Xiaomi Mi Note 10
recenze

Xiaomi Mi Note 10

108megapixelový rekordman
32

Jak se povedl první sériově vyráběný smartphone se 108Mpx fotoaparátem a je vůbec takto vysoké rozlišení něco, co byste měli chtít? Dokáže si telefon obhájit i značně vyšší cenu oproti současné vlajkové lodi Xiaomi Mi 9? Všechny vaše otázky zodpoví tato podrobná recenze.

Xiaomi učinilo za pouhých devět let existence neuvěřitelný pokrok a z malé společnosti o několika lidech vyrostl jeden z nejznámějších výrobců smartphonů na světe. Svou pozici na trhu Xiaomi navíc neustále posiluje a jedním z pro výrobce důležitých modelů je i dnes testovaný Mi Note 10. Jde totiž o první sériově vyráběný smartphone se 108Mpx fotoaparátem, kterému navíc dělá společnost celkem pět dalších snímačů. Mi Note 10 má také nadprůměrnou kapacitu baterie, kvalitní AMOLED displej a hlavně se prodává za zajímavou cenu. Jak se tedy nový Mi Note 10 povedl?

Xiaomi Mi Note 10 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi Note 10 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce157,8 × 74,2 × 9,7 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor5 260 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:06 hodin
Dostupnostlistopad 2019, 14 990 Kč

Obsah balení: 30W adaptér potěší

Telefon na vás čeká v černé krabičce, v níž je rovněž kabel typu USB-A/USB-C a tentokrát i robustní napájecí adaptér s výkonem 30 W. Kromě základních manuálů a nástroje pro vytažení šuplíčku pro dvojici nanoSIM karet zde najdeme již jen průhledné silikonové pouzdro.

Xiaomi Mi Note 10

Pouzdro chrání telefon nejen před pády a škrábanci, ale také před otisky, neboť se lesklá záda poměrně snadno ušpiní. Než se však začnu naplno věnovat designu, zmíním, že pouzdro je v oblasti anténních předělů tenčí, což je poměrně zajímavý detail, který má pravděpodobně zlepšit příjem signálu. Na sluchátka se již bohužel nedostalo, což je trochu škoda s ohledem na vyšší cenovku.

Líbilo se nám
  • 30W napájecí adaptér
  • ochranné pouzdro
Nelíbilo se nám
  • v balení chybí sluchátka

Konstrukční zpracování: jakoby z oka vypadl...

Jestli se vám nový Mi Note 10 líbí, či nikoliv, je samozřejmě čistě na vás. Rozhodně mu však nelze upřít schopnost zaujmout. V mém osobním případě kvůli až neuvěřitelné podobnosti s Huawei P30 Pro. Je to snad jen shoda okolností, nebo se výrobce po představení hodinek Mi Watch, které se zcela evidentně vzhlédly v Apple Watch, tentokrát rozhodl hledat inspiraci u čínské konkurence?

Gorilla Glass 5 kryje přední i zadní stranu.

Pokud se vám však Huawei P30 Pro líbí, jistě vám padne do oka i Mi Note 10, který můžete spolehlivě identifikovat a odlišit až při pohledu na zadní stranu. Zde je pětice snímačů, která poměrně značně vystupuje nad okolní povrch a bez nasazeného pouzdra se bude telefon při každém dotyku houpat na stole. Že se jedná o Xiaomi vám také napoví logo výrobce v levém spodním rohu, ovšem čtečku otisků prstů byste zde již hledali marně. Přesídlila totiž do displeje, jenž má zaoblené hrany a kapkovitý výřez pro selfie kamerku.

Stejně jako P30 Pro, i Mi Note 10 má zkosenou spodní/horní hranu a nahoře rovněž najdeme infraport. USB-C na spodní straně zase doplňuje hlasitý reproduktor a milým překvapením je 3,5mm jack. Co potěší méně, je absence ochranné certifikace typu IP, stejně jako slotu pro paměťové karty. Výrobce však alespoň nezapomněl na ochranu v podobě Corning Gorilla Glass 5, které kryje přední i zadní stranu.

Čtečka otisků prstů je rychlá a spolehlivá.

Výrobce si poradil dobře i umístěním optické čtečky otisků prstů, která má být rychlejší a přesnější než u předchozích Xiaomi. Z několikadenního používání mohu potvrdit, že funguje opravdu spolehlivě, rychle a problém ji nedělá ani přiložení mírně vlhkého až mokrého prstu. Naopak je to často lepší, neboť odemykání zcela suchým a promrzlým prstem někdy nefunguje, což je však z mých osobních zkušeností poměrně běžné chování u většiny optických čteček otisků prstů.

Do dlaně telefon padne i díky zaobleným bokům velmi dobře, ať už s nasazeným pouzdrem, nebo bez něj, i když hmotnost 208 gramů v ruce při delším používání rozhodně pocítíte. Celkově mám z telefonu velmi dobrý pocit, jen mě osobně trochu mrzí, že Xiaomi až tolik kopírovalo Huawei. Podle mého názoru by si takto důležitý smartphone zasluhoval svůj vlastní osobitý design, ačkoliv vypadá velmi líbivě.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • Corning Gorilla Glass 5 na obou stranách
  • 3,5mm jack
  • povedená čtečka otisků prstů
  • infraport
Nelíbilo se nám
  • design převzatý od Huawei P30 Pro
  • absence certifikace IP

Displej: tohle se povedlo

Samotný AMOLED displej o velikosti 6,47 palce se jednoznačně řadí k tomu nejlepšímu na trhu a vytknout mu lze snad pouze „obyčejnou“ 60Hz obnovovací frekvenci. Co mu naopak nechybí, je krásné podání barev nebo vysoký maximální jas, který se při ponechání zapnuté automatiky dokáže vyšplhat až na 600 nitů.

Xiaomi Mi Note 10
Displej se chlubí podporou HDR 10.

Výtku nemám ani k pozorovacím úhlům a pokud jste skeptičtí vůči zaobleným bokům z důvodu možné registrace nechtěných dotyků, mohu vás uklidnit, protože s ničím takovým jsem se během testování nesetkal. Ty, kteří na telefonu radí sledují Netflix či videa obecně, zase potěší podpora HDR 10 i dostatečně jemné rozlišení 399 pixelů na palec.

Líbilo se nám
  • vysoký maximální jas
  • podpora HDR 10
  • vysoká jemnost
  • skvělé podání barev

Zvuk: nahlas i kvalitně

Zároveň s displejem si dovolím pochválit i hlasitý reproduktor, který hraje pěkně nahlas a má s ohledem na velikost telefonu poměrně bohatý zvukový projev, i když ve srovnání s Pixely nebo Samsungem Galaxy S10+ podstatně zaostává. Rovněž výstup do sluchátek potěší, zvuk je pěkně čistý s hutnými basy i dynamickými středy. V neposlední řadě chválím čistý přenos zvuku při telefonních hovorech, a to i přesto, že je telefonní sluchátko poměrně malé a na první pohled takřka není vidět.

Líbilo se nám
  • kvalitní reprodukce do sluchátek i nahlas

Výkon hardwaru: zcela dostatečný

Snapdragon 730G je druhým nejvýkonnějším (nepočítáte-li samostatně Snapdragon 855+) čipsetem Qualcommu, jenž je vyrobený úsporným 8nm procesem. Telefonu tak nedělá problém náročný multitasking či hraní nejnáročnějších her na nejvyšší detaily. Navíc se ani příliš nezahřívá, což je určitě velkým plusem pro všechny hráče, které potěší také speciální herní režim, ve kterém si mohou nastavit notifikace nebo optimalizovat výkon.

Na nedostatek výkonu si rozhodně nelze stěžovat.

Písmenko „G“ odkazuje na o 50 MHz přetaktovaný DSP u grafického čipu Adreno 618, který dosahuje u běžného čipsetu Snapdragon 730 taktu 500 MHz, nebo například podporou HDR10 při hraní her. Společnost Snapdragonu 730G dělá 6 GB operační paměti typu LPDDR4X, takže si rozhodně nelze na nedostatek výkonu stěžovat. Spokojit se však budete muset pouze s interním úložištěm o velikosti 128 GB, ze kterého vám po zapnutí zůstane přibližně 110 GB. Paměťové karty totiž Mi Note 10 nepodporuje.

Líbilo se nám
  • naprostý dostatek výkonu i do budoucna
Nelíbilo se nám
  • nerozšiřitelné úložiště

Výdrž baterie: rekordman

Tím se dostáváme k dalším interním komponentám, z nichž tou nejzajímavější je pravděpodobně nadstandardně velká baterie o kapacitě 5 260 mAh. Telefon se dá bez nadsázky označit za „držák“ a bez větších problémů zvládne dva dny používání. Nabíjet jej lze navíc výkonem až 30 W, a za pouhou půl hodinku se tak dostanete z nuly přibližně na 60 %. Velkou baterii má například i ASUS ZenFone 6, který je však na rozdíl od Mi Note 10 osazen Snapdragonem 855, zatímco Xiaomi má „pouze“ Snapdragon 730G. S ohledem na cenovku by bylo příjemné mít i možnost bezdrátového nabíjení, to však chybí.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 38 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 44 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 51 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 66 minut
Líbilo se nám
  • nadstandardní výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: naprosto v pořádku

Z hlediska konektivity Mi Note 10 nic důležitého neschází. Uživatelé tak mají k dispozici dual-band Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 i podporu navigačních služeb jako A-GPS, GLONASS, BDS či Galileo. Pro bezkontaktní platby či rychlé párování je pochopitelně k dispozici NFC. Staromilce zase potěší FM rádio či infraport. Každý si najde to své.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
  • infraport a FM rádio navíc

Fotoaparát: potřebujeme vůbec 108 Mpx?

Dostáváme se k šestici fotoaparátů, kterými je Mi Note 10 vybaveno. Začněme 108Mpx snímačem, jenž představuje hlavní chloubu.

Xiaomi Mi Note 10
Dedikovaný makro snímač má nízké 2Mpx rozlišení.

Stejně jako u většiny 48Mpx, případně 64Mpx fotoaparátů, zde dochází ke složení čtyř pixelů do jednoho a výsledné snímky se tak chlubí 27Mpx rozlišením, které je podle mého úsudku více než dostatečné pro naprostou většinu scénářů. Nic nelze namítat ani proti světelnosti f/1.7, rozsahu 82 stupňů či přítomnosti čtyřosé optické stabilizace. Použitý senzor Samsung HMX podává velmi slušné výsledky, přičemž fotografiím díky vyššímu rozlišení obvykle nechybí detaily ani při zoomování a líbí se mi také realitě odpovídajícími barevné podání. Rovněž dynamický rozsah není vůbec špatný za předpokladu, že necháte telefon vyhodnotit, kdy má aktivovat HDR.

108Mpx snímač 12Mpx teleobjektiv 5Mpx teleobjektiv 20Mpx ultraširokoúhlý objektiv 2Mpx makro objektiv
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.0 f/2.0 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/1,33" 1/2,55" ? 1/3" 1/5"
Ohnisko 25mm 50mm ? 13mm ?
Velikost pixelů 0,8 µm 1,4 µm 1,0 µm 1,12 µm 1,75 µm
Optický zoom
Typ stabilizace OIS OIS
Ostření PDAF, Laser AF Dual Pixel PDAF, Laser AF PDAF, Laser AF Laser AF automatické ostření

Focení v nativním 108Mpx rozlišení, které vám zajistí snímek o rozlišení 12 032 × 9 024 pixelů, podle mě nepřináší žádnou větší přidanou hodnotu, neboť snímky zpravidla nevypadají o moc lépe, paradoxně možná naopak a focení v tomto režimu zabere více času. Doporučuji vám tedy fotit běžným způsobem.

Dalším na řadě je 20Mpx ultraširokoúhlý objektiv o rozsahu 117 stupňů, který bohužel právě svým rozsahem nepatří k těm nejlepším snímačům na trhu. Jinak je však povedený a díky softwaru si dokáže vcelku dobře poradit s efektem rybího oka, nabízí také pěkné barvy i dynamický rozsah. Třešničkou na dortu je pak přítomnost autofocusu, který se povětšinou u těchto snímačů nevidí. Právě díky tomu by mohl posloužit i jako makro snímač, namísto toho se však výrobce rozhodl přidat dedikovaný makro fotoaparát. Ten má po vzoru ostatních telefonů nízké dvoumegapixelové rozlišení a k pořízení solidně vypadajících fotografií je potřeba hodně světla. Jeho přítomnost má podle mého názoru spíše marketingové odůvodnění.

Výrobce myslí i na teleobjektiv, a to dokonce hned dvakrát. První nabízí dvojnásobné optické přiblížení s možností pořídit 12Mpx snímky. Podává slušné výsledky a opět lze pochválit dobrou práci s barevností, i když mně až tolik nenadchl a pokud by v telefonu nebyl, pravděpodobně by se zase až tolik nestalo.

5násobný teleobjektiv s OIS se Xiaomi povedl.

Tím se dostáváme k pětinásobnému teleobjektivu s rozlišením pěti megapixelů a optickou stabilizací. Kromě pětinásobného optického přiblížení lze využít rovněž 10násobné hybridní či 50násobné digitální. Snímky pořízené tímto objektivem mají až překvapivě dobrou kvalitu a pouze trochu zaostávají za dražším Huawei P30 Pro. Pokud jste tedy nadšenci do zoomování, neuděláte s nákupem Mi Note 10 chybu.

Nakonec zmíním přední 32Mpx selfie kamerku, která rovněž skládá čtyři pixely do jednoho, chlubí se podporou HDR i umělé inteligence či natáčení Full HD videa ve 30 FPS. Ani selfie snímky nevypadají vůbec špatně a potěší i náročnější selfie maniaky.

Xiaomi Mi Note 10

Pokud rádi fotíte v noci, bude vašim parťákem hlavní snímač, který si dokáže obstojně poradit v tmavém prostředí i bez aktivovaného nočního režimu, jenž snímky pouze mírně prosvítí, takže nebudete mít příliš mnoho důvodů jej vůbec zapínat.

Video lze natáčet v maximálním rozlišení 4K při 30 FPS a nechybí ani možnost natáčet zpomalený záznam v 960 snímcích za sekundu v HD kvalitě. Kvalita pořízeného videa obecně je však spíše průměrná.

Xiaomi Mi Note 10 testovací video 1080p 30 FPS

Xiaomi Mi Note 10 testovací video 1080p 60 FPS

Xiaomi Mi Note 10 testovací video 2160p 30 FPS

Xiaomi Mi Note 10 zpomalené video 720p 960 FPS

Líbilo se nám
  • 108Mpx senzor
  • pět fotoaparátů na zadní straně
  • slušný pětinásobný teleobjektiv
  • obecně vzato velmi dobrá kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • natáčení 4K videí pouze ve 30 FPS
  • trochu zbytečný 2Mpx makro snímač

Software: MIUI 11 s Androidem 9

Hlavní novinkou MIUI 11 je pravděpodobně vylepšený tmavý režim či nové „přírodní“ zvuky u notifikací. Mírnou inovací si prošel rovněž design prostředí, který působí čistším dojmem. Uživatelé v telefonu najdou aplikace pro optimalizaci chodu zařízení, skenování obrazovky a dokonce nechybí ani již zmiňované FM rádio nebo aplikace dálkového ovladače. Systém se nijak nezasekává, běží pěkně plynule a jediné, co mu ubírá na kráse, je stále přítomný Android 9 Pie namísto nejnovější desítky.

Líbilo se nám
  • vylepšený tmavý režim
  • plynulý chod
Nelíbilo se nám
  • stále běží na starším Androidu 9 Pie

Zhodnocení

Xiaomi Mi Note 10 je ideálním smartphonem pro všechny fotomaniaky, kteří chtějí mít v jednom zařízení sérii fotoaparátů vhodných pro různé příležitosti. 108Mpx snímač nezklamal, výkon telefonu rozhodně neschází a na velký AMOLED displej je radost se dívat. Vytknout můžu snad pouze absenci oficiální certifikace zvýšené odolnosti, nemožnost rozšířit úložiště o paměťovou kartu a někomu také může být trnem v oku fakt, že Xiaomi nepoužilo Snapdragon 855, když se nachází i v podstatně levnějším Xiaomi Mi 9. I tak se však jedná o velmi dobře vybavený smartphone za zajímavou cenu, který je snadné si oblíbit.

Xiaomi Mi Note 10

Konkurence

Mezi konkurenci bych zařadil Xiaomi Mi 9: nabízí vyšší výkon v menším těle a přesto mu nechybí rychlé drátové i bezdrátové nabíjení nebo trojice snímačů. Velkou výhodou je také o šest tisíc korun nižší cena.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Pokud jste příznivci spíše čistého Androidu, určitě by vám neměl uniknout nový OnePlus 7T, který má mírně větší displej s 90Hz obnovovací frekvencí i v současnosti stále nejvýkonnější Snapdragon 855+. Nevýhodou je pouze menší kapacita baterie či absence pětinásobného teleobjektivu.

OnePlus 7T

Rozměry160,9 × 74,4 × 8,1 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 256 GBne
Akumulátor3 800 mAh
xiaomi-mi-note-10
Klady
  • 3,5mm jack
  • pětinásobný teleobjektiv
  • 108Mpx snímač
  • dostatek výkonu
  • nadstandardní kapacita baterie
  • velmi rychlé nabíjení
  • krásný AMOLED displej
  • podařená čtečka otisků prstů
  • Corning Gorilla Glass 5 na přední i zadní straně
  • 30W nabíjecí adaptér v balení
Zápory
  • bez možnosti rozšířit o paměťové karty
  • vyšší cena ve srovnání se současnou vlajkovou lodí
  • absence bezdrátového nabíjení
  • v balení by mohla být sluchátka
  • převzatý design od Huawei P30 Pro
  • absence certifikace zvýšené odolnosti
Diskuze ke článku
Petarda
Nudle. Ppojedem. Co tam máte dál? Další nudle?
Mio
Všechno je super, jen ten stupidní zaoblený displej nechápu. Samsung se nás marně snaží přesvědčit, že to má své využití a to pomocí SW doplňků. Ale Xiaomi ne, Xiaomi tam pláclo zaoblený displej, kvůli kterému je po stranách obraz zkreslený a doslova tak člověk přichází o kus plochy displeje. Jinak je to zajímavý kousek, s výkonným a úsporným SoC, rýchlymi paměti, no a konečně se dostala i do hi-endu větší baterie.
Carda
Tak že budoucnost nudloidních mobilů je opravdu to že nejdou od sebe rozeznat :-D tak přece jsem měl pravdu :-D
Carda
A hlavně kupujte ty nudle, nebudou!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze