Xiaomi Mi MIX 2S
recenze

Xiaomi Mi MIX 2S

Věnujte mu pozornost
43

Jsem si moc dobře vědom, proč nejpopulárnější telefony od Xiaomi pochází z modelové řady Redmi. Nízká cena v kombinaci s velmi dobrým hardwarem a poctivým zpracováním je zkrátka lákavá. Jestli ale neuvidím mezi lidmi častěji (i na poměry Xiaomi) drahý Mi MIX 2S, tak mě to bude opravdu mrzet. Byla by totiž obrovská škoda jej přehlédnout jen kvůli tomu, že pochází od výrobce známého levnými telefony.

Nedávno jsem mohl otestovat nejnovější Xiaomi z té nejlevnější kategorie smartphonů a udělalo na mě dobrý dojem. Čím nižší je ale cena, tím snadnější je zapůsobit, a tak jsem naopak od nejdražšího Mi MIXu 2S neočekával zázraky. Jenomže už papírové hodnoty vypadají zkrátka slibně – nezměněná, ale stále pěkná keramická konstrukce, tenké rámečky, nejsilnější možný hardware, přidalo se bezdrátové nabíjení a nový duální fotoaparát se dle benchmarků dotahuje na špičku. Přimícháme do toho přijatelnou cenu a rázem po novém Mi MIXu začínám pokukovat i já.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX 2S děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.
Xiaomi Mi MIX 2S

Xiaomi Mi MIX 2S 64 GB

Rozměry150,9 × 74,9 × 8,1 mm, 191 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin

Xiaomi Mi MIX 2S – videopohled

Konstrukční zpracování: téměř beze změn

Bohužel jsme od výrobce telefon nedostali v prodejním balení, tudíž jsme nuceni kapitolu o dodaném příslušenství přeskočit a začít designem a konstrukcí. Nejsem a nikdy jsem nebyl velkým fanouškem Xiaomi. Přesto se mi ale Mi MIX 2S trefil do vkusu a jeho testování jsem si opravdu užil. Jsem si dobře vědom všech jeho chyb, ale nemůžu si pomoct. Už od pohledu je mi tenhle cvalda sympatický. Design se od Mi MIXu 2 sice prakticky nezměnil, ale to mu neubírá na stylu. A slovo „cvalda“ je opravdu namístě, jelikož hmotnost zařízení není zanedbatelná a v kapse ho ucítíte.

Kombinace po bocích zaoblené keramiky a kovového rámu působí stále úžasně.

Kombinace po bocích zaoblené keramiky a kovového rámu stále působí úžasně. Telefon padne díky zmíněné vyšší hmotnosti a oblým tvarům hezky do dlaně a vždy mám v úchopu jistotu. Navíc působí Mi MIX více draze a prémiově než řada skleněných konkurentů, což určitě každý za své peníze ocení. Jen počítejte s neustálým leštěním ve snaze zbavit se otisků, které naštěstí nejdou u naší bíle varianty moc vidět. Rovněž prodávané černé variantě bych se tedy osobně vyhnul. Zároveň telefon značně klouže, takže jsem si musel dávat pozor, kam jej pokládám, kdyby se chtělo Xiaomi náhodou podívat na zem.

Jen malý designový tip pro Xiaomi – pokud chcete na svůj telefon umístit stylový nápis, tak jej u bílé varianty nemějte v bílý – bohužel takhle nejde skoro vůbec vidět. Použijte alespoň stříbrnou barvu, v níž je vyveden rám telefonu či ohraničení čtečky otisků prstů. Když už jsme u čtečky, ta je opravdu velmi rychlá, akorát na dosah ukazováčku a můj otisk poznala doslova pokaždé na první pokus. Je mě mrzí, že u ní chybí jakákoli gesta. Také akorát na dosah jsou hardwarová tlačítka na pravém boku, která mají výrazný a příjemný stisk.

Zmínit musím alespoň krátce i předek telefonu, který je svým typem „bezrámečkové“ konstrukce stále mezi ostatními telefony unikátní. Více se o přední straně a displeji rozepíši v další kapitole. Tím víc mě ale mrzí, že na zádech podlehlo Xiaomi kopírování. Design duálního fotoaparátu není jen podobný iPhonu X, oni ho snad přímo vydlabali z vyřazených jablek.

Tady se někdo zkrátka hodně snažil, aby vypadal foťák úplně stejně. A to zamrzí. Mi MIX získal pozornost tím, že byl jiný, byl svůj. V tom by mělo Xiaomi pokračovat i nadále. To však nic nemění na tom, že konstrukce vypadá a působí stále působivě. Nebudu ale lhát, už bych rád viděl voděodolnost u i telefonů od Xiaomi.

Líbilo se nám
  • výborné zpracování
  • perfektní čtečka otisků prstů
  • stále vcelku unikátní vzhled přední strany
Nelíbilo se nám
  • neskutečně kluzký
  • velice snadno se zapatlá

Displej: jeden z mála

Mezi tenkými rámečky zařízení sedí opět 6palcový Full HD+ IPS displej, tedy stejný panel jako u předchozího modelu. Není to sice ten nejhezčí displej, třeba barvy by mohly být maličko výraznější a kontrast vyšší, ale vypadá pořád dost dobře. Největším nedostatkem je však jas, který by měl vyšší, jelikož jsem měl venku častokrát problémy s čitelností. V noci jde ale jas stáhnout proklatě nízko, takže alespoň ušetříte svoje oči. Radost může udělat i přítomnost odolného skla Gorilla Glass 4. V roce 2018 jsou ale asi tou největší předností tohoto displeje tenké rámečky bez stále populárnějšího výřezu. To určitě řada zájemců o nadupanou vlajkovou loď ocení.

Xiaomi Mi MIX 2S

Samozřejmě, první generace Mi MIXu měla rámečky ještě tenčí, ale také se telefon s ohromným displejem tak snadno nepoužíval. Mně větší rámečky ve prospěch celkového uživatelského zážitku a snadnějšího používání vůbec nevadí a stejně jsou pořád dostatečně tenké. A jen tak mezi námi, tohle je vůbec poprvé, co jsem strávil s Mi MIXem delší dobu a musím říct, že tohle řešení bezrámečkového designu je podle mě to nejlepší. Telefon se mi i přes větší displej ovládá v jedné ruce vcelku pohodlně. Nechci výřez, ale nepotřebuji ani symetrii brady a čela. Mi MIX podle mě prostě vypadá parádně a každého na první pohled zaujal.

Líbilo se nám
  • relativně dobře obsloužíte displej i jednou rukou
  • lze nastavit velice nízký jas
Nelíbilo se nám
  • problémy s čitelností na slunci

Zvuk: největší přešlap

Výstup z jediného spodního reproduktoru představuje pravděpodobně tu největší slabinu telefonu. Zvuk sice hraje hlasitě, ale kvalitou na své konkurenty nestačí. Na maximální hlasitost nezní zvuk zrovna nejčistěji a hodila by se trocha basů. A to Xiaomi ani nestavím proti modelům se stereo reproduktory, které vás svým zvukovým projevem mnohem lépe pohltí. Jen pro pořádek – stále tu chybí 3,5mm jack, což mně osobně nevadí, jelikož opravdu rád používám bezdrátová sluchátka, ale řadě z vás to určitě vadit bude. Alespoň redukce z USB-C na jack, kterou byste měli najít v balení, může trochu pomoci.

Xiaomi Mi MIX 2S
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • nanejvýš průměrný zvuk
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nejsilnější z draků

Hardware a jeho výkon v případě Mi MIXu 2S není nutné sáhodlouze rozebírat. Je tu nejsilnější Snapdragon 845, 6 GB RAM a v našem modelu 64 GB interního úložiště (cca 52 GB volných). Koupit můžete ale i 128GB variantu a existuje i 256GB verze s 8 GB RAM. Tady prostě není co řešit, telefon je bleskově rychlý a prostředí parádně plynulé. Zahrajete si všechny hry, které v obchodě Google Play najdete, a aplikace se otevřou vždy prakticky okamžitě. Někomu může ovšem chybět microSD slot, jelikož nedostatek místa může být teoreticky u 64GB verze problém. Mně sice 64 GB bohatě stačí, ale já mám na telefonu většinou maximálně tak dvě hry, vcelku málo aplikací a nestahuji si do něj žádnou hudbu, videa a podobně.

Líbilo se nám
  • nejlepší možný hardware
  • bleskový chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • chybí microSD slot

Výdrž baterie: lehký nadprůměr

Mi MIX 2S disponuje baterií se slušnou kapacitou 3 400 mAh. Není to sice nic výjimečného, ale vystačí zcela běžně na den a půl trochu intenzivnějšího používání. Telefon jsem pravidelně vytahoval z nabíječky v osm ráno a v deset večer jsem měl ještě 40 procent. Na celé dva dny jsem se ale bohužel nikdy nedostal. V našem redakčním testu výdrže ovšem telefon vcelku zazářil, když zvládl streamovat Full HD video přes Wi-Fi nadprůměrných 9 hodin a 38 minut. A k tomu jsem mohl během dne telefon snadno dobít, a to nejen pomocí USB-C, ale také bezdrátového nabíjení, které Xiaomi nově přidalo. Rychlost nabíjení přes kabel jsem bohužel otestovat nemohl, neboť nemáme k dispozici originální napájecí adaptér.

Xiaomi Mi MIX 2S
Líbilo se nám
  • nadprůměrná výdrž v redakčním testu
  • bezdrátové nabíjení

Konektivita: bez ovladače

Mi MIXu nechybí v oblasti konektivity skoro nic. Je tu Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, NFC a samozřejmě nesmělo být opomenuto ani kompletní LTE. Na levém boku telefonu je poté umístěn šuplíček pro dvě nanoSIM karty a oba sloty podporují LTE. Se signálem nikdy nebyly problémy a stejně tak s A-GPS, kterou podporuje také GLONASS a BeiDou. Jen dvě věci, na které je řada uživatelů u Xiaomi zvyklá, tu chybí. Na FM rádio ani infraport se nedostalo, takže budete muset postahovat nějakou hudbu či podcasty a vyměnit baterky v ovladači od televize.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • spolehlivá A-GPS
Nelíbilo se nám
  • absence FM rádia či infraportu

Fotoaparát: zkracuje náskok

Řečí čísel má duální fotoaparát Mi MIXu našlápnuto na zaručený úspěch. Hlavní senzor má 12 Mpx, 1,4 mikrometru velké pixely, světelnost f/1.8 a optickou stabilizaci. Překlad? Tenhle foťák fotí fakt dobře. Na ty nejlepší bohužel pořád nemá, ale nechybí mnoho. Kvalita fotek je za dobrého světla výborná, barvy jsou vcelku přirozené, ale ne přesaturované, detailů zachytíte spoustu a Xiaomi to ani nepřehání s přiostřováním.

Dynamický rozsah by ale mohl být lepší a kupodivu v interiérech či šeru nejsou snímky moc dobré – ukazuje se tu šum a výrazný postprocessing. Na druhou stranu ovšem foťák překvapí večer, kdy podává kupodivu opět dobré výsledky. Není to sice žádná revoluce, ale je neskutečně snadné díky skvělé optické stabilizaci vyfotit i za špatného světla dobrou fotku. Přijde mi každopádně zvláštní, že šero dělá foťáku takové potíže, ale větší tma už tolik ne. Jen ještě fotoaplikaci bych chtěl rychlejší a třeba aby nebyl v základu zapnut vodoznak. Takové drobnosti kazí zážitek.

První snímek bez AI, druhý s AI, třetí z teleobjektivu

Dále tu najdeme i režim umělé inteligence jako u Huawei. Xiaomi to ale tolik nepřehání s přibarvováním fotek. Osobně jsem tento režim nepoužíval, ale takto více saturované a přiostřené snímky se některým lidem budou líbit. Nesmírně oceňuji fakt, že je umělá inteligence při zapnutí fotoaplikace vždy vypnuta a musíte jí zapnout, což je opak agresivního přístupu Huawei. V EMUI je tento režim v základu zapnutý a zakopaný hlouběji v nastavení.

Večerní snímky

Zmínit musím také zadní teleobjektiv s dvojnásobným optickým přiblížením. Ten má rovněž 12 Mpx, ale mnohem menší pixely a horší světelnost. Zejména za horšího světla je rozdíl drastický, navíc tu chybí optická stabilizace, která se právě u zoomu hodí nejvíc. Přesto jsou snímky ve dne rozhodně použitelné. Stejně i video ve 4K není špatné kvalitou, ale bohužel jen u Full HD máme pořádnou stabilizaci. Škoda také, že nemůžete zvolit natáčení v 60 FPS a zvuk je jedním slovem otřesný. Zároveň portrétní režim odmítá častokrát zaostřit blízký objekt, takže je v popředí rozmazaný.

Selfie bez zkrášlení a s ním + přední portrétní režim

Na první pohled vypadá špatně také přední kamerka s pouhými 5 Mpx, ale nakonec neurazí. Nepodává prvotřídní výsledky, ale nechybí jí třeba slušný portrétní režim. Mohli jste si také všimnout, že kamerka stejně jako notifikační dioda stále zůstává dole v bradě telefonu. Osobně mi to ani moc nevadí a klidně si během sekundy telefon před focením vždy otočím, ale já také nefotím deset selfie za den. Vlastně nebýt recenzí, tak nevyfotím deset selfie snad ani za rok.

Líbilo se nám
  • dobrý duální fotoaparát
  • vede si vcelku dobře ve tmě
  • selfie kamera s portrétním režimem
Nelíbilo se nám
  • šero a interiéry dělají foťáku problémy
  • nelze natáčet v 60 FPS
  • otřesný zvuk videa

Software: klasika s gesty

Co se systému tyče, najdeme zde Android 8.0 Oreo, který byste díky mohutné nadstavbě MIUI 9.5 ani nepoznali. Za ty měsíce toho byla o MIUI v každé recenzi zařízení Xiaomi napsána spousta, takže vás ušetřím detailního popisování. Stačí vědět, že tu není až na předinstalovaný Facebook a aplikace od Googlu prakticky žádný bloatware. Prostředí má spoustu možností přizpůsobení a nastavení, nemluvě o parádně rychlém a plynulém běhu systému.

Jednou z novějších možností jsou poté gesta, která si můžete zapnout namísto klasické trojice virtuálních tlačítek a využít tak na maximum celou plochu displeje. Swipenutí nahoru ze spodní hrany obrazovky vás tak dostane na domovskou obrazovku, swipenutí a podržení otevře multitasking a swipenutí zleva i zprava v dolní polovině displeje udělá krok zpět. Sice si na takové ovládání musíte chvilku zvykat, ale nakonec se ukáže jako opravdu návykové a velmi pohodlné. A především mi k Mi MIXu s tímto typem bezrámečkového displeje tohle provedení gest neskutečně sedne.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • neskutečně návyková gesta
  • spousta možností nadstavby

Zhodnocení: dejte mu šanci

Mi MIX 2S mi za těch pár dní opravdu přirostl k srdci, což jsem vážně nečekal. Ano, displej není nejlepší, zvuk rozhodně také ne a najdou se i další bolístky. Jde zkrátka jen o vylepšený Mi MIX 2, ale na těch správných místech. Dočkali jsme se vyššího výkonu i lepšího duálního foťáku a přidalo se bezdrátové nabíjení. Nadstavba MIUI sice pořád není můj šálek kávy, takže jsem na telefon hodil alespoň Nova Launcher, ale řada lidí na ní nedá dopustit. Přidat ještě voděodolnost a dělat se v Android One verzi, tak sám o koupi tohoto telefonu zapřemýšlím.

To však neznamená, že by neměl silnou konkurenci, právě naopak. Koneckonců najdete hned pod tímto shrnutím pár skutečně výborných telefonů za podobnou cenu. Konkurentů je však samozřejmě mnohem více včetně všech letošních vlajek velkých výrobců, ale ty jsou často o několik tisíc dražší. Mi MIX 2S totiž stojí v naší verzi 15 tisíc a verze se 128GB úložištěm jen o tisíc korun více.

Jestli si někdy nějaké drahé Xiaomi zasloužilo pozornost, tak právě tohle.

To považuji za hodně férovou cenu, která jde třeba proti OnePlus, známé svým skvělým poměrem ceny a výkonu. Tohle Xiaomi je na tom hodně podobně. Směle bych jej zařadil právě po bok OnePlus jako výbornou alternativu k těm nejdražším telefonům, které většinou stojí přes 20 tisíc. Pokud se zkrátka poohlížíte po nové vlajkové lodi, tak se v každém případě na Mi MIX 2S nezapomeňte podívat. Jestli si totiž někdy nějaké drahé Xiaomi zasloužilo vaši pozornost, tak právě tohle.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi MIX 2S děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Konkurence

Minulý týden se přidalo mezi konkurenty OnePlus 6, které má větší AMOLED displej s výřezem, slibně vypadající foťák, čistší Android a stejně výkonný hardware. To vše může být vaše za cenu od 13 do 16 tisíc korun v závislosti na verzi. Ani OnePlus není ale zcela voděodolné a i přes nově přidaná skleněná záda postrádá bezdrátové nabíjení.

OnePlus 6 8 GB RAM

Rozměry155,7 × 75,4 × 7,8 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,28" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Díky právě probíhajícím cashbackům můžete ještě mnohem levněji pořídit i Galaxy S8 od Samsungu s nádherným zahnutým AMOLED displejem, skvělým fotoaparátem, 3,5mm jackem, slotem pro microSD karty, voděodolností i bezdrátovým nabíjením. Hodně lákavá nabídka, co myslíte?

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Dále lze nyní za 15 tisíc pořídit LG V30 s POLED displejem, skvělým výstupem do sluchátek a ojedinělý duálním foťákem s podle mě mnohem užitečnějším širokoúhlým objektivem.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin
xiaomi-mi-mix-2s
Klady
  • perfektní zpracování
  • nejlepší možný hardware
  • bleskový chod prostředí
  • nadprůměrná výdrž v redakčním testu
  • dobrý duální fotoaparát
  • bezdrátové nabíjení
  • neskutečně návyková ovládací gesta
Zápory
  • problémy s čitelností displeje
  • nanejvýš průměrný mono zvuk
  • chybí 3,5mm jack
  • absence microSD slotu
Diskuze ke článku
Pepek
Byl to můj favorit... Ale nemožnost 60 fps, spatnej display.... Neprodejné
Lukáš
Zdravim skusali ste napriklad nahravat video cez inu applikaciu ako je defaultne v telefone? Cital som, ze cez app OpenCamera je kvalita zvuku nahrateho video ovela lepsia viete to potvrdit? Vdaka
jozko
ako je to so zarukou na xiaomi mobil kupeny v cine?
je 2 roky a opravia ho aj v europe?
co postovne?
diky

Blue Sun
Blue Sun
Laciná řešení za drahé peníze... Ale kupujte, čecháčci, kupujte. :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze