Xiaomi Mi Band 4
recenze

Xiaomi Mi Band 4

Král levných a chytrých náramků
19

Pokud bychom měli vybrat nejoblíbenější chytrý náramek, volba by jasně padla na řadu Mi Band od Xiaomi. Do rukou se nám dostalo nejnovější provedení Mi Band 4, které láká na nové funkce. Nejzásadnější změnou je přítomnost barevného OLED displeje. Nadále se můžete spolehnout i na příznivou cenu nebo dlouhou výdrž.

Segment wearables, tedy chytrých nositelností, je mezi námi již poměrně dlouho. Zatímco hodinky nemusí každému sedět, především kvůli nezbytnosti je neustále nabíjet, mnohem větší smysl mohou dávat chytré náramky. Ty často dokáží nabídnout podobné funkce, avšak za mnohem přijatelnější cenu a především s delší výdrží na nabití. Zdárným příkladem může být řada Mi Band od Xiaomi. Nejnovější Mi Band 4 již rozhodně spadá mezi ty schopnější náramky. Má barevný a dotykový displej, zvládá různé fitness aktivity, samozřejmostí jsou notifikace a zvýšená odolnost. Cena jen mírně převyšuje hranici jednoho tisíce korun. Je i nejnovější Mi Band 4 stále tou správnou volbou?

Xiaomi Mi Band 4 je chytrý náramek s barevným AMOLED displejem – preview

Technické parametry Xiaomi Mi Band 4

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: flexibilní materiál
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 1 MB, vnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin
DostupnostQ3 2019,

Obsah balení: líbivá krabička

Nový Mi Band 4 si domů přinesete v pěkné krabičce, ve které byste možná očekávali spíše ochranné pouzdro na telefon. Na každý pád v něm najdete kromě černého silikonového náramku také hlavní tělo, tedy samotný Mi Band 4. Dále je zde samozřejmě nabíjecí kolébka s USB-A konektorem a kraťoučkým kabelem.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukční zpracování: náramek, o kterém ani nevíte

Po designové stránce Xiaomi nic moc nevymýšlelo. Máme zde jednoduché oválné tělo samotného Mi Bandu 4, které se vloží do silikonového náramku. Samotné tělo je možná až příliš tlusté a čas od času se mi stávalo, že jsem s ním drcnul o nějakou hranu. Ke cti připočtěme, že všechny kolize zvládá náramek zatím zcela bez úhony. Větší tloušťku vyváží opravdu velice nízká hmotnost pouhých 22 gramů. O náramku na zápěstí za chvíli ani nevíte a můžete s ním skutečně fungovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

O náramku na zápěstí za chvíli ani nevíte.

Starší generace mohly v některých náramcích o něco hůře držet, to však v letošním roce rozhodně nehrozí. Umístit Mi Band 4 do náramku je téměř nadlidský úkol vyžadující hodně síly. Podobně komplikovaně se Mi Band 4 z náramku také dostává, a je tedy jediným štěstím, že nabíjení není nijak časté.

Samotný silikonový náramek je matně černý a působí vcelku obyčejným dojmem. Samozřejmě si náramky můžete dokoupit a potěší, že je na nich dostatek zdířek, a hodí se tak na větší i menší ruku.

S Mi Bandem se nemusíte obávat ani vlhkého prostředí či vody. Výrobce se chlubí odolností až do 5 ATM, což je ekvivalent ponoření do 50metrové hloubky. Na potápění však novinka rozhodně určena není. Určitě s ní však můžete plavat, zmoknout a podobně.

Líbilo se nám
  • velmi nízká hmotnost
  • pevně drží v náramku
  • voděodolnost do 5 ATM
Nelíbilo se nám
  • tlustší tělo
  • obtížnější vyjímání z náramku

Displej: užijete si barvičky

V případě displeje došlo mezigeneračně k zásadnímu posunu. Xiaomi se rozhodlo nasadit barevný AMOLED panel s úhlopříčkou 0,96 palce. Displej je tak o něco větší, nadále obdélníkového tvaru s rozlišením 120 × 240 pixelů. Plocha těla Mi Bandu samozřejmě zdaleka není využita, přesto patří displej v rámci segmentu chytrých náramků k těm větším. Podstatné ovšem je, že se zásadně zlepšila čitelnost venku i na ostrém slunci. Vhodně zvolené barvy jednoduše dělají své. Lví podíl na čitelnosti má také jas, který lze skrze náramek v několika krocích nastavit, přičemž na nejvyšší hladinu displej září.

Xiaomi Mi Band 4
Regulace jasu displeje

Displej, respektive celá čelní strana, je chráněna nejmenovaným odolným sklíčkem, které svou práci odvádí spolehlivě a na zobrazovači není po dvou týdnech ani jeden škrábanec. Displej samozřejmě nesvítí pořád. K životu jej probudíte buď senzorovým tlačítkem pod ním, nebo gestem zvednutí ruky. To si však nejprve musíte povolit v aplikaci Mi Fit a beztak nefunguje zcela spolehlivě. Občas můžete s rukou hýbat jak chcete a náramek je nadále ponořen do tmy.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá čitelnost
  • vysoká úroveň jasu
  • velký a barevný AMOLED panel
Nelíbilo se nám
  • gesto probuzení nefunguje spolehlivě

Systém a výkon: základ zvládnete skrze náramek

Proprietární systém Mi Bandu 4 je pevně spjatý s aplikací Mi Fit, kterou si do svého telefonu s Androidem 4.4 či iOS 9 a novějšími musíte nainstalovat. Aplikace je potřebná již k samotnému párování přes Bluetooth. Párování je otázkou chvilky a následně můžete začít náramek využívat.

Stáhnout Mi Fit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Prostředí působí velmi jednoduše a primárně se v něm pohybujete vertikálním směrem. Tímto pohybem opustíte hlavní obrazovku s hodinami + dalšími informacemi a přesunete se do menu. První položkou je Status, pod kterou se skrývají základní statistiky, tedy kolik jste ušli kroků, kilometrů a kolik jste spálili kalorií. Druhou položkou je měření srdečního tepu, Mi Bandu 4 totiž nechybí potřebný senzor, a snadno si tak můžete změřit tep, případě nechat náramek, ať jej v pravidelných intervalech měří za vás. Nastavit lze také automatické zvýšení frekvence měření při zaznamenání fyzické zátěže. Podrobnější volby se vždy provádějí v aplikaci Mi Fit ve smartphonu.

Menu chytrého náramku

Třetí položkou v menu jsou již cvičební akce, kdy si vyberete, zda například jdete jen na procházku, hodláte se proběhnout, projet na kole či si jdete zaplavat. Další v řadě je počasí, které mi však zcela nepochopitelně nefungovalo. Po otevření náramek hlásil, že je nutné jej spojit s aplikací Mi Fit, a to navzdory tomu, že byl spárován.

Dále jsou na řadě notifikace, které si nejprve opět musíte nastavit skrze Mi Fit. Snadno si zvolíte, od kterých aplikacích chcete notifikace na náramek dostávat. Notifikace pak skutečně chodí a dokonce můžete každé aplikaci přiřadit lehce odlišné vibrace. Vše by bylo dokonalé, kdyby náramek podporoval češtinu, případně alespoň české znaky. Aktuálně jsou znaky často nečitelné a zásadním způsobem to degraduje používání náramku. Lze sice stáhnout doplňkovou neoficiální aplikaci, která sice češtinu nepřinese, ale je pouze pro Android, placená a ořeže veškerou diakritiku. Případně je k dispozici již beta verze českého prostředí od komunity, ani jedno však není oficiální a v tomto ohledu musíme měřit všem zařízením jedním metrem. Běžný uživatel si chce náramek koupit a používat. Nikoliv kutit a přemýšlet, jak jej dostat do použitelného stavu. Mi Band 4 v tomto ohledu tedy pokulhává. A aby toho nebylo málo, na notifikace nelze ani základně reagovat, a vždy tak stejně musíte sáhnout po telefonu.

Xiaomi Mi Band 4
Notifikace

Poslední položka zvaná „More“ (více) nabízí doplňkové funkce, jako jsou například stopky, časovač, budík, nastavení úvodního displeje, případně vyhledání telefonu nebo tichý režim. Nechybí ani hudební přehrávač, ke kterému se mimochodem rychle dostanete také horizontálním tahem z hlavní obrazovky. Snadno můžete pouštět a přepínat skladby, bohužel jen z nativního přehrávače ve vašem telefonu. Spotify s náramkem nijak nespolupracuje.

Xiaomi Mi Band 4
Ovládání hudebního přehrávače

Barevný displej přímo vybízí využít různé obrazovky s hodinami. V náramku jsou k dispozici tři vcelku konzervativní možnosti. Skrze aplikaci Mi Fit si vždy můžete jeden další typ stáhnout. V nabídce jich je několik desítek, bohužel většina je „čínsky extravagantní“, a rozhodně tak nesednou každému.

Aplikace Mi Fit se snaží o minimalistický design a přehlednost. Alespoň v jejím případě potěší přítomnost českého jazyka, byť to opět není 100% a v nastavení najdete hned několik popisků, které jsou anglicky. V aplikaci získáte přehled o všem, co náramek posbíral. Již zmíněné kroky, kalorie nebo třeba také informace o vašem spánku, kdy náramek dokáže automaticky zaznamenat, že jste delší dobu v klidu a odpočíváte. Jakmile se vzbudíte, opět režim sledování spánku ukončí a vy získáte přehled o lehké a hluboké fázi vašeho spánku.

Aplikace Mi Fit
Líbilo se nám
  • nejdůležitější informace jsou k dispozici
  • přehledné menu
  • plynulý chod
  • přehledná aplikace Mi Fit
  • podporuje zařízení s Androidem i iOS
Nelíbilo se nám
  • náramek oficiálně neumí česky
  • aplikaci Mi Fit není dokonale přeložená

Výdrž baterie: klasická jistota

Mi Bandy byly známé opravdu velmi dlouhou výdrží, která dokázala atakovat i jeden měsíc. To se s příchodem Mi Bandu 4 lehce mění, a to navzdory tomu, že Xiaomi nasadilo silnější 135mAh baterii. Více možností a především barevný displej si žádají o svůj příděl energie. Sám výrobce slibuje až 20denní výdrž a realita se k této hodnotě může přiblížit. Po 7denním využívání, kdy jsem měl náramek neustále při sobě, zapnuté notifikace a měření srdečního tepu každou půl hodinu, zbývalo 60 % kapacity baterie. Právě měření srdečního tepu odčerpává nejvíce energie. Nastavit si totiž můžete i měření každou minutu, což v praxi znamená, že náramek budete nabíjet přibližně každé 4 dny.

Xiaomi Mi Band 4
Náramek čas od času nabijete ve speciální kolébce

Nabití náramku je velmi svižné i v případě, že jej budete nabíjet přímo z notebooku. Ze zhruba 5 % do 100 % zabere přibližně jednu hodinu.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž

Sportovní funkce: základy splní

S Mi Bandem 4 můžete samozřejmě také sportovat. Přímo v hlavním menu naleznete spoustu aktivit, ze kterých si postačí vybrat. Základem je prostá chůze. U venkovních aktivit vás náramek vyzve, ať si zapnete GPS. Tu sám bohužel nenabízí, což je s ohledem na cenu pochopitelné. Běhat můžete i bez GPS, avšak o trase nebudete mít přehled. Samozřejmě je zde možnost, že GPS nezapnete ani v telefonu a budete-li jej mít při sobě, bude náramek polohu počítat dle mobilního signálu a stanic BTS (vysílačů mobilních operátorů).

Xiaomi Mi Band 4

Nechybí samozřejmě běhání, a to jak venku, tak na pásu. Zvolit si můžete také jízdu na kole či klasické posilování. Jelikož je Mi Band 4 odolný proti vodě, nechybí ani možnost plavání, kde lze zvolit délku bazénu. Na výběr jsou klasické vzdálenosti, tedy 25 metrů a 50 metrů. Máte však i možnost si délku plavání navolit sami. Kaňkou na kráse je, že si činnost musíte vždy sami odstartovat, náramek automaticky počítá jen kroky a konkrétní „workout“ automaticky nespustí.

Veškeré údaje můžete sledovat v aplikaci Mi Fit, která navíc podporuje synchronizaci například s Google Fit, což se může hodit, pokud například v průběhu let budete střídat různé chytré doplňky.

Líbilo se nám
  • široký výběr činností
  • synchronizace s Google Fit
Nelíbilo se nám
  • každou činnost je zapotřebí ručně spustit
  • nutnost spoustu údajů manuálně upravovat či nastavovat

Zhodnocení: za málo peněz hodně muziky

Xiaomi Mi Band 4 důstojně navazuje na své předchůdce a dává jednoznačný důvod původním majitelům k přesedlání na nejmodernější typ. Ponechává si totiž v podstatě vše pozitivní a pouze vylepšuje. V prvé řadě zde tak máme neskutečně lehký náramek, který se pohodlně nosí. Designem sice příliš nenadchne, ale tomu budiž odpuštěno. Značným progresem prošel displej, který je mezi levnými chytrými náramky jednoznačně nejlepší. Barevný a dotykový AMOLED panel s perfektní čitelností, to je přesně to, co aktivní lidé, často se pohybující venku, potřebují.

Nechybí zvýšená odolnost, propracovaná aplikace Mi Fit a možnost provádět nespočet sportovních aktivit. Zde je sice nutné počítat s manuální obsluhou, ale opět platí, že před sebou máme náramek za dvanáct stovek. Vynikající je možnost být o všem informován či přítomnost automatického měření srdečního tepu. Stinnou stránkou zůstává absence češtiny v rámci náramku, což se však do budoucna může změnit. Pokud hledáte chytrý náramek s nijak vysokou cenou, zjistíte, i po pohledu ke konkurenci, že Mi Band 4 v tomto segmentu jednoznačně vládne.

Konkurence

Z levných náramků se nabízí například Samsung Galaxy Fit e, který na první pohled vypadá přeci jen lépe. Jenže tím jeho klady končí. Má pouze černobílý displej a především zásadně horší výdrž. Levnější je přitom pouze o cca dvě sto koruny, což je zanedbatelné.

Samsung Galaxy Fit-e

Konstrukce40,2 × 16 × 10 mm, 15 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne
DisplejPOLED, 0,74" (128 × 64 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Další možností je Honor Band 4, který se chlubí 0,95palcovým dotykovým AMOLED displejem a nechybí mu ani voděodolnost nebo měření spánku. Cenově se pohybuje těsně pod hladinou jednoho tisíce korun.

Honor Band 4

Konstrukce43 × 17,2 × 11,5 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ?
DisplejAMOLED, 0,95" (128 × 32 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, NFC
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:30 hodin
xiaomi-mi-band-4
Klady
  • velmi nízká hmotnost
  • kvalitní AMOLED displej
  • pohodlně se nosí
  • výborná výdrž na nabití
  • senzor srdečního tepu
  • nastavitelné vibrace
  • možnost notifikací
  • odolnost proti vodě
  • příznivá cena
Zápory
  • možná zbytečně tlustý
  • nijak oslnivý vzhled
  • oficiálně nepodporuje češtinu
  • aplikace Mi Fit není dokonale přeložena
  • na notifikace nelze nijak reagovat
Diskuze ke článku
JirkaB
Několik nepřesností. "Tělo samotného Mi Bandu 4, které se vloží do silikonového náramku". Já jsem náramek v měl krabičce už kompletní. "5 ATM, což je ekvivalent ponoření do 50metrové hloubky. Na potápění však novinka rozhodně určena není". 5 ATM není ekvivalent ponoření do 50metrové hloubky. Ještě, že nikoho nenapadne mi band 4 použít jako potápěčské hodinky. Doufám:,-)
Václav B.
Mně Mi Band 4 normálně funguje na ovládání hudby přes jakoukoliv hudební aplikaci včetně Spotify (lze tedy ovládat jakékoliv hudební přehrávače, ale musí být hudba již spuštěna).
Michal
Za mě je rozhodně lepší volba Honor band 4 nebo 5. Levnější, aplikace mi přijde přehlednější. A vzhledem k tomu že mám i Huawei Watch GT na běžné nošení a do práce Honor band 4, obojí se mi synchronizuje do jedné aplikace.
Spaidy
Mě počasí funguje normálně. Doba nabíjení jsou dvě hodiny nikoliv jedna. A nainstalovat češtinu tam zvládne úplně každý ikdyž neoficiální cestou. A výdrž baterie mám menší než vy. A to se mi tep měří jen při spánku a při jízdě na kole což je ale jen pár minut. Za týden mi zbyde 40% baterie . Takže takže se dostanu tak na 10 dní, ale i to stačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze