Xiaomi Mi Notebook Air 12,5"
recenze

Xiaomi Mi Notebook Air 12,5"

Napoprvé a do černého
68

Prvotina Xiaomi na poli notebooků je bezesporu něčím exotickým a vzhledem k častému přirovnávání k MacBookům nezačala jeho budoucnost nijak slibně. I přes nevalné spekulace o podobnosti a kopírování dokáže Mi Notebook Air příjemně překvapit a přesvědčit, že čínský výrobce umí vyrobit kvalitní notebook s notnou dávkou elegance, ale za příznivou cenovku.

Je podobný MacBookům nebo ne? Ještě před oficiálním představením si první notebook od Xiaomi získal pověst toho, který nestydatě kopíruje věhlasná zařízení od Applu. Ta nálepka mu bohužel zůstala a zaryté „jablíčkáře“ nic nepřesvědčí, že tomu tak není. Nepochybujeme o tom, že se výrobce nechal do jisté míry inspirovat, ale není první ani poslední. V případě, že chcete vytvořit minimalistický a elegantní notebook z kovu, tak se jisté podobnosti s MacBooky prostě nevyhnete. Mluvit by o tom mohli mnohem zavedenější výrobci jako Dell, Asus či Microsoft. Provokativní název výrobku si však Xiaomi mohlo jistě odpustit.

Za zapůjčení notebooku děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej budete moci také zakoupit.

Oficiální rendery

Podívejme se nezastřenýma očima na to, co nám tedy Xiaomi nabízí. Nám zapůjčená varianta láká na 12,5palcový Full HD displej, úsporný procesor Intel Core m3 spolu s menší 4GB operační pamětí a 128GB SSD. Jedná se tedy o nejzákladnější variantu, ze které se budou těšit ti, kteří potřebují zařízení především ke kancelářské práci, ale nechtějí utrácet vysoké částky. Tací jistě ocení i hmotnost Mi Notebooku Air, která se sotva přehoupla přes 1 kilogram. Za tento kousek si Xiaomi řekne o 20 tisíc korun a bude k dispozici od září.

Technické parametry Xiaomi Mi Notebook Air 12,5

Kompletní specifikace
Konstrukce309 × 210,9 × 12,9 mm, 1 070 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,5" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core M 6Y30, CPU: 2×900 MHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor40 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 22 990 Kč

Xiaomi Mi Notebook Air 12,5" – videopohled

V případě, že již dopředu víte, že úsporné procesory nebudou váš šálek čaje, pak si Xiaomi připravilo i 13palcovou variantu s Full HD displejem, dvoujádrovým procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 256GB SSD úložištěm, které lze uživatelsky rozšířit až na 512 GB. Dobrou zprávou je i fakt, že u tohoto modelu narazíte i na dedikovanou grafickou kartu od společnosti NVIDIA, a sice na GeForce 940MX. Ani za tento model nedáte všechny vaše životní úspory, i když cena se už vyhoupla na 29 tisíc. Na závěr toho všeho vám Xiaomi dá ještě vybrat mezi stříbrnou nebo zlatou barevnou variantou.

Obsah balení: podobnost čistě náhodná?

Čistě bílá krabice a na ní jednoduše vyvedený obrázek zařízení, které vás čeká uvnitř. Ano, to byl ze začátku Apple, ale teď už i mnoho dalších výrobců včetně Xiaomi. Uvnitř už najdeme pouze samotné zařízení a nerozpojitelný napájecí adaptér. My ho dostali s jinou koncovkou, a tak do našeho balení přibyla i redukce pro naše zásuvky. Tím ale výčet končí a krabice neobsahuje žádné užitečné redukce či alespoň základní ochranné pouzdro. Xiaomi tedy i v balení ctí čistotu podobnou Applu, kterou ale uživatelé v případě dodávaného příslušenství ne zrovna rádi vidí.

Xiaomi Mi Notebook Air
Obsah balení

Design a konstrukce: výjimečnost prioritou

Minimalismus v technologiích vládne a řídí se jím i Xiaomi s Mi Notebookem Air. Ostré line, hliník, a žádné zbytečnosti. Na těle nenajdete žádná loga či název výrobce ani jiné brandy, které by napovídaly, do které stáje notebook patří. Po celém obvodu je zařízení stejně široké, tedy 12,9 mm, a nic tak nenarušuje celkovou jednoduchost designu. Ostatní rozměry se Xiaomi pak podařilo příjemně srazit díky velmi úzkým bočním rámečkům displeje a notebook o velikosti 292 × 220 milimetrů tak můžete velmi pohodlně přenášet téměř v každé brašně.

Xiaomi Mi Notebook Air

TIP: Na český trh se dostává tablet Xiaomi MiPad 2 s Windows 10

Celé tělo je precizně zpracované, všechny díly na milimetr lícují a nakonec vás uzemní hmotnost, která se sotva přehoupla přes jeden kilogram, což je výborná hodnota. Velmi chválím i zářez v přední části, díky němuž víko displeje pohodlně otevřete jednou rukou, ale panty, jejichž tuhost je nastavená více než dobře, ho udrží bezpečně na svém místě i při prudších pohybech. Spokojenost vyjadřujeme i s maximálním úhlem otevření, který vám nebude nijak bránit při práci na klíně. Ani po otevření nečekejte žádné výstřelky, ale na logo Xiaomi se pod displejem přeci jen dostalo. Z počátku budete míst nutkání displej zařadit do skupiny dotykových, čemuž napovídá i lesklé tvrzené sklo. Bohužel na dotykovou vrstvu se nedostalo a ochranné krycí sklo má pouze zabránit nechtěnému poškrábání.

Klávesnice ctí stříbrnou barvu kovu a zprvu vás zmate zapínací tlačítko, které tvoří součást klávesnice na místě, kde většinou vídáme klávesu Delete. Zprvu to chce trochu zvyku a jistě se vám podaří párkrát notebook omylem vypnout, ale časem si bez problému zvyknete a nebude vám chybět ani dioda na klávese, která značí aktivitu zařízení. Problém to tedy není a je jasné, že ani tady nechtělo Xiaomi připustit jakékoli narušení designu. Stejně bychom ale raději viděli zapínací tlačítko umístěné samostatně na základně. Zbytek kláves je už ale rozmístěn tradičně, jediné, co by vás ještě mohlo mást, jsou chybějící písmena s háčky a čárkami – klávesnice je totiž anglická. Přestože klávesnice vypadá velmi pohodlně, nenechte se mýlit – výrobce velmi špatně odhadl citlivost kláves a stačí jemně zavadit o vedlejší klávesu a překlep je na světě. Nízký zdvih pak těmto chybám jedině nahrává a zprvu se budete stále opravovat. Další problém nastane, když se zhorší světelné podmínky. Neregulovatelné světlé podsvícení má za následek, že tmavé popisky splynou s barvou kláves. Přisvícení tak dává smysl pouze v naprosté tmě.

Xiaomi Mi Notebook Air

TIP: Srovnání: Xiaomi Mi 5 vs. Galaxy S7, LG G5, Xperia Z5 a iPhone 6s

Naopak velkou pochvalu získává clickpad, který můžete stisknout od dolních dvou třetin. Tady se nebojím přirovnání ke zmiňovaným MacBookům, které mají jedny z nejlepších touchpadů. Přesnost a tichost tohoto ovládacího prvku ani Mi Notebooku Air nechybí a patří k jedněm z nejlepších touchpadů, se kterými se lze setkat. V poslední řadě ho kryje mléčné sklo, které je nejen příjemné na dotek, ale také působí jako ochrana.

V poslední řadě tu máme boky zařízení a s těmi i porty. Tady si minimalismus vybral svou daň a i přes to, že tělo dovoluje integrovat nejméně další tři USB porty, výrobce se rozhodl pouze pro jedno USB 3.0 na pravém boku, kterému tamtéž sekunduje USB-C, které využijete hlavně při nabíjení. Na druhé straně už se usadilo HDMI a 3,5mm jack pro připojení sluchátek či reproduktorů. Tím konektivita končí a v tomto bodu tedy prvotina od Xiaomi neobstála. Zamrzí i absence čtečky SD karet.

Celkovému zpracování a ke zvoleným materiálům nemůžu mít jediné výhrady a Xiaomi Mi Notebook Air patří mezi špičku ve své třídě, když překonává i mnohem dražší zařízení. Vše lícuje jak má, notebook je pevný a vrzání nebo skřípání tady místo rozhodně nemá. Zmátlo nás krycí sklo, které slouží pouze jako ochrana, a ani jiná varianta nedisponuje dotykovou vrstvou. Tleskáme ale za perfektně nastavenou tuhost kloubů, která dovoluje zařízení pohodlně otevírat a zavírat a přitom víko displeje při práci samovolně nikam necestuje. Celkově notebook působí bytelně, kvalitně, spolehlivě a chválíme i uživatelskou přívětivost.

Líbilo se nám:

  • kvalita materiálů a celkového zpracování
  • skvěle nastavená tuhost kloubů
  • nízká hmotnost
  • tichý a přesný touchpad
  • tenké rámečky na stranách displeje

Nelíbilo se nám:

  • malé množství portů
  • absence čtečky SD karet
  • přecitlivělá klávesnice
  • neregulovatelné podsvícení kláves

Displej: nedotykový standard

Opět tu máme jeden z velmi kvalitních displejů, na který jsme i od ostatních výrobců již zvyklí. 12,5palcový IPS panel nabízí Full HD rozlišení a perfektní pozorovací úhly. Výsledná jemnost činí naprosto dostačujících 166 PPI. Bohužel displej kryje ochranné tvrzené sklo, které přidává na odlescích a na přímém slunci nemáte, i přes skvělou hodnotu maximálního jasu, šanci cokoliv přečíst.

Xiaomi Mi Notebook Air

Krycí sklo vás také zpočátku bude mást, protože displej postrádá dotykovou vrstvu, což zamrzí, neboť dotyková vrstva by nijak výrazně na váze či tloušťce zařízení nepřidala. Xiaomi si nicméně dalo záležet na podání barev. Panel produkuje krásné syté barvy včetně černé. Bílá má nádech do žluta, ale pouze minimální, a bez přímého srovnání nemáte šanci cokoli odhalit. Velkou chválu si Xiaomi odnáší i za minimální jas, který je velmi příjemný pro oči za zhoršených světelných podmínek. S jasem souvisí také podsvícení, které je rovnoměrné – ani tady Mi Notebook Air nijak nezaostává.

Líbilo se nám:

  • syté barvy
  • dobré pozorovací úhly
  • rovnoměrné podsvícení

Nelíbilo se nám:

  • displej není dotykový
  • lesklé krycí sklo panelu
  • bílá barva s lehkým nádechem do žluta

Zvuk a webkamera: žádný tichošlápek

Dva stereo reproduktory na zadní straně má na svědomí společnost AKG. Notebook nám předvedl, že s hlasitostí mít problém rozhodně nebude a reproduktory v tomto ohledu předvádí nadstandardní výkony. Jiné už je to ale s kvalitou zvuku, která nijak neohromí, neboť výsledné podání má značný plechový nádech. Basy rozhodně nečekejte a i s vysokými tóny má Mi Notebook Air značné problémy. Lepší službu vám jako vždy udělá 3,5mm jack, jehož kvalita je na mnohem vyšší úrovni.

Xiaomi Mi Notebook Air

Webkamera s rozlišením 720p spadá do naprostého průměru a žádný nadstandard od ní nečekejte. Videohovory si užijete především za dobrých světelných podmínek, s těmi zhoršenými se objevuje značný šum.

Líbilo se nám:

  • extrémní hlasitost reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • značně plechový nádech
  • potlačené basy
  • pouze 720p webkamera

Hardware a výkon: pro nenáročné

Xiaomi Mi Notebook Air

Procesor a operační paměť

Model, který jsme obdrželi na testování, je tím nejmenším a také nejméně výkonným. S dvoujádrovým procesorem Intel Core m3-6Y30 s taktem 900 MHz a maximem 2,2 GHz nemůžete počítat s náročnými úkony, což potvrzuje i malá operační paměť 4 GB (DDR3). Na náročný multitasking zapomeňte, tento krasavec míří na prostou kancelářskou práci a dlouhou výdrž, kde ale splní všechny vaše požadavky. Ani se zahříváním to není nijak vážné. Notebook je teplejší v pravé horní části, ale teplota vás nijak omezovat nebude. V případě, že by vám výkon nedostačoval, můžete zvolit i již zmiňovanou variantu s Intel Core i5 a 8 GB RAM. V naší variantě bychom ale raději viděli o něco výkonnější Intel Core m5.

Grafika

Ani grafický výkon v tomto případě není nijak podpořen například dedikovanou grafickou kartou, kterou obsahuje výkonnější bráška. Tady je k dispozici pouze ta integrovaná v procesoru, kterou představuje Intel HD 515. V případě, že jednou za čas chcete upravit fotky, pak vám bude stačit, ale na hry to v žádném případě není.

Úložiště

S nevysokým výkonem se nese i poměrně malá kapacita M.2 SSD úložiště, které činí pouze 128 GB, z čehož vám po prvním spuštění zbyde na vaše data okolo 90 GB. Nedostatek místa pak budete případně muset řešit přes NAS, externí disk či cloud. Notebook navíc postrádá i slot na paměťové karty, takže tato možnost rozšíření vám zůstane zapovězena.

Líbilo se nám:

  • úsporný procesor, který šetří baterii

Nelíbilo se nám:

  • slabší výkon
  • málo interní i operační paměti

Operační systém: jednoduchost se vyplácí

Všechny varianty oživuje operační systém Windows 10 Home. Jinak tomu tedy není ani u našeho modelu, a přestože jsme očekávali, že systém bude obohacen o nejrůznější bloatware, není tomu tak. Dostanete tedy zcela čistá Windows 10. Xiaomi velmi chválíme, ocenili bychom pouze nějaký sofistikovanější software pro úsporu energie.

Líbilo se nám:

  • žádný zbytečný bloatware

Baterie a výdrž: nezbývá než zatleskat

Jak jsme výše zmínili, samostatný software pro šetření baterie chybí, i tak si ale Xiaomi Mi Notebook Air vedl více než dobře. Díky úspornému procesoru výrobce slibuje až 11 hodin provozu. K tomuto se můžete reálně přiblížit jen v případě, že se obejdete zcela bez Wi-Fi. Notebook si zažádá o dobití až po 10 hodinách, což je skvělá hodnota. Pokud k tomu budete i surfovat na internetu, pak počítejte s o něco menšími, ale ne špatnými 8 hodinami. Streamované Full HD video se pak vypne po 5 a půl hodinách. K této skvělé výdrži navíc přidal výrobce i rychlé nabíjení, které by mělo zajistit 50 % kapacity baterie za 30 minut. V našem případě se notebook dostal na 50 % za 39 minut, což je ale také skvělé a nebudeme tu Xiaomi hanit za každou minutku. Zbytek baterie už se nabijí o něco pomaleji, ale výsledek 1 a půl hodiny je stále skvělý.

Líbilo se nám:

  • skvělá výdrž
  • rychlost nabíjení

Komunikace: začínáme od základu

Komunikaci zde zajišťuje pouze Wi-Fi 802.11ac, která nemá se stabilitou ani s rychlostí jakékoli problémy. Dále si musíte vystačit s Bluetooth 4.1. A tím výčet končí. Xiaomi se ani u druhé varianty nerozhodlo integrovat slot na SIM karty pro využití mobilních dat, takže Wi-Fi bude muset stačit.

Xiaomi Mi Notebook Air

Líbilo se nám:

  • rychlá a stabilní Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • chybějící slot na SIM kartu

Závěr: napoprvé a do černého

Xiaomi se za svůj první notebook stydět nemusí. Přestože spekulace o podobnosti s MacBookem mu na pověsti nepřidaly, zařízení si v našem testu vedlo více než dobře. Osobně se k těmto spekulacím nepřikláním, ačkoliv předpokládám, že tato nevalná pověst Mi Notebooku Air zrovna na prodejnosti nepřidá. Neprávem si zasloužil přezdívku „toho, který kopíruje Apple“. Mi Notebook si jde ale v mnoha směrech svou cestou a ta jistě není špatná. Zpracování je precizní, materiály mají vysokou kvalitu, notebook je uživatelsky přívětivý a nevidím jediný zásadní důvod, proč bychom ho neměli doporučit.

Za zapůjčení notebooku děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej budete moci také zakoupit.

Xiaomi Mi Notebook Air

TIP: Recenze Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile – Velká změna

Nic ale není dokonalé a i Xiaomi se pár věcí nepovedlo. K nim jednoznačně patří klávesy, které trpí přílišnou volností, ne zrovna čistý zvuk z reproduktorů nebo v našem případě nevalný výkon. Za 20 tisíc korun bychom ocenili procesor Intel Core m5 či alespoň 8 GB RAM. Malé úložiště okruh případných zájemců také jistě nerozšíří. Všechny tyto nedostatky ale opravuje výkonnější a větší varianta. V případě, že toužíte po kvalitě za relativně nízkou cenu a výkon pro vás nehraje prim, pak Xiaomi Mi Notebook Air (12,5") jistě stojí na předních příčkách.

Konkurence

Koho jiného bychom mohli proti Mi Notebooku postavit jiného, než tolik zmiňovaný Apple MacBook Air. U něj se nesetkáme s úspornými procesory, a tak je nasnadě ho srovnávat spíše s variantami Mi Notebooku obsahujícími Intel Core i5. MacBook Air nabídne také 13palcový displej, ovšem s technologií TN, která neposkytne tak dobré pozorovací úhly. Zamrzí také starší procesory Intel Core Broadwell. Naopak by vás u MacBooku mohl přitáhnout skvěle odladěný operační systém, port Thunderbolt 2 či ještě vyšší 12hodinová výdrž na baterii. Cena je pak okolo 29 tisíc.

TIP: Apple inovoval také stávající MacBook Air a Pro: jaké jsou změny?

Apple MacBook Air 13\" (2015)

Další z konkurentů by mohl být Asus ZenBook UX305CA, který rovněž nabízí 13palcový displej s Full HD rozlišením. Procesor tu najdeme ale výkonnější, a sice Intel Core m5, který je navíc podpořen 8GB operační pamětí a 256GB SSD. Cena přitom činí identických 20 tisíc korun.

TIP: Recenze Asus ZenBook UX305CA – Za design se platí

Asus ZenBook UX305CA

I poslední konkurent spadá do stáje jablečného výrobce a stává se jím MacBook (2016) s procesorem Intel Core m3, 8 GB RAM a 256GB SSD. Potěší vás jemnější displej, ale zklamat by vás mohl jeden jediný datový port v podobě USB-C. Cena ale sahá o mnoho výš, téměř na 40 tisíc korun.

TIP: Apple představil inovovaný MacBook 12: lepší výkon, výdrž a nová barva

Apple MacBook (2016)
xiaomi-mi-notebook-air
Klady
  • skvělé zpracování
  • kvalitní materiály
  • dobrý displej s tenkými rámečky
  • dlouhá výdrž baterie
Zápory
  • slabý procesor
  • pouze 4 GB RAM
  • malé úložiště
  • horší zvukové podání
Diskuze ke článku
Ondřej
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy budete tento notebook testovat. Tohle PR tlachání parametrů je nuda. Ale chápu, asi si to tak vaši sponzoři překupníci přejí. Ve skutečném testu a srovnání s konkurencí by pohořel.
Cikáda
Není to náhodou pasivně chlazený notebook? MacBook Air tím pádem bude asi stěží konkurence ;) Také redakce "zapomněla" na Zenbook 3 či opět pasivně (!!) chlazený Acer...
Blue Sun
Blue Sun
Jarko, vzdejte to a jděte psát někam jinam. Taková snůška blábolů, podpořená závěrečným "můžeme doporučit", si nezaslouží označení jako test! Opět ukazujete, že tomu vůbec nerozumíte!
Doporučit notebook s vpravdě mizernou klávesnici? Ani kdyby mi za to platili.
Mizerný zvuk, to se dá u Xiaomi čekat, stejně jako ořezaná webkamera a další drobnosti. Čínská klasika, hezké parametry a na méně viditelných místech odpad.
Xiaomi si titul "kopírovač Apple" vysloužilo právem, protože všechny jejich modely jsou skutečně pouhá kopírka jablečného vzoru.
No a na závěr... tradiční plky Pšenice o nenáročné práci, nedostatku paměti a nedostatečném výkonu. Opět apeluji na autorku, aby nám prozradila, na co je zvyklá a kdo jí to platí, když chce takhle shazovat vcelku schopný procesor.
Recenze je odpad.
Ondra
Vetsinou nejsem ten, co tlacha do recenzi na mobilenetu, ale tady mi to fakt neda... Za 20k toho ten notebook nema zas tak moc co nabidnout, obzvlast kdyz se podivam na zaverecny vycet minusu, pripoctu pofiderni klavesnici atd. V tenhle cenove relaci ho podle me slusne prevalcuje Acer, Asus, mozna i HPcko. Zadna extra kvalita alias "zabijak" z toho, dle meho subjektivniho nazoru, opravdu necisi. A jak uz tady padlo, taky by me zajimalo, na co je autorka recenze zvykla... :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze