Xiaomi Mi A2 Lite
recenze

Xiaomi Mi A2 Lite

Ten levnější, ale stále zdařilý
4

Ani letos nás Xiaomi neochudilo o smartphone z rodiny Android One. Aby čínská společnost zaujala širší publikum, představila rovnou dva modely. Dnes se podíváme na levnější Mi A2 Lite, který i přes slabší procesor a horší fotoaparát nabídne pár trumfů v rukávu. Příjemnější je i cena, a tak se nabízí otázka, jaký z dvojice je vlastně výhodnější.

Společnosti Xiaomi a Google spolu úzce spolupracovaly už minulý rok, kdy světlo světa spatřilo povedené Xiaomi Mi A1, které bylo jako první Xiaomi zařazeno do programu Android One. Díky této příslušnosti se mohou uživatelé těšit na telefon s minimem balastových aplikací od výrobce a zároveň se mohou spolehnout na pravidelné aktualizace.

Xiaomi Mi A2 Lite
Mi A2 Lite v redakci

Spolupráce Googlu a Xiaomi se líbila i zákazníkům, model Mi A1 bezesporu naplnil očekávání. Bylo tedy učiněno rozhodnutí ve spolupráci pokračovat. Letos přineslo Xiaomi hned dva zástupce – již otestované Xiaomi Mi A2 a jeho odlehčenou variantu Lite, na kterou se detailně podíváme v dnešní recenzi. Hned na úvod podotkneme, že verze s přídomkem Lite nás v některých ohledech příjemně překvapila, neb oproti modelu Mi A2 kromě ústupků nabídne i něco navíc.

Technické parametry Xiaomi Mi A2 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, , GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2018, ?

Xiaomi Mi A2 a Mi A2 Lite – videorecenze

Obsah balení

V opravdu chudém základním balení se tentokrát kromě telefonu můžete spolehnout na nabíječku složenou z adaptéru do elektrické sítě a synchronizačního microUSB kabelu, který lze použít i pro připojení k počítači.

Xiaomi Mi A2 Lite

Na sluchátka se nedostalo. Potěší alespoň základní silikonové pouzdro, které vám do koupě kvalitnějšího pouzdra ochrání telefon před prvními škrábanci. Tím ovšem výčet základního balení končí, nic dalšího v krabičce nehledejte.

Konstrukční zpracování: trochu levnější

Nová generace Xiaomi Mi A2 na první pohled svým vzhledem rozhodně neuchvátí. Mi A2 Lite na rozdíl od Mi A2 trochu šetřilo. Záda tedy nejsou kompletně kovová, ve vrchní a spodní části lze vidět plastové lišty antén. Ty alespoň barevně ladí se zbytkem těla, za což chválíme. Plastový je bohužel i rámeček telefonu.

Xiaomi Mi A2 Lite

Pokud budete mít možnost srovnání, překvapí vás, že i přes menší rozměry a více plastu váží Mi A2 Lite více, a to o celých 12 gramů. Tělo je také tlustší, v ruce tak Mi A2 Lite působí jako takový cvalík. V dobrém dosahu jsou nezbytná tlačítka po pravém boku. K jejich stisku jsme museli vyvinout o něco větší úsilí, než bychom si představovali.

Mi A2 Lite působí jako takový cvalík.

Na zadní straně upoutá čočka duálního fotoaparátu. Xiaomi tedy nešetřilo na počtu foťáků, avšak Lite se muselo uskromnit v ohledu megapixelů. O tom ale až později. Potěší, že díky větší tloušťce modul fotoaparátu již tolik nevystupuje nad okolí povrch. Při položení na stůl se telefon nijak nekývá, což jsme kritizovali právě u modelu Mi A2. Kromě fotoaparátu nacházíme na stejné straně i čtečku otisků prstů, která pracuje velmi svižně a navíc spolehlivě.

Srovnání Mi A2 a Mi A2 Lite (vpravo)

Stále hledáte hlavní znak, podle kterého bez problému odlišíte Mi A2 a Mi A2 Lite? Kromě velikosti displeje, který je u Mi A2 Lite menší, představuje hlavní rozdíl právě výřez v displeji, který má pouze Mi A2 Lite. Pokud se vám tento prvek líbí budete nadšeni, že „za méně peněz dostanete něco navíc“. Odpůrci tohoto trendu ale budou pochopitelně zklamaní.

Ústupkem ve výbavě je nasazení staršího konektoru pro synchronizaci dat a nabíjení. Namísto USB-C tu máme microUSB, což hodnotíme jako první zásadní nedostatek. V čem nás naopak verze Lite potěšila? Přítomností 3,5milimetrového jacku. U Mi A2 se musíte spolehnout na přibalenou redukci s z USB-C, protože jack nemá. Samotný zvukový výstup do sluchátek je slušný. Doménou jediného hlasitého reproduktoru vespod je především vysoká hlasitost.

Xiaomi Mi A2 Lite

I přes plastový rámeček je Mi A2 Lite přinejmenším stejně pevné jako Mi A2. Mohou za to menší rozměry a také tlustší tělo. Do ruky padne Mi A2 Lite doslova jako ulité, vzhledem k ceně dokážeme odpustit i absenci odolnosti vůči vodě a prachu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • dobře padne do ruky
  • spolehlivá čtečka
  • klasický jack konektor
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB
  • plastový rámeček a lišty antén

Displej: s výřezem navíc

Mi A2 Lite nabízí displej o trochu menší než bratříček Mi A2, konkrétně o necelé dvě desetiny palce. Bohužel se zde přistoupilo na výřez, který kus displeje ubírá. Ne všechny aplikace s ním plně spolupracují, což zamrzí. Displej je stále poměrně kvalitní, avšak oproti Mi A2 se musíte smířit s trochu méně saturovanými barvami. O ambientní displej však nepřijdete.

Xiaomi Mi A2 Lite

Nechybí ani LED dioda, která se však trochu nešťastně nachází v levém spodním rohu. I zde se tak muselo ustoupit výřezu v displeji, a to i přesto, že by se na něj LED dioda určitě vešla. Doplníme že automatická regulace jasu funguje bez problémů.

Líbilo se nám
  • na danou třídu kvalitní podání
  • spolehlivá regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • ne všechny aplikace s výřezem spolupracují
  • informační LED dioda na nevhodném místě

Výkon hardwaru: šetřilo se

Stejně jako u displeje a konstrukce se šetřilo rovněž na výkonu. Namísto Snapdragonu 660 tu máme Snapdragon 625. Procesoru mohou sekundovat až 4 GB operační paměti RAM a 64GB interní paměť. Levnější variantou je model s 3GB RAM a 32GB interním úložištěm.

Výsledky benchmark testů

V případě 32GB varianty mají uživatelé dostupných více než 25 GB, což těm méně náročným postačí. Pokud náhodou ne, u Mi A2 Lite naleznete i slot pro paměťové karty, který navíc není hybridní – do těla tak vložíte jak dvě nanoSIM, tak také paměťovou kartu. Výkon dostačuje i pro středně náročné hry, avšak Mi A2 si v tomto ohledu vede lépe.

Líbilo se nám
  • dostatek paměti RAM
  • slot pro paměťové karty microSD
  • slot není hybridní
Nelíbilo se nám
  • méně výkonu než u Mi A2

Výdrž baterie: příjemné překvapení

V případě Mi A2 jsme lehce kritizovali výdrž baterie s kapacitou jen málo přesahující 3 000 mAh. Mi A2 Lite je na tom o poznání lépe – kapacita baterie činí rovných 4 000 mAh. Díky tomu se můžete spolehnout na téměř dvoudenní výdrž. Nabití baterie do plné kapacity zabere něco přes dvě a půl hodiny, ale k nabíjení bohužel budete muset použít starší microUSB konektor. Na USB-C se v rámci úspor nedostalo.

Při našem testu, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se výdrž zastavila na nadprůměrných 9 hodinách 33 minutách.

Líbilo se nám
  • slušná kapacita baterie
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB konektor

Konektivita: slušný příděl

U Mi A2 Lite máte k dispozici rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 i USB-OTG. Zapomenout se nesmělo ani na bezproblémově fungující A-GPS s podporou GLONASS. Třešničkou na dortu může být infračervený port pro ovládání všelijaké elektroniky nebo podpora všech u nás využívaných LTE frekvencí.

Čím nás Mi A2 Lite jednoznačně zklamalo je absence NFC. Bezkontaktních plateb si tak s Mi A2 Lite neužijete.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • microUSB konektor

Fotoaparát: opět mírné ústupky

Ano, i Mi A2 Lite je osazen duálním fotoaparátem a díky větší tloušťce modul fotoaparátu dokonce ani tolik nevystupuje nad okolní povrch. Bohužel, i na fotoaparátu se šetřilo – namísto komba 12 + 20 Mpx tu máme jen 12+5 Mpx.

Xiaomi Mi A2 Lite

V přehledném prostředí aplikace se rychle zorientujete. Pohyb v ní je svižný, ačkoliv popisky v aplikaci jsou dobře čitelné jen v režimu na výšku, což není zcela ideální. Jde o drobnost, která nás však zarazila.

Fotografie jsou za ideálního světla barevně věrné a potěšila nás také ostrost. S ubývajícím světlem a v interiérech však kvalita snímků rapidně klesá. Jako náhrada vaší zrcadlovky Mi A2 Lite určitě neposlouží, avšak na pár rodinných fotografií z výletu jsou výsledky použitelné. Potěší také rychlost ostření – kompletně rozmazaný snímek se nám podařilo zaznamenat spíše výjimečně.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Přední selfie kamera disponuje 5Mpx rozlišením, Mi A2 nabízí 20Mpx snímač. Kvalita selfies je dle očekávání průměrná, na sociální sítě však zcela dostatečná.

Video lze zaznamenávat až ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Na danou třídu jde o průměr. Mi A2 Lite má problémy s kontinuálním zaostřením, stejně tak jsou výsledky více roztřesené, než bychom si představovali.

Líbilo se nám
  • duální fotoaparát
  • výsledky za ideálního osvětlení
  • svižné ostření
Nelíbilo se nám
  • horší video
  • průměrná selfie kamera

Software: čistý Android

Výsadou telefonů zařazených v programu Android One je prostředí bez zbytečného balastu a zaručený přísun aktualizací. Stejně tak je tomu i u modelu Mi A2 Lite. V systému Android 8.1 Oreo se velice rychle zorientujete, dalo by se říci, že Mi A2 Lite je takovým Pixelem pro masy. Prostředí běhá svižně, i když občasného zpomalení animací si povšimnout lze. Nejde o velký problém, z globálního pohledu běhá Mi A2 Lite lépe něž některé nejmenované smartphony s výrazně vyšší cenovkou.

Prostředí

Spolehnout se můžeme na pravidelné bezpečnostní aktualizace, v následujících měsících dorazí i aktualizace na Android 9 Pie.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • program Android One
Nelíbilo se nám
  • občasné záseky

Zhodnocení: povedená alternativa

I když se na první pohled může zdát, že Mi A2 Lite je jen osekanou verzí Mi A2, není to tak úplně pravda. Ano, šetřilo se na procesoru, fotoaparátu i konstrukci, ale příjemně překvapí větší baterie, podpora paměťových karet i 3,5milimetrový jack. I cena je o poznání příjemnější – základní variantu lze pořídit již od 5 tisíc korun, za více paměti si připlatíte tisícikorunu.

Dle našeho názoru se může stát, že Mi A2 Lite bude u zákazníků oblíbenější, tedy alespoň do doby, než se cena více přiblíží klasické Mi A2. Pro mladší generaci může být výřez v displeji ozvláštňující prvek, který jim bude připomínat displej nejnovějších iPhonů, stejně tak ocení slot pro paměťové karty i jack pro sluchátka. To vše za cenu, kterou lze označit za přijatelnou.

Konkurence

Pokud přemýšlíte nad dražší variantou Mi A2 Lite, můžeme jmenovat povedenou Nokii 6.1 s kovovou konstrukcí a povedeným designem. Nokia se pyšní 5,5palcovým Full HD displejem, 16Mpx fotoaparátem a 8Mpx selfie kamerou. Velkým benefitem je přítomnost moderního USB-C konektoru, potěší i možnost nahrávat ve 4K.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Zaujmout může také Huawei P Smart s 5,65palcovým Full HD+ displejem a 13Mpx duálním fotoaparátem. Nechybí ani NFC.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Zajímavou konkurencí je rovněž nový Alcatel 5V, který nabídne obří 6,2palcový displej, 8jádrový procesor MediaTek MT6762, baterii s kapacitou 4 000 mAh a čtečku otisků prstů. To vše za 5 tisíc korun.

Alcatel 5V

Rozměry153,7 × 74,5 × 8,5 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 500 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:45 hodin
xiaomi-mi-a2-lite
Klady
  • program Android One
  • rozměrný IPS displej
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • příjemná cena základní varianty
  • velmi slušná výdrž baterie
  • podpora paměťových karet
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • absence NFC
  • průměrný fotoaparát a videokamera
  • občasné záseky animací
Diskuze ke článku
Procházka
U mě tedy vede Redmi Note 5.. Výkon jak blázen, žádný výřez, po aktualizaci na miui 10 nejrychlejší telefon, jaký jsem kdy měl. Včetně iPhone 6s.
David Holman
David Holman
Mě tedy více láká shodný model Redmi 6 PRO s MIUI. Čistý android je sice bezva, ale MIUI je první a zatím jediná nadstavba, na kterou nemohu říct křivého slova. Na rozdíl od nadstavby např. Samsungu a LG. Výborně odladěná (nikoliv samozřejmě 100%ně bez chybek), se spoustou skutečných užitečností a minimem blbostí.
DDR0
největší a nejzásadnější problém je u takto naceněného přístroje cena za kterou se dostají staré vnitřnosti v líbivém pozlátku. Zastaralý SN 625 je v této kategorii děs, ten už jsem měl ve stařičké Note 3. A prý že hw nedostačuje upgradu na Nougat. Tady dají Oreo a funguje to, takže opět výmluva jak nepodporovat oblíbený model.
David
Dobrý večer chci se zeptat kde má Mi-a2 lite GPS když píšou že ta GPS tady je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze