Xiaomi Mi 5S Plus
recenze

Xiaomi Mi 5S Plus

Dokonalost opět kazí neúplné LTE
39

Přestože Xiaomi cílí především na svou domovskou Čínu a přilehlé regiony, s jeho telefony se můžeme setkat i na českém trhu. Tentokrát jsme otestovali jeho top model Mi 5S Plus, který nabízí v elegantním hliníkovém těle špičkovou výbavu. Nabízí však i dostatečný výkon? A jak je na tom s LTE? Na to odpoví naše recenze.

Čínské Xiaomi je jedním z čínských dravých výrobců, kteří se snaží bodovat kvalitním zpracováním, dobrou výbavou a zároveň přijatelnou cenou. Xiaomi Mi 5S Plus patří se svou výbavou mezi nejvybavenější smartphony na trhu, přesto však jeho cena zůstává poměrně při zemi. Disponuje přitom ještě lepší výbavou proti svému menšímu sesterskému modelu Mi 5S.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5S Plus děkujeme internetovému obchodu xm.cz , kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi 5S Plus
Všechny barevné varianty Xiaomi Mi 5S Plus

Uživatelům nabízí v luxusním kovovém těle 5,7palcový Full HD displej a výkonný Snapdragon 821, který doplňuje grafický akcelerátor Adreno 530, 4 nebo 6 GB RAM a 128GB úložiště. Fanoušky fotografování pak zaujme duální 13MPx fotoaparát s podporou fotografování do RAWu a natáčení 4K videa. Ve variantě s 4 GB RAM za telefon zaplatíte necelých 13 500 Kč, vyšší varianta s 6 GB RAM pak stojí 14 400 Kč.

Obsah balení

  • telefon
  • nabíječka
  • datový kabel
  • špendlík pro vyjmutí šuplíčku
  • ochranné transparentní pouzdro
  • návod

Technické parametry Xiaomi Mi 5S Plus 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,6 × 77,7 × 8 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:30 hodin
Dostupnostzáří 2016, 14 332 Kč

Xiaomi Mi 5S Plus – videopohled

Design a konstrukce: luxusní kov

Vzhledem k hardwarovým parametrům a zaměření telefonu nepodcenilo Xiaomi ani design a kvalitu zpracování. Celkový dojem z telefonu má podtrhovat kartáčovaný hliník, který výrobce prý použil na záda telefonu. Přesto však úplně jako pravý hliník nepůsobí, spíše jako plast tvářící se jako hliník. Všechny zdroje se však shodují, že to hliník je. Nicméně i tak telefon vypadá skutečně luxusně a jeho dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže a vše dokonale lícuje.

S rozměry 155 × 78 × 7,95 milimetrů je Xiaomi Mi 5S Plus docela velký a zkoušet ho dát do kapsy kalhot nemá příliš smysl. Pokud by se vám to přece jen povedlo, tak raději nesedat. Stejně tak ho nedáte ani do kapsy u košile. To je daň za použitý velký displej a zájemce o tento telefon s tím bude jistě počítat. Znát je přitom i vyšší hmotnost, která se vyšplhala na nezanedbatelných 168 gramů. Přesto však telefon i díky úzkým bočním rámečků a lehce zaobleným zádům dobře padne do ruky. To však neplatí, pokud máte na telefonu nasazené transparentní ochranné pouzdro, které tvoří součástí balení, protože, ačkoli je ze silikonu, jeho hrany jsou poměrně ostré.

Většinu čelní strany zabírá rozměrný 5,7palcový displej. Zbytek čelní strany je u všech barevných variant bílý a pod displejem naleznete trojici standardně rozmístěných senzorových tlačítek, která jsou bíle podsvícená a mají vibrační odezvu. Nad displejem je pak k vidění úzká štěrbina telefonního reproduktoru, kterou napravo doprovází dvojice černých kroužků se senzory a přední kamerou. Kromě toho se nalevo od reproduktoru ještě ukrývá barevná notifikační dioda. Barvy pro jednotlivé akce lze vybrat v nastavení.

Xiaomi Mi 5S Plus

Na pravém boku naleznete dvojici tlačítek. Nahoře je podlouhlý regulátor hlasitosti, pod ním pak vypínací tlačítko. Obě tlačítka vystupují pouze mírně. Dobře se však tisknou a nijak se neviklají. Na protějším boku se pak nachází šuplík na dvě nanoSIM.

Spodní hranu obsadil moderní oboustranný USB Type-C, který se jako nový standard stále více prosazuje. Z obou stran ho pak doprovází průduchy hlasitého reproduktoru. Na horní straně pak kromě tradičního 3,5mm jacku pro připojení sluchátek naleznete i drobné očko infraportu, díky kterému můžete telefon používat i místo dálkového ovladače televizoru a další elektroniky.

Zádům, která jsou, jak již bylo zmíněno, lehce zaoblená s povrchovou úpravou kartáčovaného kovu, jednoznačně dominuje dvojice čoček duálního fotoaparátu, který doprovází přisvětlovací duální LED. Pod ní se pak nachází ultrasonická čtečka otisků prstů, která je mírně zapuštěná, což usnadňuje její nahmatání i poslepu. Dole pak ještě spatříte gravírované lesklé logo Mi.

Líbilo se nám:

  • luxusní vzhled
  • pevná konstrukce
  • dobře padne do ruky

Nelíbilo se nám:

  • ostré hrany ochranného pouzdra

Displej: Full HD na 5,7 palcích

Úhlopříčka 5,7 palců patří k tomu většímu, co koupíte na českém trhu. Většina tabletofonů, které u nás seženete, si vystačí maximálně s 5,5 palci. Full HD rozlišení IPS displeje nám dává jemnost 386 PPI. U takové úhlopříčky by telefonu slušelo ještě vyšší rozlišení, zvlášť pokud byste ho chtěli používat na virtuální realitu. Při běžném používání to nicméně zcela dostačuje a problém s hrubším rastrem mít nebudete.

Displej nabízí syté barvy s širokými pozorovací úhly. Automatická regulace jasu funguje spolehlivě a poradí si i s přímým sluncem. Pokud by vám však nevyhovovala, existuje i možnost manuálního nastavení. Díky kvalitní oleofobní vrstvě jsem nezaznamenal problémy s uplýváním otisků prstů. Stejně bezproblémová byla i dotyková vrstva, takže se mi nestalo, že by displej špatně reagoval na dotyky. Co se týče přítomnosti odolného skla chránící displej, Xiaomi to nikde neuvádí.

Líbilo se nám:

  • věrné podání barev
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • rozlišení by mohlo být vyšší

Zvuk: kvalitní přednes a nastavitelný ekvalizér

Zvuk z hlasitého reproduktoru na spodní hraně zní živě a prokresleně včetně znatelných basů. Součástí balení nebyla sluchátka, a tak jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. Zvuk byl v tomto případě ještě o něco lepší a navíc ho s připojenými sluchátky můžete upravit pomocí ekvalizéru, který nabízí několik výchozích přednastavení, ale můžete si jednotlivé parametry nastavit i podle svého. Kromě toho zde najdete ještě funkci zesilovače MiSound Enhancer, kterou můžete rovněž využít pouze s připojenými sluchátky. Nabízí přitom speciální profily pro firemní sluchátka Xiaomi.

Xiaomi Mi 5S Plus

Líbilo se nám:

  • prokreslený zvuk
  • ekvalizér
  • MiSound Enhancer

Nelíbilo se nám:

  • ekvalizér a zesilovač pouze se sluchátky

Baterie a výdrž: 1,5 dne vydrží

Nevyměnitelná Li-Ion baterie má solidní kapacitu 3 800 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se však i tak dostanete v průměru na 1,5 dne. Samozřejmě že tato výdrž se podle toho, jak telefon používáte, může prodloužit nebo zkrátit, alespoň na jeden den se však vždy dostanete. O rychlé nabíjení se pak stará technologie Quick Charge 3.0. V praxi jsme se však s dodávanou nabíječkou příliš rychlého nabíjení nedočkali. S tou se Xiaomi nabilo na 80 procent za 2 hodiny a 27 minut a plný stav byl hlášen za 3 hodiny a 30 minut.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 1080p. Telefon se vypnul po 5 hodinách a 51 minutách přehrávání.

Líbilo se nám:

  • velká kapacita akumulátoru

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: výkonné 4jádro a 6 GB RAM

Uvnitř Mi 5S Plus tiká Snapdragon 821, který má sice pouze čtyři jádra, ale dvě z nich jsou taktována na 2,35 GHz a dvě na 2,2 GHz. Doplňuje ho pak grafický čip Adreno 530. V praxi se však ukazuje, že na počtu jader zas až tak nezáleží, zvlášť když telefon disponuje ve vyšší verzi hned 6 GB RAM, ze kterých v průměru zbývá volných 3,9 GB. Má tak dost výkonu prakticky na cokoli. Všechny reakce jsou bleskové i v těch nejnáročnějších aplikacích a s nedostatkem výkonu se prakticky nesetkáte.

Xiaomi Mi 5S Plus

Varianta s 6 GB RAM disponuje i dvojnásobnou kapacitou interního úložiště, které tak nakynulo na papírových 128 a reálných 121 GB. Z nich máte po prvním spuštění k dispozici 119 GB. Tato štědrá porce by měla vystačit s přehledem naprosté většině uživatelů. A bude muset, protože telefon postrádá slot na microSD karty.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.7 získal 160 614 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 60,3 FPS. Ve Vellamo byl v Browseru ohodnocen 6 510 body, v Android WebView Browseru 5 687 body, v sekci Metal obdržel 3 808 bodů a v Multicore 3 288 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 34 581 bodů, v 3DMarku v doporučeném testu Sling Shot Extreme 2 425 bodů.

Líbilo se nám:

  • vysoký výkon
  • 6 GB RAM
  • 128GB interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • úložiště není možné rozšířit pomocí paměťové karty

Uživatelské prostředí: pestré barvičky a chybějící menu

Námi testované Xiaomi Mi 5S Pro běželo na Androidu 6.0.1, který výrobce doplnil, tak jako u všech svých telefonů, vlastní nadstavbou MIUI 8.0. Hlavním rozdílem proti čistému Androidu je u MIUI chybějící samostatné menu aplikací. Ty se tak ukládají stejně jako u iOS na domácích obrazovkou. Toto je přitom rys, se kterým se můžeme setkat u většiny asijských nadstaveb.

Další typickou vlastností jsou pak výrazné až agresivní barvy, které vyžadují asijští zákazníci. MIUI 8 nicméně umožňuje snadné měnění témat, tapet a motivů. Na výběr jich přitom máte stovky a není tak problém zvolit některý z těch střídmějších.

Mezi vychytávky, které MIUI 8 nabízí, patří například tzv. duální aplikace, kdy lze u některých aplikací jako Facebook vytvořit kopie, které je možné používat nezávisle na sobě. Tzv. second space umožňuje vytvořit v telefonu oddělený prostor, jako byste měli dvě zařízení. To umožňuje například oddělit pracovní telefon od soukromého. Praktickou drobností je i třeba zobrazování počasí v notifikační liště, která v závislosti na aktuálním počasí mění svou barvu.

Xiaomi Mi 5S Pro, který jsme měli k dispozici na test, neobsahoval češtinu a i při nastavení angličtiny je v prostředí řada předinstalovaných aplikací pouze v čínštině. Čeština by měla dorazit později formou aktualizace firmwaru od MIUI CZ. Horší než chybějící čeština však je absence služeb Googlu včetně obchodu Google Play. Ten si však můžete do telefonu doinstalovat ručně po nainstalování aplikace Google Installer, kterou naleznete v Mi App Store.

Systém jako takový běží díky výkonnému hardwaru s nadprůměrně štědrou RAM plynule a svižně. Během používání jsem se ani v jednom případě nesetkal s tím, že bych musel na některé reakce nebo při spouštění aplikací čekat. Stejně tak se neobjevily žádné záseky nebo pády aplikací.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • svižné reakce, plynulý chod systému

Nelíbilo se nám:

  • agresivní barvy
  • chybí čeština
  • část aplikací pouze v čínštině

Fotoaparát a videokamera: duální fotoaparát a 4K video

Xiaomi Mi 5S Plus je vybavený duálním zadním fotoaparátem. Ten disponuje dvojicí 13Mpx snímačů, kdy jeden zachycuje barevné obrázky, zatímco druhý pouze černobílé. Podobně to funguje například v Huawei P9. Monochromatický senzor postrádá Bayerovu masku, takže může shromažďovat více světla a pořizovat detailnější snímky s menším šumem. S fotoaparátem můžete pořizovat buď barevné nebo černobílé snímky, případně zkombinovat obraz z obou kamer a získat tak kvalitnější barevné snímky.

Fotoaparát nabízí světelnost f/2.0 a v jeho výbavě bychom nalezli i například autofokus využívající fázovou detekci nebo duální LED blesk. Naproti tomu ale třeba optická stabilizace nebo laserové ostření, které by mu také slušely, zde chybí. Vepředu pak máte na selfie k dispozici dnes již nepříliš oslnivé rozlišení 4 Mpx. Jinak přední fotoaparát umožňuje také natáčet Full HD video.

Obslužná aplikace nabízí kromě automatického režimu i plně manuální režim pro náročnější fotografy, ve kterém si můžete nastavit vyvážení bílé, ISO, rychlost závěrky i fokus. Škoda jen, že manuální režim není možné zkombinovat s focením v černobílém režimu. Náročnější fotografové pak ocení i fotografování do RAWu. Z dalších funkcí můžeme zmínit například HDR, panorama, kompenzaci expozice, bracketing, režim pro „zkrásnění“ portrétů nebo živé filtry.

Xiaomi Mi 5S Plus – testovací video, 4K, exteriér

Kvalita fotografií je především při dobrých světelných podmínkách nadprůměrná. Přidání druhého snímače telefonu prospělo. Přesto však na úplnou špičku stále nemá. V konkurenci střední třídy si však vede velice dobře. Fotografie mají dobré podání barev a jsou dobře prokreslené. Při nedostatku světla se však i zde objevuje šum. Není to však tak strašné a fotografie jsou stále dobře použitelné. Nejlepší výsledky při nedostatku světla poskytuje režim stereo, který kombinuje obraz obou snímačů. Přední fotoaparát pak odvádí při dostatku světla svou práci velice dobře a potěší i selfie maniaky. Zajímavou vychytávku pak představuje možnost nechat si určit pohlaví a věk snímaného člověka a vylepšit jeho tvář.

Xiaomi Mi 5S Plus – testovací video, 720p, slow-motion

Maximální rozlišení, které můžete se zadním fotoaparátem nahrávat, činí 4K při 30 snímcích za sekundu. Kvalita videa je přitom i v nejvyšším rozlišení příkladná. Video je krásně prokreslené, plynulé, bez zadrhávání a problémy nevykazuje ani zvuk. Kromě klasického videa jsou navíc k dispozici i režimy time-lapse a slow-motion.

Líbilo se nám:

  • široké možnosti nastavení v aplikaci
  • kvalitní fotografie za dobrého světla
  • RAW
  • režim stereo
  • kvalitní 4K video

Nelíbilo se nám:

  • chybí optická stabilizace

Multimediální funkce: bez znalosti čínštiny nepoužitelné

Hudební přehrávač Music sice zvládne přehrát i lokální hudbu, která může být ve formátech MP3, WAV, eAAC+, FLAC, ale jinak je s touto verzí MIUI nepoužitelná. Nejen že mluví čínsky, ale navíc je navázána na čínské online služby. Při přehrávání hudby můžete, jak již bylo řečeno, výše využít i ekvalizér a vylepšení zvuku. Ty jsou však nicméně dostupné pouze se sluchátky a musíte za nimi do nastavení telefonu, protože z přehrávače nejsou přístupné.

K prohlížení fotografií nabízí MIUI 8 v Xiaomi Mi 5S Plus novou přepracovanou aplikaci Galerie. Ta se dělí do dvou záložek – Fotky a Alba. Ve výchozí záložce Fotky se zobrazují pořízené fotografie a videa v přehledné časové ose. Způsob řazení ani rozložení však nelze jakkoli změnit.

Fotografie i videa rovněž můžete editovat nebo sdílet přímo skrz galerii. Vestavěný editor obrázků umožňuje aplikovat umělecké filtry, provádět ořez, otáčet obrázky o libovolný úhel, vylepšovat jednotlivé parametry nebo přidat do fotografie samolepky či text. V editoru videa můžete kromě aplikace filtrů stříhat a doplňovat text.

Filmy a další videa si pustíte přes aplikaci Mi Video, která je stejně jako ta hudební kompletně v čínštině a zaměřená především na čínské online služby. Přehrávání lokálního videa je zde ještě hlouběji utopené než u hudby. Videopřehrávač je přitom velice jednoduchý. Podporuje MP4, DivX, XviD, WMV a H.265. S titulky nicméně nepočítejte.

Líbilo se nám:

  • editory fotografií a videa
  • přehledná galerie

Nelíbilo se nám:

  • nepoužitelné čínské přehrávače hudby a videa

Telefonování: včetně žlutých stránek

Telefonování s Xiaomi Mi 5S Plus bylo bezproblémové. Nezaznamenal jsem problémy s výpadky signálu ani s kvalitou přenášeného zvuku, a to ani při použití hlasitého reproduktoru. Stejně tak si nestěžovala ani protistrana.

I telefonní aplikace, která má v sobě integrované i kontakty, je přehledná. V čínském firmwaru je nicméně nepoužitelná. Dělí se do tří záložek: na první naleznete telefonní klávesnici a poslední hovory, na druhé kontakty a na poslední pak žluté stránky s kontakty na čínské firmy a instituce.

Do telefonní aplikace se nicméně nepodařilo naimportovat kontakty z Googlu a žluté stránky, které mají v sobě integrované i lokalizační funkce, jsou použitelné ještě méně. Jsou kompletně v čínštině a nabízí pouze čínská telefonní čísla. Jejich vyhledávání přitom funguje i z telefonní klávesnice.

Líbilo se nám:

  • bezproblémové telefonování
  • přehledná telefonní aplikace

Nelíbilo se nám:

  • nepodařilo se naimportovat kontakty
  • žluté stránky pouze v čínštině

Zprávy: jednoduché aplikace

Pro posílání SMS a MMS slouží jednoduchá aplikace Messaging. Zprávy jsou jako obvykle řazeny do konverzací. Kromě samotného textu můžete odesílat předpřipravené zprávy, emotikony, vizitky, obrázky a další. Důležitým zprávám můžete přiřadit hvězdičku a takto označené zprávy jednoduše přeposílat dál. Zajímavou funkcí je pak možnost nastavit si čas dopředu, kdy se má zpráva odeslat.

Ke správě emailových stránek pak slouží aplikace Mail. Ta nabízí jednoduché a přehledné rozhraní. Kromě velkých emailových služeb můžete použít i vlastní mail skrz IMAP. Emaily můžete psát skrz jednoduchý editor a nechybí ani možnost přidání příloh. V nastavení je přitom rovněž možnost stahovat přílohy pouze přes Wi-Fi, což se hodí v případech, kdy máte omezený FUP.

Líbilo se nám:

  • jednoduché a přehledné rozhraní aplikací na zprávy a emaily
  • možnost odložení odeslání zprávy

Organizační funkce: přepracovaný kalendář a vlastní aplikace na poznámky

Kalendář, který svým vzhledem zapadá do MIUI, nabízí všechny základní funkce, na které jsme zvyklí. Nastavit si můžete, kdy má začínat týden, časovou zónu i způsob, jakým chcete být upozorněni na události. Zobrazení pak nabízí měsíční, týdenní a denní náhled nebo události. Rozhraní je přitom minimalistické, ale o to přehlednější.

Další organizační funkce reprezentují poznámky Notes, které nabízí možnost vytvářet kromě klasických poznámek různé seznamy a upomínky. Můžete přitom používat šablony vzhledů a do poznámek přidávat i obrázky. Hotové poznámky je možné organizovat do složek a ty soukromé, které nemají být běžně viditelné, skrýt. Poznámky lze synchronizovat do cloudu nebo odeslat dalším lidem. Opět je zde navázání na čínské služby místo těch od Googlu.

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • praktický poznámkovník

Nelíbilo se nám:

  • navázáno pouze na čínské služby

Navigace a GPS: dobrá citlivost a nepoužitelné mapy

Je jasné, že vzhledem k tomu, že je Xiaomi Mi 5S Plus určeno především pro čínské zákazníky, nebude se při navigování spoléhat pouze na americký systém GPS s podporou A-GPS. Proto zde nechybí ani čínské BeiDou a ruský GLONASS. I díky tomu netrvalo v žádném případě nalezení polohy déle než deset sekund a telefon si při navigování polohu držel spolehlivě i při horším výhledu na oblohu.

Při pěší navigaci oceníte i přítomnost elektronického kompasu. Ten má svou vlastní aplikaci a díky vestavěnému barometru zobrazuje i aktuální tlak vzduchu. Kompas funguje ve dvou rovinách. Pokud držíte telefon vodorovně, zobrazuje se klasicky kompas, když však telefon držíte vertikálně, automaticky se přepne do režimu rozšířené reality. V obou polohách nabízí ještě druhou stránku, která ukazuje naklonění od roviny. Naproti tomu přeinstalované mapy zde nevyužijete. Jejich rozhraní je kompletně v čínštině. Můžete si však doinstalovat jiné mapy.

Líbilo se nám:

  • BeiDou a GLONASS
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • nepoužitelné mapy v čínštině

Datové funkce a konektivita: opět nekompletní LTE

Po datové stránce sice potěší přítomnost LTE na obou SIM, ale o dost méně, že je opět u nás použitelné pouze v omezené míře, protože zde chybí pásmo 800 MHz, které operátoři používají k pokrývání území mimo velká města. Vystačit si tak zde budete muset pouze s HSPA.

Z dalších možností samozřejmě máte k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Kromě toho výrobce nezapomněl ani na NFC. Přes kabel se připojíte prostřednictvím nového rychlého USB Type-C, přes který se telefon rovněž nabíjí. Dodávaný kabel má nicméně na druhém konci pouze USB klasického typu A.

Pro surfování po internetu používá Xiaomi svůj vlastní prohlížeč, který je stejně jako řada dalších aplikací navázán na čínské internetové služby a synchronizuje se do firemního Mi Cloudu. Nabízí některé praktické funkce jako režim čtení, redukce přenášených dat nebo černý noční režim. Prohlížeč jako takový běží svižně a nemá problém ani s větším množstvím otevřených stránek.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • široká škála podporovaných verzí Wi-Fi
  • USB Type-C

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podpora českých pásem LTE

Zhodnocení a závěr: povedený, ale LTE ho sráží

Xiaomi Mi 5S Plus je jednoznačně špičkový tabletofon, který můžete mít ve vyšší verzi za 14 400 Kč. Boduje povedeným designem a zpracováním z kvalitních materiálů. Další předností je pak výkonný hardware, přestože se 6 GB RAM může zdát už zbytečně mnoho. Z dalších parametrů bych vyzdvihl i duální fotoaparát s podporou 4K videa, rychlou čtečku otisků prstů, se kterou nebyl jediný problém, nebo infraport pro ovládání okolní elektroniky.

Xiaomi Mi 5S Plus

Přesto je tu však stále jedno velké ALE, které brání Xiaomi, aby se zařízení více prosadilo nejen u nás, ale i v celé Evropě. Jsou jím chybějící pásma LTE, tedy něco, co bude chybět stále více, zvlášť až operátoři začnou odpojovat 3G sítě. To je také důvod, proč se i přes nesporné kvality tabletofonu raději porozhlédnout u konkurence.

Konkurence

Nejbližší konkurencí je jistě nižší model Mi 5S, který můžete mít s 3 GB RAM a 64 GB interní pamětí za 11 933 Kč a se 4 GB RAM a 128 GB interní paměti za 13 400 Kč. Proti Mi 5S Plus má také menší displej, který má úhlopříčku 5,15 palců, kde zůstává Full HD rozlišení, takže má vyšší jemnost. Dalším rozdílem je pak pouze jednočočkový fotoaparát na zadní straně.

Xiaomi Mi 5S

TIP: Recenze Xiaomi Mi 5S – Králem v cizí zemi

Další možností je pak OnePlus 3T, který nabízí 5,5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením. Uvnitř stejně jako u Xiaomi tiká Snapdragon 821 s grafikou Adreno 530 a 6 GB RAM. Jeho zadní fotoaparát je jednoduchý, ale má rozlišení 16 Mpx. Jeho slabinou však jsou stejně jako u Xiaomi chybějící pásma u LTE. Za OnePlus 3T zaplatíte u varianty se 128 GB interní paměti přibližně 15 tisíc Kč.

OnePlus 3T

TIP: OnePlus 3T je vylepšený zabiják vlajkových lodí

Dále je zde rovněž čínský Huawei P9 Plus, který však nabízí kompletní nabídku pásem LTE. Má také duální fotoaparát, ale jeho cena se pohybuje kolem 18 tisíc korun. Disponuje 5,5palcovým AMOLED Full HD displejem, osmijádrovým procesorem Kirin 955 a 4 GB RAM. Jeho 64GB interní paměť lze rozšířit pomocí microSD karty.

Huawei P9 Plus

TIP: Recenze Huawei P9 Plus – Podruhé a pod tlakem

Huawei P9 bez přídomku je pak s úhlopříčkou 5,2 palců menší, ale s cenovkou přibližně 12 tisíc korun také výrazně levnější. Uvnitř je také Kirin 955 a 4 GB RAM. Jeho paměť 64 GB lze rozšířit pomocí microSD karty. Nechybí LTE se všemi pásmy. Téměř shodnou výbavu pak nabízí i Honor 8, který ve verzi Premium s 64GB pamětí vyjde také kolem 12 tisíc korun.

Huawei P9

TIP: Recenze Huawei P9 – Elegán s duší a výkonem

Honor 8

TIP: Recenze Honor 8 – Lesklý fešák za skvělou cenu

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5S Plus děkujeme internetovému obchodu xm.cz , kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-5s-plus
Klady
  • 128GB interní paměť
  • 6 GB RAM
  • duální fotoaparát
  • USB Type-C
  • prokreslený zvuk
  • věrné podání barev
  • pevná konstrukce
  • luxusní vzhled
Zápory
  • chybějící služby Google
  • nepočeštěný Android
  • chybějící pásma LTE
  • průměrná výdrž
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Sice chápu, že "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", ale tohle už mi přijde trochu přes čáru. Osobně totiž tu dokonalost jaksi nemůžu najít. Zadní strana vypadá, jak kdyby ten telefon někdo pustil po kilometrové betonové šikmině, klasika v podobě absence nejdůležitějšího LTE pásma, přinejlepším průměrný foťák, s absencí takové samozřejmosti, jako je optická stabilizace a jako bonus je nutnost telefon odemknout a místo příšerné miui flashnout něco použitelného. Při srovnání s OPO 3T je navíc cena úplně mimo. Ani se nedivím, že se Xiaomi propadají prodeje.
Nick Cave
Děkujeme za recenzi, přesto bychom byli rádi především za recenze smartphonu s plnohodnotným LTE určených pro náš trh :)
Gersa
OnePlus 3T má kompletní podporu LTE
Pesedm
S tímto předraženým telefonem si tady Číňani z lidí dělají dobrý den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze