Xiaomi Mi Pad 3
recenze

Xiaomi Mi Pad 3

Silný hráč na opuštěném hřišti

Xiaomi není jen o telefonech a krom mnoha dalších odvětví dělá tento čínský výrobce i do stále více skomírajícího trhu tabletů. Posledním přírůstkem v této řadě je model Mi Pad 3, který přichází na trh v době, kdy mnoho nových tabletů s Androidem v obchodech už nenajdete. Pojďme se tedy podívat, jak se Xiaomi tento pozlacený fešák povedl.

Řada Mi Pad se letos dočkala další generace, která v mnohém připomíná tu předešlou. Máme tu čest s kovovým tabletem s displejem s úhlopříčkou 7,9palců, jemným rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů a nechybí ani „ipadovský" poměr stran 4:3. Navrch přidává Mi Pad 3 dvojici reproduktorů, baterii s kapacitou 6 600 mAh, USB-C, šestijádrový procesor MediaTek, 4 GB RAM, 13Mpx fotoaparát či Android 7.0 Nougat. Tentokrát ovšem prozatím chybí Windows verze tabletu a ani jiné barvy či konfigurace nejsou na výběr. Za 9 tisíc korun však vypadá nový Mi Pad 3 jako zajímavá nabídka, tak se pojďme podívat, zda se jedná o skutečný poklad, nebo jen „kočičí zlato“.

Za zapůjčení tabletu Xiaomi Mi Pad 3 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Xiaomi Mi Pad 3

Kompletní specifikace
Konstrukce200,4 × 132,6 × 7 mm, 328 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 000 × 3 000), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 8176, CPU: 2×2,1 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: PowerVR GX6250
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor6 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:09 hodin
DostupnostQ2 2017, 8 800 Kč

Xiaomi Mi Pad 3 – videopohled

Obsah balení: žádné bonusy

V bíle krabičce s logem Mi na víku najdeme samozřejmě samotný tablet Mi Pad 3 a hned pod ním pár návodů pro nadstavbu MIUI, které jí ovšem popisují na telefonech a nikoliv tabletu. Pod tím vším leží jen nabíjecí adaptér a USB-C kabel s USB-A koncovkou pro připojení k počítači.

Design a konstrukce: Známe se?

Pouze letmý pohled stačí na to, aby každý okamžitě poznal, odkud si Xiaomi bralo při výrobě Mi Padu 3 inspiraci. Nejen po designové stránce je tento tablet v podstatě iPadem mini od Applu, ve kterém běží Android. Toto tvrzení potvrzuje precizně zpracované a necelých 7 mm tenké hliníkové tělo, které výborně padne do ruky a velmi pohodlně se drží. Oproti poslednímu iPadu mini trochu vyšší hmotnost 328 gramů je totiž perfektně rozvržená a není problém ani několikahodinové držení tabletu v jedné ruce.

Konstrukce je navíc bytelná a na pohled to tomuto zlatému tabletu zkrátka sluší. Nikde jsme nezpozoroval žádné prohýbaní či vrzání. Xiaomi zkrátka nenechalo v této oblasti nic náhodě a po konstrukční stránce je Mi Pad 3 opravdu prémiové zařízení. Co by ovšem lehké zlepšení přeci jen chtělo jsou podsvícená senzorová tlačítka pod displejem, která nemají vždy úplně perfektní odezvu a občas chvilku trvá, než zareagují. Na druhou stranu potěší možnost změnit jejich funkce v nastavení, byť už se nezmění samozřejmě jejich ikonky.

Někoho může zamrzet, že tu nikde nenajdeme ani čtečku otisků prstů. Ty umí Xiaomi velmi dobře a dává je i do svých nejlevnějších telefonů, takže zamrzí, že tablet byl o tuto užitečnou bezpečnostní funkci ochuzen. Stejně tak slot pro microSD kartu či SIM kartu byste tu hledali zbytečně. Vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti jsou ovšem dobře umístěné, dostatečně velké a mají příjemný stisk.

Pochválit mohu i zakulacené hrany tabletu, díky čemuž vás nikdy nebude řezat do rukou, ať už jej držíte jakkoliv. Kov také moc neklouže a všechny spáry perfektně lícují. Xiaomi si v posledních letech vybudovalo pověst výrobce pěkných telefonů z kvalitních materiálů a výjimkou nejsou naštěstí ani tablety. Jen je škoda, že není v prodeji více barevných variant. Pořídit si můžete pouze námi testovanou zlatou verzi, která je ovšem opravdu pěkná. Její odstín není nijak zvlášť výrazný a působí jen decentním dojmem, který dodává tabletu šmrnc.

Líbilo se nám:

  • kvalitní kovové tělo
  • dobré rozvržení hmotnosti
  • tenká konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • senzorová tlačítka by mohla být lepší
  • čtečka otisků by byla příjemný bonus

Displej: krásný to pohled

Stejně jako design zařízení, tak i vyjmenování parametrů displeje zní tak trochu povědomě. Má 7,9 palců, vysoké rozlišení 2 048 × 1 536 pixelů a poměr stran 4:3 – ano, jde o stejné parametry, jakými se pyšní iPad mini, a dává smysl, proč se Xiaomi vydalo stejným směrem. Díky poměru 4:3 se Mi Pad hodí perfektně na prohlížení webu či čtení a celkově s ním vypadá prostředí na tak velké ploše prostě dobře. Jen u videí se musíte smířit s černými pruhy nad a pod videem, což může vadit tomu, kdo využívá tablet především pro konzumaci video obsahu.

Xiaomi Mi Pad 3

Co se samotné kvality panelu týče, tak obraz je dostatečně jemný, barvy živé, pozorovací úhly slušné a rozsah jasu také nezklame. I když o trochu jasnější by displej být přeci jen mohl, jelikož na slunci i kvůli odrazu těžko na displeji něco jasně uvidíte. Nejvíce mě však zarazil backlight bleeding na horní hraně displeje, kde jde vidět unikání světla. Obzvláště při sledování videa či čtení je tento jev až rušivý, ale naštěstí efekt výrazně zmírníte stažením jasu, což jde ovšem ruku v ruce s horší čitelností obsahu displeje.

Naopak rámečky kolem displeje se dle mého názoru povedly. Jsou tak akorát velké, aby vám prsty nikdy nepřekážely v obraze, a tablet se dá zároveň hezky pevně uchopit. Zároveň však nejsou nijak zvlášť obří a nezvětšují zbytečně přední plochu. Jako bonus na závěr Mi Padu navíc nechybí ani úpravy teploty barev nebo plně nastavitelný filtr modrého světla pro příjemnější čtení ve tmě. Pro lepší výdrž tu má být i černobílý režim, ale u IPS displeje s vyšší výdrží opravdu nepočítejte. Spíše je tento režim užitečnější opět jen pro příjemnější čtení z tabletu.

Líbilo se nám:

  • krásný displej
  • poměr stran 4:3
  • mnoho nastavení

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na slunci
  • viditelný backlight bleeding

Zvuk: hlasité duo

Na zadní straně ve spodní polovině tabletu najdeme hned vedle sebe dvojici reproduktorů a nutno říct, že se skutečně povedly. Jsou velmi hlasité a zvuk z nich vychází čistý i na maximální hlasitost. Jen škoda, že nejsou dopředu namířené a zvuk tak jde od vás, při hraní dokonce přímo do vaší dlaně. Stejně tak se vám nedostane žádného prostorového efektu, který dva reproduktory dále od sebe mohou poskytnout.

Xiaomi Mi Pad 3

Samotná kvalita reproduktorů je ovšem silně nadstandardní a pořád jsou lepší než jen jeden malý na spodní hraně, který se snadno ucpe. Rovněž 3,5mm jack výstup do sluchátek zaslouží pochvalu, jelikož hraje hezky hlasitě a poskytuje kvalitní čistý zvuk. Samotná sluchátka jsem už však bohužel v balení nenašel, takže musíte mít vlastní.

Líbilo se nám:

  • velmi hlasitý výstup
  • čistý zvuk i na maximální hlasitost
  • dobrý 3,5mm jack výstup

Nelíbilo se nám:

  • reproduktory příliš blízko u sebe

Baterie: jedna z největších předností

Mi Pad 3 se dočkal baterie s celkem velkou kapacitou 6 600 mAh a Xiaomi jí naštěstí dokázalo také patřičně využít. Tablet jsem používal pár týdnů a většinou mi vydržel nějaké 3 dny běžného používání, kdy jsem si každý den alespoň 2 hodinky četl, zhruba 2 hodiny prohlížel web, hodinu hrál nějakou tu hru a zhlédl pár videí na YouTube. Míra zátěže se samozřejmě drasticky liší uživatel od uživatele, obzvláště v případě tabletu, který asi nebudete používat pravidelně celý den.

Xiaomi Mi Pad 3

I při velmi náročném používání s několikahodinovým hraním graficky intenzivních her a sledováním videí se však dokáže tablet dostat i na den a půl, což není vůbec špatné. A pokud vás zajímá, jak si zvládne Mi Pad 3 udržet procenta, pokud jej necháte jen tak ležet na stole, tak vězte, že za 12 hodin ubyly jen 2 % baterie, což opět rozhodně chválíme.

Mým slovům a osobním zkušenostem věřit nemusíte, ale možná vás přesvědčí náš redakční test výdrže. Tablet zvládl přes Wi-Fi přehrávat streamované Full HD video na poloviční jas 10 a půl hodiny, což je opravdu výborná hodnota. Nemusíte se tedy vůbec bát vzít Mi Pad 3 třeba i na dlouhé lety letadlem – náročné používání zkrátka zvládá s přehledem. Pouze nabíjení přes USB-C se s nabíječkou, kterou jsme k tabletu dostali, nijak zvlášť nepředvedlo, když plné nabití zabralo více než 5 hodin a i o trochu výkonnější adaptér nabíjení urychlil jen o 30 minut.

Líbilo se nám:

  • výborná každodenní výdrž
  • dobrý výsledek v redakčním testu
  • na baterii šetrný pohotovostní režim
  • USB-C

Nelíbilo se nám:

  • velmi pomalé nabíjení s dodanou nabíječkou

Hardware: dostačující porce výkonu

V útrobách Mi Padu 3 tiká šestijádrový procesor MediaTek MT8176 se 4 GB RAM, kteří si s chodem systému dovedou hravě poradit. Nikdy jsem nezpozoroval žádné záseky či zpomalení, aplikace se otevírají rychle a multitasking je doslova bleskový. Ani podle benchmarků není procesor žádné ořezávátko a zahrajete si i nějaké ty náročnější hry, i když grafický výkon není úplně nejlepší a třeba i na takový Snapdragon 625 lehce ztrácí.

Má oblíbená hra běžela mnohem plynuleji na maximální detaily na Snapdragonu 625, zatímco na Mi Padu 3 jsem občas zpozoroval propad FPS i na střední detaily. Pro ukládání podobných her však přijde vhod vcelku slušně velké interní úložiště o kapacitě 64 GB, avšak jak už bylo řečeno na začátku recenze, na slot pro microSD karty už se místo nenašlo.

Líbilo se nám:

  • dostatečně výkonný hardware
  • plynulý a rychlý chod systému
  • 64 GB interního úložiště

Nelíbilo se nám:

  • slabší grafický výkon
  • chybí slot pro microSD karty

Prostředí: bude ještě lepší

Systém vypadá díky přítomnosti Androidu 7.0 Nougat ve spojení s tabletem lákavě, jelikož velká obrazovka přímo žadoní o režim pro používání dvou aplikací najednou. Xiaomi ovšem do cesty nakladlo překážku v podobě své tradiční nadstavby MIUI ve verzi 8.2. Kvůli tomu tu nemáme žádné funkce z Nougatu, jelikož nadstavba je zkrátka nevyužívá – žádný režim dvou aplikací, žádné bohatší notifikace nebo odpovídání na zprávy přímo z notifikací. Xiaomi si všechny tyto „novinky“ drží až pro své MIUI 9, které i na tento tablet přijde relativně brzy.

Samotné prostředí se tedy prakticky shoduje s mobilními telefony a stále nám tu tak chybí třeba šuplíček všech aplikací. Je tu však mnoho nastavení a funkcí navíc, ať už jde o úpravu barev displeje, různé režimy zobrazení či nastavování různých zkratek a funkcí pro senzorová tlačítka., to vše v pěkném a barevném kabátku. Jen widgety řeší Xiaomi na tabletu jinak. Pro ty slouží speciální stránky nalevo od domovské obrazovky, kde se sestavují do vlastních dlaždic. Mezi aplikace lze přidat pouze pár zástupců, klasické widgety nikoli. Domovské obrazovky jsou tak prakticky rozděleny na dvě poloviny.

Jak už bylo řečeno, prostředí běhá pěkné rychle a není tu navíc absolutně žádný bloatware. Xiaomi přidalo jen povinné aplikace pro prohlížení fotek, hudbu, počasí či procházení webu. Nepotěší, že některé méně známe a menší Android aplikace zkrátka stále na tabletu nevypadají nejlépe. Ale za to nesou vinu vývojáři a nikoliv tablet samotný. Další výtku mám k otravnému bugu, kdy mi vyskočila chybová hláška o nefunkčním UI po každém vytvořeném screenshotu, což tvorbu této kapitoly značně komplikovalo.

Líbilo se nám:

  • pěkné a svižné prostředí
  • žádný bloatware
  • mnoho nastavení

Nelíbilo se nám:

  • do příchodu MIUI 9 budou chybět funkce Nougatu
  • otravný bug při vytváření screenshotů

Fotoaparát: z donucení použitelný

Dle mého názoru patří fotoaparát u tabletů až na poslední místo, ale vypadá to, že se budu mýlit, jelikož na lidi fotící svými obřími plackami narážím stále častěji. Mi Pad 3 každopádně potvrzuje zaběhnuté konvence méně kvalitních fotoaparátů v tabletech, které v nich jsou spíše „jen aby se neřeklo“. Xiaomi mu dalo do vínku 13 Mpx a světelnost f/2.2, což za dobrého světla dokáže vyčarovat vcelku ucházející fotografie. Ostření funguje rychle, snímky jsou detailní a třeba na takové skenování dokumentů bohatě postačí.

Avšak barvy jsou za všech okolností poměrně dost vybledlé a hlavně při mém raním focení, kdy vycházelo slunce, šly nedostatky fotoaparátu cítit nejvíce. Byť jen trochu horší světlo však s kvalitou dramaticky zamává, ostření přestane správně reagovat, snímky jsou rozmazané, šum je všudypřítomný a navíc chybí i přisvětlovací LED dioda pro případy nouze. Stejně tak videozáznam ve Full HD při 30 FPS si nelze nijak zvlášť pochvalovat.

Také přední 5Mpx kamerka je opravdu spíše jen na videohovory a ona ostatně i fotoaplikace naznačuje, že foťák je tu na vedlejší koleji – nejsou tu totiž skoro žádné možnosti či nastavení. Najdete tu jen spoušť, natáčení videa, přepínaní mezi předním a zadním foťákem či pár filtrů, nic víc. Nelze si ani přepnout kvalitu videa či fotek. Rovněž i zde se vyskytl menší bug, jelikož se nelze z aplikace podívat na náhledy fotek. Kolečko, ve kterém by se měla právě vyfocená fotka objevit, tu sice najdete, ale po klepnutí se nic neděje a do galerie musíte přes hlavní plochu.

Líbilo se nám:

  • ucházející výsledky za dobrého světla

Nelíbilo se nám:

  • snímky velmi degraduje i jen trochu horší světlo
  • velmi chudá fotoaplikace s bugem
  • přední kamerka stačí sotva na videohovory

Konektivita: nic navíc

V kapitole o konstrukci jsem se zmínil, že v těle Mi Padu 3 nenajdeme žádné sloty, tudíž i třeba připojení k 3G či LTE padá. Místo toho poslouží kvalitní připojení pomocí rychlé Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Pro připojení k okolním zařízením tu potom máme pouze Bluetooth 4.1, jelikož na NFC za už pozapomnělo. Stejně tak třeba i infraport pro ovládání domácí elektroniky tablet postrádá. Najdeme tu však GPS, jemuž sice občas chvilku trvalo, než začalo správně ukazovat směr, ale po úvodních zmatcích při zapnutí mapy už fungovalo dobře.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi ac
  • nechybí GPS

Nelíbilo se nám:

  • není tu NFC či infraport

Zhodnocení: opuštěný bojovník

Závěrem lze říct, že se Mi Pad 3 Xiaomi opravdu povedl. Jedná se o pěkný a kvalitně zpracovaný tablet se malými rozměry, krásným a jemným 8palcovým displejem s poměrem stran 4:3. Zvuk také potěší, prostředí běží hezky rychle, hardware není vůbec špatný a baterie vás nikdy nenechá ve štychu. Jen systému prozatím stále chybí užitečné funkce z Nougatu a přívržencům čistšího Androidu může MIUI vadit. Foťák sice také není žádné terno, ale od tabletů obecně úplné zázraky v této oblasti nelze očekávat.

Největší vrásku v podobě ořezaného Nougatu má ovšem vyřešit MIUI 9, které přinese mnoho funkcí včetně třeba vlastní variaci picture-in-picture režimu, který přibude třeba i v budoucím Androidu 8. Za nějakých 9 tisíc korun se tak letos jedná o jeden z mála skutečně kvalitních levnějších Android tabletů a po prohlédnutí nějaké té konkurence zjistíte, že jinde byste si museli za podobné zařízení trochu připlatit.

Mnoho malých a stejně vybavených nových tabletů už dnes opravdu k mání není, a proto si Xiaomi rozhodně zaslouží vaši pozornost. Výběr už není takový jako před třemi lety a spousta tabletů v nabídce je buď staršího data výroby, nebo spadají do kategorie 10 palců a výš. Mi Pad 3 se tak se svým poměrem ceny a výkonu stává jedním z nejlepších 8palcových tabletů a zároveň jedním z nejlepších tabletů na trhu.

Konkurence

Apple iPad mini 4

Konkurencí je nepochybně již úvodem zmiňovaný Apple iPad mini. Skvělá čtvrtá generace se 128 GB úložiště vás ovšem vyjde na 13 tisíc korun, takže by bylo lepší se možná někde podívat spíše po generaci třetí.

Apple iPad (2017) Wi-Fi

Rozměry240 × 169,5 × 7,5 mm, 478 g
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A9,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 827 mAh, doba nabíjení: 4:01 hodin

Apple iPad (2017)

Pokud nemusíte mít nutně 8palcový displej, mrkněte rozhodně na letošní iPad (2017), který nabízí skvělou výbavu za 11 tisíc a navíc je iOS zkrátka lépe optimalizovaným systémem pro tablety.

Apple iPad mini 4 Wi-Fi

Rozměry203,2 × 134,8 × 6,1 mm, 298,8 g
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A8, 3×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 124 mAh, doba nabíjení: 3:31 hodin

Huawei MediaPad M3

Za podobných 9 tisíc může však zaujmout i Huawei MediaPad M3 s vyšším výkonem, kovovým tělem, jemným 8,4palcovým displejem, slotem pro microSD kartu či čtečkou otisků prstů. V ničem výrazně nezaostává a Android 7 na něj přijde již brzy.

Huawei MediaPad M3 Wi-Fi

Rozměry215,5 × 124,2 × 7,3 mm, 310 g
DisplejTFT IPS, 8,4" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 950, 4×2,3 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 100 mAh

Za zapůjčení tabletu Xiaomi Mi Pad 3 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-pad-3
Klady
  • kvalitní a tenké kovové tělo
  • tablet se příjemně drží
  • krásný displej s poměrem stran 4:3
  • nadstandardní zvukový výstup
  • výborná výdrž baterie
  • rychlé a plynule prostředí
  • Android 7.0 Nougat
  • mnoho různých nastavení
  • USB-C
Zápory
  • čtečka otisků by byla příjemný bonus
  • senzorová tlačítka by mohla být lepší
  • viditelný backlight bleeding displeje
  • slabší grafický výkon
  • chybí microSD slot
  • funkce Nougatu přijdou až s MIUI9
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze