Xiaomi Mi 9T
recenze

Xiaomi Mi 9T

Prostě má šmrnc
39

Vypadá to, že inženýři společnosti Xiaomi objevili recept na ideální telefon. Jak to dopadne, když se smíchá kompaktní tělo, kvalitní displej bez rámečků a čtveřice solidních fotoaparátů a vše se okoření pořádnou dávkou výkonu, na to se podíváme v dnešní recenzi. A třešnička na dortu? No přeci výsuvná kamerka.

Xiaomi Mi 9T je telefon, který jsem si, tenkrát ještě pod jménem Redmi K20, mohl poprvé naživo prohlédnout v Šanghaji v oficiálním Mi Storu. Netrvalo však dlouho a extravagantní smartphone se dostal i k nám do redakce pod označením Xiaomi Mi 9T. Kdybych se však bavil s kolegou z Indie, pravděpodobně by jej znal pod jménem Pocophone F2. Ať už jej budeme nazývat jakkoliv, nepochybně se jedná o zajímavý smartphone, který ve své třídě způsobí rozruch. Proč mě tak zaujal, to vám rád prozradím v této recenzi.

Xiaomi Mi 9T – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 9T 64+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2019, 10 490 Kč

Obsah balení: s překvapením

Uvnitř černé krabičky Xiaomi Mi 9T jsme našli kromě samotného telefonu rovněž bílý nabíjecí adaptér s výkonem 18 W doplněný o stejnobarevný datový a nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C. Na sluchátka se zde již místo nenašlo, zato však výrobce nezapomněl na ochranu v podobě černého pouzdra. To je vyvedeno z měkčeného silikonu, který je velmi příjemný na dotyk. Jedná se o pouzdro typu „skořápka“, které chrání boky i rohy zařízení. Na spodní i horní straně ale samozřejmě zůstává místo pro přístup ke konektorům, respektive selfie kamerce. Přibalením takto kvalitního pouzdra jsem byl mile překvapen a jsem si jist, že by se mohlo samostatně prodávat klidně i za několik stovek korun.

Xiaomi Mi 9T
Líbilo se nám
  • kvalitní ochranné pouzdro
  • 18W adaptér

Konstrukční zpracování: jen to nejlepší

Odpůrci různých výsuvných a otočných mechanismů fotoaparátu namítají, že chybějící podpora zvýšené odolnosti je příliš velkou daní za displej nezasažený průstřelem, rámečky nebo klasickým výřezem. Podle mě tomu tak není, a jestliže je výsuvný mechanismus kvalitně a zajímavě zpracován, nevadí mi se zvýšené odolnosti vzdát. A dvakrát ji dokáži odpustit telefonu ve střední třídě, kde IP68 stále není žádným standardem. Skvělým příkladem toho, jak může vypadat skvěle zpracovaný výsuvný mechanismus, je Xiaomi Mi 9T. To se takto zbavilo čelní kamerky, kterou Xiaomi umístilo do modulu ukrývajícího se na levé horní straně telefonu. Kromě toho, že spolehlivě vyjede a zajede na pokyn uživatele, má bez problémů zvládnout 300 000 vysunutí a zasunutí, což by mělo i selfie maniakům spolehlivě vystačit na několik let, dokud Mi 9T nevymění za nový model. I pokud byste takto za den otevřeli a zavřeli čelní fotoaparát stokrát, měl by vydržet přes osm let.

Xiaomi Mi 9T

Samotné vysouvání a zasouvání doprovází poměrně tichý mechanický zvuk a během vysouvání se rozsvítí modré linky po bocích samotné čočky, což je opravdu pěkný efekt. V otevřeném stavu zhasnou. A jakmile se rozhodnete modul opět zasunout, znovu se rozsvítí. Kromě modré verze „Glacier“ je v prodeji také černá zvaná „Carbon“ nebo červená varianta „Flame“. U námi testované varianty pak svítí linky modře, zatímco u červené a černé svítí červenou barvou. Za zmínku stojí také miniaturní kroužek na horní straně modulu kamerky, který se rovněž rozsvítí při vysouvání kamerky a zároveň slouží jako notifikační dioda, která pomalu problikává, případně signalizuje nabíjení smartphonu. Mezi modulem kamerky a tělem telefonu jsem nenašel větší škvíry a celkově zpracování považuji za špičkové. Světelné linky spolu s originální notifikační diodou na horní straně jednoduše dodávají telefonu šmrnc. Bát se o ni nemusíte, ani pokud vám vypadne z ruky. Kamerka je totiž schopna se při detekci pádu zatáhnout. K tomu, aby se plně schovala, vám však musí telefon spadnout alespoň z metrové výšky.

Výsuvná kamerka zastupuje notifikační diodu.

Skvělý dojem na mě udělal i zbytek telefonu. Zdržíme-li se ještě chvíli na horní straně, najdeme zde také 3,5mm audiokonektor s mikrofonem a malým plastovým předělem antény. Ten najdeme ještě na levé straně, která je jinak prostá jakýchkoliv tlačítek či konektorů, a také dvakrát na straně spodní. Zde se setkáme s dalším mikrofonem umístěným po pravé straně USB-C konektoru hned vedle mřížky hlasitého reproduktoru. Na levém boku zase sídlí slot na dvě nanoSIM karty, který je určen opravdu pouze jim – s možností rozšíření úložiště o paměťovou kartu tak nepočítejte. Na pravém boku vás jistě zaujme tlačítko vypínání a zapínání, které je vyvedeno v červené barvě. Tento trend jsem začal vnímat s příchodem Huawei Mate 20 Pro a nyní se stal poměrně populárním. Je to podle mě dobře, neboť i takto malý prvek může rozbít nudu, kterou může navodit design současných smartphonů. Nad ním se nachází kolébka hlasitosti, čímž se dostáváme na zadní stranu.

Povrch je poměrně kluzký.

Záda jsou vyvedena ze skla a disponují zajímavým optickým efektem s působivým gradientem. Díky zaoblení na bocích se telefon dobře drží. Skleněný povrch je však bohužel poměrně kluzký, a tak jsem telefon nosil v dodávaném pouzdře, ve kterém podle mého názoru nevypadá o nic hůře. Vystupující modul fotoaparátu uprostřed sice způsobuje při zatlačení na horní roh menší kývání, ale rozhodně se nejedná o nic obtěžujícího a s přiloženým pouzdrem odpadne úplně. Rozměry 156,7 × 74,3 × 8,8 milimetrů a hmotností 191 gramů mi telefon přišel tak akorát. Bez dlouhého přemýšlení mohu zhodnotit zpracování a kvalitu konstrukce na jedničku.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • šmrncovní výsuvná kamerka
  • notifikační dioda
  • líbivý design
Nelíbilo se nám
  • kluzký povrch

Displej: Viděli jsme se už někde?

V předchozí kapitole zmíněná výsuvná kamerka se zasloužila o to, že displej je takřka bezrámečkový. Podle výrobce dosahuje poměr obrazovky k tělu 92 %. Subjektivně mi přijde, že je poměr snad ještě větší, neboť jsou rámečky kolem displeje opravdu tenké, a to včetně brady, která je o něco málo tlustší, avšak stále v rozumných mezích.

Xiaomi Mi 9T

Jednoznačnou pochvalu si pak Xiaomi zaslouží za použití kvalitního AMOLED panelu s jemným rozlišením 2 340 × 1 080 pixelů, který je identický s displejem z Xiaomi Mi 9, pouze bez výřezu. Zajímavostí také je, že Xiaomi se použitím stejného panelu nechlubí, zatímco u Xiaomi Mi 9 na oficiálních stránkách najdeme zmínku o tom, že displej dodává Samsung, tedy vyhlášený výrobce OLED panelů, který je však v současnosti kvůli japonským sankcím trochu v problémech.

Optická čtečka v displeji je snad ještě rychlejší než u Mi 9.

Zpět však k displeji telefonu, který je opravdu skvělý a splní vaše očekávání po všech stránkách. Za slunných letních dnů jsem ocenil vysoký jas, který se bezproblémově dokáže regulovat automaticky, a chválit mohu i pozorovací úhly nebo opravdu tmavou černou. Pokud si nevystačíte s notifikační diodou na modulu výsuvného fotoaparátu, můžete sáhnout po funkci ambientního displeje, který stejně jako u Xiaomi Mi 9 nabízí několik obrázků, které na něm můžete mít zobrazeny. Problémem není si jej ani naprogramovat tak, aby se aktivoval a deaktivoval v určitý čas.

Xiaomi Mi 9T

Kapitolou samou o sobě je optická čtečka otisku prstů, která je snad ještě rychlejší než u Mi 9. Skenování prstů probíhá rychle, stejně jako samotné odemykání. Stačí letmý dotyk a telefon je odemknut. V neposlední řadě zmíním, že jsem během používání nezaznamenal žádné oděrky. Při pádu by vás mělo zachránit ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5. Druhým způsobem biometrického rozpoznávání je pak čelní kamerka. Ta nedisponuje žádným ToF či IR senzorem, který by nabídl vyšší bezpečnost, takže se budete muset spolehnout na klasické 2D rozpoznání, jež telefonu zabere přibližně jednu sekundu. Mou volbou číslo jedna tak zůstávala kvůli vyšší bezpečnosti čtečka otisků prstů.

Líbilo se nám
  • skvělý displej z Xiaomi Mi 9
  • velmi tenké rámečky
  • podařený režim ambientního displeje
  • velmi rychlá čtečka otisků prstů

Zvuk: nahlas i s basy

Xiaomi Mi 9T disponuje na svou třídu velmi slušným zvukovým podáním. Dole sice najdeme pouze jeden reproduktor, zato však hraje dostatečně nahlas i překvapivě kvalitně a nechybí ani náznaky basů. S kvalitou výstupu skrze 3,5mm audiokonektor jsem byl rovněž spokojen a pochválit musím také zvukovou kvalitu hovorů, a to i přesto, že je mřížka sluchátka poměrně tenká.

Xiaomi Mi 9T
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost
  • nadprůměrná kvalita

Výkon hardwaru: šampion střední třídy

V útrobách Xiaomi Mi 9T najdeme zbrusu nový čipset Snapdragon 730, který představuje to nejlepší z letošního portfolia společnosti Qualcomm ihned po Snapdragonu 855. Výkonu je tak více než dost, což dokazují i výsledky z benchmarků Geekbench a AnTuTu. Výkonem překonává například Samsung Galaxy Note 8 nebo Google Pixel 2 se Snapdragonem 835. Pochopitelně výkonem nedosahuje na Xiaomi Mi 9, což vás ale nijak omezovat nebude. Nejen díky Snapdragonu 730, ale i díky štědrým 6 GB operační paměti vám nebude dělat problém spustit jakoukoliv aplikaci nebo hrát hry na ty nejvyšší detaily. Rovněž multitasking je zcela bezproblémový a přepínání jednotlivých aplikací i jejich chod je extrémně svižný. Ani během náročného hraní jsem se nesetkal s nadměrným zahříváním, což lze hodnotit pouze kladně.

Ani během hraní jsem se nesetkal s přehříváním.

Menší nevýhodou Xiaomi Mi 9T je zmíněná absence slotu pro paměťovou kartu, a tudíž se budete muset spokojit s úložištěm o velikosti 64 nebo 128 GB. U testované verze se 64GB zůstane k dispozici přibližně 50 GB volných.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • 6 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • nerozšiřitelné úložiště

Výdrž baterie: za jedna s hvězdou

Uvnitř smartphonu se nachází překvapivě velká Li-Ion baterie o kapacitě 4 000 mAh, která v kombinaci s úsporným čipsetem Snapdragon 730 zcela s přehledem zvládne jednodenní náročné používání. Bez větších problémů se lze dostat i na jeden a půl až dva dny. Výdrž je tak opravdu excelentní a v tomto ohledu Mi 9T překonává i vlajkový Mi 9 či vlajkové lodě ostatních výrobců.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 48 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 56 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 64 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 79 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 95 minut

V případě, že vám dojde baterie, potěší rychlé 18W nabíjení, kdy je telefon schopen se během pouhé hodiny nabít na 75 %.

Líbilo se nám
  • rychlé 18W nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: tentokrát i s NFC

Z hlediska konektivity nechybí Xiaomi Mi 9T nic podstatného. Bezdrátové propojení zabezpečí Wi-Fi s podporou 802.11a/b/g/n/ac či nejnovější Bluetooth 5.0. Pokud byste se náhodou ztratili, nebo se jen potřebovali dostat do cíle, můžete využít GPS, Galileo, GLONASS nebo BeiDou. Velkou pochvalu si výrobce zaslouží za přítomnost NFC, které v telefonech Xiaomi často schází a bohužel není samozřejmostí.

Líbilo se nám
  • NFC, které u Xiaomi není samozřejmostí
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: pozor, vyletí ptáček

Xiaomi Mi 9T disponuje hned čtveřicí fotoaparátů. Jeden se skrývá ve výsuvné kamerce, zbylé tři pak na zadní straně. Senzor v modulu fotoaparátu přitom disponuje rozlišením 20 megapixelů a světelností f/2.2. To možná nikoho nezvedne ze židle, ale výsledné snímky jsou opravdu hezké a rozhodně překonaly má očekávání. Pokud se vám podaří najít správnou vzdálenost telefonu od obličeje, vyfotíte opravdu líbivé snímky, kterým nebude chybět ostrost ani pěkné barvy.

Standardní senzor Dvojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý snímač
Světelnost objektivu f/1.75 f/2.4 f/2.4
Velikost snímače 1/2" 1/4" 1/3"
Ohnisková délka 26 mm 53 mm 12 mm
Rozteč pixelů 0,8 μm 1,12 μm 1,12 μm
Rozlišení 48 Mpx 8 Mpx 13 Mpx

Velmi dobře je na tom také zadní trio snímačů, kterým jednoznačně dominuje 48megapixelový senzor, jenž skládá čtyři pixely do jednoho „superpixelu“. Výsledné snímky oplývají pěkným kontrastem, chvalitebným dynamickým rozsahem i bezproblémovou ostrostí. Navíc nechybí ani možnost vyfotit nativní 48megapixelový snímek, který si z úložiště ukousne přibližně 25 až 30 MB, ale podle mého názoru nenabídne nic moc navíc. Ano, fotografie jsou detailnější, ale občas se na nich vyskytují artefakty a pořízení takovéhoto snímku zabere déle. Pokud si tedy nechcete pořízenou fotografii vytisknout, pravděpodobně necháte tento režim po většinu času vypnutý.

Poslední dvě fotografie byly pořízeny čelním fotoaparátem
Standardní objektiv, dvojnásobný teleobjektiv a ultraširokoúhlý objektiv (dvě sady snímků), poslední snímek byl vyfocen s 10× přiblížením

Za ultraširokoúhlý snímač si Xiaomi rozhodně zaslouží pochvalu, neboť je podle mého názoru opravdu praktický a průměrný uživatel jej využije častěji než teleobjektiv. Rozlišení 13 megapixelů je dostačující. S ubývajícím světlem se kvalita fotografií zhoršuje. Uživatelé mají možnost zachovat vyšší kvalitu snímku na úkor zkreslených boků, nebo eliminovat efekt rybího oka a ztratit něco na kvalitě.

Srovnání běžného režimu a režimu „Noc“
Srovnání běžného režimu a režimu „Noc“
Foceno standardním „denním“ režimem

Poslední 8megapixelový teleobjektiv funguje spolehlivě, pokud chcete zachytit vzdálenější objekt. I tento snímač je však určen primárně k focení v dobrých světelných podmínkách a při šeru se již nezapne vůbec. Namísto toho vám bude nabídnut digitální výřez z hlavního fotoaparátu. Barevné podání je však v pořádku a celkově mu (s ohledem na cenu telefonu) není mnoho co vytknout. Pro více informací o tom, jak Xiaomi Mi 9T fotí, vám doporučuji si přečíst články zaměřené na denní a noční fotografie.

Videa lze natáčet v rozlišení 4K až při 30 FPS, ve Full HD pak až v 60 FPS. Kvalitou však nijak nepřekvapí a jedná se spíše o průměr.

Xiaomi Mi 9T testovací video 1080p 30 FPS

Xiaomi Mi 9T testovací video 1080p 60 FPS

Xiaomi Mi 9T testovací video 2160p 30 FPS den

Xiaomi Mi 9T testovací video 2160p 30 FPS šero

Líbilo se nám
  • povedená čelní kamerka
  • ultraširokoúhlý senzor
  • dvojnásobný teleobjektiv
  • solidní kvalita snímků
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • chybí optická stabilizace
  • občas horší kvalita videa

Software: Android 9 Pie pod taktovkou MIUI

Xiaomi Mi 9T po softwarové stránce ničím nepřekvapí. V telefonu se nachází nejnovější Android 9 Pie s nadstavbou MIUI 10 (testováno ve stabilní verzi MIUI Global 10.3.7). Prostředí MIUI vypadá pěkně, je vyvedeno v líbivých barvách a nabízí spoustu užitečných funkcí nad rámec základních aplikací, jako je například FM rádio, záznamník, nahrávání obrazovky či aplikaci Optimalizace, která v případě potřeby vyčistí telefon od nepotřebných souborů, zkontroluje bezpečnost a zvýší rychlost.

Nechybí aplikace k optimalizaci herního zážitku.

Pochopitelně nechybí ani funkce duálních aplikací, což znamená, že můžete mít v telefonu samostatně vyznačené dvě aplikace například pro Facebook, pokud spravujete více účtů. Během používání jsem se nesetkal s žádnými záseky, a tak hodnotím prostředí kladně. Xiaomi je navíc známé dlouhou softwarovou podporou. Jediné, co se mi nelíbilo a na co jsem v telefonu natrefil, jsou aplikace jako AliExpress, Facebook či Lazada, které by si podle mého měl uživatel v případě zájmu sám nainstalovat. Nakonec zmíním úsměvně přeloženou aplikaci „Posílení herní rychlosti“, která umožní vypnout notifikace, použít rychlé předvolby a celkově optimalizovat zážitek, když spustíte hru.

Líbilo se nám
  • dobře optimalizované prostředí
  • vylepšení herních zážitků
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace

Zhodnocení

Xiaomi Mi 9T se opravdu povedlo, telefonu takřka není co vytknout. Líbil se mi krásný AMOLED displej bez rámečků s v něm vestavěnou rychlou čtečkou otisků prstů a více než dostatek výkonu díky Snapdragonu 730. Každého jistě potěší také nadprůměrná kapacita baterie, rychlé 18W nabíjení nebo přítomnost 3,5mm audiokonektoru. Z nevýhod mohu zmínit chybějící optickou stabilizaci u fotoaparátu, což je škoda, ale vzhledem k cenovce to lze překousnout. Někoho také může odradit absence slotu paměťových karet. Když ale shrnu klady i zápory, mohu vám nákup Xiaomi Mi 9T vřele doporučit. Jsem si jist, že se zařízením budete spokojeni.

Xiaomi Mi 9T

Konkurence

Pokud vám fotoaparát Xiaomi Mi 9T není dost dobrý, ale chcete zůstat u značky Xiaomi, není nic lehčího než si připlatit jednu až dvě tisícikoruny a zakoupit si Xiaomi Mi 9, čímž získáte ještě vyšší výkon, nejrychlejší bezdrátové nabíjení na trhu a lepší fotoaparát. Nevýhodou je značně menší kapacita baterie či výřez v displeji.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Další zajímavou alternativou, která rovněž vyžaduje příplatek při nákupu v ČR, může být Google Pixel 3a. Ten uživatele potěší zcela čistým Androidem, mnohonásobně lepším fotoaparátem (přestože pouze jedním) či příslibem nejaktuálnějších bezpečnostních záplat a aktualizací po dobu příštích tří let. Nevýhodou je slabší výkon, menší baterie či displej se znatelně většími rámečky.

Google Pixel 3a

Rozměry151,3 × 70,1 × 8,2 mm, 147 g
DisplejAMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 670, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 000 mAh
xiaomi-mi-9t
Klady
  • výsuvná čelní kamerka
  • dlouhá výdrž
  • naprostý dostatek výkonu
  • rychlé 18W drátové nabíjení
  • krásný displej z vlajkové lodi
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • fotoaparát by si zasloužil OIS
Diskuze ke článku
Pesedm
Povedený stroj.
Plačícím ohledně výřezu bylo učiněno za dost :)
Recenze perfektní.
G.
Hovorte si čo chcete, ale pre 95% užívateľov, ktorí nepotrebujú profesionálny stroj (ako napríklad Note) je toto top voľba. K dokonalosti mu chýba len cievka na bezdrôtové nabíjanie a slot na microSD. Z Gearbestu za cca 260eur/285 eur (64/128) je v podstate bezkonkurenčný.
Peter
Zdravím, je na tomto telefóne aj možnosť slow motion videa 960fps? A pri akom max rozlíšení? A koľko dokáže maximálne natočiť? Diki
Blue Scum
Má takový šmrnc, že bych ho obratem vrznul do frcu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze