Xiaomi Mi 5
recenze

Xiaomi Mi 5

Vlajková loď pro Čínu
36

Xiaomi patří mezi nejvýznamnější hráče v mobilním světě, a to i přesto, že své aktivity omezuje zejména na čínský trh. Zájem o jejich přístroje je však tak velký, že si samy hledají cestičky přes Velkou čínskou zeď do západního světa. Aktuálně k nám přeskočila letošní vlajková loď Xiaomi Mi 5. Jak se povedla, se dozvíte v naší recenzi.

Xiaomi bylo vždy velmi atraktivním výrobcem, kterého mnozí považují za čínskou obdobu Applu. Také Xiaomi se podařilo vybudovat rozsáhlý ekosystém a v některých oblastech je dokonce ještě dál. Když se člověk zaboří trochu hlouběji do nabídky produktů a služeb tohoto výrobce, skutečně se téměř nestačí divit. Jedním z posledních produktů je například chytrý rýžovar

Oficiální fotografie Xiaomi Mi 5

Při pohledu na širokou škálu služeb a produktů, které Xiaomi nabízí na svém domovském trhu, se ani nelze divit jejich úspěchu. Xiaomi totiž funguje trochu jako inkubátor pro zajímavé nápady. Povedené projekty vezme pod svá křídla, zajistí jim finanční prostředky, propůjčí značku a zajistí distribuci. Tento postup lze pozorovat především u příslušenství, ale týká se to i některých levnějších smartphonů.

Nejvyšší modely, jako je například Mi 5, však pravděpodobně vyvíjí přímo Xiaomi a je to znát. Konstrukční i designová podobnost modelů Mi 5, Xiaomi MiNote nebo Xiaomi MiNote Pro je velmi nápadná a je to také záruka určité kvality. Jak se tedy povedl letošní model Xiaomi Mi 5, který patří k nejvýkonnějším smartphonům dnešní doby?

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 5 děkujeme obchodům xm.cz a Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Obsah balení:

  • Xiaomi Mi 5
  • nabíječka s USB konektorem
  • kabel s USB na jednom konci a USB-C na dalším
  • jehla na otevření šuplíčku pro SIM karty
  • brožurky a manuály

Xiaomi Mi 5 – videopohled

Technické parametry Xiaomi Mi 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 69,2 × 7,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016, 17 999 Kč

Design a konstrukce: objevte 3D sklo

V oblasti konstrukce je standard u Xiaomi nastaven vcelku vysoko. Všechny modely vyšší třídy se v minulosti mohly chlubit špičkovou konstrukcí z kvalitních materiálů a nejinak je tomu u modelu Mi 5. Dominují zde kov a sklo a u jedné z variant výrobce použil dokonce keramiku, která je velmi odolná. Skleněná varianta je dostupná v bílém, černém a zlatém provedení, keramická pak pouze v černém.

Kovový rám z hliníkové slitiny plynule přechází ve skleněné plochy z odolného skla Gorilla Glass 4, které kryjí displej i záda přístroje. Na záda využilo Xiaomi technologii 3D skla, kterou společnost Corning představila zhruba před dvěma lety a díky tomu mohou být hrany příjemně zaoblené. Design je velmi čistý až minimalistický. Xiaomi se vyhnulo nějakým větším výstřelkům a vsází především na jednoduché tvary a elegantní tvar.

Rozměry přístroje jsou příjemných 144,6 × 69,2 × 7,3 mm, což dnes spadá do průměru. Překvapuje však hmotnost, která u skleněné varianty činí pouhých 129 gramů a v ruce si toho okamžitě všimnete. Pokud se vám však více líbí nejvyšší varianta s keramickými zády, hmotnost vystoupá na 139 gramů. I to je však stále skvělá hodnota – o něco menší Samsung Galaxy S7 váží například 152 gramů.

Xiaomi Mi 5

Konstrukce modelu Mi 5 však skrývá také nepříjemné vlastnosti. Rám telefonu je z hliníkové slitiny, která je vcelku měkká. Již po několika dnech se mi na rámečku začaly objevovat viditelné vrypy, a to aniž by telefon podstoupil jakékoliv kaskadérské kousky. Troufám si tvrdit, že po několikaměsíčním používání bude XIaomi Mi 5 vypadat velmi „použitě“. Další věcí jsou pak skleněná záda, která nemusí zdaleka každému vyhovovat a telefon má tendenci klouzat nejen v ruce, ale například i ze stolu.

Většinu čelní plochy, konkrétně něco přes 73 %, zabírá displej s úhlopříčkou 5,15 palců. Pod ním se nachází hardwarová domovská klávesa s integrovanou čtečkou otisků prstů a dvojice senzorových kláves pro ovládání systému Android. Nad displejem své místo našla například notifikační dioda, u které nechybí základní nastavení pro blikání různými barvami, telefonní mikroreproduktor, čelní 4Mpx fotoaparát a klasické senzory osvětlení a přiblížení.

Čtečka otisků prstů funguje u modelu Mi 5 naprosto špičkově a po celou dobu testování jsem ji používal velmi rád. Je přesná, rychlá a především spolehlivá. Můžete si samozřejmě nastavit odemykání na vícero prstů a pomocí čtečky můžete i ochránit například přístup k některých aplikacím nebo datům. Senzorové klávesy již tak pohodlné nejsou. Jsou trochu menší, takže se hůře nahmatávají, lze k nim ale zapnout odezvu vibracemi.

Kompletně hladká záda přístroje nenarušuje prakticky nic, protože i čočka fotoaparátu s přisvětlovací LED je perfektně zarovnaná s povrchem. Do rámu je vsazeno celkem hodně prvků. Na pravém boku máme vypínací klávesu, takže na ni vždy pohodlně dosáhnete. Nad ní se nachází kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a na levém boku pak šuplíček pro dvojici nanoSIM karet. Na paměťové karty se bohužel nedostalo.

Xiaomi Mi 5 dostalo do vínku USB-C port, což osobně zatím nepovažuji za jednoznačnou výhodu, ale každý začátek je zkrátka těžký. Domov našel na spodní hraně a sekunduje mu slušně hrající reproduktor a mikrofon, z nichž každý má jednu mřížku – nejedná se tedy o stereo reproduktory. Horní hrana obsahuje klasický sluchátkový jack a také infračervený port, pomocí kterého můžete ovládat domácí spotřebiče.

Líbilo se nám:

  • Povedený design
  • Špičkové zpracování
  • Kvalitní materiály

Nelíbilo se nám:

  • Měkký kovový rám
  • Kluzká záda

Zvuk a kvalita reprodukce: šikovné možnosti

Hlasitý reproduktor po zvukové stránce příjemně překvapil. Hraje dostatečně nahlas a díky umístění na spodní hraně ho vždy velmi dobře uslyšíte. Kvalita zvuku je na mobilní poměry také slušná, nejednu hodinu jsem strávil posloucháním podcastů právě přes hlasitý reproduktor.

Xiaomi Mi 5

Sluchátka bohužel v balení Mi 5 nenajdeme, a tak na vyzkoušení výstupu skrze 3,5mm jack konektor musíme použít vlastní. Kvalita výstupu je však velmi dobrá a běžné posluchače jistě uspokojí. V nastavení hudebního přehrávače také máte mnoho možností, jak si upravit zvuk podle typu sluchátek. Každý si tak může upravit poslech přesně podle sebe.

Tato funkce se mi osobně hodně líbila, protože telefon automaticky nabízí nastavené profily pro špuntová sluchátka, klasické pecky nebo různá sluchátka přímo od Xiaomi. Škoda jen, že zde nejsou i profily pro otevřená, polouzavřená a uzavřená sluchátka. Tam jde přeci jen o kvalitu přehrávání trochu více než u běžných špuntů. Ekvalizér to však jistí.

Líbilo se nám:

  • Solidní hlasitý reproduktor
  • Povedený ekvalizér a nastavení zvuku

Nelíbilo se nám:

  • Absence sluchátek v balení

Baterie a výdrž: bez rezervy

Akumulátor Xiaomi Mi 5 disponuje kapacitou 3000 mAh, což dnes v dané kategorii nepřekvapí. V kombinaci s hardwarovými parametry jsem tedy čekal i běžnou výdrž, ale bohužel jsem se trochu přepočítal. Výdrž baterie totiž nepatří k nejsilnějším stránkám nového Xiaomi.

Při běžném používání se bez větších problémů dostanete na jeden den výdrže, ale na rozdíl od jiných přístrojů již nepočítejte s nějakou rezervou. Pokud však od telefonu začnete požadovat náročnější operace, baterie se vybíjí raketovým tempem! V takovém případě stačí chvíli sledovat video nebo hrát náročnější hru a hodiny výdrže se zkracují a zkracují…

V našem standardním testu výdrže dokázalo XIaomi Mi 5 přehrávat streamované Full HD video pouze 280 minut, což je méně než 5 hodin. Pro srovnání zmíním, že model Samsung Galaxy S7 nabízí baterii o stejné kapacitě a jemnější displej, přesto však dokázal přehrávat video téměř 9 hodin. K čemu takový výkon, když pro jeho využití musí být člověk neustále na nabíječce? Nabíjení si můžete alespoň výrazně urychlit díky přítomnosti technologie Quick Charge 3.0.

Líbilo se nám:

  • Podpora Quick Charge 3.0

Nelíbilo se nám:

  • Slabší výdrž baterie

Displej a kvalita zobrazení: výkladní skříň

Displej Xiaomi Mi 5 patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co dnes na trhu najdeme. Sám výrobce jej velmi chválí a osobně mu musím dát v mnoha ohledech zapravdu. Úhlopříčka 5,15 palců je sice trochu nestandardní, ale společně s Full HD rozlišením vytváří skvělou jemnost 428 pixelů na palec a je radost s ním pracovat. Ani náhodou tak nechybí QHD rozlišení.

Displej Xiaomi Mi 5 má skvělé pozorovací úhly

Osazená IPS obrazovka nabízí skvělé zobrazení barev, široké pozorovací úhly a skvělou čitelnost na slunci. Té dosahuje také díky vysokému jasu displeje, který mu poskytuje 16 podsvětlovacích diod a dosahuje hodnoty až 600 nitů. Pokud se na displej při maximálním jasu podíváte v noci, není to skutečně nic příjemného. Ve dne vysoký jas přijde naopak vhod a večer můžete využít třeba Reading mode, který upravuje jas a teplotu barev tak, aby byla práce s telefonem příjemnější.

Líbilo se nám:

  • Všechno!

Nelíbilo se nám:

  • Nic!

Hardware a výkon: nesmyslné kombinace

K hardwarové výbavě přistupuje Xiaomi trochu zvláštně. Nabízí totiž celkem tři varianty modelu Mi 5, které se neliší pouze velikostí úložiště, ale také ostatní výbavou. Základní varianta nabízí 32GB úložiště, 3 GB paměti RAM a čipset Qualcomm Snapdragon 820 se čtyřjádrovým procesorem podtaktovaným na 1,8 GHz. Vyšší varianta je vybavena 64GB úložištěm, taktéž 3 GB paměti RAM a čtyřjádrový procesor Snapdragon 820 u ní běží na frekvenci 2,15 GHz.

Snapdragon_Qualcomm_2_4_6_8xx_Series_Wide

Nejvyšší varianta pak nese 128GB úložiště, celkem 4 GB RAM a o výkon se opět stará čipset Snapdragon 820 s procesorem taktovaným na 2,15 GHz. Rozdíly ve výbavě jsou celkem výrazné a od nich se samozřejmě odvíjí také cena. Ta se na českém trhu pohybuje mezi 13 až 20 tisíci korun, což naznačuje, že Xiaomi již dávno není značka s cenami proklatě nízko.

Xiaomi Mi 5 (32 GB) Xiaomi Mi 5 (64 GB) Xiaomi Mi 5 (128 GB)
Čipset Qualcomm Snapdragon 820 Qualcomm Snapdragon 820 Qualcomm Snapdragon 820
Procesor 4 × 1,8 GHz 4 × 2,15 GHz 4 × 2,15 GHz
Paměť RAM 3 GB 3 GB 4 GB
Úložiště 32 GB 64 GB 128 GB
Dostupné barvy Černá, Bílá, Zlatá Černá, Bílá, Zlatá Černá

Výše uvedené zároveň také vysvětluje, proč naše testovaná 32GB varianta nedosahuje v benchmark testech stejných výsledků jako jiné modely Mi 5 – rozdíl v testu AnTuTu činí zhruba 20 tisíc bodů. Z deklarované interní paměti 32 GB zůstává volných 26 GB a uživatel má k dispozici dokonce jen 22 GB. Výrobce vám tedy jen tak ukradne třetinu slibované kapacity.

Benchmark AnTuTu, Vellamo a Geekbench 3

Paměť RAM má u naší testované varianty hodnotu 3 GB, po spuštění má uživatel volnou zhruba polovinu. Spojení výkonného čipsetu Snapdragon 820, grafického procesoru Adreno 530 a solidní paměti RAM vytváří jeden z nejvýkonnějších smartphonů současnosti. To platí především pro nejvyšší variantu se 128GB pamětí.

Díky výborné hardwarové výbavě se můžete spolehnout na okamžité reakce telefonu za téměř všech okolností, objevily se však i nějaké vrtochy. Několikrát jsem se setkal s drobnými problémy, jako je například zaseknutí aplikace fotoaparátu a následné zamrznutí celého přístroje. Jelikož jsem se s tímto problémem setkal dokonce na dvou různých přístrojích, asi se nebude jednat pouze o ojedinělý problém.

Líbilo se nám:

  • Výkonný hardware
  • Dostatek RAM
  • Velmi dobrá optimalizace

Nelíbilo se nám:

  • Nepřehledné rozdělení různých verzí
  • Systém si z paměti odkrojí velkou část

Uživatelské prostředí a operační systém: nejnovější MIUI

V Xiaomi Mi 5 se nachází operační systém Android ve verzi 6.0 Marshmallow, ale na první pohled to jen tak nepoznáte. Je totiž kompletně ukrytý za grafickou nadstavbou MIUI ve verzi 7, kterou mám osobně velmi rád. Je graficky povedená, pohodlně se ovládá, je skvěle odladěná a nabízí mnoho vlastních funkcí, které byste ocenili i u jiných přístrojů.

Uživatelské prostředí, práce s widgety a složka

Samotné uživatelské prostředí tvoří sada domovských obrazovek, na které se automaticky umisťují veškeré aplikace. Můžete je samozřejmě přeskládat podle sebe a přidávat i widgety, hromadné menu s aplikacemi zde však není. Xiaomi se velmi povedlo celkové grafické zpracování uživatelského prostředí, líbí se mi jednoduchá grafika i povedené ikonky.

Horší je práce s widgety, a to hlavně proto, že při jejich přidávání nevidíte jejich náhledy, ale pouze jejich ikonky. Co naopak oceňuji je fakt, že když kdekoliv na displeji sjedete prstem shora dolů, tak se vám otevře notifikační lišta. Nemusíte tak přehmátnout až k horní hraně velkého displeje, což je rozhodně šikovné. Samotná notifikační lišta pak kromě notifikací nabízí také skok do nastavení a širokou škálu rychlých voleb. Podobným gestem směrem nahoru pak otevřete vyhledávání v paměti telefonu.

Hledání, notifikační lišta a nastavení

Nastavení je zpracované velmi jednoduše a přehledně. Najdete zde kromě systémových nastavení také nastavení mnoha aplikací – podobně jako v iOS. Možností je celkově opravdu mnoho, vyjmenuji tedy aspoň ty, které mi přišly jako nejzajímavější. Rozhodně užitečná je možnost zmenšení displeje tažením od domovského tlačítka do strany. Obraz se pak zmenší na velikost 4,5", 4" nebo 3,5" a vy tak můžete snáze ovládat zařízení jednou rukou. Vcelku podrobně si můžete nastavit blikání notifikační LED i upravit chování tlačítek pod displejem.

V systému se také můžete přihlásit ke svému Xiaomi účtu. Získáte například stálých 10 GB prostoru v Xiaomi Mi Cloud, který můžete využívat pro zálohování dat a nastavení zařízení, ukládání fotografií nebo vyhledání ztraceného zařízení. Nemohu se však ubránit dojmu, že všechno je až zbytečně složité: musíte se rozklikávat až do dvacáté úrovně nastavení a celkově je propojení služeb takové zmatené.

Mnoho předinstalovaného obsahu je aktuálně pouze čínsky

Aktuálně největším problémem Xiaomi Mi 5 je lokalizace. Telefon je na trhu velmi krátce a zatím pro něj nevznikla globální ROM pro další trhy. Aktuálně je tedy software kompletně přizpůsobený pro čínský trh, čínské služby a podobně. Chybí čeština – prostředí je pouze čínsky nebo anglicky. Dále chybí služby Google, není zde česká ani funkční anglická klávesnice, polovina aplikací je v čínštině a tak dále. Dokud tedy nebude pro Xiaomi Mi 5 lokalizovaná ROM, tak nemohu telefon pro běžné uživatele doporučit. Komunita kolem MIUI je však velmi aktivní, a proto věřím, že se lokalizovaná ROM objeví co nevidět a tento problém pomine.

Líbilo se nám:

  • Velmi dobré grafické zpracování
  • Dobrá optimalizace/li>
  • Mnoho šikovných funkcí/li>

Nelíbilo se nám:

  • Chybějící lokalizace
  • Složitější práce s widgety

Fotoaparát a videokamera: OIS nové generace

Hlavní fotoaparát dodalo Sony a jedná se o 16Mpx CMOS čip EXMOR RS IMX298, který byl představen v listopadu 2015. Fotočip má velikost 1/2,8" a světlo na něj dopadá skrze optiku se světelností f/2,0. Jak velikost pixelů, tak i světelnost objektivu se dnes řadí mezi průměr, příjemné je však zjištění, že čočku kryje safírové sklo.

Prostředí fotoaparátu

Fotografická aplikace je zpracovaná velmi dobře, nabízí mnoho funkcí a režimů a nechybí například ani ten plně manuální. Z dalších zmíním fotografie se záznamem audia, panorama, rybí oko nebo funkci Straighten, která zajistí vyrovnání horizontu při focení.

Fotografie při denním světle, umělém osvětlení a za tmy

Výsledky fotoaparátu osobně hodnotím jako slušný nadprůměr, fotografie jsou krásně ostré a skvělé jsou i výsledky při horším osvětlení. Úplně nejlepším fotomobilům, jakými jsou například Samsung Galaxy S7, Microsoft Lumia 950 nebo Apple iPhone 6s, se ale vyrovnat nedokáže. U fotografií se projevuje znatelně vyšší saturace barev a software má tendence dost agresivně vyhlazovat šum na úkor detailů a snímky doostřovat.

Xiaomi Mi 5
Demonstrace čtyřosé optické stabilizace u Xiaomi Mi 5

Pochvalu si ale Xiaomi zaslouží za svou optickou stabilizaci nové generace, jejíž výsledky jsou opravdu výborné. Jedná se o speciální čtyřosou stabilizaci a můžete díky ní například natočit mnohem plynulejší video. To lze zaznamenat až do rozlišení 4K (30 fps) a opět se u něj projevuje vyšší saturace barev. Jinak je ale jeho kvalita velmi dobrá, a to i kvůli zmíněné OIS. Full HD video můžete natáčet rychlostí 30 fps a využít můžete také 720p slow-motion video se 120 snímky za sekundu. Kompletní hodnocení fotoaparátu Xiaomi Mi 5 najdete také v samostatném článku, který vyšel před pár dny na mobilenet.cz.

Líbilo se nám:

  • Velmi dobré fotografické vlastnosti
  • Skvělá optická stabilizace obrazu
  • Safírové krycí sklo

Nelíbilo se nám:

  • Vyšší saturace barev
  • Méně možností nastavení (video, FPS apod.)

Multimediální funkce a aplikace: alternativní ROM nutná

Jak jsem již zmínil, tak model Mi 5 s aktuálním firmwarem má velký problém s lokalizací. To znamená, že ani jedna aplikace není česky, některé jsou anglicky a některé pak pouze čínsky. Psát budu tedy pouze o těch, které dokážu aktuálně identifikovat.

Hudební přehrávač

Začneme klasicky multimediální výbavou, a sice hudebním přehrávačem. Ten je v Xiaomi rozdělen na dvě části – lokální hudbu a hudbu online. Lokální část pracuje samozřejmě s knihovnou v paměti telefonu. Online část je napojena na hudební službu Baidu Music, která se zaměřuje především na asijské uživatele, je tam však také mnoho „západních“ interpretů. Online služba je nicméně velmi nespolehlivá, zasekává se i na rychlém připojení a myslím si, že u nás moc příznivců nenajde.

Lokální hudba je však zpracovaná dobře. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně FLACu, řadí skladby podle názvu, umělce nebo alba a umí pracovat i s playlisty. Potěší propracovaný ekvalizér, který nabízí mnoho režimů a přizpůsobení, takže si na své přijde téměř každý. Bohužel jej můžete použít pouze při poslechu skrze sluchátka.

Galerie fotografií

Aplikace Galerie v sobě zahrnuje fotografie i videa a je rozdělena na 4 části – Photos, Offline, Cloud a People. První záložka zobrazuje všechny fotografie najednou, v dalších záložkách pak záleží, zda jsou fotografie uložené v paměti přístroje nebo v cloudu od Xiaomi, tzn. Mi Cloud. Pokud v něm máte uložené fotografie, nabízí vám pak záložka People také rozpoznání lidí. Jinak se jedná o velmi dobře propracovanou galerii s mnoha možnostmi sdílení, nastavení i úprav fotografií.

Celkově je v Xiaomi připraveno hned několik možností, jak omezit různé funkce ve chvíli, kdy například půjčíte telefon někomu jinému. V menu rychlých voleb si můžete například aktivovat režim Návštěvník, kdy telefon skryje hovory, poznámky, obrázky, zprávy a nastavení plochy. V nastavení ochrany soukromí pak do tohoto seznamu můžete přidat i další aplikace podle vlastního uvážení.

Aplikace Mi Remote

Pro práci s infraportem je připravena aplikace Mi Remote, která jasně demonstruje sílu ekosystému Xiaomi. Kromě nastavení téměř jakéhokoli dálkově ovladatelného spotřebiče nabízí také přehled pořadů a filmů, které si můžete rovnou přehrát na vlastní Mi TV, chytré televizi od Xiaomi. I v tomto případě však narazíte na čínský obsah.

Ve složce Nástroje najdete několik dalších aplikací, jako je například aplikace Hodiny, která v sobě obsahuje budík, světový čas, stopky a časovač. Přítomna je také čtečka QR a čárových kódů, kompas nebo elektronická peněženka Mi Wallet. Ostatní aplikace jsou však již čínsky a jak již zaznělo, v aktuální ROM chybí i služby Google, které si tak musíte případně doinstalovat ručně.

Líbilo se nám:

  • Solidní základní výbava
  • Infraport
  • Funkce pro ochranu soukromí

Nelíbilo se nám:

  • Chybějící lokalizace
  • Možná až příliš aplikací výrobce – tzv. bloatware

Telefonování, adresář a zprávy: solidní výbava

Telefonní aplikace Xiaomi MiNote obsahuje mnoho možností nastavení a také několik zajímavých funkcí. Základní obrazovku tvoří protokol hovorů s číselníkem a možností zobrazit si například pouze odchozí, zmeškané nebo přijaté hovory. Skrze číselník můžete také rovnou vyhledávat v kontaktech, do kterých se jinak dostanete gestem doprava. Tvoří totiž druhou kartu aplikace telefonu.

Telefonní aplikace a adresář

Mnoho uživatelů jistě ocení, že Mi 5 v sobě obsahuje předinstalovanou funkci nahrávání hovorů. Mějte však na paměti, že nahrávání hovoru je bez souhlasu druhé strany protizákonné! Dále si můžete nastavit automatické upozornění na zmeškaný hovor po určitém čase, filtrování hovorů nebo si nastavit SMS zprávy, které telefon automaticky odešle, když nemůžete hovor přijmout. Kvalita hovorů je jinak dobrá a nijak nevybočuje z dnešních standardů.

Adresář je součástí telefonní aplikace a nabízí vše, co od něj může běžný uživatel chtít. Kliknutím na avatar kontaktu si zobrazíte rychlý náhled karty kontaktu, kliknutím na jméno pak kompletní detail. Tam vidíte veškeré dostupné podrobnosti ke kontaktu: můžete si zobrazit protokol hovorů, různými způsoby sdílet kontakt nebo vygenerovat QR kód, do kterého se právě tento kontakt zaznamená. Vcelku povedená funkce pro sdílení kontaktů.

SMS zprávy

SMS zprávy jsou v Mi 5 naprosto klasické. Zobrazují se v podobě konverzací, můžete je posílat jako MMS, nastavit si konkrétní čas automatického odeslání zprávy nebo si vybrat některou z přednastavených šablon. Emaily pak zastupuje jednoduchá aplikace E-mail, která podporuje POP, IMAP i Exchange a graficky krásně zapadá do celého prostředí MIUI. Co do použitelnosti není vůbec špatná a běžný uživatel bude jistě spokojený. Jakmile však pracujete s vícero emailovými účty, budete muset sáhnout po jiném řešení.

Líbilo se nám:

  • Nahrávání hovorů
  • Kvalitní zvuk hovoru
Organizační funkce a GPS: klasická sestava
Kalendář

Xiaomi Mi 5 není v základu vybaveno žádnou plejádou pracovních funkcí, základní výbava mu však nechybí. Kalendář v MIUI je graficky velmi povedený, přehledný a dobře se v něm orientuje. Nabízí rozložení měsíce, týdne nebo dne, na agendu si bohužel budete muset přepínat vždy ručně. Podporuje samozřejmě synchronizaci s účty Google, Exchange a podobně, tím však jeho možnosti takřka končí. Chybí například možnost nastavit si barvu jednotlivých kalendářů – budete se muset spokojit s tím, co vám kalendář vybere sám.

Aplikace Poznámky

V telefonu je přítomen také šikovný poznámkový blok. U toho si naopak můžete nastavit barevné odlišení jednotlivých poznámek, přidávat k nim obrázky nebo checkboxy a nastavením upozornění z poznámky uděláte vlastně úkol. Líbí se mi widget poznámkového bloku, který přehledně ukazuje několik poznámek, které tak můžete rovnou z plochy otevřít.

Kancelářský balík WPS Office

V zařízení najdete také předinstalovanou aplikaci WPS Office, což je vlastně kancelářský balík. Podporuje všechny běžné kancelářské dokumenty, umí je číst i editovat a zvládne pracovat také s PDF. Z organizačních funkcí mohu zmínit už pouze základní kalkulačku, diktafon a povedeného správce souborů, který nabízí podporu archivů ZIP a integruje v sobě cloudové úložiště MiCloud – zde nazvané MiDrive. Nabízí klasické funkce jako kopírování, přesouvání nebo mazání souborů či vytváření složek. Jeho používání je snadné.

Přehled dalších aplikací a čínská navigace Amap

To by bylo k pracovním a organizačním funkcím asi vše, nyní se přesuňme k GPS. Zde však bude stačit jeden odstavec, přestože Xiaomi Mi 5 krom samozřejmého A-GPS obsahuje dokonce i čip pro GLONASS nebo BeiDou, tedy čínský poziční a navigační systém. Přesnost GPS je na dnešní poměry naprosto v pořádku a satelity jsou lokalizovány během několika sekund. Chybí však použitelná mapová aplikace, protože předinstalovaná mapa Amap je opět čínsky.

Líbilo se nám:

  • Kancelářský balík
  • Podpora A-GPS, GLONASS i BeiDou

Nelíbilo se nám:

  • Méně možností v kalendář

Konektivita a internet: dokonalost… až na LTE

Po stránce konektivity je na tom Xiaomi Mi 5 velmi dobře. Kabelové propojení obstarává port USB-C, skrze který můžete připojit nejrůznější periferie nebo sdílet data. Pokud nemáte kabely v oblibě, jistě vás potěší například Bluetooth 4.1, podpora NFC nebo již zmíněný infraport. Do sítě se připojíte pomocí Wi-Fi a díky němu můžete pracovat také s funkcemi jako je Wi-Fi Direct nebo Miracast.

A jak je to vlastně s LTE? Situace u Xiaomi se bohužel zatím nemění a české frekvence 800 a 900 MHz zkrátka chybí. Aktuálně nejrychlejší mobilní data tak můžete používat pouze ve velkých městech. Jakmile ale vyjedete například mimo Prahu, jste odkázáni na 3G, ale ve většině případů spíše na EDGE. Tento fakt je v případě Xiaomi Mi 5 naprosto klíčový a u zařízení v této cenové kategorii je to bohužel velký problém. Pro některé uživatele to ale třeba nebude natolik zásadní a Mi 5 si přesto ve svém hledáčku nechají.

Na surfování na internetu je připraven pouze nativní prohlížeč přímo od Xiaomi, jelikož Chrome zde nenajdete. Tento browser je trochu méně přehledný, než jsem z Androidu zvyklý, ale zato je velmi rychlý a celkem dobře zvládá i multimédia. Opět je v něm ale vidět hluboká integrace čínských služeb, takže jsem časem přešel na jiný.

Líbilo se nám:

  • Infraport a NFC
  • USB-C port

Nelíbilo se nám:

  • Absence LTE 800 a 900 MHz
  • USB-C port
  • Chybějící lokalizace prohlížeče

Závěr a zhodnocení: Mi 5 není pro Evropu

Xiaomi Mi 5 je velice povedené zařízení, které ve mne nechalo veskrze pozitivní dojmy, ale bez ztráty kytičky to úplně nebude. Palec nahoru si Xiaomi zaslouží za perfektní konstrukci, špičkové materiály, skvělý displej, rychlou a spolehlivou čtečku otisků prstů nebo kvalitní fotoaparát s novou generací optické stabilizace. Povedlo se také uživatelské prostředí MIUI, které má díky Snapdragonu 820 k dispozici hromadu výkonu a osobně vítám také infraport.

Dvě největší masařky Xiaomi Mi 5 jsou myslím zcela zřejmé. První, která bude v budoucnu pravděpodobně vyřešena, je lokalizace telefonu. Xiaomi zkrátka cílí na čínský trh a nějaká Evropa je mu aktuálně prakticky ukradená. Originální ROM nabízí pouze angličtinu a čínštinu. Čínské služby jsou do celého systému hluboce integrovány. Jediné řešení je přehrání ROM, na kterou však musíme ještě chvíli počkat.

Xiaomi Mi 5

Druhý problém však nebude tak snadné vyřešit a týká se samozřejmě LTE. Absence frekvencí 800 a 900 MHz bude pro mnoho uživatelů klíčovým parametrem při rozhodování. Výtku si však Xiaomi zaslouží také za občasné softwarové problémy a slabou výdrž baterie.

Ve světle výše uvedených skutečností je v tuto chvíli podle mého názoru nasnadě počkat několik týdnů minimálně na vydání globální ROM s kompletní lokalizací a Google službami. A myslím, že to pro uživatele ani nebude takový problém, protože dostupnost i konkrétní ceny ještě nejsou přesně stanoveny. Nejnižší 32GB verze bude v Česku začínat zhruba na 13 tisících korunách, cena nejvyšší 128GB varianty se bude blížit 20 tisícům.

Konkurence

Samsung Galaxy S7

Jelikož je model Xiaomi Mi 5 letošní vlajkovou lodí výrobce, jeho hlavními rivaly jsou samozřejmě ostatní TOP modely na trhu. Aktuálně je to tedy například Samsung Samsung Galaxy S7, který je chválen téměř všemi recenzenty i uživateli. Proti Xiaomi má sice vyšší cenu, ale na druhou stranu nabídne kompletní lokalizaci a podporu českých sítí, odolnou konstrukci, lepší výdrž baterie a kvalitnější fotoaparát.

LG G5

Dalším konkurentem může být například LG G5, ale jelikož jsme jej ještě neměli možnost kompletně otestovat, těžko mohu srovnávat nějaké konkrétní vlastnosti. Vzhledem k hardwarové výbavě má trochu nadsazenou cenu, ale stejně jako v případě Samsungu nemá problém s českým prostředím.

Microsoft Lumia 950

Pokud bychom se poohlédli po jiných platformách, tak se samozřejmě nabízí Microsoft Lumia 950. Tento model má podobné rozměry, velmi kvalitní fotoaparát, lepší výdrž baterie a opět bezproblémovou lokalizaci. Oproti Xiaomi však ztrácí v oblasti hardwarové výbavy a také cenově vychází trochu hůře než základní verze Xiaomi Mi 5.

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 5 děkujeme obchodům xm.cz a Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

xiaomi-mi-5
Klady
  • povedené prostředí MIUI s mnoha možnostmi
  • rychlé a optimalizované UI
  • vynikající čtečka otisků prstů
  • kvalitní fotoaparát s novou OIS
  • vysoký výkon
  • perfektní displej
  • špičková konstrukce
  • povedený design
Zápory
  • drobné softwarové problémy (např. s aplikací fotoaparátu)
  • slabší výdrž baterie
  • provázanost s čínskými službami (závisí na ROM)
  • chybějící lokalizace (závisí na ROM)
  • měkký kovový rám
  • absence LTE 800 a 900 MHz
Diskuze ke článku
Hop
Nema nahodou 16MPx misto 13? Ma stejny cip jak Mate 8.
Pesedm
LTE a ta cena.. aneb nechte být tam kde leží...
luky
To by mě opravdu zajímalo, pro kolik potencionálních zákazníků není 800 frekvence LTE důležitá. Shodou okolností se mi teď zmínila tchýně, že o telefonu Xiaomi přemýšlí. O nekompletním LTE vůbec neměla šajn. Jestli jsou zákazníci tihle, tak pak tomu rozumím. Je fajn, že redakce informuje i o přístrojích určený pro jiný trhy, ale tento konkrétní model už má podle mě pozornosti více, než si vzhledem k tomu, kam cílí, zaslouží.
Radim
Podle mě, nekompletní LTE pohřbilo tento telefon..... Za obdobnou cenu mám loňský model Samsung Galaxy S6

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze