Xiaomi Mi 9T Pro
recenze

Xiaomi Mi 9T Pro

Téměř bezchybný smartphone
27

Příznivá cena, špičkový displej, malé rámečky, moderní procesor nebo tři zadní fotoaparáty. To je jen skromný výčet trumfů, které ve svých pomyslných dlaních svírá nové Xiaomi Mi 9T Pro. Funkcemi tradičně nabitý smartphone se bude snažit rozvířit vody vyšší střední třídy a předpoklady k tomu má rozhodně dobré.

Xiaomi se u českých uživatelů zřejmě nesmazatelně zapsalo jako výrobce, který nabízí za rozumné peníze hodně muziky. Naprosto ukázkovým příkladem může být aktér dnešní recenze. Mi 9T Pro vás může zlákat AMOLED displejem, špičkovým procesorem, čtečkou otisků v displeji nebo velkou pamětí. Je to málo? Pak vás ohromí výsuvnou čelní kamerkou.

Xiaomi Mi 9T Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 9T Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2019, ?

Obsah balení: s překvapením

Xiaomi do temně černé krabičky vložilo nejen samotný telefon, ale samozřejmě také koncovku nabíječky a nezbytný propojovací USB kabel. Příjemným bonusem je pak plastové pouzdro chránící celá záda a z větší části též boky přístroje.

Pro naše věrné čtenáře mobilenet.cz jsme si, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit telefon Xiaomi Mi 9T Pro v základní paměťové variantě za cenu 10 791 Kč, ve variantě 6/128 GB poté za cenu 11 691 Kč. Slevu 10 % získáte po zadání slevového kódu mobilenet1210 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás!
v základní paměťové variantě

Konstrukční zpracování: pocit jistoty

Novinka se pokusí upoutat tzv. na první dobrou. Nabízí neotřelé barevné varianty: kromě klasické černé i rudě červenou a námi testovanou modrou. Poslední dvě jmenované mají svůj odstín vždy na okrajích zadní strany, přičemž směrem ke středu barva přechází do černé. Současně jde o gradientní odstín a telefon vrhá vcelku líbivé odlesky. Lesklá zadní strana je magnetem na otisky prstů, a mnozí proto možná využijí již zmíněné dodávané ochranné pouzdro. Je příjemné na omak a i když v něm telefon vypadá jako ošklivé káčátko, alespoň je chráněný.

Xiaomi vsadilo na neotřelý vzhled zadní strany.

Pohled do parametrů odhalí tloušťku 8,8 milimetrů. V ruce telefon působí mírně baculatým dojmem, za což může prohnutá zadní strana. Díky tomu však mobil padne opravdu perfektně do ruky a dobře se drží. Na zdánlivě vyšší hmotnost 191 gramů si při používání ani nevzpomenete. Obloukem se vraťme ještě k pouzdru, po jeho nasazení není telefon v ruce tak kluzký.

Xiaomi Mi 9T Pro

Veškerá hardwarová tlačítka jsou na pravém boku, v ideální výšce a tisknou se jistě. V tomto ohledu není co vytknout. Líbí se nám i barevné odlišení odemykací klávesy. Na těle jsou všechny podstatné konektory: USB-C i 3,5mm jack na horní hraně. Nahoře je pak ještě výsuvná kamerka. Po její aktivaci dojde k okamžitému vysunutí, které je doprovázeno tichým zvukem a elegantním podsvícením modulu čelní kamerky. Pokud fotoaparát nevyužíváte, slouží jeho vrchní část jako informační dioda. Krásná ukázka, jak výrobce skloubil eleganci s praktičností.

Další výsuvná část se nachází na spodní hraně, avšak tu už musíte vysunout vlastní silou a za pomoci klíčku. Jde samozřejmě o šuplíček, kam lze umístit dvě nano SIM karty. Telefon působí poměrně robustním dojmem a zpracování je příkladné. Trošku jen postrádáme zvýšenou odolnost, která je však zřejmě daní za zmíněnou čelní kamerku.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • stylová výsuvná kamerka
  • notifikační dioda
  • líbivý design
Nelíbilo se nám
  • kluzký povrch
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: ideální stav

Díky výsuvné kamerce se na čelní straně nenachází žádný výřez ani průstřel. Vaše oči tak mohou nerušeně spočinout na 6,39palcovém AMOLED displeji s Full HD+ rozlišením. Rámečky kolem jsou minimální, nepatrně větší je pouze brada pod displejem, což však ve vyšší střední třídě není nic ostudného. Panelu nechybí funkce Always on se spoustou možností zobrazení, a jde tak o rozšíření notifikačních možností, protože jak jsme si již řekli, telefon nepostrádá ani informační diodu.

Xiaomi Mi 9T Pro

Přímo do displeje je zabudována čtečka otisků prstů, která funguje poměrně rychle a přesně. Důležité je, se přesně trefit. V rámci své kategorii je čtečka výborná, při srovnání se skutečně nejdražšími telefony však lehce ztrácí. O ochranu celého zobrazovače se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • povedený AMOLED panel
  • velmi tenké rámečky
  • podařený režim ambientního displeje
  • čtečka otisků prstů v displeji

Zvuk: menší slabina

Xiaomi tradičně šetří na tom, co není při běžném používání tolik vidět. Na mysli máme zvuk. Mi 9T Pro má jen jeden hlasitý reproduktor. Nepřeslechnete ho, ale o kvalitě nemůže být příliš řeč. Důraz je kladen na výšky a ani pro nouzový poslech hudby se rozhodně nehodí. Výstup skrze 3,5mm jack do sluchátek je pak již zcela standardní a bude vyhovovat všem nenáročným posluchačům.

Xiaomi Mi 9T
Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní podání

Výkon hardwaru: tím oslní

Pokud se lze u Xiaomi na něco spolehnout, je to maximální výkon. V telefonu za necelých 13 tisíc tak nalézáme špičkový procesor Snapdragon 855 s 6GB operační pamětí. Jde o kombinaci, která zajistí rychlý chod i náročných aplikací a rozhodně se nemusíte obávat, že by telefon plynule nerozběhl i ty nejnáročnější hry současnosti. Dostatečně se jeví i 128GB úložiště, kaňkou na kráse je jen absence slotu pro paměťovky. Budete si tak muset vystačit s přibližně 110 GB, které zůstávají po prvním zapnutí volné.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • 6 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • nerozšiřitelné úložiště

Výdrž baterie: velmi slušný základ

Příjemně naladěni vysokým výkonem můžeme plynule přejít k baterii, kde Xiaomi Mi 9T Pro rovněž nehodlá propadnout. Baterie s kapacitou 4 000 mAh dokáže telefon při středně náročném využívání pohánět bezmála dva dny. Nemusíte se přitom omezovat nějakým úsporným režimem. Samozřejmě opět velmi závisí, co konkrétně budete s telefonem dělat. Navigace či hraní her dokáže energii z baterie vycucnout za několik hodin. Nabíjení dodávanou nabíječkou je svižné a zabere zhruba hodinku a půl. Nabíjet však budete vždy jen drátově, bezdrátové nabíjení bohužel chybí.

Xiaomi Mi 9T Pro
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 45 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 54 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 62 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 77 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 92 minut
Líbilo se nám
  • rychlé 18W nabíjení
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: kompletní nabídka samozřejmostí

Z hlediska konektivity nechybí Xiaomi Mi 9T Pro nic podstatného. Bezdrátové propojení zabezpečí Wi-Fi s podporou 802.11a/b/g/n/ac či nejnovější Bluetooth 5.0. Pokud byste se náhodou ztratili, nebo se jen potřebovali dostat do cíle, můžete využít GPS, Galileo, GLONASS nebo BeiDou. Velkou pochvalu si výrobce zaslouží za NFC, které v telefonech Xiaomi často schází a bohužel není samozřejmostí.

Líbilo se nám
  • LTE, NFC i USB-C

Fotoaparát: tři schopní kamarádi

Dostáváme se na zadní stranu, kde se nenápadně tísní trojice fotoaparátů. Hlavní snímač je 48megapixelový, avšak maximálního rozlišení dosáhnete pouze ve speciálním režimu, který snadno poznáte, neb je pojmenován zcela prostě – 48 Mpx. V nejvyšším možném rozlišení je k dispozici omezené nastavení a výsledné snímky zabírají opravdu hodně místa.

Xiaomi Mi 9T Pro

Při snímání na běžný režim dojde ke skládání čtyř pixelů do jednoho a výsledkem je 12megapixelová fotografie. Rozdíly mezi 12 a 48 megapixely nejsou takřka viditelné a vyplatí se fotit spíše v nižším rozlišení. Ušetří to cenný prostor v interní paměti. Kvalita během dne je u MI 9T Pro velmi vysoká a fotografiím nechybí ostrost a barevná věrnost. Mírně horší je situace v noci, avšak zde to snadno zachraňuje noční režim.

Ukázkové fotografie

Druhý 13megapixelový fotoaparát je ultraširokoúhlý a hodí se zejména, když je dostatek světla. Nakonec zde máme 8megapixelový teleobjektiv, který dokáže scénu dvojnásobně přiblížit bez ztráty kvality. I zde platí, že teleobjektivu spíše svědčí dobré světelné podmínky.

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení s luxusními 60 snímky za vteřinu. Obrazově tak videu není kromě občasných drobných trhnutí co vytknout, co se týče zvuku, jde o průměr.

Xiaomi Mi 9T Pro (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Čelní výsuvný fotoaparát jsme dnes již lehce probírali a nyní si řekneme, že pořizuje perfektní selfies ve 20 megapixelech. Výsledky jsou působivé a budete s nimi spokojeni.

Xiaomi Mi 9T Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Modul výsuvné čelní kamerky
Líbilo se nám
  • povedená čelní kamerka
  • ultraširokoúhlý senzor
  • dvojnásobný teleobjektiv
  • solidní kvalita snímků
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • chybí optická stabilizace
  • občas horší kvalita videa, zejména u zvuku

Software: Android 9 Pie s MIUI 10

Prostředí se snaží působit moderně a nejde na to špatně. Nad Androidem 9.0 Pie bdí nadstavba MIUI 10 a srpnové bezpečnostní záplaty. V tomto ohledu se Mi 9T Pro řadí k těm nejlepším, navíc je zde brzký příslib příchodu Androidu 10. Vzhled prostředí se liší od klasického Androidu, ale převážně jen grafickými úpravami. Budoucí uživatele potěší vynikající optimalizace. Prostředí funguje na výbornou, bez sebemenších záseků. Skvělý dojem tak někomu může zkazit jen větší počet výrobcem předinstalovaných aplikací.

Líbilo se nám
  • skvěle optimalizované prostředí
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace

Zhodnocení

Xiaomi Mi 9T Pro šlape jako švýcarské hodinky. Není se ani čemu divit, jde o mírně vylepšený „základní“ model Mi 9T . Skvělý displej, maximální výkon, slušný trojlístek fotoaparátů a odladěné prostředí. Za 13 tisíc korun zde máme smartphone, který dokáže uspokojit i náročnější uživatele. Telefonu lze pramálo co vytknout. Snad jen chybějící optickou stabilizaci u fotoaparátu a slot pro paměťovky , to by přišlo vhod.

I přes příznivou cenu zde máme několik zajímavých konkurentů. Osobně se mi okamžitě vybaví LG G8s ThinQ, které sice má displej s výřezem, ale o trošku lépe fotí, je odolné, stejně výkonné a nabijete ho i bezdrátově. Pro Xiaomi tak bude LG vážným konkurentem, stojí totiž stejně.

LG G8s ThinQ

Rozměry155,3 × 76,6 × 8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,2" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 550 mAh

Podobně je na tom i ASUS ZenFone 6, který má lepší výdrž a zajímavý otočný fotoaparát. Při stejné ceně má sice menší paměť, ale podporuje paměťovky.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Nakonec je zde Honor 20 Pro, který má opět shodnou cenu a ještě větší interní paměť. Rozhodovat tak budou detaily, jako je kvalita displeje, jeho díry/průstřely, případně sympatie ke značce, potažmo k prostředí jednotlivých výrobců.

Honor 20 Pro

Rozměry154,6 × 74 × 8,4 mm, 182 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,9 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh
xiaomi-mi-9t-pro
Klady
  • povedený vzhled
  • robustní konstrukce
  • pohodlně se drží
  • kvalitní AMOLED displej
  • špičkový výkon
  • slušná trojice fotoaparátů
  • výborně optimalizované prostředí
Zápory
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • fotoaparátu by slušela optická stabilizace obrazu
  • nemá zvýšenou odolnost
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Jiří
Za lepší peníze je dneska Mate 20 Pro (na Mallu za 11990) a s ním se Mi 9T Pro moc rovnat nemůže i když je to určitě dobrý telefon
Mio
Nějak nesedí screenshot z AnTuTu, který jste pořídili na LG G8s :)
Ondoň
Nemam zájem, aby mě Číňan sledoval, když u pecka masturbuji...
Jaxy
Jen nechápu, kde jste vzali tu cenu, když na netu se dá běžně sehnat okolo 8 tisíc....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze