Xiaomi Mi A3
recenze

Xiaomi Mi A3

Šikula, který za vás nezaplatí
60

Poctivý smartphone bez zbytečné nadstavby prostředí dokáže připravit i Xiaomi. Důkazem je řada Mi A s čistým Androidem. V poslední generaci jsme se navíc dočkali AMOLED displeje, tří zadních fotoaparátů nebo slušné baterie. To vše je aktuálně zastřešeno velice příznivou cenou, která může nahánět strach konkurenci.

Xiaomi Mi A3 bude mnohým z vás velmi dobře známé, nejde o úplně žhavou novinku. Na druhou stranu je to smartphone, který se díky velice příznivé ceně těší značné oblibě. Za necelých 5 tisíc korun nabízí výkonný procesor, čistý Android, AMOLED displej se čtečkou otisků prstů a dokonce hned tři fotoaparáty. Má Mi A3 vůbec nějaký nedostatek a konkurenci?

Xiaomi Mi A3 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi A3 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 71,9 × 8,5 mm, 173,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,09" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 030 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2019, 6 790 Kč
Za zapůjčení Xiaomi Mi A3 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete zakoupit.

Obsah balení

Bílá prodejní krabička je zcela standardní. Uvnitř je mobilní telefon, nezbytné návody, koncovka nabíječky a USB kabel. Příjemným bonusem je pak ještě silikonový ochranný kryt.

Xiaomi Mi A3

Konstrukční zpracování: sklo a kov

První uchopení telefonu nás jednoznačně ubezpečí, že Mi A3 není žádným přerostlým přístrojem. Naopak, dnešní optikou jde spíše o kompaktnější telefon, který se pohodlně drží. Svůj podíl na tom mají i oblé boky se zadní stranou. Překvapením je nasazení skleněných ploch a kovového rámečku, které ve střední třídě není příliš obvyklé. Na test nám dorazila decentní černá barva. Ulpívající otisky prstů telefon zvládá docela dobře maskovat.

Překvapením je nasazení skleněných ploch a kovového rámečku.

Pokud se o telefon bojíte, či jen chcete, aby co nejdéle vypadal jako nový, doporučujeme využít výrobcem dodávané ochranné pouzdro. Jde o obyčejný silikonový obal, který chrání záda a boky, přičemž může skrýt i nabíjecí USB-C konektor. Pouzdro není zcela čiré, ale má kouřové zbarvení a s naší černou variantou pěkně ladí. Chráněn je však i samotný telefon, například na zadní straně je sklíčko Gorilla Glass 5.

Rozmístění prvků po obvodu je klasické. Na pravé straně to jsou nezbytná tlačítka, která jsou v ideální výšce a dobře se tisknou, dokonce i přes nasazené pouzdro. Na levé straně je hybridní slot pro dvě nano SIM karty, nebo jednu SIMku a paměťovku. O USB-C jsme ji hovořili, na horní hraně je pak 3,5mm jack.

Zpracování je příkladné, telefon je pevný a rozhodně neudělá ostudu. Ostatně to vše vyplývá z nasazení poctivých materiálů. Co se nám ale nelíbí, je mírně vystouplý modul zadních fotoaparátů. Pokud telefon nebudete mít v pouzdře, bude se při položení kývat ze strany na stranu.

Líbilo se nám
  • poctivé materiály
  • bytelné zpracování
  • 3,5mm jack
  • pohodlně padne do ruky

Displej: překvapivý AMOLED

Čelní strana je možná trochu překvapivě osazena AMOLED panelem, který si vás okamžitě získá. Tak krásně syté barvy u konkurence za podobnou cenu rozhodně neuvidíte. Úhlopříčka činí necelých 6,1 palce a nasazeno je jen průměrné HD+ rozlišení. Někoho by mohly zamrzet také větší rámečky kolem displeje, nad kterými však s ohledem na cenu lze přimhouřit oči. Pozorovací úhly i čitelnost na sluníčko je vynikající. Pochvalu si Xiaomi zaslouží i za sklo Gorilla Glass 5.

Xiaomi Mi A3

Ačkoliv zde máme AMOLED zobrazovač, funkce always on chybí. Alespoň je zde ambientní displej, který dokáže obrazovku rozsvítit při příchozí notifikaci. Nad displejem pak zbylo místo pro malou informační diodu. Přímo do displeje je pak integrována optická čtečka otisků prstů, což je u takto levného telefonu unikátní. Bohužel nefunguje nijak dobře, často prst nerozpozná a pokud ano, trvá to neúměrně dlouho.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel
  • perfektní barvy i čitelnost
Nelíbilo se nám
  • chybí always-on
  • nižší rozlišení displeje

Zvuk: obvyklá kvalita

Hlasitý zvuk se line pouze ze spodní strany a telefon díky němu rozhodně nepřeslechnete. Kvalitou reprodukce nicméně neuchvátí. O poznání lepší je výstup do sluchátek, avšak ta si musíte pořídit vlastní, výrobce žádná nedodává. Naštěstí je není problém připojit, nechybí totiž 3,5mm jack.

Xiaomi Mi A3
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zahanbit se nenechá

Pod kapotou je nastěhovaný stále poměrně nový Snapdragon 665 se 4GB operační pamětí. Jde o kombinaci zajišťující chod i náročnějších aplikací a her. V AnTuTu telefon dosáhl na téměř 180 tisíc bodů. Námi testovaný kousek nabízí 64GB úložiště, ze kterého je reálně k dispozici 49 GB. Můžete však sáhnout i po nepatrně dražší variantě se 128GB interní pamětí. V každém případě telefon podporuje až 256GB paměťové karty.

Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • podpora paměťových karet
  • slušný procesor

Výdrž baterie: rozhodně nezklame

Baterie má velmi slušnou kapacitu 4 030 mAh, díky čemuž se lze spolehnout na téměř dvoudenní výdrž. Velmi samozřejmě záleží, jak intenzivně budete zařízení využívat. Při střídmém využívání, kdy se nebudete omezovat v on-line komunikaci, jsou však takřka dva dny skutečně reálné. Nabíjení dodávanou 10W nabíječkou zabere zhruba dvě hodinky, což je s ohledem na kapacitu baterie slušné. Bezdrátové nabíjení se v této cenové kategorie nevyskytuje.

Xiaomi Mi A3
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: na NFC se zapomnělo

Xiaomi Mi A3 dostalo do vínku téměř plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž maximální rychlost stahování je až 450 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů ac a Bluetooth ve verzi 5.0. K dokonalosti bohužel chybí NFC. Naštěstí Xiaomi již nasadilo USB-C. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: slušný základ

Zadní strana by mohla udělat radost všem nadšeným a nenáročným fotografům. Je zde totiž sestava tří fotoaparátů. Hlavní snímač má 48megapixelové rozlišení, nicméně pokud nezavítáte do režimu Pro, budete vždy fotit stylem skládání čtyř snímků do jednoho, a tudíž ve 12 megapixelech. Výsledné snímky jsou velmi pěkné, ostré i barevně věrné. Kvalita začne klesat až s ubývajícím světlem. To je však vlastnost všech levnějších telefonů.

Xiaomi Mi A3

Druhý fotoaparát do party má 8 megapixelů a dokáže nasnímat až 118° záběr. Zde je již patrně horší kvalita než u hlavního snímače, ale stále je použitelný. Nakonec zde máme již jen 2megapixelový portrétní fotoaparát. V prostředí můžete vidět i možnost dvojnásobného přiblížení, ale bohužel: jde o obyčejný digitální zoom.

Ukázkové fotografie

Na video je telefon připraven až překvapivě dobře. Kromě 4K rozlišení vás potěší i Full HD s 60 snímky za vteřinu. Výsledky jsou v rámci nižší střední třídy lehce nadprůměrné.

Xiaomi Mi A3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Nadšeni budou i zájemci o selfies, přední fotoaparát má totiž vysoké 32megapixelové rozlišení a výsledky stojí za to.

Xiaomi Mi A3
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního během dne
Nelíbilo se nám
  • lehce komplikované prostředí (přepínání režimů)
  • slabší ultraširokúhlý fotoaparát

Software: čistý a přehledný Android

Výše vychválený výkon se krásně skloubil s prostředím Androidu 9.0 Pie. Ano, stále je zde starší verze, navzdory zařazení do programu Android One. Aktualizace na verzi 10 má však dorazit již v únoru, přičemž v těchto dnech je telefon vybaven prosincovými bezpečnostními záplatami. Oproti většině telefonů Xiaomi je zde Android v čisté podobě, tedy přehledný a perfektně optimalizovaný. Navíc jsou zde pouze dvě aplikace od Xiaomi, které můžete odinstalovat.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • čistý Android

Zhodnocení a konkurence

Xiaomi Mi A3 se v cenové hladině kolem 4,5 tisíce korun cítí jako ryba ve vodě a případného zájemce si dokáže omotat kolem prstu. Ptáte se jak? Nejde o přerostlý telefon a také má velmi lákavý a dostatečně kvalitní displej. Když se k tomu přidá svižné prostředí, výkon a tři fotoaparáty, může se mnohá konkurence třást. Zásadnější kaňkou na kráse je absence NFC, což znamená, že mobilní platby vám budou zapovězeny. A právě tento jediný zásadní přešlap vrací do hry konkurenty.

Xiaomi Mi A3

Vybrali jsme například Samsung Galaxy A40, který již zlevnil zhruba na 5 tisíc korun. Má obdobně velký displej, ale v ještě menším těle, navrch přihazuje NFC. Slabinou je pak výdrž na nabití.

Samsung Galaxy A40

Rozměry144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Zaujmout vás může ještě Alcatel 3X, který je levnější, přesto nabízí NFC. Jeho problém se jmenuje optimalizace prostředí.

Alcatel 3X

Rozměry153,5 × 71,6 × 8,5 mm, 144 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739, 4×1,45 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Závěrem nemůžeme opomenout novinku v podobě Realme 5, která osloví zájemce hledající větší displej a interní paměť. Opět se však budete muset smířit s absencí NFC, stejně jako u testovaného Xiaomi.

Realme 5

Rozměry164,4 × 75,6 × 9,3 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (720 × 1 600 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh
xiaomi-mi-a3
Klady
  • poctivé zpracování
  • příjemné rozměry
  • AMOLED displej
  • 3,5mm jack
  • slušná výdrž
  • výkonný hardware
  • dobrý hlavní fotoaparát
Zápory
  • větší rámečky kolem displeje
  • nižší rozlišení displeje
  • špatná čtečka otisků prstů
  • postrádá NFC
Diskuze ke článku
P7cu
Super. Recenze na telefon, který je uz v doprodeji. Mimochodem, jak jste vlastně otestovali tu super nečitelnost na sluníčku? Teď, v zimě, kdy je úroveň slunečního jasu několikanásobně menší než v létě? Čitelnost displeje na sluníčku je reálné sotva průměrna, maximální jas displeje je totiž nevídane nízký.
Khan
Ty jo. Recenze na telefon ktery predvcirem Datart vyprodaval za 3330kc :D I ted za 4500kc je to jedna z nejlepsich nabidek na trhu. Protoze narozdil od jinych Xiaomi ma fotak od Sony a ne to slabej od Samsungu (mozna se to v recenzi zminuje ale tu fakt cist ted uz nebudu :D)
ToSeD
Má i infra, není to bůhvíjaká výhoda, ale ovládání TV telefonem potěší.
Afg
Co to Xiaomi má proti NFC. Dokáže jo nacpat do mibandu s rozdílem 2 USD proti verzi bez, ale do telefonů ne. Kdyby ho A3 měla, plus lepší display (tohle je hrůza stejně jako když někdo vyrobí laptop s nižším rozlišením než FullHD). Škoda, že nevyrábí nějakou vlajkovou loď v programů android one, ten jejich hnusný miui je peklo, všude samá reklama a nepřehledné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze