Xiaomi Mi 9
recenze

Xiaomi Mi 9

Na dosah dokonalosti
80

Špičkový výkon, líbivý design, světové prvenství v disciplíně bezdrátového nabíjení i trojitý fotoaparát, který vás nenechá na pochybách, že máte čest s vlajkovou lodí. Telefon, na který se mnozí těšili několik posledních měsíců, je konečně tady a otázka, na kterou si odpovíme v dnešní recenzi, zní jasně: Držel se výrobce osvědčeného receptu a nabídne zákazníkům i tentokrát bezkonkurenční poměr cena/výkon?

Letošní vlajková loď čínského výrobce Xiaomi si získala pozornost mnohých hlavně díky extrémně výkonnému čipsetu Snapdragon 855, ale to je pouze jedna z mnoha předností tohoto smartphonu. Přinejmenším stejně zajímavá je totiž také trojice fotoaparátů, kterou Xiaomi použilo zcela poprvé, nebo rychlé bezdrátové nabíjení. Navíc se bude pravděpodobně jednat o cenově nejdostupnější vlajkovou loď tohoto roku. Došlo však s ohledem k nižší ceně 13 tisíc korun i na kompromisy? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Xiaomi Mi 9 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 75 × 7,6 mm, 173 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2019, 12 990 Kč

Obsah balení: stříbrná devítka

Balení testovaného smartphonu obsahovalo kromě obligátních návodů, nabíjecího kabelu a adaptéru do zásuvky rovněž užitečnou redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack. Všechno příslušenství je vyvedeno v bílé barvě a jediné, co mi zde trochu scházelo, byla sluchátka. Ve stříbrné krabičce s číslovkou devět jsem rovněž našel ochranné silikonové pouzdro, které je napůl transparentní a má tmavé zabarvení. Sluší se dodat, že na test do redakce dorazila varianta určená pro čínský trh, avšak ochranné pouzdro by se mělo nacházet i v balení smartphonů distribuovaných v České republice.

Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro
Nelíbilo se nám
  • chyběla sluchátka

Konstrukční zpracování: holografický elegán

Design telefonu vás zaručeně uchvátí, hlavně pokud se řadíte mezi příznivce lesklých zad a zajímavých světelných odlesků. Výrobce tentokrát vsadil na skleněná záda s takzvaným holografickým efektem a nutno říci, že v námi testované modré variantě „Ocean Blue“ působí telefon poměrně decentně, ale rozhodně ne nudně. Pokud byste hledali něco odvážnějšího, můžete sáhnout ještě po fialové „Levander Violet“, a pro konzervativce má Xiaomi připravenou černou „Piano Black“. Klasickou nevýhodou tohoto designu je bohužel poměrně vysoká náchylnost k tomu, aby vám telefon vyklouzl z ruky, a proto jsem po většinu času spoléhal na ochranné pouzdro, které jsem našel v balení. Dobrou zprávou je, že i pokud by vám telefon vyklouzl z ruky, měl by přežít bez úhony. Jak se totiž u vlajkové lodi sluší a patří, Xiaomi nešetřilo a použilo nejnovější ochranné sklo Corning Gorilla Glass 6. Pokud však chcete telefon používat v jeho celé kráse pěkně bez obalu, počítejte s opravdu častým leštěním.

Z hlediska designu stojí za zmínku také kroužek kolem senzoru fotoaparátu na zadní straně nahoře, který vrhá pěkné odlesky a funguje jako poznávací znamení nového Xiaomi Mi 9. Rovněž nutno podotknout, že výstupek s trojitým fotoaparátem opravdu hodně vystupuje nad okolní povrch a telefon se tím pádem na rovném povrchu houpe. Situaci bohužel nelze vyřešit ani nasazením přiloženého ochranného pouzdra. Až ovšem zjistíte, co senzory fotoaparátu dokáží, věřím že budete svolní Mi 9 odpustit. O tom však až později.

Asi největší vadu na kráse z hlediska konstrukce představuje fakt, že smartphone nedisponuje zvýšenou ochrannou dle standardu IP, čemuž nasvědčuje i absence silikonového těsnění kolem šuplíčku na dvojici nanoSIM karet. Četné testy na YouTube dokazují, že by telefon měl přeci jen něco vydržet a Xiaomi možná chtělo pouze ušetřit na získání IP certifikace, která také něco stojí. Osobně bych ale odolnost telefonu zbytečně nepokoušel. Další nevýhodou je, že telefon nepodporuje paměťové karty. Zájemci tak při koupi musí pečlivě zvážit, po jaké variantě sáhnou.

Telefon nepodporuje paměťové karty.

Přesuneme-li se ze zadní strany na levou, zjistíme že se zde nachází dedikované tlačítko pro hlasového asistenta (Google Asistent u nás, Xiao AI v domovské Číně). Tlačítko lze naštěstí do jisté míry přeprogramovat a namísto spuštění asistenta můžete aktivovat LED přisvětlení, spustit fotoaparát a tak podobně. Vybrat si lze bohužel pouze z několika možností a v době testování jsem si nemohl nastavit libovolnou aplikaci, což zamrzí. Snad to výrobce vyřeší v budoucí aktualizaci. Na horní straně pak najdeme infračervený senzor, kterým lze ovládat domácí elektroniku nebo škádlit prodavače v elektru.

Xiaomi Mi 9

Pravý bok zůstává teritoriem kolébky pro ovládání hlasitosti a vypínacího tlačítka. Stisk je přitom jistý a má ideální tuhost. Dolní strana je vyhrazena USB-C konektoru a dvojici mřížek po jeho stranách. Pod pravou se nachází hlasitý reproduktor, zatímco pod levou najdeme pouze mikrofon. Funkce mřížky je tak převážně designová. Osobně se domnívám, že by zde měl výrobce pro mikrofon použít co nejmenší zdířku a zbytečně nevytvářet v neznalých uživatelích dojem, že mají čest s telefonem, který disponuje stereo reproduktory.

Notifikační dioda je opravdu titěrná.

Celkově bych zhodnotil kvalitu zpracování jako špičkovou. Telefon se díky velikosti 155 × 75 × 7,6 milimetrů příjemně vměstná do ruky, ale přinejmenším mně osobně se vlivem zaoblených rohů hůře držel a preferoval jsem jej nosit v ochranném pouzdře. Možná bych snad závěrem kapitoly ještě vytkl opravdu titěrnou notifikační diodu, která se nachází napravo od podlouhlé mřížky sluchátka. Je tak malá, že je problém ji vůbec za denního světla vyfotit (snad ji uvidíte ve videu). Trend vedoucí ke zmenšování notifikačních diod či jejich úplné absenci je tedy bohužel přítomný i zde. Nepokládám to vyloženě za mínus a nevadilo by mi, kdyby telefon vzhledem k AMOLED displeji neměl notifikační diodu vůbec. Trochu mi však uniká záměr výrobce takto miniaturní notifikační diodu vůbec přidávat.

Líbilo se nám
  • líbivý holografický efekt
  • kvalitní zpracování
  • ochrana Gorilla Glass 6
Nelíbilo se nám
  • v dlani klouže
  • povrch třeba neustále leštit
  • houpe se na stole, a to i s pouzdrem
  • absence IP certifikace

Displej: kvalita od Samsungu

Obrazovka typu AMOLED s poměrem stran 19,5:9 má velikost 6,39palců a podporuje Full HD+ rozlišení. Jemnost displeje, který pro Xiaomi mimochodem vyrobil Samsung, je plně dostačující a mile překvapil poměrně vysoký jas či výborné podání barev. Asi se nejedná o ten nejlepší displej pod sluncem, ale s ohledem na cenu Mi 9 bych si těžko dokázal představit lepší.

Celkový dojem často záleží také na detailech, a proto mě potěšilo, že si Xiaomi přichystalo hned několik stylů pozadí při zapnutém Always On režimu, takže si vybere opravdu každý. Funkci Always On si lze navíc prakticky nastavit pouze na určité časové intervaly.

Výkroj je softwarově zakulacený.

Zajímavostí u displeje Xiaomi Mi 9 je na první pohled obyčejně vypadající kapkovitý výřez. Při bližším zkoumání lze ale odhalit uměle dotvořené softwarové zakulacení. Důvodem k tomuto kroku měli být údajně čínští zákazníci, kterým se předchozí tvar výřezu nelíbil. Pokud se vám výkroj nelíbí, můžete jej skrýt úplně, ale ukousnete si tím poměrně podstatnou část displeje.

S čím jsem byl nadmíru spokojen je v displeji integrovaná čtečka otisků prstů, která fungovala velmi spolehlivě a poměrně rychle. Jedná se sice jen o optickou čtečku, ale i tak funguje velmi dobře. Zajímavou vychytávkou je pak možnost prst podržet na čtečce o něco déle, čímž vyvoláte menu se zkratkami. Animaci odemknutí si navíc můžete obdobně jako u Always On displeje upravit podle svých preferencí.

Mezi biometrické metody odemknutí se řadí i rozpoznání pomocí obličeje. V malém výřezu se 20megapixelovou selfie kamerkou se již nenašlo místo pro infračervený senzor, takže je rozpoznání o něco méně spolehlivé ve srovnání s telefony, které disponují 3D nebo takzvaným time-of-flight senzorem. Za tmy však fungovalo poměrně dobře i tak.

Líbilo se nám
  • krásný AMOLED displej
  • malý kapkovitý výřez
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • možnost nastavení Always On displeje
  • možnost nastavení animace odemykání displeje prstem
  • spolehlivé rozpoznávání obličejem i v horších světelných podmínkách

Zvuk: nahlas průměrný, do sluchátek skvělý

O zvuk se stará jediný monoreproduktor na spodní straně, který má slušnou hlasitost a na základní poslech vám pravděpodobně postačí. Příznivce klasických sluchátek však může zamrzet absence 3,5mm audiokonektoru, což se výrobce snaží vynahradit přiloženou redukcí z USB-C. Poslech do sluchátek jako takový je pak zcela bezproblémový a výstup bych označil čistotou podání i hlasitostí za nadprůměrný. Zbývá ještě dodat, že kvalita telefonních hovorů byla rovněž v pořádku a já ani protistrana jsme si nestěžovali.

Xiaomi Mi 9
Líbilo se nám
  • velmi dobrý výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • telefon by si zasloužil lepší hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: Bruce Lee ve světě mobilů

Po stránce výkonu nelze Xiaomi Mi 9 absolutně nic vytknout. Metafora s Brucem Lee je zcela na místě, a pokud jste viděli některý z jeho filmů, nemusím vám vysvětlovat, jak rychlé jsou reakce Xiaomi Mi 9. Jedná se o první smartphone s novým čipsetem Snapdragon 855, který se k nám do redakce dostal, a naše dojmy jsou pouze kladné. Spolu s 6 GB operační paměti typu LPDDR4x běžící na taktu 2 133 MHz a grafickým čipem Adreno 640 je hraní her nebo extrémně náročný multitasking naprosto bez problémový. Pochválit musím rovněž dobrou práci s odvodem tepla, neb telefon se nijak nadměrně nezahříval. Pro uložení dat poslouží interní úložiště typu UFS2.1 o kapacitě 64 až 128 GB. U testované varianty se 128GB úložištěm mi zůstalo volných přibližně 110 GB. Jediné, co může excelentnímu výkonu trochu házet klacky pod nohy, je snad jen samotný systém.

Výsledky námi provedeného testu AnTuTu.
Líbilo se nám
  • nadbytek výkonu na měsíce až roky dopředu díky Snapdragonu 855
  • 6 GB LPDDR4x 2 133 MHz RAM

Výdrž baterie: „průměrňák“

Baterie s kapacitou 3 300 mAh bez problémů zvládla jeden den používání a pokud se telefon vybije předčasně, určitě přijde vhod rychlé drátové nabíjení výkonem až 27W. Telefon byste tak měli dobít na 70 % během pouhé půlhodinky. Tento adaptér je však potřeba si dokoupit samostatně, neboť v balení s telefonem najdete „pouze“ 18wattový. Pomyslným esem v rukávu tohoto telefonu je také fakt, že jako první na světě zvládá 20W bezdrátové nabíjení. Takovouto bezdrátovou nabíječku jsem bohužel neměl k dispozici a nemohu vám tedy z osobní zkušenosti sdělit, kolik času takovéto nabití zabere. Oproti standardnímu nabíjení kabelem je však potřeba počítat se ztrátami.

Líbilo se nám
  • rychlé 27W drátové nabíjení
  • 20W bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic nechybí

Konektivita je u Xiaomi Mi 9 ukázková – telefon disponuje duálním slotem pro nanoSIM s podporou rychlého LTE a zároveň nechybí Wi-Fi ve standardech a/b/g/n/ac. Milovníci geocachingu ocení duální GPS (s podporou GLONASS, BDS, Galileo a QZSS), která je velmi spolehlivá a funguje přesně. Ti, kteří chtějí mít telefon neustále propojený s chytrým příslušenstvím, kterého samo Xiaomi vyrábí obrovské množství, ocení podporu Bluetooth 5.0 nebo již zmiňovaný infraport. Pochopitelně nechybí ani NFC pro bezkontaktní platby.

Xiaomi Mi 9
Líbilo se nám
  • přesná duální GPS
  • infraport

Fotoaparát: překvapí vás

Jedním z hlavních taháků telefonu je trojitý fotoaparát na zadní straně, který hodně vystupuje nad okolní povrch a telefon se tím pádem na rovném povrchu houpe. Situaci bohužel nepomůže ani nasazené ochranné pouzdro.

Do telefonu lze doinstalovat port aplikace Google Camera.

Hlavní 48megapixelový snímač Sony IMX586 pracuje s takzvaným Quad Bayer filtrem, což znamená, že skládá čtyři pixely do jednoho. Výsledné snímky jsou velmi pěkné a na danou cenovku bych je označil za nadprůměrné. Pochválit musím široký dynamický rozsah, příkladnou práci s kontrastem nebo pěkné vykreslení barev. Fotit však můžete i v nativním 48megapixelovém rozlišení, čímž přijdete o některé funkce jako například HDR a snímky zaberou poměrně hodně místa. Velmi dobře jsou na tom rovněž fotografie pořízené 12megapixelovým teleobjektivem, který nabídne dvojnásobné přiblížení. Přítomnost spodního ultraširokoúhlého senzoru s úhlem záběru 117 stupňů oceníte ve chvílích, kdy už nemůžete udělat krok dozadu.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi by však mohlo zapracovat na samotné aplikaci fotoaparátu. Například ke spuštění ultraširokoúhlého senzoru musíte zmáčknout tlačítko nacházející se nad ostatními režimy, což působí trochu zvláštně, ale dá se na to zvyknout.

Telefon podporuje rovněž noční režim focení, který rozsvítí temné snímky, ale s dalšími smartphony, jako jsou vlajkové lodě od Huawei nebo Googlu, se srovnávat nemůže. Pokud vás však noční záběry doopravdy táhnou, máte možnost si do telefonu nainstalovat port aplikace Google Camera a snímky tak ještě vylepšit.

Xiaomi Mi 9 testovací video 1080p 30 FPS

Xiaomi Mi 9 testovací video 1080p 60 FPS

Xiaomi Mi 9 testovací video 2160p 30 FPS

Xiaomi Mi 9 testovací video 2160p 60 FPS

Video lze natáčet až ve 4K při 60 FPS, avšak elektronická stabilizace funguje pouze při 30 snímcích za sekundu, byť velmi dobře. Kvalita obrazu u videa je velmi dobrá, ale o něco horší je to pak s kvalitou zvuku, která občas není ideální. Na telefonu mi též schází optická stabilizace, kterou nedisponuje ani jeden z trojice senzorů.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní videa až ve 4K při 60 FPS
  • ultraširokoúhlý senzor
  • opravdu podařené snímky
  • možnost si stáhnout port aplikace Google Camera
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • chybí optická stabilizace

Software: stále se na něm pracuje

Uvnitř telefonu najdeme Android 9 s klasickou nadstavbou MIUI, která vzhledem připomíná iOS a nemusí každému vyhovovat. Během používání lze vidět, že na softwarové stránce Xiaomi stále pracuje a vylaďuje chyby. Nebudu si však stěžovat, neboť bugy, jako například mizející notifikace, jsou postupně opravovány a podpora od Xiaomi je všeobecně na velmi dobré úrovni. Uživatelé se navíc mohou těšit na poměrně dlouhou podporu, která zpravidla dosahuje alespoň dvou let.

Líbilo se nám
  • uživatelé se mohou těšit na dlouhou softwarovou podporu
Nelíbilo se nám
  • systém by mohl být prostý bugů

Zhodnocení

Jak tedy Xiaomi Mi 9 celkově zhodnotit? Asi tušíte, že rozhodování nebude těžké. Jedná se totiž o skvělý telefon, který má výkonu na rozdávání, velmi slušný displej i líbivý design. Většími vadami na kráse jsou pak chybějící optická stabilizace u jinak nadprůměrných fotoaparátů, absence IP certifikace či nemožnost rozšířit úložiště skrze paměťové karty. Někoho by mohla rovněž zamrzet přítomnost jen jednoho hlasitého reproduktoru nebo pouze průměrná kapacita baterie.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 rozhodně není dokonalý, ale telefon se mi líbil a tento čínský výrobce opět dokázal, že opravdu lze získat hodně muziky za málo peněz. Mi 9 bych doporučil všem, kteří nechtějí utrácet mnohdy až dvojnásobné sumy za vlajkovou loď, vyžadují špičkový výkon a jsou ochotni se smířit s pár menšími ústupky. Odměnou za to jim bude velmi podařený smartphone, jehož nákupu podle mého nebudou litovat.

Konkurence

Konkurenci pro Xiaomi Mi 9 může představovat výsuvné Xiaomi Mi MIX 3, které nabídne podařený displej bez výřezů nebo velmi slušný duální fotoaparát. Výkonem nezklame ani Snapdragon 845 a na palubě najdeme také cívku pro bezdrátové nabíjení. Cena je přitom srovnatelná s Xiaomi Mi 9. Zájemci se tak budou pravděpodobně rozhodovat podle toho, jestli preferují výřez, nebo stylovou výsuvnou konstrukci.

Xiaomi Mi MIX 3 6 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,7 × 8,5 mm, 218 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Za zmínku stojí také loňský vlajkový model od ASUSu s označením ZenFone 5Z, který za podobné peníze nabídne velmi pěkné zpracování a díky Snapdragonu 845 výrazně nezaostává ani po výkonové stránce. Na rozdíl od Xiaomi je 6,2palcový displej pouze typu IPS a telefon nepodporuje bezdrátové nabíjení. Potěší však hlasité stereoreproduktory, podpora paměťových karet či přítomnost 3,5mm audiokonektoru.

ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh
xiaomi-mi-9
Klady
  • špičkový Snapdragon 855
  • kvalitní AMOLED displej umí Always On
  • 20W bezdrátové nabíjení
  • líbivý holografický design
  • Gorilla Glass 6
  • povedená čtečka otisků prstů v displeji
  • nadprůměrné fotografické schopnosti
  • výřez má malé rozměry
Zápory
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
  • zatím lehce zabugované prostředí
  • absence IP certifikace
  • nemožnost rozšíření o paměťové karty
  • značně vystupující modul fotoaparátů
  • chybějící optická stabilizace
Diskuze ke článku
Pepík
Udávat zápor, že nejsou sluchátka v balení. To mi už přijde moc. Stejně pochybuji, že nějaká levná sluchátka by někdo používal.
Xxx
Pěkná recenze, mohli byste už ale přejít na nové značení Wi-Fi 1 - 6, kdy tady 6 chybí :)
#TFS
Momentalne mam dilema :D jestli si kupit:
ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM
a nebo tento Mi9 ach ach...
Na Asusu mě lákají špica stereoreproduktory :[
Viktor
Oneplus letos vyloženě konkurence nebude, jelikož mají ceny začínat někde kolem 20k a nebudou mít bezdrátové nabíjení, což je škoda, oneplus je srdcovka. Telefon 2019 pro mě je Mi9, prozatím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze