Xiaomi Mi MIX
recenze

Xiaomi Mi MIX

Zažijte budoucnost ještě dnes
50

Čínské Xiaomi o sobě dalo opět výrazně vědět a lze říci, že se nesmazatelně zapsalo do mobilní historie. Model Mi MIX totiž boří veškeré mýty o podobě samotného telefonu a odstranil téměř všechny rámečky kolem displeje. Vzhled, po kterém mnozí již dlouho volají, se stává realitou a výrobce nešetřil ani na špičkové výbavě.

Xiaomi si sice nepřipisuje světové prvenství, neboť s podobně řešenými modely přišel již v roce 2014 japonský Sharp, nicméně čínskému výrobci se podařilo svůj model zpopularizovat. Ví o něm celý svět, ačkoliv se oficiálně prodává jen na domácím trhu. Cestu si však našel i na trh český. Vůbec poprvé si tak zájemci u nás mohou pořídit telefon bez rámečků a především s předstihem za velkými značkami, které obdobné kousky velmi pravděpodobně představí v příštím roce.

Xiaomi Mi MIX

Xiaomi Mi MIX míří do té nejvyšší společnosti, což potvrzuje nejen špičková konstrukce z prémiových materiálů, ale i výkonný procesor. Novinka tak bude současně obhajovat vysokou cenu, která ji byla na českém trhu přidělena. Může si ji díky své unikátnosti dovolit?

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Xiaomi Mi MIX 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,8 × 81,9 × 7,9 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 040 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 23 999 Kč

Xiaomi Mi MIX – videopohled

Obsah balení

Novinku Xiaomi dodává v několikapatrovém balení, které působí patřičně luxusním dojmem. V každém patře pak něco objevíte. Nejvýše je to telefon, uprostřed elegantní pouzdro a dole nezbytné návody, USB kabel mající na jedné straně USB-A konektor a na opačné USB-C konektor. Výčet příslušenství příznačně zakončuje koncovka nabíječky. Na sluchátka se nedostalo.

K telefonu je přibalené praktické pouzdro

Design a konstrukce: WOW efekt zaručen

Na první pohled však na sobě novinka nedává nic znát a mnozí by ji mohli odbýt konstatováním, že jde o další černou tabletofonní placku (v tuto chvíli si toto na pohled elegantní, byť obrovské zařízení pořídíte jen v černém provedení). Částečně by měli pravdu. Máte sice možnost sáhnout po verzi s prvky z 18karátového zlata a o něco lepší výbavou, avšak za tu si opravdu citelně připlatíte.

Zadní a boční strany kryje keramická skořápka, která se leskne a přitahuje otisky prstů. Mírné zaoblení boků sice přispívá k pohodlnějšímu držení, avšak zároveň činí telefon velmi kluzkým. To vás může omezovat ve chvílích, kdy jej chcete zdvihnout ze stolu. Řešením je usadit telefon do vkusného pouzdra, které najdete v balení. Bohužel s ním narostou už tak velké rozměry.

Ty činí takřka 159 milimetrů na výšku, 82 milimetrů na šířku a tloušťka se zastavila na 7,9 milimetrech. Za zmínku stojí, že obdobné rozměry má například Apple iPhone 7 Plus či Huawei Mate 9. Oba však mají menší displeje, u Applu je to pak zcela propastný rozdíl. U telefonu typu Mi MIX nijak nepřekvapí hmotnost 209 gramů. Může za ni velikost a použité materiály – kritika není na místě. Nutno připomenout, že to již v ruce pocítíte a zdaleka každému to nemusí vyhovovat.

Ovládání je také o zvyku a často o kompromisech, nicméně z osobní zkušenosti mohu říci, že s Mi MIX lze fungovat i v menší ruce praváka. Nezbytná fyzická tlačítka se nacházejí po pravém boku a jsou v dosahu palce pravé ruky. Jistý stisk a ideální zdvih situaci dále vylepšuje. Velmi dobře obsloužitelná je také čtečka otisků prstů na zadní straně. Opět na ní snadno dosáhnete, ideálně ukazováčkem pravé ruky. Čtečka pracuje bleskurychle a nestalo se, že by nechtěla přidělený prst rozpoznat.

Porovnání Xiaomi Mi MIX s iPhonem 7 Plus

Xiaomi
Mi MIX
Samsung
Galaxy S7 edge
Apple
iPhone 7 Plus
Huawei
Mate 9
rozměry 158,8 × 81,9 × 7,9 mm 150,9 × 72,6 × 7,7 mm 158,2 × 77,9 × 7,3 mm 156,9 × 78,9 × 7,9 mm
hmotnost 209 gramů 157 gramů 188 gramů 190 gramů
úhlopříčka displeje 6,4 palců 5,5 palců 5,5 palců 5,7 palců
rozlišení displeje 2 040 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost displeje 361 PPI 534 PPI 401 PPI 373 PPI
využití čela displejem 83,6 % 76,1 % 67,7 % 77,5 %
procesor Snapdragon 821
MSM8996 Pro;
2 × 2,35 GHz +
2 × 1,6 GHz
Exynos 8
Octa 8890;
4 × 2,3 GHz +
4×1,6 GHz
Apple A10;

4 × 2,23 GHz
Kirin 960;

2 × 2,35 GHz +
2 × 1,6 GHz
operační paměť 4 GB / 6 GB 4 GB 3 GB 4 GB
interní paměť 128 GB / 256 GB 32 GB / 64 GB 32 GB / 128 GB / 256 GB 64 GB
paměťové karty ne ano ne ano
operační systém Android 6.0 Android 6.0 iOS 10 Android 7.0
čtečka otisků prstů ano ano ano ano
zvýšená odolnost ne ano – IP68 ano – IP67 ne
hlavní fotoaparát 16 Mpx 12 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS
záznam videa 4K 4K 4K 4K
čelní fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx 7 Mpx 8 Mpx
baterie 4 400 mAh 3 600 mAh 2 900 mAh 4 070 mAh
bezdrátové nabíjení ne ano ne ne
cena 23 000 Kč 22 600 Kč 25 000 Kč 19 000 Kč

Mnohé jistě napadne otázka, zda ještě lze takovýto telefon ovládat jednou rukou. Ano, základní úkony zvládnete i jednou rukou. Samozřejmě musíte věřit pevnosti vašeho úchopu. Případný pád telefonu na zem by totiž nemusel dopadnout vůbec dobře. Displej palcem ruky obsloužíte v lepším případě tak z poloviny. Protažení displeje až do horních okrajů tomu neprospívá. Potřebná tlačítka na displeji se však nachází dole a natahovat nahoru se dokonce nemusíte ani kvůli stažení informační lišty, což potěší. Pro delší práci je však vhodnější telefon jednou rukou držet a druhou ovládat.

Po stranách telefonu nejsou jen tlačítka. Na levém boku je i klíčkem jištěný šuplíček pro dvě nanoSIM karty. Na horní hraně se pak nachází klasický 3,5mm jack konektor, zatímco konektor pro nabíjení a spojení s počítačem v provedení USB-C má domov na spodní hraně. Historie nás již naučila, že dva průduchy na spodní hraně nemusí znamenat dva reproduktory, a v případě Mi MIXu také neznamenají.

Díky unibody konstrukci, která není uživatelsky rozebíratelná, je telefon příkladně pevný a nikde nic nevrže. V tomto směru tedy nemáme telefonu co vytknout. Keramická zadní strana navíc velmi dobře odolává jakýmkoliv škrábancům a měli by tak i po čase vypadat stále jako nová. Totéž platí pro čtečku otisků prstů či tlačítka na bocích. Vše je velmi odolná keramika. K naprosté dokonalosti nám tak chybí jen odolnost proti vodě a prachu.

Líbilo se nám:

  • nezaměnitelný vzhled
  • téměř bezrámečková konstrukce
  • odolné keramické tělo

Nelíbilo se nám:

  • lesklé sklo se snadno zapatlá
  • telefon poměrně klouže z ruky

Displej: ...kam jen se podíváš

Zatímco z počátku mohou lidé ve vašem okolí tvrdit, že máte jen další obyčejnou placku, po rozsvícení displeje rychle změní názor. Displej se rozprostírá na drtivé většině čelní plochy, konkrétně reálně zabírá více než 83 % jejího prostoru. Díky efektivnímu využití se úhlopříčka natáhla až na 6,4 palce a rozlišení činí neobvyklých 2 040 × 1 080 pixelů. Toto rozlišení Xiaomi použilo z jednoduchého důvodu. Po odečtení pixelů pro stavový řádek s tlačítky zůstává plocha displeje s poměrem 16:9. Tlačítka nicméně můžete snadno skrývat a obsahem pokrýt opravdu celý displej.

Xiaomi Mi MIX

U pixelů ještě zůstaneme. Xiaomi totiž jistě mohlo nasadit o řád vyšší rozlišení, avšak během testování jsem si na kvalitu nemohl ani jednou stěžovat a pokud bych rozlišení neznal, směle bych tipoval, že se bude jedna o Quad HD panel. Současné rozlišení, které má blízko ke známému Full HD, vykouzlí jemnost 361 PPI, což je obdobná hodnota, kterou nabízí Huawei Mate 9, a jen o něco málo horší ve srovnání s iPhonem 7 Plus. Jednotlivé pixely rozhodně nemáte šanci spatřit.

Příkladné jsou též pozorovací úhly díky panelu typu TFT IPS. Skvělá je rovněž čitelnost na slunci či úroveň jasu. Tu můžete regulovat ručně a krajní hodnoty vyhovují jak nočním podmínkám, tak ostře svítícímu slunci. Nechybí ani automatická regulace jasu, jejíž čidlo se z pochopitelných důvodů muselo pakovat z horních partií dolů. Funguje naprosto ukázkově a jas mění svižně dle okolních podmínek. Jen je nutné dbát na nechtěné zakrytí čidla dlaní. V ten moment může být displej například venku nečitelný.

Pokud si nastavujete, jak dlouho vám má displej svítit, u Xiaomi možná budete chvíli tápat. Nastavení se nenachází u displeje, ale u položky oznámení. Pod displejem se nachází také informační LED dioda, která pomalým rozsvícením informuje o zmeškaných událostech. Nechybí vcelku podrobné nastavení, a to včetně barev. Displej tentokrát nechrání sklíčko Gorilla Glass, ale o poškrábání se bát nemusíte, na což již poukázaly zahraniční testy.

Líbilo se nám:

  • velmi kvalitní displej
  • velikost displeje
  • využití čelní plochy

Zvuk: z jednoho maximum

Hlasitý reproduktor nás příjemně překvapil. Hraje kvalitně, příjemně se poslouchá a je skutečně hlasitý. Obrovská škoda, že Xiaomi nenasadilo na opačné straně ještě jeden. Výstup do sluchátek je pak zcela klasický a i po připojení obyčejných pecek Koss se dočkáte kvalitního zvuku.

Líbilo se nám:

  • velmi vysoká hlasitost
  • celkově kvalitní výstup

Nelíbilo se nám:

  • nedostalo se na stereo reproduktory

Baterie a výdrž: to se nám líbí!

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 4 400 mAh. Mnoho z vás si nyní jistě povzdechne, proč výrobce do tak obrovského telefonu nasadil baterii s velmi průměrnou kapacitou. Jenže kapacita nemusí být vše a Xiaomi Mi MIX nás velmi příjemně překvapilo. Při středně náročném používání, kdy se nijak neomezujete s internetem, se výdrž snadno přiblíží dvěma dnům. To je s ohledem na velký displej naprosto skvělá a málokým čekaná věc. S naprostou jistotou můžete novince dávat celý den zabrat a nabíječku vyhledat až večer, kdy vám ještě bude část kapacity baterie zbývat. Kaňkou na kráse je absentující bezdrátové nabíjení, které by novince velmi slušelo.

Xiaomi Mi MIX

V případě našeho testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi přehrával streamované video v kvalitě 1080p, aktualizace byly potlačeny a jas displeje a zvuk vedený do sluchátek byly na polovičních úrovních, se Xiaomi vyšvihlo časem 8 hodin a 59 minut. Obdobného času dosáhl i Samsung Galaxy S7 edge nebo Apple iPhone 7 Plus. Potěší i svižné nabíjení, kdy se telefon z nuly na 80 procent nabije za 1 hodinu a 19 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 33 minut.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • hodilo by se bezdrátové nabíjení

Hardware: nezklame vás

V Xiaomi ví, že prémiový telefon musí snášet i ty nejvyšší nároky stran výkonu. Proto se o chod stará velmi výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 821 a grafický akcelerátor Adreno 530. Výkonu má telefon doslova na rozdávání – spouštět můžete cokoliv chcete a vždy se dočkáte toho nejlepšího možného zážitku. Kvalitní hry a velký displej jsou pak skutečným zážitkem. Své postavení pak Mi MIX potvrzuje například i výsledkem v benchmarku AnTuTu, kde dosáhl na více než 148 tisíc bodů.

Benchmark testy

Operační paměť má hodnotu 4 GB a ačkoliv by si opět někdo mohl postesknout, že by chtěl více, je to takřka zbytečné. Běžně totiž zůstává téměř polovina volná a telefonu nedochází dech. Nyní lehce však špatná zpráva: Mi MIX nepodporuje paměťové karty. Naštěstí není důvod dlouze truchlit, neboť je k dispozici velkorysá interní paměť o velikosti 128 GB. Po prvním zapnutí zbývá pro vaše data 116 GB, což by mělo pokrýt požadavky i náročnějších uživatelů.

Líbilo se nám:

  • extrémní výkon
  • velká operační i interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • chybí microSD slot

Uživatelské prostředí: vše při starém

V případě prostředí se nedočkáte ničeho nového, pokud máte zkušenosti s nějakým novějším modelem Xiaomi. Výrobce i v případě Mi MIXu nasadil Android 6.0 a nadstavbu MIUI 8.0. Za zmínku stojí pravidelné aktualizace, a tak na našem kousku máme například nejnovější bezpečnostní update pro listopad. Velká výhoda pro Xiaomi. Prostředí je také graficky zdařilé a čisté. Prostředí si vystačí bez menu a naopak klade značný důraz na podrobné nastavení, kde nechává uživateli značnou volnost v mnoha ohledech.

Prostředí

U Mi MIXu rozhodně potěší možnost skrýt lištu s navigačními tlačítky a dostat tak obsah aplikací skutečně na celý displej. Skrytí či následné odkrytí provedete prostým tahem prstu nahoru či dolů v oblasti lišty. Intuitivní a velmi praktické. Lištu navíc možná ani nebudete potřebovat, neboť její funkce zastane průhledné plovoucí tlačítko, které si můžete umístit kamkoliv na displej.

Velký displej takřka znemožňuje úplné ovládání jednou rukou, a proto si ceníme výrobce za to, že například stažení horní lišty nevyžaduje natáhnutí prstu až k hornímu okraji displeje. Tah prstem odshora dolů provedete klidně ve spodní části displeje a lišta taktéž sjede dolů.

Menší trable vám může způsobovat prostředí. Například v nám zapůjčené čínské verzi ještě chybělo české prostředí a je nutné se spoléhat na angličtinu, kterou však místy nahrazuje čínština. V telefonu nám tak chyběl obchod Google Play a především služby od Googlu. Vše však jde poměrně snadno nainstalovat z Mi Obchodu. S českým prostředím, které by se ve volně prodejných kouscích mělo nacházet, už by služby Google neměly chybět.

V zařízení také najdete poměrně dost aplikací, které jsou svázané se službami Xiaomi a povětšinou jsou celé čínsky. Jinými slovy jde o aplikace, které rozhodně nebudete potřebovat. Příliš místa nezabírají, avšak v součtu to bude téměř 500 MB. Naštěstí lze většinu z nich odinstalovat. U menší skupinky, kde to nejde, můžete alespoň odstranit všechny aktualizace a dané aplikace tak zmenšit na nezbytné minimum.

Xiaomi má tradičně výbornou optimalizaci systému a novinka není výjimkou. Prostředí funguje naprosto spolehlivě. Během testování se telefon ani jednou nezasekl, nerestartoval či nezpomalil. Přesně takto by to mělo vypadat vždy.

Líbilo se nám:

  • pěkné prostředí
  • neskutečně mnoho možností nastavení
  • nejnovější zabezpečení Androidu

Nelíbilo se nám:

  • chybí čeština
  • polovina aplikací stále mluví čínsky

Fotoaparát: fotí slušně

Xiaomi Mi MIX spoléhá na hlavní 16megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, dvoutónovým přisvětlením a elektronickou stabilizací obrazu. Zamrzí, že se nedostalo na optickou stabilizaci či laserové ostření. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi povedené, neboť využívá celé plochy displeje pro záběr. Nastavení je pak poměrně skryté. Musíte si nejprve otevřít módy, kde nechybí například panorama, zkrášlující režim či manuální režim. V rohu displeje si pak lze povšimnout ještě známé ikonky ozubeného kolečka, kde jsou doplňující volby. Například i ohledně rozlišení.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita snímků je za dobrého osvětlení velmi dobrá. Barvy jsou přirozené, detaily patrné takřka po celé ploše a velmi se nám líbí vykreslení i vzdálenějších objektů. S ubývajícím světlem se projevuje absence optické stabilizace obrazu. Velký a těžký telefon je přeci jen obtížnější udržet a často tak scénu nechtěně rozmažete. Pokud však své ruce udržíte v klidu, dokáže Mi MIX pořídit obstojnou fotografii i v noci. Za těmi nejlepšími však mírně zaostává.

I v kapitole o fotoaparátu se dotkneme displeje. Je nasnadě, že se nad něj nevešlo zhola nic, tudíž ani čelní kamerka. Tu výrobce umístil pod displej do pravého rohu. Že jde o zcela nesmyslné místo, vám asi nemusíme vysvětlovat. Ve snaze o pořízení selfie si záběr zakryjete palcem. Jenže nic není ztraceno. Xiaomi na to šlo chytře – celý telefon jednoduše otočíte vzhůru nohama. V daný moment je kamerka nahoře a otočí se i celé prostředí. Po této zkušenosti zamrzí, že možnost otočení není nabízena v celém prostředí. Kvalita čelní 5megapixelové kamerky je pak průměrná.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázkové fotografie z čelní kamerky (poslední snímek za zhoršeného světla)

Video lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. I v jeho případě jsme vzpomínali na chybějící optickou stabilizaci, která by dokázala kompenzovat třes rukou. Videa tak nevypadají zle, avšak záběry si dovedeme i z mobilního telefonu představit stabilnější. Zejména pokud není ideální světlo, telefon zaznamená video více roztřesené a často uvidíte snahu o přeostřování. Mezi možnostmi samozřejmě nechybí i volba nižších rozlišení. Mezi speciálními režimy pak nechybí zpomalené video se 120 snímky za vteřinu, ale bohužel jen v HD rozlišení.

Xiaomi Mi MIX (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Xiaomi Mi MIX (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Xiaomi Mi MIX (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • slušný fotoaparát
  • 4K a slow-motion video
  • mnoho režimů focení
  • při pořízení selfie se prostředí umí otočit

Nelíbilo se nám:

  • citelně postrádáme optickou stabilizaci obrazu
  • spíše průměrná kvalita video záznamu

Multimediální funkce: po chvilce jako doma

Aplikace hudby bohužel není zrovna použitelná. Hned při prvním spuštění vás uvítá obchod s hudbou kompletně v čínštině a chvilku to vypadá, že si snad ani písničky nepřehrajete, jelikož nevíte jak. Nutné je se přepnout do karty s vlastní hudbou, která je však stále velmi zmateně zpracovaná. Nedá se tu lehce přecházet mezi interprety a alby a vše vyžaduje zkrátka až moc klepnutí. Naštěstí existují alternativy a v českém prostředím by neměla chybět šikovná aplikace Hudba Play.

Jiná situace však panuje v galerii médií. Zde máte všechny své obrázky, fotky a videa zobrazeny v klasickém rozvržení, jaké najdete prakticky všude. Naopak nechybí možnost vstupu do editoru: můžete editovat obrázky či videa a naleznete tu mnoho filtrů a podobných funkcí. Zejména editor videa překvapil. Nejenže můžete klipy sestříhat, ale záznam lze i zrychlovat/zpomalovat, přidávat různé filtry, hrát si s barvami a kontrastem atd. Je toho opravdu hodně a rozhodně není úplně nutné hledat extra aplikaci v app storu – nativní funkce bohatě postačí.

Líbilo se nám:

  • možnost úpravy médií

Nelíbilo se nám:

  • nativní hudební aplikace může zaskočit

Telefonní funkce: jde to vůbec?

Jistě vás velmi zajímá, jak se s Xiaomi Mi MIX telefonuje, ale nejprve trocha té nudné teorie. Aplikace pro telefonování je velmi přímočará a jednoduchá. Opět tu není mnoho možností nastavení, ale ničemu to nevadí. Základ jako blokování čísel nechybí a dokonce tu nalezneme i možnost nahrávání hovorů, kde však berte na zřetel, že bez dovolení druhé strany se jedná o ilegální záležitost. Hodně vítám spojení aplikace s kontakty – není tedy nutné přebíhat mezi dvěma aplikacemi. Při prozkoumávání aplikace si však všimnete tří obrazovek. Základ tvoří číselník a seznam posledních hovorů, druhá obrazovka je čistě pro kontakty a ta třetí… inu, kdo ví. Komunikuje totiž kompletně čínsky, zatímco zbytek aplikace anglicky.

Pro samotné nadšení z displeje a celkového vzhledu telefonu mnohým vůbec nedojde, že nad displejem zcela chybí telefonní reproduktor, tedy prvek, který neodmyslitelně patří k telefonům od jejich počátků a vždy byl nad displejem (snad jen s výjimkou první Nokie N-Gage). I po nástupu dotykových telefonů jsme měli jistotu, že reproduktor bude nad displejem. Jenže honba za co nejmenšími rámečky si vybrala, zdá se, svou daň.

Nemusíte se však obávat – s Xiaomi Mi MIX se telefonovat dá, a to zcela klasicky. Nic nového není třeba se učit. Reproduktor se ukrývá v horních místech, avšak je pod displejem uvnitř samotného telefonu. Zvuk se pak šíří skoro celým jeho tělem, ale popravdě primárně v rámečku telefonu. Při hovoru tak druhou stranu slyšíte vlastně z jakékoliv části telefonu, ale nejvíce se nám osvědčil klasický úchop, kdy budete mít horní část telefonu u ucha.

Kvalita zvuku je na slušné úrovni a protistraně jsem téměř vždy bezpečně rozuměl, stejně tak ona mně. Zvuk je však trošku dunivý tím, jak se šíří telefonem, a někomu by to nemuselo vyhovovat. Na každý pád si s tím ale Xiaomi poradilo docela dobře a jisté problémy lze zaznamenat snad jen v opravdu hlučných místech. Zkoušeli jsme samozřejmě telefonovat i s displejem namířeným od ucha. I v ten moment vše uslyšíte, jen již podstatně tišeji a méně srozumitelně.

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace
  • nezvyklý styl volání

Nelíbilo se nám:

  • hlasitost telefonního sluchátka mohla být vyšší

Zprávy: klasický základ

Druhou důležitou formou komunikace jsou nepochybně SMSky. Pro ty je připravena opravdu prostá aplikace, která se velmi podobá třeba Messengeru od Googlu. Opět tu není mnoho možností, ale potěší hezký interface, přes který lze snadno posílat obrázky, nálepky, GPS lokaci či ručně psané zprávy. Netřeba připomínat, že na velkém displeji se skutečně pohodlně píše.

Líbilo se nám:

  • přehledný editor

Organizační funkce a GPS: vše šlape, jak má

Překvapením byl užitečný zápisník poznámek, který se silně inspiroval aplikací Google Keep. A není to na škodu. Vzhled je jednoduchý, přehledný a není tedy nutné si na aplikaci zvykat. Zkrátka otevřete a píšete, což u tohoto typu aplikací hraje důležitou roli. Obzvlášť pokud používáte Keep, budete tu jako doma. Xiaomi používá rovněž vlastní kalendář, který je velmi snadno použitelný a přehledný. Snadno jej synchronizujete se svými účty a můžete se přepínat mezi měsíčním, týdenním a denním zobrazením a agendou. Zakládání nových událostí zvládne každý a samozřejmě k nim lze přidat i kontakty či lokaci z mapy.

Tím přecházíme k předinstalovaným mapám/navigaci, které jsou rovněž od Xiaomi a bohužel kompletně v čínštině. Nějak se v nich vyznat dá, jelikož je vzhled opět velmi podobný svému protějšku od Googlu, ale proč se trápit, když je snazší a pohodlnější si stáhnout vlastní mapy. Samotná GPS však funguje výborně. Rychle se vzpamatuje a s přesností nebyl žádný problém. Navíc tu máme i podporu ruského pozičního systému GLONASS i čínského BeiDou. Vhod přijde i extra aplikace Kompas, která je jednoduchá, ale rychlá a přesná. Současně dokáže pracovat s fotoaparátem a směr na sever vidíte i s reálným prostředím. Jde tedy o rozšířenou realitu.

Líbilo se nám:

  • vše potřebné funkční
  • svižná GPS
  • praktický kompas

Datové funkce a internet: opět máme smůlu

S telefony Xiaomi se často pojí otázky ohledně sítí LTE. Několik modelů již kompletní podporu nabídlo, avšak Mi MIX případné zájemce zřejmě zklame. Klíčová frekvence 800 MHz totiž mezi podporovanými chybí. Co to znamená? Například pohybujete-li se stále jen v Praze či Brně, budete bez větších problémů připojeni k LTE na jiné frekvenci. Na zbylém území už budete mít mnohem větší problém a spokojit se budete muset jen s připojením skrze HSPA či EDGE. Jde o závažný nedostatek, který bude u případných zájemců rozhodovat, zda si Mi MIX pořídí či nikoliv. S ohledem na fakt, že Xiaomi model Mi MIX plánuje vyrábět v menších sériích, nelze ani příliš očekávat příchod globální verze.

Internetový prohlížeč

Další výbavě nelze až na absenci infraportu nic vytknout. Xiaomi vsadilo na nový USB-C konektor, nechybí Bluetooth 4.2 nebo také NFC. Základní prohlížeč od výrobce je sice svižný, ale opět prolezlý čínštinou, až to hezké není. Obchod Google Play je však plný různých prohlížečů, tudíž máte z čeho vybírat. Zbývá zmínit, že Mi MIX zvládá podporu dvou nanoSIM karet.

Líbilo se nám:

  • USB-C
  • NFC
  • zvládá dvě SIM karty

Nelíbilo se nám:

  • chybí důležitá frekvence 800 MHz u LTE

Závěrečné zhodnocení: nezapomene se na něj

Pokud vás telefony Xiaomi nechávají spíše chladnými, možná to změnil či změní právě nový model Mi MIX. Čínský výrobce vystrčil růžky a vyrobil telefon, na který historie bude zřejmě navždy pamatovat. Konstrukce bezrámečkového displeje je totiž stále žádanější, a to zejména ve snaze zvětšit co možná nejvíce displej, ale již nikoliv rozměry telefonu. Xiaomi tak jakoby vyslyšelo přání zákazníků, zkusilo takový model vyrobit a k překvapení všech jej i prodává.

Xiaomi Mi MIX

Po stránce vzhledu jde o unikátní zařízení, které si nemáte možnost s žádným jiným běžně dostupným telefonem splést. Mi MIX bezpečně poznáte a většinu také na první pohled ohromí či alespoň zaujme. Vždyť ten displej je vážně až k samotnému okraji... Není to však jen velký displej a téměř žádné rámečky, na co může novinka lákat. Samotný design možná tolik neosloví, ale pevné a takřka nepoškrábatelné keramické tělo je velkou výhodou.

Výrobce zapracoval také na hardwaru, který je připraven plnit jakákoliv vaše přání. Nechybí totiž výkon ani úložný prostor. Příjemně nás překvapila baterie a její výdrž, která vás nebude omezovat ani při větší zátěži. Nezklame vás ani fotoaparát, ačkoliv u telefonu za více než 20 tisíc korun bychom si dovedli představit ještě více. Samostatnou kapitolou je pak prostředí. Je přehledné, funguje naprosto skvěle, avšak musíte se s ním sžít.

Pokud jsme doposud psali, že vás telefon vlastně neomezuje a bez mrknutí oka plní vaše nejnáročnější požadavky, tak pohádka končí. Tradiční neduh ohledně LTE se vrací. Bohužel to výrobci příliš vyčítat nelze. Telefon k nám oficiálně nedováží a pouze poptávka na českém trhu zapříčinila, že jsou u nás všechny modely Xiaomi k dostání skrze různé dovozové distribuce. Na každý pád však využijete LTE velmi omezeně a jde o nejzásadnější nedostatek.

Ani ten by však osud Mi MIXu, který je na český trh dovážen a již prodáván za zhruba 23 tisíc Kč, zhatit nemusel. Exkluzivní model totiž nemá ambice stát se masovým. Jistě po něm sáhnou uživatelé s touhou se odlišit či mít v rukách s nadsázkou telefon z budoucnosti. Přímá konkurence proto ani neexistuje, a tak se podíváme mezi vlajkové lodě dalších výrobců, kde si vyberete v případě, že chcete za vaše peníze maximum funkcí.

Konkurence

Konkurencí je například Samsung Galaxy S7 edge se zakřiveným a vysoce kvalitním displejem či ještě lepším fotoaparátem. Prodává se za obdobnou cenu, avšak přináší výhody v podobě bezdrátového nabíjení, úplné podpory LTE či možnosti jej spojit s virtuální realitou coby originálním příslušenstvím.

Samsung Galaxy S7 edge

Zmínit musíme i nový Apple iPhone 7 Plus. Ten jen v nepatrně menším těle skrývá pouze 5,5palcový displej, což doslova bije do očí. Na druhou stranu lépe fotí nebo má stereo reproduktory. Samozřejmost představuje úplná podpora LTE. Cena je však v případě 128GB verze o 5 tisíc korun vyšší, a to již považujeme za zásadní rozdíl.

Apple iPhone 7 Plus

Konkurencí může být i Huawei Mate 9 s 5,7palcovým displejem. Tělo má téměř shodně velké jako Mi MIX a sdílí i procesor. Zaujmout by mohl lepším fotoaparátem či o čtyři tisíce korun nižší cenou.

Huawei Mate 9

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-mix
Klady
  • unikátní vzhled
  • téměř bezrámečkový displej
  • keramická konstrukce
  • solidní zvukový výstup
  • překvapivě dobrá výdrž baterie
  • velmi výkonný procesor
  • 128GB interní paměť
  • perfektně optimalizované prostředí
  • USB-C konektor
  • podporuje dvě SIM karty
Zápory
  • neúplná podpora LTE
  • postrádá bezdrátové nabíjení
  • hodila by se odolnost proti vodě a prachu
  • nepodporuje paměťové karty
  • telefon je poměrně kluzký
Diskuze ke článku
Martin
Aha, takže mimo Prahu a Brno se připojím stejně rychle, jako před 12 lety. Takže tomuto telefonu za 25kkč, může směle konkurovat 12 let stará Nokie 6230. Holt pokrok nezastavíš...
černý a smutný pátek
Celý telefon potopili tlačítka na displeji, které měli být pod displejem, takhle je to jenom 6" mobil. Navíc je šeredný, nesymetrický, udělaný z nevhodných materiálu a chybí bezdrátové nabíjení a glance screen. Xiaomi mělo šanci a propáslo jí. Zase čekají na Samsung a Apple aby to udělali za ně a oni to jen tupě zkopírovali.
Pesedm
RoZsIpAnÁ rEjŽe
tobi96
Mezi další konkurence by se dalo zařadit stájové Xiaomi Mi5s Plus nebo Alcatel Zenfone 3 Deluxe :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze