Xiaomi Mi MIX 3
recenze

Xiaomi Mi MIX 3

Inovace s nádechem nostalgie
39

Na kolejnicích jezdily už staré hloupé telefony. A pak se po nich na dlouhou dobu slehla zem. Nyní, když se horečně diskutuje nad tloušťkou rámečků nebo tvarem výřezů, však výsuvná konstrukce zažívá renesanci. Jedním z takových moderních sliderů je i Mi MIX 3 od Xiaomi. Dokáže nabídnout víc než jen vzpomínky na staré dobré časy?

Vybíráte-li nový telefon a vaší hlavní prioritou je opravdu kvalitní displej bez kompromisů v podobě výřezu nebo tlustých rámečků, je tato recenze stvořená přímo pro vás. Xiaomi u modelu Mi MIX 3 sáhlo po unikátní výsuvné konstrukci, díky které se mu podařilo obloukem vyhnout kontroverznímu fenoménu dnešních smartphonů – výřezům. To, jak si Mi MIX 3 poradil se zpracováním tohoto netradičního konstrukčního řešení, a jestli jde pouze o „gimmick“ nebo toto řešení opravdu dává smysl i pro běžného uživatele, si zodpovíme na následujících řádcích.

Xiaomi Mi MIX 3

Technické parametry Xiaomi Mi MIX 3 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce157,9 × 74,7 × 8,5 mm, 218 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:15 hodin
DostupnostQ1 2019, 15 000 Kč

Xiaomi Mi MIX 3 – videorecenze

Obsah balení: prostě potěší

Popis balení Xiaomi Mi MIX 3 bude tentokrát vycházet z informací, které máme od výrobce, nikoliv z osobní zkušenosti. Na testování jsme totiž bohužel obdrželi jen samotný telefon. Výrobce v balení kromě standardní nabíječky dodává také bezdrátovou, což je ojedinělý přístup, který však rozhodně chválíme. Dále by se v balení měla nacházet redukce z USB-C na 3,5mm jack a také pouzdro, které telefon „obejme“ ze stran, takže chrání zadní stranu a boky. Nadále však můžete displej pohodlně odsunout.

Xiaomi Mi MIX 3
Líbilo se nám
  • pouzdro na smartphone
  • redukce z USB-C na 3,5mm jack
  • bezdrátová nabíječka

Konstrukční zpracování: prvotřídní

Přední straně dominuje 6,4palcový displej a ve chvílích, kdy je zhasnutý, se díváte na kompletně černou placku s velmi úzkým výřezem pro telefonní sluchátko nahoře, vedle kterého je umístěna titěrná notifikační dioda, která svítí během nabíjení a bliká při novém oznámení. Svítí pouze bílou barvou a nelze nijak konfigurovat. Levá strana je domovem šuplíčku pro dvě nanoSIM karty, pod kterým sídlí speciální tlačítko určené pro aktivaci chytrého asistenta Xiao AI. U smartphonů, které nejsou dodávány na čínském trhu, lze naštěstí toto tlačítko přemapovat na Google Asistenta, nebo mu přidělit jinou funkci. V námi testovaném kousku tato funkce z nějakého důvodu nebyla dostupná, avšak jde pouze o softwarový problém, který bude v prodejní verzi jistě opraven.

Spodní stranu si pro sebe jako tradičně nechává USB-C konektor spolu se dvěma mřížkami. I tentokrát je však hlasitý reproduktor ukrytý pouze v těch napravo od konektoru. Na pravé straně zařízení na nás čekají standardní tlačítka ovládání hlasitosti a vypínání. Ty mají jistý stisk, avšak pokud by byla mírně vystouplejší, nezlobili bychom se. Zajímavá by rovněž mohla být jiná barva odemykacího tlačítka, tak jak tomu je například u Xiaomi Mi 8 Pro.

Xiaomi Mi MIX 3
Keramická záda se neskutečně rychle upatlají.

Výsuvná konstrukce působí velmi kvalitně a o zajištění displeje v konkrétní poloze se starají magnetky umístěné pod displejem. Vysunutí i odsunutí doprovází zvuk zacvaknutí a rozhodně se vám nestane, že by telefon zůstal vysunutý jen „napůl cesty“. Mezi vrchní a spodní části telefonu je téměř nepatrná mezera, kterou spatříte pouze tehdy, díváte-li se na smartphone ze strany proti přímému světlu. Díky výsuvné konstrukci se samozřejmě nedostalo na zvýšenou odolnost, ale to dokážeme odpustit. Vrchní i spodní část spolu jinak perfektně lícují. Pouze při zatlačení na vrchní polovinu displeje směrem do stran můžeme vidět nepatrnou vůli. Při vysouvání však displejová část do stran rozhodně neujíždí, takže se pravděpodobně jedná o nutnou vůli k zajištění správného fungování výsuvného mechanismu.

Xiaomi Mi MIX 3

I přes mírně vystouplý ovál fotoaparátu se telefon na stole téměř nekýve a je stabilní. Nepříjemností jsou však neustále zapatlaná záda, která musíte leštit každou chvíli. Uprostřed zad se standardně nachází čtečka otisků prstů, která reaguje bleskurychle. O ultrazvukovou technologii se však nejedná, takže s odemykáním telefonu mokrými prsty bohužel nepočítejte. Design působí velmi luxusně a stylově, ale musíte o něj holt náležitě pečovat. Námi testované černé barevné provedení působí velmi pěkně. Pokud vás černá neosloví, můžete rovněž sáhnout po zelené nebo modré úpravě.

Hmotnost 218 gramů se může zdát jako vyšší, ale při používání nám to nečinilo žádné problémy. Díky ne úplně zaobleným okrajům se telefon v ruce velmi dobře drží. Keramická záda jsou bohužel stejně kluzká jako ta skleněná, takže si musíte dávat pozor, aby vám telefon nevyklouzl z ruky. Celkově bychom zpracování hodnotili na výbornou. Obavy o to, jestli se výsuvná konstrukce postupem času nepoškodí, jsou podle našeho názoru liché.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivý a netuctový vzhled
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • výsuvný mechanismus má mírnou vůli do stran
  • někdo může postrádat zvýšenou odolnost

Displej: bez výřezu a rámečků

Osazený Super AMOLED displej vám vyrazí dech. Jednak díky svým krásným barvám a jemnému rozlišení, jednak díky absenci výřezu, která se dnes stává čím dál tím vzácnější. Rámečky jsou navíc doopravdy příkladně tenké. Jen brada je z nějakého nám neznámého důvodu nepatrně větší. Naštěstí to však není žádný problém a ničemu to nepřekáží.

Xiaomi Mi MIX 3

Displej má velmi dobrou čitelnost i za přímého slunečního světla a bezproblémové jsou rovněž pozorovací úhly. Chrání jej ochranné sklo Corning Gorilla Glass, takže by jen tak lehce neměl přijít k újmě. K dispozici je rovněž podrobné nastavení kontrastu a barev a nechybí ani funkce ambientního displeje neboli Always On, která uprostřed displeje zobrazuje čas a ikonky notifikací. Možná jste si vzhledem ke konstrukci telefonu nebyli jistí, zdali displej umí automaticky regulovat jas podle okolního osvětlení. Odpověď je každopádně ano – díky téměř nepostřehnutelnému senzoru umístěnému vpravo na horním rámečku funguje automatická regulace jasu i v „zasunutém“ stavu.

Líbilo se nám
  • bez výřezu
  • takřka bez rámečků
  • krásné barvy

Zvuk: prvotřídní poslech se sluchátky

Takzvaný hlasitý reproduktor se jako tradičně nachází pouze pod jedním mřížkováním, a to tím na pravé straně. Bohužel nehraje příliš hlasitě ani kvalitně a označili bychom ho jako průměrný. O průšvih se vyloženě nejedná, jen nečekejte žádné „terno“.

Xiaomi Mi MIX 3
Pouze jeden a navíc průměrný hlasitý reproduktor.

V balení výrobce nezapomněl ani na redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack. V případě Mi MIX 3 absenci audiokonektoru nemáme Xiaomi za zlé. Jednak je globálně na ústupu, ale hlavně po odsunutí displeje nezůstává mnoho místa, kam by bylo možné konektor umístit. Výstup do sluchátek je i tak špičkový a hudba dokáže hrát opravdu nahlas. A tím opravdu myslíme tak nahlas, že vám maximální hlasitost bude nepříjemná i ve velmi rušném prostředí. Hudební nadšence potěší rovněž přítomnost ekvalizéru, pomocí kterého si mohou poslech do sluchátek vyladit přesně podle svých potřeb.

Líbilo se nám
  • extrémně hlasitý a kvalitní výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor, navíc průměrných kvalit

Výkon hardwaru: více než dostatečný

Xiaomi Mi MIX 3 nedělá žádné kompromisy – Snapdragon 845 ve spolupráci s 6 GB paměti RAM zajistí naprosto plynulé používání a výkon neschází ani při hraní těch nejnáročnějších her. Interní úložiště o velikosti 128 GB je podle nás dostatečné a po zapnutí smartphonu bude dostupných přibližně 100 GB. Pokud by vám to náhodou bylo málo, budete se muset spokojit s cloudovým řešením, nebo data jednoduše přetáhnout do počítače – paměťové karty telefon nepojme.

Líbilo se nám
  • supervýkonný procesor
  • 6 GB paměti RAM
  • 128GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • absence slotu pro paměťové karty

Výdrž baterie: milé překvapení

Přestože telefon disponuje baterií s kapacitou „pouze“ 3 200 mAh, výdrž nás velmi mile překvapila – bez problémů vydržel jeden náročný pracovní den. Během našeho standardizovaného testu přehrávání Full HD videa pak odpadl až po necelých 13 hodinách, s čímž jsme spokojeni. Přítomnost bezdrátové nabíječky v balení pochopitelně značí přítomnost bezdrátového nabíjení, které funguje tak, jak byste čekali.

Telefon navíc podporuje Quick Charge 4+, které jsme bohužel z výše uvedených důvodů neměli příležitost otestovat. K nabíjení jsme tedy použili nabíječku s technologií Quick Charge 3, která telefon dobila z 0 na 80 % během 52 minut. Zbývajících 20 % zabralo přibližně dalších 20 minut.

Líbilo se nám
  • bezdrátové nabíjení
  • podporuje Quick Charge 4+
  • překvapivě solidní výdrž

Konektivita: zavděčí se všem

Konektivitu budeme pouze chválit. Telefon nabízí rychlé LTE na obou nanoSIM kartách a problém mu nedělá ani komunikační protokoly 802.11a/b/g/n/ac u Wi-Fi. K dispozici vám bude rovněž duální GPS, která se spoléhá na A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo a QZSS, takže se jen tak někde neztratíte. Bezkontaktně zaplatíte pomocí NFC, na které se tentokrát nezapomnělo. Radost nám udělala rovněž nejnovější verze Bluetooth 5.0 LE, které zvládá A2DP i aptX HD. Telefon má zkrátka vše, co k životu potřebujete. Absenci FM rádia s rostoucí popularitou Spotify a dalších podobných služeb již nepovažujeme za mínus, podobně jako absenci infraportu.

Líbilo se nám
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • duální GPS

Fotoaparát: na jedničku

Mi MIX 3 nabízí v oblasti focení v podstatě to nejlepší, čím momentálně Xiaomi disponuje. Dvojice zadních fotoaparátů s identickým rozlišením 12 megapixelů fotí doopravdy pěkné a barevně věrné snímky s dostatečnou ostrostí. Druhý fotoaparát naštěstí nezastává pouhou funkci snímače hloubky obrazu pro vytvoření rozostřeného pozadí – jedná se o teleobjektiv s dvojnásobným optickým přiblížením. Příznivci bokeh efektu si i tak přijdou na své, protože tento režim telefonu také zvládá. Špičková jsou rovněž videa, která lze nahrát až v rozlišení 4K při 60 FPS, za což Xiaomi náleží pochvala. Noční snímky bohužel nedosahují takových kvalit jako u Pixelu 3 a překonává je i Huawei Mate 20 Pro, přesto si MIX 3 vede obstojně. Navíc se situace může ještě zlepšit s budoucími aktualizacemi.

Mi MIX 3 nedělá problém ani 4K video při 60 FPS.

Přední selfie kamerka nabídne rozlišení 24 megapixelů a pěkně ji doplňuje 2Mpx senzor pro vytvoření efektu hloubky. Dvojice senzorů vytváří líbivé snímky, které bychom se dokonce nebáli označit za mírně nadprůměrné. Výsuvná konstrukce nabízí jednu další výhodu, a to pocit soukromí – nemusíte se obávat toho, že by vás snad někdo sledoval, což některým uživatelům bude vyhovovat.

Standardní vs. noční režim
Standardní vs. noční režim
Standardní vs. noční režim
Standardní vs. noční režim

Xiaomi Mi MIX 3 – testovací video 2160p, 60 FPS exteriér

Xiaomi Mi MIX 3 – testovací video 1080p, 60 FPS exteriér

Líbilo se nám
  • skvělá kvalita fotografií a videa
  • slušný noční režim
  • 4K video v 60 FPS

Software: odladěný a plynulý

Telefon dostanete hned od začátku s nejnovějším Androidem 9 Pie, který doplňuje nadstavba MIUI 10. Ta se uživatelům může a nemusí líbit, neboť to záleží na osobních preferencích. My můžeme konstatovat, že prostředí fungovalo bezchybně. Nesetkávali jsme se se zpomalováním nebo zasekáváním, a to ani při náročném multitaskingu. Používání smartphonu je tak velmi příjemné, čemuž přispěla i absence zbytečného bloatwaru. Kromě defaultních a googlovských aplikací v telefonu najdete jen předinstalovaný Facebook, který navíc můžete odinstalovat.

S takto velikým displejem jsme se rozhodli používat gesta, která fungovala perfektně a všem bychom je vřele doporučili. Jedinou výtku můžeme mít snad jen k nutnosti přepnout region, pokud chcete využívat odemykání obličejem. To alespoň funguje perfektně a má srovnatelnou rychlost jako u Huawei Mate 20 Pro.

Líbilo se nám
  • pohodlné ovládání gesty
  • absence bloatwaru
  • kvalitně odladěné prostředí
Nelíbilo se nám
  • nutnost přepnout region pro odemykání obličejem

Zhodnocení

Xiaomi Mi MIX 3 nabídne pozoruhodný „mix“ vlastností. Za cenu pohybující se kolem 16 tisíc korun nabídne netradiční výsuvnou konstrukci, díky které se můžete kochat krásným a takřka bezrámečkovým displejem bez výřezu. K zahození není ani prvotřídní výkon v podobě Snapdragonu 845 a 6 GB paměti RAM. Chválit musíme i duo fotoaparátů na zadní straně. Neméně kvalitní jsou však i ty na straně přední. Prostředí MIUI 10 zůstává záležitostí vkusu, ale žádné větší nedostatky jsme na něm během používání nenašli. Radost nám udělala rovněž baterie, která sice svou kapacitou nepatří k těm největším, ale s přehledem zvládne jeden nabitý pracovní den. Potěšila nás také přítomnost bezdrátového nabíjení i NFC.

Xiaomi Mi MIX 3

Absence zvýšené odolnosti je sice oproti mnohým konkurentům nevýhodou, na druhou stranu je z důvodu konstrukčního řešení telefonu plně pochopitelná, a tak mínusové body neudělujeme. K čemu bychom už výtku mohli mít je nemožnost použít paměťové karty – spokojit se tak uživatelé budou muset se 128GB úložištěm. Také věčně upatlaná záda nejsou vlastností, za kterou bychom byli příliš rádi, a hlasitý reproduktor by mohl hrát na telefon v této cenové hladině o trochu lépe. Mínusy jsou však ve srovnání s tím, co telefon umí, zanedbatelné. Za své peníze dostanete skvělé a netradiční zařízení, se kterým budete plně spokojeni.

Konkurence

Hlavním konkurentem výsuvného Xiaomi Mi MIX 3 je bezpochyby Honor Magic 2. Nabídne stejně velký displej s identickým rozlišením, jen s nepatrně menší velikostí vzhledem k tělu. Kvůli výsuvné konstrukci ani Magic 2 nenabídne zvýšenou ochranu a i po stránce výkonu na tom jsou oba soupeři podobně, i když v útrobách Magicu 2 tepe novější 7nm procesor Kirin 980. Většího rozdílu se tak dočkáme až na zadní straně, kde najdeme hned tři senzory fotoaparátu s rozlišením dvakrát 16 a jedenkrát 24 megapixelů oproti dvojici senzorů u Mi MIX 3 s identickým rozlišením 12 megapixelů. Magic 2 navíc nabídne o 300 mAh větší baterii, která ale při skutečném používání nemusí zajistit významně delší výdrž. Identická je i cena, tudíž se bude rozhodnutí odvíjet hlavně podle toho, jestli dává zájemce přednost prostředí MIUI od Xiaomi, nebo EMUI od Honoru.

Honor Magic 2 6 GB RAM

Rozměry157,3 × 75,1 × 8,3 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 6×1,85 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh

Další alternativou by mohl být Oppo Find X, který rovněž zaujme výsuvnou konstrukcí. Oproti Mi MIX 3 a Honoru Magic 2 se však nejedná o manuálně ovládaný mechanismus – zde se o vysunutí stará malý motůrek, který vysune vrchní část se senzory. Podle našeho názoru je toto řešení více náchylné k pozdějším problémům. Find X disponuje nižší hmotností 186 gramů. Na zadní straně nalezneme duální fotoaparát s rozlišením 16 a 20 megapixelů. Samozřejmostí je rovněž líbivý design a zaujmout může i silnější baterie s kapacitou 3 730 mAh. Telefon každopádně stojí o nemalých 6 tisíc korun víc.

Oppo Find X

Rozměry156,7 × 74,2 × 9,6 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 730 mAh
xiaomi-mi-mix-3
Klady
  • špičkové fotoaparáty
  • kvalitně zpracovaná výsuvná konstrukce
  • nádherný bezrámečkový displej bez výřezu
  • elegantní design
  • špičkový výkon
  • nadstandardní obsah balení
  • bezdrátové nabíjení
  • odladěný systém
  • dostatečná výdrž na baterii
Zápory
  • záda telefonu se lehce zapatlají
  • pouze průměrný hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
ROFL
"Jen brada je z nějakého nám neznámého důvodu nepatrně větší"

Kazdy, kdo se pohybuje kolem mobilu, vi, proc je brada vetsi. Bylo to 1000x napsano i v cestine.
Asdf
Další více méně zbytečný telefon. Výřez i když to není nic hezkého dá se skrýt. Ale s absencí slotu na kartu a Jacku nejde nic dělat. Opravdu nechápu dnešní výrobce telefonů. Mám pocit že až na výjimky nenaslouchají svým zákazníkům. K čemu jsou mi tenké rámečky když každý den musím nabíjet nebo nemohu rozšířit paměť či používat klasická sluchátka.
pitchooo
"Absenci FM rádia s rostoucí popularitou Spotify a dalších podobných služeb již nepovažujeme za mínus"

jenze FM radio je gratis a cokoliv jine zpoplatneno / uzira data. ne kazdy je maniak, ze ma hned placene Spotify a 100GB dat aby ho mohl nonstop poslouchat.
Martin
Za mě oppo find X, tohle je fajn ale nic extra.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze