Xiaomi Mi A2
recenze

Xiaomi Mi A2

Podruhé a opět čistě
7

Xiaomi nastoluje novou tradici řady A tvořenou zajímavými smartphony, které patří do programu Android One, což je zárukou čistého Androidu a častých aktualizací. Novinka Mi A2 nabízí za slušné peníze hliníkovou konstrukci, téměř 6palcový displej a mnoho paměti. Zdánlivě tak vypadá vše sluncem zalité. Potvrdí to i naše recenze?

Xiaomi má velmi bohatou nabídku smartphonů. Od loňského roku se v ní nachází také jedna řada, která se opírá o zcela čistý Android. Úspěch se dostavil a v letošním roce se Xiaomi rozhodlo pro druhé dějství. Nové Xiaomi Mi A2 je zástupcem poctivé střední třídy s adekvátní konstrukcí, velkým a kvalitním displejem či duálním fotoaparátem. Na straně Xiaomi stojí také tradičně nízká cena, která by mu měla pomoci v boji s konkurencí.

Technické parametry Xiaomi Mi A2

Kompletní specifikace
Konstrukce158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2018, 8 990 Kč

Xiaomi Mi A2 a Mi A2 Lite – videorecenze

Obsah balení

V prodejním balení naleznete kromě samotného telefonu ještě koncovku nabíječky a samozřejmě USB kabel. Pokud budete pečlivě hledat, objevíte ještě redukci z konektoru USB-C na 3,5mm jack. Posledním prvkem je silikonové pouzdro, které chrání záda a boky telefonu. Tím jsme na konci výčtu toho, co si pro nás výrobce připravil.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi A2 děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Konstrukční zpracování: s hrbem na zádech

Nová generace Xiaomi Mi A2 na první pohled svým vzhledem rozhodně neuchvátí. Vcelku velký telefon oblých tvarů, který vsadil na celohliníkovou konstrukci, se kromě námi testované zlaté varianty nabízí ještě v modré a černé. Potěší i velmi tenká konstrukce, která v kombinaci s oblými boky zajišťuje velmi pohodlné držení. V dobrém dosahu jsou nezbytná tlačítka po pravém boku. K jejich stisku jsme museli vyvinout o něco větší úsilí, než bychom si představovali.

Xiaomi Mi A2

Na zadní straně si ihned povšimnete velkého modulu duálního fotoaparátu. Ten nejen upoutá vaši pozornost, ale bude vás také pravidelně iritovat. Telefon totiž není možné normálně položit – neustále se kývá. Na položeném telefonu tak v podstatě nic nenapíšete. Kromě fotoaparátu nacházíme na stejné straně i čtečku otisků prstů, která pracuje zcela spolehlivě.

Vystupující fotoaparát vás bude štvát.

Celý telefon je osazen pouze jedním konektorem, a to dle očekávání USB-C, skrze které probíhá také zvukový výstup. Pakliže máte sluchátka s 3,5mm jackem, oceníte v balení obsaženou redukci. Bohužel sluchátka již Xiaomi nepřibalilo. Samotný zvukový výstup do sluchátek je slušný. Doménou jediného hlasitého reproduktoru vespod je především vysoká hlasitost.

Konstrukce si za pevnost a bytelnost zaslouží pochvalu. K dokonalosti chybí nějaký stupeň krytí, avšak výšená odolnost není ve střední třídě ničím obvyklým.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vystupující fotoaparát
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: velký a kvalitní

Displej u Xiaomi Mi A2 narostl na téměř 6 palců a jde samozřejmě o protáhlý IPS panel. Je skvěle čitelný z ostrých úhlů i na sluníčku. Spolehlivě funguje automatická regulace jasu a vhod přijde funkce ambientního displeje, kdy se displej na malý moment rozsvítí vždy, když vám přijde notifikace. Pakliže byste si toho nevšimli, je zde LED dioda, byť malá a nepříliš výrazná. Celou čelní stranu chrání sklíčko Gorilla Glass 5.

Xiaomi Mi A2
Líbilo se nám
  • kvalitní panel
  • malé rámečky
  • informační LED dioda

Výkon hardwaru: poctivý standard

Hardwarová stránka je více než potěšující. Skládá se z velmi slušného procesoru Snapdragon 660, 4GB operační paměti a 64GB úložiště. Něco málo přes 50 GB pro vaše data už bohužel nijak nenavýšíte – chybí slot pro paměťové karty. Přesto vás telefon nebude nijak zásadně limitovat. Výkonu má dostatek i na náročnější hry. Pokud byste však přeci jen chtěli více, můžete sáhnout po variantě s 6GB RAM a 128GB úložným prostorem.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek paměti
  • slušný hardware
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: obvyklý den

V těle telefonu se nachází baterie s nepříliš přesvědčivou kapacitou 3 010 mAh, přesto se můžete spolehnout na celodenní výdrž. O mnoho více ale neočekávejte. Nabití je pak otázkou přibližně jedné hodiny a čtyřiceti minut.

Při našem testu, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se výdrž zastavila na 7 hodinách a 47 minutách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž i v zápřahu

Konektivita: slušný příděl

U Mi A2 máte k dispozici rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 i USB-OTG. Zapomenout se nesmělo ani na bezproblémově fungující A-GPS s podporou GLONASS i BDS (BeiDou). Třešničkou na dortu může být infraport pro ovládání všelijaké elektroniky nebo podpora všech u nás využívaných LTE frekvencí.

Xiaomi Mi A2

Rychlého internetu si tedy můžete užívat opravdu i mimo města, ale pár mušek se našlo v podobě občasných výpadků mobilní sítě. Za chvilku se nicméně telefon vždy vzpamatoval. Jedinou kaňkou na kráse je tak pouze chybějící NFC, což může zamrzet zrovna v době, kdy se dostávají mobilní NFC platby do Česka.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • infraport
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: podává dobré výkony

Duální fotoaparát jsme již nakousli. Disponuje 12 a 20megapixelovým rozlišením s možností tvorby bokeh efektu, která mu jde velmi dobře. V poměrně přehledném prostředí se brzy zorientujete a nic vám nebude bránit pořizovat velmi slušné snímky, a to dle očekávání především za dobrých světelných podmínek. Fotografie jsou barevně věrné i dostatečné ostré a práce s aplikací pak svižná, ačkoliv popisky v aplikaci jsou dobře čitelné jen v režimu na výšku, což není zcela ideální.

Xiaomi Mi A2

Zhoršující se světlo znamená digitální šum a také vyšší šanci, že si snímky rozmažete. Bez větších problémů pak telefonem pořídíte snímky detailů a samozřejmě textů.

Ukázkové fotografie

Opřít se můžete i o čelní kamerku, která se svými 20 megapixely pořídí až překvapivě pěkné autoportréty.

Xiaomi Mi A2
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, na 60 FPS nedosáhnete ani u Full HD. V obou případech jsou videa lehce trhaná. Na danou kategorii jde o průměrnou kvalitu.

Xiaomi Mi A2 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • duální zadní fotoaparát
  • slušná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • video by mohlo být kvalitnější

Software: čistý Android

Je nasnadě, že v Xiaomi Mi A2 běží Android 8.1 Oreo v naprosto čisté podobě. Žádné změny, žádné aplikace navíc, jen čistý Android od Googlu se zabezpečením platným k 1. srpnu. V systému se rychle zorientujete, vše běhá svižně. Tu a tam si však telefon například na dvě vteřiny postaví hlavu a vy sledujete zaseklou animaci. Nejde o nic hrozného, ale i tak to zamrzí. Výhodou jest zařazení do programu Android One, což mj. znamená rychlé aktualizace. Brzy se tak můžete těšit na devítkový Android.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • program Android One
Nelíbilo se nám
  • drobné nedostatky v optimalizaci

Zhodnocení

Na českém trhu se cena námi testované varianty pohybuje pod hranicí 7 tisíc korun. Za tuto přijatelnou částku obdržíte opravdu poctivý smartphone střední třídy, který nabízí výkonný procesor, kvalitní displej, čistý Android, hliníkové tělo a schopný fotoaparát. Pokud vám stačí menší interní paměť, ušetříte tisícikorunu, naopak větší úložiště znamená tisícikorunu přihodit. Jde o důležité rozhodnutí, neboť chybí slot pro paměťovku. Dalším negativem je vystupující fotoaparát, který neprospívá ergonomii. Netěší nás ani absence 3,5mm jacku a drobné nedostatky v prostředí. I tak má díky dobrému poměru cena/výkon Xiaomi Mi A2 našlápnuto k úspěchu.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi A2 děkujeme společnosti Witty Trade s.r.o., provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

konkurence

Z bohaté konkurence vybíráme například stájové Xiaomi Redmi Note 5, které má velmi podobnou výbavu. Přijdete o čistý Android a nějaký ten procesorový výkon, na druhou stranu ušetříte několik stovek a budete si moci úložiště rozšířit kartou.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Za velmi podobné peníze můžete sehnat také Honor 7X, který má opět výbavu velice podobnou, ostatně i velmi podobně vypadá. Nabízí však podporu paměťových karet. Výhodu čistého Androidu však mít nebudete.

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Jste-li naopak věrni klasice a protáhlé displeje berete spíše jako nevýhodu, podívejte se na Nokii 6.1. Klasicky vypadající smartphone zaujme vzhledem i velmi solidní výbavou. Má sice oproti Xiaomi Mi A2 slabší procesor, ale disponuje slotem pro paměťovky a rovněž čistým Androidem. Nokie vyjde nepatrně levněji.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
xiaomi-mi-a2
Klady
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej
  • program Android One
  • velmi slušný hardware
  • velký úložný prostor
Zápory
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • drobné nedostatky v optimalizaci
  • hodilo by se NFC
Diskuze ke článku
Junior
díky za recenzi! otázkou je, jestli se 2 tisíce za A2 vyplatí připlatit, protože Lite má zase jiné výhody :-/
Martin
Proti Nokii 8 se vůbec nevyplatí.
Eedx
Rad bych do nej sel, alé odrazuje me absence 3.5mm jacku a slotu na pametovku. Pro me nejdulezitejsi veci:/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze