Xiaomi Mi Band 2
recenze

Xiaomi Mi Band 2

O krok dále
21

Fitness náramky zažívají svůj největší boom a nepřehlédnutelným hráčem je v tomto ohledu Xiaomi. To se soustředí na levnější kousky, které však přebírají vše důležité od konkurence. Ta je navíc povětšinou i několikanásobně dražší. Mi Band 2 zaujme senzorem tepové frekvence, slušným zastřešením notifikací a informačním OLED displejem.

Značku Xiaomi si již představovat nemusíme, na tuzemském trhu zaujala modely, které sice nenabízí kompletní LTE frekvence, avšak zaujmou skvělým poměrem ceny a výkonu. Xiaomi však není jen představitelem chytrých telefonů, zaujme také příslušenstvím – ať už mluvíme o kvalitně zpracovaných powerbankách či o fitness náramcích. Další přírůstek mezi chytrými fitness náramky nese jméno Mi Band 2, který opět posouvá dovednosti o trochu dále. Jestli si ale novinka dokáže mezi zájemci obhájit vyšší cenovku okolo 1 500 korun, to poznáme až časem.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Band 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi Band 2

Technické parametry Xiaomi Mi Band 2

Kompletní specifikace
Konstrukce40,3 × 15,7 × 10,5 mm, 7 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
Displej?, 0,42" (? × ? px), tvar: hranatý
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:37 hodin
Dostupnostčerven 2016, 1 500 Kč

Obsah základního balení

Základní balení nového fitness náramku je opět velmi skromné, takže kromě samotného kovového modulu naleznete v balení už jen gumový pásek s několika otvory (bezproblémově sedne i slečnám s úzkým zápěstím) a nabíjecí kolébku, do které Mi Band 2 mechanicky zasunete. Vzhledem k tomu, že je tělo Xiaomi Mi Band 2 opravdu velmi malé, nabíjecí microUSB konektor se na něj nevměstnal. Modul tedy musíte umístit do speciální plastové objímky, která Mi Band 2 dobije během pár desítek minut.

Design a konstrukce: pryč s hliníkem

Xiaomi se většinou nesnaží měnit to, co funguje, avšak u nové generace Mi Bandu trochu pozměnilo filozofii. Vzhledem k velké novince, a to přítomnosti informačního OLED displeje, se Xiaomi vzdalo hliníkového krytu, který nabízely původní generace.

Xiaomi Mi Band 2

Nově kryje povrch Mi Bandu sklo, za kterým se nachází malý, 0,42palcový displej a pod ním jedno vcelku velké tlačítko. To používá kapacitní technologii, zpětná vazba tedy chybí. Tlačítko slouží pouze pro procházení nabídek v menu a je vyvedeno v zajímavém designu – tlačítko tvoří soustředěné kruhy, podobně jako u produktů značky Asus. Informační diody již nejsou potřeba, z těla tedy zmizely a nahradil je právě malý displej.

Pokud se přesuneme na spodní část, nalezneme zde po vzoru Mi Bandu 1S senzor tepové frekvence. Tento senzor je poměrně malý a svítí zeleně, což je dnes běžné u většiny fitness náramků, které senzor tepové frekvence nabízejí. O jeho funkčnosti si povíme v následující kapitole.

Jak už jsem zmínil, gumový pásek, do kterého se Mi Band pouze vloží, je velmi variabilní – kovový hrot lze upevnit do jednoho z osmi otvorů, a tak je vhodný jak pro úzké zápěstí, tak také pro velmi mohutnou ruku. Řešit kvalitu pásku nemá příliš smysl, neboť se jedná o levnou gumu, která bohužel není zrovna extra poddajná a umístění kovového hrotu do některého z otvorů je – alespoň než si náramek „zvykne“ – poměrně obtížné, ale má to i svoji výhodu.

Xiaomi Mi Band 2

Vzhledem k enormně nízké hmotnosti 7 gramů o Mi Band 2 během chvíle ztratíte ponětí, a tak je dobré vědět, že vám při prudším pohybu nesklouzne ze zápěstí.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zpracování
  • nastavitelná šířka pásku

Nelíbilo se nám:

  • ztráta hliníkového povrchu

Displej: na to podstatné stačí

Hlavní inovace Mi Bandu 2, tedy displej s úhlopříčkou 0,42 palců, zobrazuje pouze nejzákladnější informace: čas, ušlé kroky, spálené kalorie, stav baterie, ušlou vzdálenost a také informuje o tom, že vám na telefon dorazil nějaký druh notifikace. Displej svítí dostatečně výrazně na to, aby byl dobře čitelný i za středně rychlé chůze; na čtení textů by úhlopříčka samozřejmě nedostačovala.

Xiaomi Mi Band 2

Regulace jasu bohužel není k dispozici. Oceňujeme také perfektní čitelnost na slunci, kterou obstarává technologie OLED. Aktivace displeje proběhne automaticky, pokud zvednete zápěstí. Ne vždy rozsvícení fungovalo bezchybně, občas bylo nutné zápěstím trochu zatřást. Celkově vzato nám používání Mi Bandu s displejem přišlo ještě komfortnější než u původní generace, zde si tedy Xiaomi zaslouží palec nahoru.

Líbilo se nám:

  • čitelnost
  • automatické rozsvícení

Nelíbilo se nám:

  • chybí senzor okolního osvětlení

Odolá vodě

Fitness náramky jsou samozřejmě předurčeny k tomu, že je na ruce budete nosit bez přestání. Bez zvýšené odolnosti by tak postrádaly smysl. Zde si samozřejmě Xiaomi nemohlo dovolit zaváhat a Mi Band 2 se chlubí odolností dle standardu IP67. Zcela tedy odolá prachu a vydrží až 30 minut ponořen metr pod hladinou. Můžete s ním tedy umývat nádobí, sprchovat se, ale také si v klidu zaplavat v bazénu.

Xiaomi Mi Band 2 Xiaomi Mi Band 1S Xiaomi Mi Band
Materiál konstrukce plast kov kov
Certifikace odolnosti IP67 IP67 IP67
Senzor tepové frekvence ano ano ne
Cena od 1 500 Kč 700 Kč 450 Kč

Senzorová výbava: nechybí to podstatné

Xiaomi Mi Band nabídne prakticky stejnou senzorovou výbavu jako předchozí model: nechybí tedy akcelerometr, gyroskop a ani senzor tepové frekvence. Senzor může být v neustálé pohotovosti, avšak na rozdíl od Mi Band 1S už neměří tepovou frekvenci nepřetržitě, ale vždy s malými přestávkami, což pro důkladnou analýzu stačí. V aplikaci, o které si více povíme později, si také můžete navolit maximální tepovou frekvenci. V případě jejího překročení vás náramek informuje a doporučí krátkou přestávku. Tepovou frekvenci si můžete samozřejmě změřit také manuálně, kdy se výsledky uloží do jednoduchého přehledu. Oproti Mi Bandu 1S jsme však narazili na pár problémů.

Xiaomi Mi Band 2

Tím prvním je to, že náramek musí být opravdu velmi pevně utažen, aby byl kontakt s pokožkou co největší. Problémem jsou také ne zcela odpovídající výsledky, kdy Mi Band 2 ukazoval i o 30 BMP vyšší tep než specializovaná zařízení. Postupem času se však výsledky staly ucelenější a odpovídající realitě. Co stojí za postupným vylepšením ovšem netušíme.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní výbava

Nelíbilo se nám:

  • nepřesný senzor srdečního tepu

Baterie: záleží na situaci

Kapacita baterie se ustálila na hodnotě 70 mAh, což je o 25 mAh více než u předchozích dvou generací. Vyšší kapacita byla zapotřebí, vzhledem k přítomnosti displeje by ta původní znamenala prudký pokles výdrže. Xiaomi však i tentokrát garantuje 20 dní bez nabíjení, samozřejmě bez intenzivního zatěžování senzoru tepové frekvence. Z praxe můžeme potvrdit, že i při aktivním využíváním senzoru tepové frekvence se lze dostat na necelé dva týdny. Pokud budete Mi Band 2 využívat jen jako fitness tracker, lze se dostat i na necelých 20 dní. V tomto ohledu tedy Xiaomi nelže. Nabíjení probíhá pomocí malé kolébky, i při jejím zapojení do USB portu na počítači se Mi Band 2 dobije během pár desítek minut.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • dedikovaná nabíjecí kolébka

Konektivita: Bluetooth vládne

Uvnitř modulu bychom nalezli Bluetooth čip ve verzi 4.0, který slouží pro komunikaci s okolním světem. Díky aplikaci Mi Band se náramek spáruje s vaším telefonem a je víceméně jedno, jestli je jeho výrobce Xiaomi, nebo někdo jiný. Podmínkou je však operační systém Android 4.4 a vyšší, případně iOS 7 a vyšší. Jakmile se náramek spáruje, k žádným výpadkům nedochází. Pozor si je potřeba dávat na odregistrování náramku, to musí proběhnout s původním smartphonem, jinak se vystavujete problémům toho charakteru, že jej nový smartphone odmítne připojit.

Xiaomi Mi Band 2

Xiaomi Mi Band 2 se zařízeními jiných výrobců nejen komunikuje, ale i funguje jako důvěryhodné zařízení, takže po dobu, co je náramek v dosahu, nemusíte zadávat PIN nebo otisknout prst. V menu nastavení je však nutné náramek nejdříve označit jako důvěryhodné zařízení.

Líbilo se nám:

  • dostatečný dosah Bluetooth

Aplikace a funkce: přehledný základ

Aplikace Mi Band za svoji existenci prošla poměrně znatelným vylepšením, dnes ji téměř nemáme co vytknout. Začněme ale pěkně popořadě. Po spojení s Mi Bandem 2 vás aplikace vyzve, ať se přihlásíte ke svému účtu. Ke svým datům pak můžete přistupovat z jakéhokoli telefonu. Při prvním spuštění jste vyzvání k zadání vašeho pohlaví, věku, váhy a výšky. Následně si zvolíte, kolik kroků denně je vaším cílem ujít, což se stane vaším hnacím motorem. Při dosažení denního cíle několik dní po sobě dostanete odměnu, pokud ne, můžete nastavit, aby vás aplikace upozornila na neaktivitu. V tomto se fungování Xiaomi náramku nijak neliší od konkurence.

Po nastavení vás již aplikace přenese na jednu ze dvou hlavních obrazovek. Na nich se pomocí kruhové grafiky zobrazuje počet ušlých kroků a nechybí ani číselné zobrazení. To doplňuje vzdálenost a také spálené kalorie. Pod tímto grafem se pak nachází řádky s významnými milníky. Vždy je vybraný nějaký časový úsek a v něm ušlá vzdálenost, kroky a spálené kalorie. Samozřejmě se můžete podívat i do historie, kolik jste toho nachodili v minulých dnech. Ovládání je velmi jednoduché.

Dalším zajímavým režimem je monitoring vašeho spánku, kam se Mi Band přepíná automaticky sám. Posunem hlavní obrazovky směrem doprava zjistíte čas spánku za poslední noc a nechybí ani informace, jak dlouho trval hluboký či lehký spánek.

Pokud si zobrazíte menu s možnostmi, najdete v něm inteligentní budík. Pomocí vibrací vás Mi Band 2 dokáže vcelku efektně vzbudit. Pokud si potřebujete pospat, stačí poklepat na tlačítko na těle Mi Band 2 a upozornění se odloží. V možnostech dále nechybí aktivace senzoru tepové frekvence nebo běhu. V tomto případě se senzor tepové frekvence spustí automaticky a upozorní vás na nadměrnou aktivitu, pokud tedy toto „omezení“ nevypnete v nastavení aplikace. V položce Mi Band najdete primárně stav baterie. Nechybí nastavení cílů a také nastavení, na jaké ruce Mi Band nosíte.

Xiaomi si poradí také s notifikacemi. Buďto hodinky zavibrují, nebo se zobrazí piktogram na jejich displeji. Nastavit můžete například notifikaci vibrováním na příchozí hovor. Vibrovat však náramek nezačne okamžitě, nejmenší prodleva činí 3 sekundy, což je minimální možný čas, který je zapotřebí k přenosu informace z mobilu do náramku skrze Bluetooth. Notifikace mohou chodit také z 5 přednastavených aplikací, což není mnoho, ale zase více, než u Mi Band 1S. Výhodou nového náramku je samozřejmě přítomnost displeje, na kterém se v případě příchozí notifikace ukáže piktogram dané aplikace. Vybírat můžete téměř ze všech nainstalovaných a předinstalovaných, v nabídce nám však chyběl Hangouts (což by bylo vzhledem k poměrům v Číně vcelku pochopitelné, avšak notifikace z Google+ nechybí).

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace
  • možnosti nastavení notifikací
  • budík

Nelíbilo se nám:

  • ztráta hliníkového povrchu

Závěr a konkurence: vyplatí se?

Xiaomi Mi Band 2 má oficiální cenovku nastavenou na 1 599 Kč, což není málo. Je to zhruba dvojnásobná částka, na které startoval původní Mi Band. Zde je tedy nutné popřemýšlet nad tím, jestli taková investice vůbec stojí za to. Navíc si polepšíte jen displejem, na kterém si stejně notifikace nepřečtete, na druhou stranu máte ihned přehled, kdo se vás snaží kontaktovat.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Band 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi Band 2

Kladně hodnotíme také možnost zjistit si tepovou frekvenci a nemuset přitom vyndávat telefon z kapsy. Potěší samozřejmě i dlouhá výdrž na jedno nabití a vcelku elegantní a nenápadný design. My hodnotíme funkčnost Mi Bandu 2 velmi kladně, avšak cenou si prozatím jistí nejsme.

Konkurence

Konkurencí pro Mi Band 2 je samozřejmě Mi Band 1S, který za méně než poloviční obnos nabídne velmi podobné funkce a přednosti, a to včetně senzoru tepové frekvence. Chybí jen informativní OLED displej, místo něj se musíte spolehnout na notifikační LED diody. Ty jsou však poměrně výrazné a potěší i kovové zpracování. I samotná výdrž baterie je vyšší.

Konkurovat by mohl také kladně hodnocený fitness náramek Garmin Vivofit. Ten za zhruba 2 tisíce Kč nabídne informační displej a mnoho potřebných fitness funkcí, tedy až na senzor tepové frekvence, který musíte spárovat externě. Výborná je výdrž baterie, výrobce udává téměř rok. Baterie se nenabíjí, ale vyměňuje, jedná se o baterii typu CR1632. Za cenu okolo 1 tisíce Kč se pak ještě nabízí alternativa od Sony, konkrétně Sony SmartBand SWR10. I zde se však musíte spolehnout na notifikační LED diody.

xiaomi-mi-band-2
Klady
  • přítomnost informačního OLED displeje
  • povedený design
  • nízká hmotnost a kvalita zpracování
  • senzor tepové frekvence
  • dlouhá výdrž baterie
  • jednoduché prostředí aplikace Mi Fit
Zápory
  • proprietární nabíjecí konektor
  • vyšší cena
  • nepřesnosti v měření tepové frekvence
Diskuze ke článku
Set
Měl jsem všechny verze mi band a musím hodnotit kladně vývoj tohoto produktu. Líbí se mi také jednoduchost, nic přehnaného, zároveň však relativně elegantního. Na druhou stranu,oficiální aplikace už tak dobrá není a všechny alternativní aplikace jsou jednoznačně lepší, bohužel v současné době není mi band 2 alternativami podporován.
Xwert Is
Xwert Is
Možno že som to len prehliadol ale zaujímalo by ma že ako je to s upevnením resp držaním náramku nevypadáva modul ? neodopína sa počas športu?
tomas
Nemate informaciu o aplikacii na wp/wm10 aj keby neoficialnu. Na starsie zariadenia zevraj bola.
Martin Čihák
Martin Čihák
Osobně už 20 dní používám MIBAND 1S a jestli je alespoň uchycení náramku MIBAND 2 stejné jako na 1S, tak se není čeho bát, že by jste náramek ztratili. Je to pohodlné, upozorňuje na notifikace + volání. Ten budík mě z postele nevykope, takže to na mě moc neúčinkuje =o) A ještě jsem ho nenabíjel a stále mám 35% baterie. Ten můj jednou dám přítelkyni, která ho chce a sám si asi pořídím "dvojku" ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze