměr cena/výkon. Právě takové jsou i nové Xiaomi Mi Watch, jejichž globální verzi jsem mohl zhruba dva týdny používat. Měli byste jejich nákup zvážit, nebo je moudřejší se jim raději vyhnout?

Xiaomi Mi Watch – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi Watch

Kompletní specifikace
Konstrukce45,9 × 53,4 × 11,8 mm, 32 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost,

Obsah balení: nic důležitého nechybí

V podlouhlé krabičce se ukrývají hodinky s nasazeným páskem a také nabíjecí kolébka zakončená USB-A konektorem.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: černá jim sluší

Design je naprosto standardní a výrobce v tomto ohledu nijak neexperimentoval. Na uživatele čeká kulaté pouzdro v černém provedení, které pěkně ladí se stejnobarevným silikonovým páskem, jenž lze nahradit za jakýkoliv jiný pásek o šířce 22 mm. Spodní stranu pak tvoří tvrzený plast, kde najdeme taky veškeré senzory. Střední část naštěstí nijak zvlášť nevystupuje, netlačí tedy ani do zápěstí. Na pravém boku se poté nachází dvojice fyzických ovládacích tlačítek Home a Sport, z nichž druhé jmenované zdobí červený kroužek.

Hodinky tak vypadají vcelku nenápadně, vzhledu však rozhodně nelze nic vytknout a na zápěstí se nosí pohodlně. Potěší také nízká hmotnost pouhých 32 gramů (bez pásku) či zvýšená odolnost až do 5 ATM, takže není problém se s Mi Watch sprchovat nebo si jít zaplavat.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kvalitní zpracování

Displej: nezklame vás

Xiaomi Mi Watch se chlubí 1,39palcovým AMOLED panelem s jemností 326 PPI, který nekryje vyvýšená luneta, po stranách sklíčka však najdeme jemné zaoblení, díky čemuž je velmi pohodlné po displeji „svajpovat“. Ačkoliv výrobce neuvádí žádné informace o ochranném sklíčku, nezaznamenal jsem během používání nějaké škrábance či poškození, stejně tak si nemohu stěžovat na maximální jas, jenž zajišťuje dobrou čitelnost i na přímém slunečním svitu. Další výhodou obrazovky je jednoznačně barevné podání, které je velmi líbivé, barvy jsou syté a těšit se můžete i na bezproblémové pozorovací úhly. Dokonce nechybí ani režim Always-On, který však zkrátí výdrž baterie, takže jsem jej až tak často nevyužíval. Celkově jsem se zobrazovacím panelem velmi spokojen, neboť u něj dobře funguje automatická regulace jasu, má pěkné podání barev a dokonce podporuje gesto přikrytí displeje dlaní a následného zhasnutí.

Xiaomi Mi Watch
Líbilo se nám
  • povedený AMOLED displej
  • dostatečný jas
  • dobře fungující automatická regulace jasu

Systém, výkon a aplikace: intuitivní a přehledná

O propojení hodinek s telefonem se stará aplikaci Xiaomi Wear dostupná jak pro Android, tak iOS. U ní se mi líbí pěkný grafický kabátek, přehlednost a intuitivnost ovládacích prvků. Přes aplikaci můžete spustit vybrané sportovní aktivity, ale také si prohlížet nejrůznější data od počtu ušlých kroků či spálených kalorií až po přehled jednotlivých sportovních seancí. Zde si také můžete nastavit, ze kterých aplikací má aplikace zobrazovat (na hodinkách) notifikace, zkontrolovat aktualizace nebo Mi Watch spárovat, když si hodinky pořídíte.

S poslední aktualizací dorazila také podpora funkce ovládání fotoaparátu, kdy můžete hodinkami vzdáleně fotit z telefonu. Bohužel náhled hledáčku chybí, zato je alespoň vzdálená spoušť kompatibilní nejen s telefony Xiaomi, ale bez problémů fungovala i na Pixelu 5. Přidána byla také podpora Amazon Alexy, která však (dle hlášky na hodinkách) není v našem regionu podporována.

K dispozici je více než sto různých ciferníků.

Kromě aplikace pro chytré telefony si zaslouží pochvalu také samotné prostředí hodinek, kterým vévodí proprietární operační systém. Vše funguje maximálně svižně a rozhodně se nesetkáte s nějakými pomalými reakcemi, což je u hodinek s nižší cenovkou stále poměrně nevídané. Naměřená data u sportovních aktivit lze také exportovat, bohužel však pouze formou obrázku či videa. Samotný nápad exportu do videosouboru se mi líbí, neboť se vytvoří pěkná animace trasy tak, jak jste se pohybovali, škoda jen, že nelze záznamy exportovat také v nějakém univerzálně používaném formátu, se kterým pracují sportovní platformy/aplikace.

Stáhnout Xiaomi Wear

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Do hodinek si nelze doinstalovat aplikace, nemám jim to však s ohledem na cenu za zlé. Případné novinky zkrátka dorazí formou aktualizace od výrobce. Nechybí však možnost instalace velkého množství ciferníků, kterých je k dispozici více než sto.

Líbilo se nám
  • povedená aplikace
  • přehledné zobrazení naměřených údajů
  • možnosti nastavení
  • export do videosouboru s animací trasy
Nelíbilo se nám
  • data lze exportovat pouze jako obrázek/video

Výdrž a nabíjení: jednou za dva týdny

Jestliže vám jde u chytrých hodinek především o výdrž, budete s Mi Watch spokojeni. Na jedno nabití, které probíhá skrze magnetickou kolébku zakončenou USB-A, totiž hodinky bez problémů vydrží dva týdny používání (s občasnou sportovní aktivitou, přijímáním notifikací z více aplikací z telefonu se zapnutými vibracemi a automatickým jasem displeje). Bezdrátové nabíjení vzhledem k nízké ceně schází, což vás pravděpodobně nepřekvapí. Výrobce také slibuje výdrž až 50 hodin s aktivovanou GPS, což jsem však vzhledem k mrazivému počasí během testování neměl možnost vyzkoušet. Nabíjení z 0 na 100 % trvá přibližně dvě hodiny.

Xiaomi Mi Watch
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: sportovních aktivit nepočítaně

Xiaomi Mi Watch se chlubí více než stovkou měření různých sportovních aktivit, mezi nimiž najdeme jak tradiční disciplíny, jako je chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, tak i exotičtější sporty a jejich odnože, z nichž namátkou jmenuji HIIT, lukostřelbu, jízdu na koni, šipky, paragliding a spoustu dalších. Aktivace sportovního režimu probíhá zmáčknutím spodního tlačítko, které může odkazovat na uživatelem vybraný sport, případně jej vzít do nabídky všech disciplín. Dle měřeného sportu pak můžete přímo na displeji hodinek sledovat důležité údaje, zároveň však po skončení aktivity máte přístup k ještě podrobnějším statistikám v rámci aplikaci Xiaomi Wear. Mnohé jistě potěší, že během měření máte stále přístup k hudebnímu přehrávači, který vzhledem k absenci využitelného úložiště funguje pouze jako vzdálený ovladač hudební aplikace spuštěné na telefonu, a to jednoduchým přesunutím se na obrazovku doprava. A pokud byste snad zapomněli monitoring sportovní aktivity spustit, hodinky automaticky vyhodnotí, že sportujete a spustí jej za vás. K tomu například dojde i při svižnějších chůzi.

Plně dostačující je podle mě i přesnost a množství údajů, které hodinky při sportování detekují. Obvykle tak zjistíte informace o tempu, vzdálenosti, trvání, počtu spálených kalorií, převýšení (hodinky dokáží měřit nadmořskou výšku a mají i kompas), srdečním tepu, VO₂ max, zotavení či průměrné délce kroku. Díky GPS, GLONASS, BDS i evropskému Galileu můžete také (na poměry chytrých hodinek) relativně přesně změřit trasu. Pochopitelně Mi Watch ve srovnání s chytrými telefony nevykazují až tak přesně zaznamenanou trasu, stěžovat si však rozhodně nelze.

Za zmínku stojí rovněž přítomnost populárního senzoru SpO2, který zjistí okysličení krve. Měření trvá zhruba 7 sekund, vždy je však nutné jej manuálně spustit. Rád bych zmínil také monitoring spánku, který funguje vcelku spolehlivě. V 90 % případů dokázal zaznamenat, pokud jsem se v noci probudil, kromě toho vám poskytne přehled o rozložení spánku (hluboký, lehký, REM + čas, kdy jste byli vzhůru) a také kvalitu spánku ohodnotí body. Aplikace má však i své mouchy, protože například při bodovém hodnocení 59 s nadpisem „Špatná kvalita spánku“ se dozvíte, že jste včera spali velmi dobře a vaše tělo je odpočinuté, což ovšem příliš nekoreluje s uvedeným nadpisem ani počtem bodů. Věřím, že se tyto menší nedostatky postupem času odstraní.

Na závěr zmíním měření srdečního tepu, které funguje nepřetržitě a uživatele dokáže informovat, pokud je jeho tep příliš vysoký. Monitor srdečního tepu je využíván také k určení úrovně stresu, konkrétně se jedná o tzv. HRV (variabilita srdečního tepu). Hodnoty stresu obecně korelují s křivkou srdečního tepu.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních režimů
  • rychlé měření SpO2
  • GPS, GLONASS, BDS i Galileo
Nelíbilo se nám
  • bez interního úložiště

Zhodnocení

Globální verze Xiaomi Mi Watch mě mile překvapila, neboť se výrobci podařilo namíchat správný mix vlastností v kombinaci s přívětivou cenou. Spokojen jsem byl s výdrží, kvalitním displejem, ale hlavně svižností operačního systému, který uživateli poskytuje vše důležité a možná ještě trochu víc. Za cenu okolo tří tisíc korun se tak podle mě jedná o jedny z nejlepších chytrých hodinek, které můžete v současnosti sehnat.

Xiaomi Mi Watch

Konkurence

Pokud chcete mít možnost doinstalování aplikací, doporučuji zvážit nákup starších, ale stále velmi povedených Galaxy Watch Active, které lze v současnosti sehnat za cenu okolo 3,5 tisíce korun.

Samsung Galaxy Watch Active

Konstrukce39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,1" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor230 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:59 hodin

Mezi užší výběr doporučuji zařadit i některý model z početné nabídky chytrých hodinek Huawei a Honor. Za zmínku stojí sportovní Huawei Watch GT2e nebo elegantnější Honor Watch Magic2.

Huawei Watch GT2e

Konstrukce53 × 46,8 × 10,8 mm, 43 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Honor MagicWatch 2 46 mm

Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
xiaomi-mi-watch
Klady
  • široká nabídka sportovních režimů
  • vyměnitelné pásky
  • skvělé prostředí hodinek
  • povedený displej s Always-On
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • omezená možnost exportu sportovních aktivit
  • bez interního úložiště
Diskuze ke článku
MichalLeMusic
MichalLeMusic
Mít nfc pro bezkontaktní platby tak je hned vyměním za stávající Apple watch. Bohužel teď v době Covidové je bezkontaktní placení bez nutnosti zadávat pin (face id) velmi užitečná. Snad xiaomi konečně přinese hodinky nebo náramek s nfc i na evropský trh.
Jakub Král
Jakub Král
Myslíte, že do budoucna povolí export sportovních aktivit třeba do Runtasticu?
Johnny Grepp
Johnny Grepp
Chybí z jakého materiálu je sklo - dost podstatný údaj. A GPS můžete změřit tak, že zapnete aktivitu a hodiky pověsíte na špagátu z okna... Tak zjistíte kolik vydrží se zapnutou GPS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze