Xiaomi Mi 4S
recenze

Xiaomi Mi 4S

Vládce ve své třídě
68

Mnoho z vás se ptá, co je vlastně na smartphonech Xiaomi tak extra a proč je vůbec testujeme. Jakmile neumí české LTE, tak to k nám zkrátka nepatří. Já vám však v této recenzi ukážu, proč má Xiaomi v mobilním světě takový ohlas. Jeho Mi 4S je totiž nejlepší telefon ve své třídě.

Za zapůjčení děkujeme obchodu xm.cz, kde můžete Xiaomi Mi 4S také zakoupit.

Původní myšlenka přitom byla naprosto primitivní. Vezmete top hardware, zabalíte ho do kvalitně postaveného těla a prodáte za směšnou cenu. Recept na úspěch je tak jednoduchý… Přesto jsou podobné přístroje velkou vzácností a já jsem rád, že Xiaomi Mi 4S jejich řady rozšířilo. Jedná se celkově už o třetí variantu oblíbeného modelu Mi 4 a zároveň také o variantu s nejlepší výbavou.

Xiaomi Mi 4S v černé, bílé, fialové a zlaté barvě

Obsah balení

  • Xiaomi Mi 4S
  • datový a nabíjecí kabel s koncovkou USB-C
  • nabíjecí adaptér s USB portem
  • brožurky a manuály

Technické parametry Xiaomi Mi 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce139,3 × 70,8 × 7,8 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 260 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 7 599 Kč

Xiaomi Mi 4S – videopohled

Design a konstrukce: solidní magnesium

Model Mi 4S je čistokrevné Xiaomi a platí to také o jeho designu. Lze jej možná označit za usedlejší, na druhou stranu je ale jednoduchý a elegantní. Nekonají se žádné velké designové výstřelky, přesto vzhled vcelku zaujme. Pomáhají tomu také barevné varianty, které Xiaomi nabízí: zlatá, fialová, bílá a tradiční černá. My jsme testovali zlatou verzi.

Xiaomi Mi 4S

Boky přístroje tvoří kovový rám, který tvoří součást unibody konstrukce ze slitiny hořčíku. Celému tělu dodává potřebnou pevnost a zároveň si telefon může dovolit hmotnost 133 gramů. Při rozměrech 139,3 × 70,8 × 7,8 mm příjemná hodnota. Díky menším rozměrům se telefon drží pohodlně a zvládnete jej docela snadno obsluhovat i jednou rukou.

Displej i záda přístroje kryje tvrzené sklo. Jeho odolnost jsme vyzkoušet sice nemohli, ale podle slov Xiaomi je tvrzené speciální iontovou technologií, tak snad něco vydrží. Moc se mi ale nelíbilo, že skla jsou zapuštěná zhruba desetinku milimetru pod malý plastový rámeček po obvodu, čímž vzniká malá hranka. Osobně se mi mnohem více líbí spíš vystouplejší sklo se zbroušenými hranami, jako to má třeba model OnePlus X nebo letošní Samsung Galaxy A3 (2016).

Přední straně dominuje 5" LCD displej, který zabírá bezmála 70 % přední plochy. Zbývající prostor si pro sebe zabrala klasická senzorová tlačítka pod displejem, nad ním pak telefonní reproduktor, přední 8Mpx kamerka, notifikační LED a sada senzorů. Záda jsou kompletně hladká a rovnou plochu narušují pouze výřezy pro hlavní fotoaparát s přisvětlovací LED a čtečku otisků prstů.

Čtečka reaguje velmi dobře, ale její umístění mi zkrátka vadí. Když telefon držím v ruce, tak na ní nedosáhnu a musím přehmátnout. A jakmile telefon leží na stole nebo ho vložíte do držáku v autě, stává se tato funkce zcela nepoužitelnou. Čtečka prostě patří na čelní stranu, případně na bok – nikoliv na záda. Za tím si opravdu stojím.

V kovovém rámu své místo našly prvky, jako jsou 3,5mm jack, infraport, mřížky reproduktorů a mikrofonu a také konektor USB-C. Xiaomi tak jako jedno z prvních začíná rozšiřovat tento konektor u zařízení v nižší střední třídě, což rozhodně vítáme. Na pravém boku se nachází skvěle umístěná zamykací klávesa, která je přesně v dosahu palce, a ovládání hlasitosti. Levý bok skrývá šuplíček pro dvě SIM karty – primární nanoSIM a sekundární microSIM. Sekundární navíc můžete zaměnit za paměťovou kartu microSDXC.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • notifikační LED

Nelíbilo se nám:

  • umístění čtečky otisků prstů
  • lehce zapuštěné skleněné plochy pod okraj

Displej a ovládání: pět palců rovných

Displej máme u všech variant modelu Mi 4 stejný. Jedná se o pětipalcový IPS LCD zobrazovač, který se může chlubit Full HD rozlišením, tedy jemností 441 PPI. Zobrazovací vlastnosti jsou skvělé, displej má dostatečný jas (nechybí automatická regulace jasu), široké pozorovací úhly a věrné podání barev. Na první pohled se sice může zdát, že je „až moc barevný“, ale to spíše způsobuje prostředí MIUI, které doslova hýří barvami.

Xiaomi Mi 4S

Snad jedinou poznámku mám ke krycímu sklu, které se při pohledu z úhlu možná leskne trochu víc, než bych si představoval. Ale jinak nemám výtek. Naopak musím pochválit přítomnost notifikační diody, i když bohužel nelze nijak podrobněji nastavovat. Ovládání má na starosti především dotykový displej, ale pomáhají také senzorové klávesy pod displejem. Ty jsou podsvícené a pracuje se s nimi dobře. Jejich stisk vám navíc potvrdí i jemné vibrace.

Líbilo se nám:

  • skvělé zobrazovací schopnosti
  • notifikační LED

Nelíbilo se nám:

  • displej se při pohledu z úhlu více leskne

Zvuk a kvalita reprodukce: bez basů a šťávy

Po zvukové stránce se Xiaomi Mi 4S drží zhruba kolem průměru. Hlasitý mono reproduktor trpí již tradičně absencí jakýchkoli náznaků po hlubších tónech, ale pro potřeby vyzvánění více než postačuje. Hraje dostatečně hlasitě a díky umístění na spodní hraně jej slyšíte i v případě, že telefon leží na stole. Pouze při hraní her nebo sledování videa si jej občas zacpete rukou, což není úplně příjemné. Po připojení sluchátek se můžete spolehnout na solidní zvukový výstup, který nijak nevybočuje z dnešních standardů.

Xiaomi Mi 4S

Líbilo se nám:

  • kvalitní 3,5mm výstup
  • umístění hlasitého reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor nehraje moc dobře

Baterie a výdrž: v malém těle velké aku

Do těla tenkého příjemných 7,8 mm se Xiaomi podařilo vměstnat akumulátor typu Li-Pol s kapacitou 3260 mAh. Při běžném používání, zahrnujícím pár hovorů, nějaké surfování, hraní s aplikacemi, sociálními sítěmi a psaní skrze IM se bez problémů dostanete na den a půl výdrže, při šetrnějším zacházení i ke dvě dnům. Xiaomi navíc nabízí velmi povedeného správce profilů baterie, takže při šikovném nastavení se výdrž může ještě prodloužit.

Vzhledem k výdrži při běžné zátěži mne však trochu zaskočil výsledek standardního testu výdrže. Model Mi 4S totiž zvládl přehrávat streamované Full HD video méně než pět hodin! Navíc se během přehrávání videa telefon značně zahříval. Zmíním ještě podporu rychlého nabíjení pomocí standardu Quick Charge 2.0, nicméně s nabíječkou v balení telefon nabijete zhruba za dvě hodiny.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž při běžném používání
  • podpora Quick Charge 2.0
  • profily pro práci s baterií

Nelíbilo se nám:

  • v balení není nabíječka podporující Quick Charge 2.0

Hardware a výkon: nabušená střední třída

Hardwarová výbava modelu Mi 4S do jisté míry koresponduje s předchozím modelem Xiaomi Mi 4c, který jsme pro vás také testovali. Novější model však přidává další trumfy a staví se tak do pozice nejlepšího smartphonu ve své třídě. Abych byl konkrétnější, bavíme se o telefonech podobných rozměrů v cenové kategorii kolem 7–8 tisíc korun.

Uvnitř Xiaomi Mi 4S má vše na starosti čipset Qualcomm Snapdragon 808 s hexa-core procesorem (2 × 1,82 GHz, 4 × 1,44 GHz) a grafickým procesorem Adreno 418. Společně mají k dispozici 3 GB RAM, z níž je po spuštění volná zhruba polovina. Na běhu přístroje se tato výbava projevuje velmi dobře. Za celou dobu testování jsem se nesetkal s žádným sekáním nebo zpomalováním, telefon byl za všech okolností rychlý a běh spolehlivý. Jediná výtka směřuje k vyššímu zahřívání při delší vyšší zátěži, což jsem zmiňoval již v kapitole o baterii.

Snapdragon_Qualcomm_2_4_6_8xx_Series_Wide

Nárůst však nastal v oblasti vnitřní paměti, protože Mi 4S ukrývá 64GB úložiště. Uživatel z ní má k dispozici necelých 55 GB, ale pokud by to někomu nestačilo, může si ji rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDXC. Toho času až o dalších 256 GB, protože právě takto velkou paměťovou kartu nedávno představil korejský Samsung.

Benchmark testy AnTuTu, Geekbench 3 a Vellamo

Vzhledem k cenovce, která činí 7 600 Kč, se jedná o vskutku skvělou výbavu. Čipset Snapdragon 808 sice není top model výrobce, přesto je ale považován za schopný pohon smartphonů z vyšších kategorií. Xiaomi nám jej však přineslo do nižší střední třídy a navíc přidalo obří paměť, čtečku otisků prstů, USB-C a další vychytávky. Tohle se mi prostě líbí!

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • velká vnitřní paměť
  • velmi dobrá optimalizace

Nelíbilo se nám:

  • zahřívání při delší zátěži

Operační systém a uživatelské prostředí: Robot s MIUI

Za plynulým a stabilním během telefonu zčásti stojí také velmi dobrá optimalizace prostředí MIUI verze 7, která staví na operačním systému Android. Námi testovaný přístroj obsahoval Android 5 Lollipop s čínskou ROM, ale prodejní verze v obchodu xm.cz bude mít předinstalovanou již českou ROM a navíc také Android 6 Marshmallow. Novější verzi OS pro vás určitě otestujeme také, ale aktuálně čekáme na odemčení bootloaderu od Xiaomi, abychom mohli přehrát novější ROM. Jakmile se nám to podaří, tak recenzi aktualizujeme také o tyto informace.

Xiaomi Mi 4S

Grafickou nadstavbu MIUI v7 mám osobně velmi rád. Je graficky povedená, pohodlně se ovládá, je skvěle odladěná a nabízí mnoho vlastních funkcí, které byste ocenili i u jiných přístrojů. Samotné uživatelské prostředí tvoří sada domovských obrazovek, na které se automaticky umisťují veškeré aplikace a widgety. Pokud by se vám nelíbilo aktuální téma, můžete si zvolit některé z pěti předinstalovaných nebo si stáhnout tisíce dalších z obchodu Xiaomi.

Uživatelské prostředí MIUI

Když kdekoliv na displeji sjedete prstem shora dolů, otevřete notifikační lištu s rychlým nastavením. Nemusíte tak přehmátnout až k horní hraně displeje. Notifikační lišta kromě notifikací nabízí také skok do systémového nastavení a širokou škálu rychlých nastavení. Podobným gestem směrem nahoru pak otevřete vyhledávání v paměti telefonu.

Systémové nastavení

Nastavení je zpracované velmi jednoduše a přehledně. Najdete zde kromě systémových nastavení také nastavení mnoha aplikací – podobně jako v iOS. Možností je celkově opravdu mnoho, například funkce zmenšení displeje tažením od domovského tlačítka do strany. Obraz se pak zmenší na velikost 4,5", 4" nebo 3,5" a vy tak můžete snáze ovládat zařízení jednou rukou. Omezeně si můžete nastavit blikání notifikační LED i upravit chování tlačítek pod displejem.

Líbilo se nám:

  • možnost volby motivu
  • jednoduché ovládání
  • šikovné funkce navíc

Nelíbilo se nám:

  • někdy nepřehledné nastavení

Fotoaparát a videokamera: obstojný fotomobil

Stejně jako velká část výbavy, tak i fotoaparát je u všech variant Xiaomi Mi 4 prakticky stejný. U modelu Mi 4S se jedná o 13Mpx snímač s automatickým ostřením a světelností f/2.0. V horších světelných podmínkách mu pomáhá dvoutónová přisvětlovací LED se solidním výkonem. Škoda chybějící optické stabilizace, vzhledem k ceně telefonu to však lze odpustit.

Prostředí fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu nabízí mnoho režimů focení a celkem bohaté nastavení. Ostatně jako u všech ostatních Xiaomi. Důležitější však je, že Xiaomi Mi 4S také opravdu dobře fotí. Ve své třídě se jedná o nadprůměrně schopný fotomobil.

Za dobrého osvětlení jsou fotografie ostré, barevně věrné a plné detailů. Mi 4S si poradí také se scénami s vyšším dynamickým rozsahem, čemuž pomáhá automatické focení v režimu HDR. Při slabším světle se kvalita fotografií sice snižuje až na hranici únosnosti, na druhou stranu dokáže hodně pomoci přisvětlovací LED.

Testovací fotografie

Sice si lze všimnout rozmazání v rozích fotografií, ale celkově musím hodnotit schopnosti fotoaparátu jako velmi dobré, a to především s přihlédnutím k ceně. Video lze nahrávat ve Full HD (30 FPS) rozlišení. Jeho kvalita je také dobrá a vhod může přijít i možnost nahrávání HD slow-motion videa rychlostí 120 FPS. Přední kamerka s rozlišením 8 Mpx se svými výsledky řadí spíše mezi průměr.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré výsledky při dobrém osvětlení
  • solidní kvalita natočených videí
  • mnoho funkcí a nastavení

Nelíbilo se nám:

  • rapidně horší výsledky při špatném osvětlení
  • chybějící OIS, ale to už bychom chtěli asi moc... :-)

Multimediální funkce a aplikace: pozor na distribuci

V této kapitole musím zdůraznit, že testujeme Xiaomi Mi 4S s čínskou verzí ROM. Chybí tedy služby Google, které si musíte doinstalovat sami – místo nich se v telefonu nachází spousta čínských služeb. Drtivá většina z nich je pro nás nepoužitelná, protože jsou v čínštině, ale zaměřím se alespoň na základní použitelné aplikace. Už jsem však zmínil, že obchod xm.cz bude distribuovat telefon s českou verzí MIUI, kde například Google služby nebudou chybět.

Hudební přehrávač

Začneme klasicky multimediální výbavou, a sice hudebním přehrávačem. Ten se v Xiaomi dělí na dvě části: lokální hudbu a hudbu online. Lokální část pracuje samozřejmě s knihovnou v paměti telefonu. Online část je napojena na hudební službu Baidu Music, která se zaměřuje především na asijské uživatele, takže jí našinec asi moc nevyužije. Lokální hudbu však zvládá dobře. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně FLACu, řadí skladby podle názvu, umělce nebo alba a umí pracovat i s playlisty. Potěší propracovaný ekvalizér, který nabízí mnoho režimů a přizpůsobení, takže si na své přijde téměř každý.

Galerie

Aplikace Galerie v sobě zahrnuje fotografie i videa a je rozdělena na 4 části – Photos, Offline, Cloud a People. První záložka zobrazuje všechny fotografie najednou, v dalších záložkách pak záleží, zda jsou fotografie uložené v paměti přístroje nebo v cloudu od Xiaomi, tzv. Mi Cloudu. Pokud v něm máte uložené fotografie, nabízí vám pak záložka People také rozpoznání lidí. Jinak se jedná o velmi propracovanou galerii s mnoha možnostmi sdílení, nastavení i úprav fotografií.

V zařízení máme připraveno hned několik možností, jak omezit různé funkce ve chvíli, kdy například půjčíte telefon někomu jinému. V menu rychlých voleb si můžete aktivovat režim Návštěvník, kdy telefon skryje hovory, poznámky, obrázky, zprávy a nastavení plochy. V nastavení ochrany soukromí pak do tohoto seznamu můžete přidat i další aplikace podle vlastního uvážení.

Mi Remote, hodiny, QR Scanner a kompas

Pro práci s infraportem slouží aplikace Mi Remote, která jasně demonstruje sílu ekosystému Xiaomi. Kromě nastavení téměř jakéhokoli dálkově ovladatelného spotřebiče nabízí také přehled pořadů a filmů, které si můžete rovnou přehrát na vlastní Mi TV, chytré televizi od Xiaomi. I v tomto případě však narazíte na čínský obsah.

Ve složce Nástroje najdete několik dalších aplikací, například aplikaci Hodiny, která v sobě obsahuje budík, světový čas, stopky a časovač. Máme zde také čtečku QR a čárových kódů, kompas nebo elektronickou peněženku Mi Wallet. Ostatní aplikace jsou však již čínsky a jak již zaznělo, v testované ROM chybí i služby Google.

Líbilo se nám:

  • bohatá základní výbava
  • funkce dálkového ovladače

Nelíbilo se nám:

  • nutnost dbát na lokalizaci

Telefonování, adresář a zprávy: běžná výbava

Telefonní aplikace Xiaomi Mi 4S obsahuje mnoho možností nastavení a také několik zajímavých funkcí. Základní obrazovku tvoří protokol hovorů s číselníkem a možností zobrazit si například pouze odchozí, zmeškané nebo přijaté hovory. Skrze číselník můžete také rovnou vyhledávat v kontaktech, do kterých se jinak dostanete gestem doprava. Tvoří totiž druhou kartu aplikace telefonu.

Telefonní aplikace

Mnoho uživatelů jistě ocení, že Mi 4S v sobě obsahuje předinstalovanou funkci nahrávání hovorů. Mějte však na paměti, že nahrávání hovoru bez souhlasu druhé strany není dovoleno! Dále si můžete nastavit automatické upozornění na zmeškaný hovor po určitém čase, filtrování hovorů nebo automatické odeslání SMS zprávy, když nemůžete hovor přijmout. Kvalita hovorů je jinak dobrá a nijak nevybočuje z dnešních standardů.

Adresář

Adresář je součástí telefonní aplikace a nabízí vše, co od něj může běžný uživatel chtít. Kliknutím na avatar kontaktu si zobrazíte rychlý náhled karty kontaktu, kliknutím na jméno pak kompletní detail. Tam vidíte veškeré dostupné podrobnosti: můžete si zobrazit protokol hovorů, různými způsoby kontakt sdílet nebo vygenerovat QR kód, do kterého se právě tento kontakt zaznamená. Vcelku povedená funkce pro sdílení kontaktů.

SMS zprávy jsou v Mi 4S naprosto klasické. Zobrazují se v podobě konverzací, můžete je posílat jako MMS, nastavit si konkrétní čas automatického odeslání zprávy nebo si vybrat některou z přednastavených šablon. Emaily pak zastupuje jednoduchá aplikace E-mail, která podporuje POP, IMAP i Exchange a graficky krásně zapadá do celého prostředí MIUI. Co do použitelnosti není vůbec špatná a běžný uživatel bude jistě spokojený. Jakmile však pracujete s vícero emailovými účty, budete muset sáhnout po jiném řešení.

Líbilo se nám:

  • funkce nahrávání hovoru
  • kvalitní zpracování adresáře
  • přidané funkce od Xiaomi

Organizační funkce a GPS: postačující základ

Xiaomi Mi 4S není v základu vybaveno žádnou plejádou pracovních funkcí, základní výbava mu však nechybí. Kalendář v MIUI je graficky velmi povedený, přehledný a dobře se v něm orientuje. Nabízí rozložení měsíce, týdne nebo dne, na agendu si bohužel budete muset přepínat vždy ručně. Podporuje samozřejmě synchronizaci s účty Google, Exchange a podobně, tím však jeho možnosti takřka končí. Chybí například možnost nastavit si barvu jednotlivých kalendářů – budete se muset spokojit s tím, co vám kalendář vybere sám.

Kalendář

V telefonu máme přítomen také šikovný poznámkový blok. U toho si naopak můžete nastavit barevné odlišení jednotlivých poznámek, přidávat k nim obrázky nebo checkboxy a nastavením upozornění z poznámky uděláte vlastně úkol. Líbí se mi widget poznámkového bloku, který přehledně ukazuje několik poznámek, které tak můžete rovnou z plochy otevřít.

V zařízení najdeme také předinstalovanou aplikaci WPS Office, což je vlastně kancelářský balík. Podporuje všechny běžné kancelářské dokumenty, umí je číst i editovat a zvládne pracovat také s PDF. Z organizačních funkcí mohu zmínit už pouze základní kalkulačku, diktafon a povedeného správce souborů, který nabízí podporu archivů ZIP a integruje v sobě cloudové úložiště MiCloud – zde nazvané MiDrive. Nabízí klasické funkce jako kopírování, přesouvání nebo mazání souborů či vytváření složek. Jeho používání je snadné.

To by bylo k pracovním a organizačním funkcím asi vše, nyní se přesuňme k GPS. Zde však bude stačit jeden odstavec, přestože Xiaomi Mi 4S krom samozřejmého A-GPS obsahuje dokonce i čip pro GLONASS nebo BeiDou, tedy ruský a čínský poziční a navigační systém. Přesnost GPS je na dnešní poměry naprosto v pořádku a satelity jsou lokalizovány během několika sekund.

Líbilo se nám:

  • povedené poznámky
  • předinstalovaný kancelářský balík
  • podpora mnoha pozičních systémů

Nelíbilo se nám:

  • chudší nastavení kalendáře

Konektivita a internet: s přimhouřením oka…

Konektivita Xiaomi Mi 4S se na první pohled jeví jako zcela bezchybná. K internetu se můžete připojit pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, nechybí ani funkce Wi-Fi Direct nebo Miracast. Potěší přítomnost infraportu, se kterým můžete pracovat pomocí aplikace Mi Remote, připraveno je také Bluetooth v4.1 a opomenout nesmím port USB-C na spodní hraně přístroje. Zamrzí pouze absence NFC.

Xiaomi Mi 4S

S podporou dvou SIM karet samozřejmě přichází zásadní otázka – jak je na tom LTE? Inu… jde o Xiaomi, tudíž nic moc. Sekundární SIM karta zvládá pouze 2G sítě, zatímco primární si poradí s 2G, 3G i LTE sítěmi. Chybí však frekvence 800 a 900 MHz, takže mimo větší města se budete muset spokojit pouze s 3G nebo 2G sítěmi. To je velká škoda, ale zatímco u Xiaomi Mi 5 jsem vzhledem k ceně tuto záležitost hlasitě kritizoval, u modelu Mi 4S jsem ochoten trochu přimhouřit oko. Chybějící frekvence 800 MHz u LTE je totiž asi jediný výrazný nedostatek tohoto modelu.

Líbilo se nám:

  • USB-C
  • skvělá konektivita ve městech

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC
  • chybějící frekvence 800 a 900 MHz u LTE

Závěr: vládce své třídy

Celkově vzato Xiaomi Mi 4S podle mého názoru patří mezi nejlepší zařízení ve své kategorii, protože stojí jen 7 600 korun! Za tuto cenu dostanete skvěle zpracované zařízení s výkonným hardwarem, kvalitním displejem, dobrou výdrží baterie, povedeným fotoaparátem, obří pamětí, podporou dvou SIM karet a šikovnými drobnostmi navíc, jako jsou například čtečka otisků prstů nebo infraport.

Pokud si dáte pozor na distribuci, budete mít telefon kompletně v češtině. Zamrzí tak pouze chybějící NFC, zahřívání při dlouhodobější silné zátěži a především absence pásem 800 a 900 MHz u LTE. Jak jsem však zmínil, tak vzhledem k cenovce jsem ochotný trochu přimhouřit jedno oko, protože za tuto cenu se těžko hledá něco lepšího. Xiaomi Mi 4S nabízí ve své kategorii opravdu ultimátní výbavu, a proto si myslím, že se skutečně jedná o nejlepší 5" smartphone do 8 tisíc korun. A LTE? Holt nebudu jezdit datovat za město…

Konkurence

OnePlus X

Jednoznačným konkurentem je rozhodně OnePlus X, který mne při testování také velmi oslovil a je velikostně zcela srovnatelný. Designově se povedl trochu lépe, nabízí ještě tenčí tělo a především podporuje naše sítě LTE. Xiaomi však boduje větší pamětí, lepším fotoaparátem, přítomností čtečky otisků prstů, má o trochu lepší výdrž baterie, vyšší výkon nebo USB-C port. Cena je přitom také srovnatelná, takže hlavní slovo bude mít pravděpodobně LTE.

Honor 6

Srovnatelnou velikost i cenu nabízí také Honor 6, který nás svého času také zaujal. Je sice trochu starší, ale zároveň zhruba o tisícovku levnější. Výbava obou přístrojů je velmi podobná, Honor nabízí české LTE, ale Xiaomi kontruje kovovou konstrukcí, větší pamětí nebo čtečkou otisků prstů.

Samsung Galaxy A3 (2016)

Již v recenzi jsem zmiňoval Samsung Galaxy A3 (2016), který se také může stavit do role vážného konkurenta. Jeho cena již spadla na cca 6 tisíc korun a designově se jedná o velmi povedený počin korejského výrobce. Má sice znatelně slabší hardware i výbavu, ale jinak se jedná o spolehlivý smartphone se solidní výbavou a nechybí mu ani tolik diskutované plnohodnotné LTE.

Za zapůjčení děkujeme obchodu xm.cz, kde můžete Xiaomi Mi 4S také zakoupit.

xiaomi-mi-4s
Klady
  • špičková kovová konstrukce
  • čtečka otisků prstů
  • kvalitní displej
  • povedený fotoaparát
  • výkonný hardware z vyšších kategorií
  • velká kapacita paměti
  • podpora dvou SIM karet
  • dobrá optimalizace prostředí MIUI a spolehlivý běh
Zápory
  • vyšší zahřívání při delší zátěži
  • absence NFC
  • chybějící LTE 800 a 900 MHz
  • nutná ostražitost při nákupu (verze ROM, OS atd.)
Diskuze ke článku
čtenář mobilenetu
Nebudu hodnotit mobil z hlediska LTE, nekdo vesnicke LTE frekvence potrebuje, nekdo ne.
Co chci ale ocenit jsou skvele rozmery telefonu s 5" displejem, skvele prispusobitelny odladeny OS, nadherny displej, libi se mi ze je displej zapusten do ramu a tedy je tezsi displej rozbit pri padu telefonu a dalsi veci. Pri srovnani s applem je videt, jak zak prekonal ucitele, zatimco apple pouziva levny slaby hlinik, Xiaomi ma lepsi, lehci a pevnejsi horcik, lepsi pomer displeje k velikosti, o takove uzitecne veci jako notifikacni dioda muze apple jenom snit. iPhone uz na Xiaomi nestaci.
Jeikobugo
Muze mi nekdo vysvetlit v cem je takovy telefon lepsi nez cenove srovnatelny lg g3 3gb varianta?
Johny
Proč jako konkurenta uvádíte Honor 6, když za ty peníze (10tis.) se dá koupit Honor 7?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze